Jump to content

Antonio144

Korisnik
 • Broj objava

  9
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Antonio144

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Onda sam ja imao krivo razumjevanje toga prometnog znaka. Hvala na ispravci!
 2. 5. Mislio sam na znak koji je u prilogu, nisam mogao naći sliku takvog znaka pa sam sada s google maps-a uzeo. Taj znak označava da je u lijevoj traci ograničenje 50, dok je u desnoj ograničenje brzine ceste, u ovom slučaju, van naselja 90 km/h. Tako je? 6a. Zna biti gužve nakon izlaza naplatnih kučica Sv. Helene gdje se spaja stara cesta iz Varaždina. Tu definitivno ima kolone koja se vozi 120 a i sporije.
 3. Zahvaljujem na odgovoru te navedenim zakonima! 5. Znak je ovaj s naznakom brzine u lijevoj traci. U situaciji u kojoj sam ja bio morao bih spustiti svoj brzinu da bih se mogao prestrojiti u traku u kojoj se voze sporije a pošto je gospođa isto bila zalijepljena nisam mogao to sigurno napraviti. Da je desna traka bila slobodna gdje je ogranicenje npr 50 a ja se vozim 90, da popustim vozilu iza ja bih bio taj koji bi kršio zakon vozeći se te se tom trakom. U stavki zakona piše da se mogu voziti lijevom trakom u naselju. Nisam našao u zakonu što u situaciji van naselja gdje postoje dvije prometne trake s navedenim znakom? Tu sam obavezan držati se desna sporije trake? 6. Ajmo pretpostaviti neku idealnu situaciju da se vozila u desnoj traci voze 120 km/h a ja se vozim 130 km/h. Dođem do vozila u desnoj traci i napravim kao što sam i napravio i "preteknem" vozilo. Za minutu dođem do sporijeg vozila te napravim ponovno "preticanje". To se ponavlja neko vrijeme. Dakle, provedem jednu minutu u lijevoj traci i jednu u desnoj i tako neko određeno vrijeme. To se kategorizira kao slalom vožnja? U zakonu ne piše koliko vremena se potrebno provesti u trakama da se kategorizira kao slalom vožnja. 6a. Dodatno pitanje: ako ima kolona vozila koja se voze 120 km/h i ako se ja želim voziti 130 km/h moram dulje vremena provesti u lijevoj traci da dođem do prostora gdje se pri toj brzini mogu vratiti u desnu traku. Smijem/Ne smijem? Članak 142. stavka 2. kaže da mogu biti u lijevoj traci radi bržeg kretanja. Po mojem razumijevanju citiranih zakona, ja mogu provesti koliko god želim vremena u lijevoj traci dok god se vozim brže od vozila desne trake zbog kojih bi morao raditi "slalom" da se ne vozim lijevom trakom. 7. Ja moram procijeniti brzinu vozila da bih znao da li mogu sigurno se prestrojiti. Mislio sam na situaciju ako ja vidim u retrovizoru da je vozilo daleko (i time je teže vidjeti vozili se on 130 ili 190) te se prestrojim u lijevu traku i te on doleti velikom brzinom te je prisiljeni smanjiti brzinu, da li on može reći da sam mu oduzeo prednost?
 4. Ovakva je bila situacija neki dan. Vozim se autocestom 130 km/h desnom trakom. Ispred mene je vozilo koje se vozi cca 120 km/h. Ja odlučim to vozilo prestići. Pogledam retrovizore i vidim da nema vozila iza mene i krenem ja. Kako je lagano padala kiša i kolnik je bio mokar odlučim ja malo ranije krenuti u prestrojavanje u lijevu traku. Ako uzmemo da je obavezni razmak vozila 70m + veći razmak zbog kiše + duljina vozila ispred mene, gledam nekih 160 m ukupne razlike što moram preći što je cca nešto manje od minute u lijevoj traci vožnje 130 km/h. I tako krenem ja i nedugo nakon prestizanja doleti jedan "gospodin" i počne blicati kao da je na raveu. Nisam mu oduzeo prednost jer sam se vozio lijevom trakom barem 15 sekundi. Ja sam ostao u svojoj traci iz razloga što ne mogu zakočiti jer mi je zaljepljen na guzici s trenutnim ljepilom, ne mogu natrag u desnu traku jer nemam dovoljan razmak od vozila u toj traci. Pređem ja vozilo i vratim se natrag u desnu traku. "Gospodin" je došao lijepo odmah ispred mene, bez signalizacije, na udaljenost usporedno veličini njegova penisa. Kako je kolnik bio mokar sve je meni prskalo u vjetrobran izgubio sam na preglednosti a ne mogu zakočiti jer imam vozilo iza mene. Tamo se zadržao nekih 5-10 sekundi te odjurio dalje. Pitanja: 1. Sam ja prekršio neki zakon? 2. Sam se predugo zadržao u lijevoj traci (zakonski)? 3. Sam trebao drugačije postupiti (zakonski)? 4. Da sam imao kameru i snimio događaj, bih mogao pokrenuti neki zakonski postupak protiv vozača? Ako mogu, bi on bio uspješan? 5. Ovo sve me sjetilo na još jednu situaciju gdje je bila kolnička traka s dvije prometne trake. U lijevoj su išli brza vozila, a u desnoj spora (makar je na znaku navedeno da je lijeva spora a desna brza, al ajde, navika je ljudima da je desna.). Tu sam se ja vozio lijevom trakom po ograničenju i "gospođi" iza mene, koja ima drugo mišljenje ograničenje brzine, je počela blicati i trubiti. Ja se naravno nisam maknuo jer se vozim po ograničenju. Na kraju je otišla mene preticati na kraju gdje se spajaju prometne trake gdje je iscrtano kosim crtama. Sam tu ja nešto krivo napravio (opet, zakonski)? 6. Zbog ovog gore je pitanje: Ako se vozim 130 gdje je ograničenje 130 na autocesti, mogu li se voziti lijevom trakom (zakonski)? Jer ako se vozim desnom trakom i ima više vozila na autocesti koji se voze ispod ograničenja moram raditi slalom ako se želim voziti 130 (a želim jer mogu, zakonski). Slalom u tom slučaju je dozvoljen ili ne? 7. Da li zakon o oduzimanju prednosti vrijedi ako odem u traku lijevo brzinom 130 km/h (zbog potrebe prestizanja) a vozač kojem sam ja "oduzeo" prednost se vozi daleko iznad ograničenja te je prisiljeni zakočiti na mizernih 130 km/h?
 5. Antonio144

