Jump to content

Helena1981 Skreblin

Korisnik
  • Broj objava

    47
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Helena1981 Skreblin objavio

  1. Slažem se. Naravno da se dug mora vraćati. Ali nisam jedanput doživjela da me neki klinac ispred trgovine vuče za rukav i nudi besplatan mobitel. Neka provjeravaju nečiju kreditnu sposobnost prije davanja uređaja na rate. Ja svoje račune za mobitel redovito plaćam svaki mjesec. Ali jednom sam dobila ovrhu od teleoperatera zbog nekakvog duga od sto kuna. Nisam uopće bila svjesna duga, niti sam dobila bilo kakvu obavijest. Troškovi ovrhe su bili 350 kuna. Odmah sam to platila da dalje ne rastu. Niti danas ne znam da li je dug bio stvaran ili ne Znam dobro kako izgleda Ovršni zakon u Njemačkoj. U usporedbi s njim, naš je nakaradan
  2. Ako nemate nekretnine, nemate dohodak veći od 10 000 kn mjesečno, nemate štednju, onda je za vas najbolja opcija osobni stečaj potrošača. Zasada jedini način da se riješite dugova u roku od 2-5 godina.
  3. Koliko ja znam posmrtni ostaci nisu privatno vlasništvo i ne može s njima korisnik grobnog mjesta raditi što hoće. Groblja su rex extra commercium i pravo na koristenje grobnoga mjesta se ne prodaje već ustupa ugovorom. Pravo korištenja možete izgubiti ako ne platite grobnu naknadu deset godina.
  4. Da promjena vjerovnika ne pomiče zastaru, ali ako se promijeni sredstvo ovrhe zastara se može odgađati unedogled.
  5. Naš Ovršni zakon je toliko loš da se ni pravni stručnjaci više ne snalaze. Ja ne mogu shvatiti kako kupnja nenaplativih dugova može biti najunosniji posao? Prvo treba zaštititi socijalni minimum, a ne da se od mirovine od 900 kuna uzima četvrtina. Treba uvesti jasne rokove zastare jer ovako netko tko je kupio dug za minimalan iznos može cijeli život vrebati ili ovrsenika ili čak njegove nasljednike. Treba nam i efikasan Zakon o osobnom stečaju, a banke trebaju otpisati nenaplativa potraživanja i dobiti u skladu s tim porezne olakšice. Tako se to odavno radi u pravno uređenim državama.
  6. Trebaš uložiti žalbu prema uputi o pravnom lijeku, rok osam dana od primitka rješenja. Možeš tražiti ako dobiješ sud naknadu za nužne sudske troškove.
  7. Često to rade. Zovu poslodavce i traže da se direktno njima uplaćuje. Znaju prijetiti i poslodavcu. Naravno da to nije u skladu sa zakonom. Nisu ni svi poslodavci pravno pismeni. Samo ih uputiti na sud i Finu. To iz nekog razloga izbjegavaju. Pitanje je i koliko je zakonito da zovu sve i svakoga i pričaju o tvojim osobnim stvarima i dugovima?
  8. Koji je bio prekluzivni rok u tom vremenu za promjenu sredstva ovrhe ukoliko ovrha nije naplaćena? Možda se na to treba pozvati ukoliko b2 pokuša promijeniti sredstvo ovrhe? Ako je dug zasada nenaplativ samo ignorirajte b2 kapital, možda dočekate zastaru.
  9. Žalbu možete napisati po uputi o pravnom lijeku. Osam dana nakon sto zaprimite rješenje o ovrsi. Mislim da su kod Vas rokovi nažalost odavno prošli. Dobro razmislite, možete povećati troškove.
  10. Andy od kada je taj dug? Ministarstvo pravosuđa je sada potvrdilo da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, znači za dugove do rujna 2014 oni ne mogu samoinicijativno ustupiti na mjesto starog ovrhovoditelja. Ako dug ne priznas možda nikada ni neće. Od suda traži da se banka makne s ovrhe na Fini zbog izgubljene aktivne legitimacije jer je dug prodala. Priložit ugovor.
  11. Ovrsna isprava zastarijeva za deset godina, nažalost.
  12. Nije se ništa promijenilo. Nema potrebe komunicirati s njima.Pogledaj o stečaju potrošača jer stvarno dug nije naplativ. Oni mogu vršiti samo psihološki pritisak, ako te budu nagovarali da uplaćujes po nekakvih sto kuna mjesecno nemoj ni slučajno na to pristati. Tako ne bi nikada ništa otplatila.
  13. Kada je dostavljeno rješenje o ovrsi? Vi niste ništa zaprimili? Malo mi je to sumnjivo. Osam dana je za žalbu na rješenje o ovrsi od dana kada ste preuzeli rješenje. Trebaju dva puta pokušati dostavu na Vašu adresu, razmak 30 dana, a zatim ide sve na oglasu ploču suda.