  PKK - tumačenje

  Zvao sam ih. Rekli su mi da moram uplatiti 495.09 kn (ne znam od kuda 0.09 lipa). To sam uplatio i miran sam valjda. Radio sam u Zagrebu i tih 635,38 kn je povrat poreza što su mi isplatiti početkom godine. Sada mi je jasnije (Mada ne znam od kuda 9 lipa haha). Zahvaljujem.
 6. Pozdrav, Otvorio sam obrt 18.11.2019. Nakon što sam dobio porezno rješenje mislio sam da imam do 18.2.2020 (kao "kraj tromjesečja") da platim ali mi je kolega rekao da moram do kraja godine to platiti. Krivo sam izgleda razumio. Na ePoreznoj gledam koliko dugujem na PKK i piše sljedeće (slika u prilogu). Iz ovoga ne razumijem koliko ja sada dugujem. 495.00 kn mi je mjesečni porez i prirez na dohodak i to piše u poreznom rješenju. Obrt posluje od 18.11. Time ja bih trebao platiti cca 1.5 * 495.00 kn jer poslujem mjesec i pol? Kako je obrt registriran u Garešnici, što je ovo za Zagreb? Neka greška? Ništa ne razumijem...
 7. Hvala na odgovorima! Ništa nije pisalo vezano za vozačku ni za bodove pa ne znam što s time. Budem platio i to je to. Što dalje nakon toga? Ako napravim još jedan prekršaj dobivam bodove ili oduzimanje vozačke? Baš nisam upućen u sve te stvari.
 8. Pozdrav ljudi! Ima sličnih pitanja mojima, ali da pitam direktno. Na godišnjem prije mjesec dana su me između Opatije i Rijeke snimili da sam se vozio 91 km/h u zoni 50 km/h (prazna cesta, lijepi dan, ravna dionica, a desi se) i sada je stigao prekršajni postupak u kojem kaže da sam se vozio 31 km/h više od dozvoljenog i da moram platiti 2000 kn (smanjeno na 1000 kn ako platim u roku od 3 dana). Ja prihvatio da budem platio 1000 kn ali mi ljudi govore da se mogu žaliti na postupak pošto mi je to prvi prekršaj da dobijem samo opomenu. Mi se isplati žaliti se? Ili da platim tih 1000 kn i gotovo? Ako se žalim i odbiju žalbu onda moram platiti punih 2000 kn? Ako platim tih 1000 kn u roku od 3 dana piše mi da moram dostaviti u tih 3 dana PU u Rijeci. Mogu to mailom poslati ili moram poštom (pošto živim u Zagrebu)? Ako šaljem poštom to moram poslati u roku od 3 dana (Preuzeo sam pošiljku u subotu što znači moram sutra to poslati? Ili se broje radni dani ili?) a ne njima dostavljeno u tih 3 dana? Ja sam valjda mladi vozač (ili ne po novom?). Imam 25 godina a položio sam vozački ispit u 11 mjesecu 2017 tako da nemam ni godinu dana vozački. Zahvaljujem!
 9. Imam jedan veliki problem sa najmodavcom (55 godina). Javio je da će doći kada sam ja na poslu samo tako da dođe i provjeri stan. Malo me zanimalo što točno on radi tu pa sam postavio web kameru da snima. Kada sam došao s posla bio sam šokiran. On se seksao na kauču. Ono što sljedeće budem napravio je zvao ga i rekao da to ne dozvoljavam. Imam onaj plavi standardni ugovor (Zakon o najmu stanova. Narodne novine, br. 91) E sada pitanja: Da li on to smije raditi u stanu koji je iznajmio? Da li mu mogu ja to zabraniti? Ako mu se ja suprostavim, može li me on samo zbog tog razloga izbaciti iz stana? Ako me izbaci iz stana (pošto nema valjani razlog) ja se moram iseliti u roku 6 mjeseci? Dajte mi savjet što da radim...
×
×
 • Napravi novi...