  14. Eos se služi prevarama. Poslodavcu od sina od mog muža tražili da on uplaćuje trećinu plaće direktno njima, a ne na Finu. U suprotnom će oni ovrsiti njegovu firmu? Već je imao ovrhe na Fini. Poslodavac je šutke plaćao njima šest mjeseci jer se prestrasio, a i što on zna. Hoće li itko više preispitati zakonitost njihovih metoda rada?
  15. Računi za komunalnu naknadu zastarijevaju za tri godine. Zastara postoji samo ako se na nju pozovete. Sud ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti.
  16. Nasla sam presudu Zupanijskog suda u Varaždinu, 2006 godina. Grobno mjesto ni grobnica ne mogu biti predmet vlasništva, vec uprava groblja dodjeljuje pravo koristenja.Vlasnistvo je moguce na nadgrobnom uredaju. Pravo na koristenje je imovinsko pravo i zato se nasljeduje. U mom rjesenju piše: ostavinsku imovinu čine pokretnine: pravo na korištenje grobnog mjesta u VG. Nasljednik odgovara i svojom imovinom do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Moj grob nije grobnica, već obično grobno mjesto. Nadgrobni uređaj je u lošem stanju.Trebam ga promijeniti zapravo. U njemu su sahranjeni baka i ujak. Nasljednik odgovara i svojom imovinom. Ako sam naslijedila kuću, smiju ovrsiti moj stan koji nije bio predmet nasljedivanja, što kada se naslijedi ono što se ne može prodati za vraćanje duga? Grobno mjesto se moze ustupiti ugovorom propisanim zakonom. Evo dala sam si truda: Županijski sud u Varaždinu, 1330-5999, god. 2006. Predmet: Upis prava na korištenje grobnog mjesta. Zakon o grobljima, čl 15 kaže da je moguće jedino pravo na korištenje grobnog mjesta, a ne pravo vlasništva. To je zato jer su groblja rex extra commercium. Vlasništvo je moguće jedino na nadgrobnom uređaju, a ne na grobu, grobnici ni grobnom mjestu. Pravo korištenja dodjeljuje uprava groblja, pravo korištenja predstavlja imovinsko pravo pa se ono može naslijediti. Ono se pod uvjetima propisanim zakonom može ustupiti ugovorom. Dakle, ovaj spor ne možemo promatrati kao spor o pravu vlasništva. Samo je ona osoba stekla pravo na korištenje grobnog mjesta kojoj je uprava groblja dodijelila to pravo na korištenje ili njezin zakonski nasljednik. Županijski sud u Rijeci,1330-5999,god 2002. Predmet:nasljedivanje prava na korištenje grobnog mjesta. Grobno mjesto ne predstavlja nekretnina na kojoj je moguće steći pravo vlasništva, što je u suprotnosti sa ZOG, čl 2 i 13., već predmet nasljedivanje može biti samo pravo na korištenje grobnog mjesta, a to pravo pripada isključivo zakonskim nasljednicima pokojnika.
  17. Meni je Zakon o grobljima jasan. Uprava groblja dodjeljuje pravo na korištenje grobnog mjesta. Na grobnom mjestu nije moguće vlasništvo jer su groblja rex extra commercio pa se ni grobno mjesto ne smije ovrsiti zbog naplate dugova. U svjetlu ličkog rukovanja i sinkope bojim se odlučivanja prvostupanjskih sudova. Moj slučaj da nije žalostan bio smiješan. Moj ujak nije imao nikakve prihode niti imovinu iz koje bi se ovrha mogla naplatiti. Logično je da onda ni zakonskom nasljedniku nije ostavio imovinu iz koje se dug može naplatiti.
  18. Čini mi se da je to neregulirano područje, kao i pitanje da li je moguća ovrha prava na korištenje grobnog mjesta. Vlasništvo je moguće na nadgrobnom spomeniku, ali mislim da ono ima nikakvu ili zanemarivo malu tržišnu vrijednost samo po sebi. Na grobnom mjestu nije moguće vlasništvo. Ovrsiti vas naravno smije komunalno poduzeće zbog neplaćanja grobne naknade.
  19. Ima ako je pravo na korištenje grobnog mjesta bračna stečevina. Ako je to suprug naslijedio, onda ne.
  20. Da, upravo im to trebate reći. Neka idu regularnim putem, nismo Divlji zapad iako bi oni to htjeli od nas napraviti.
  21. Nista efikasno jer nista nema, mogu telefonirati. Stavite ih na ignore. Cesija je zakonita, ali nisam sigurna da su njihove metode naplate zakonite. Ocito da je ovo zakonski neregulirano podrucje. Ako ti je netko duzan, obrati se sudu.
  22. Tim malim uplatama je priznao dug i aktivnu legitimaciju Eosu. Sto sada možete učiniti, ako mu nemaju sto uzeti, samo im dalje vise nista ne placajte. Da li ima kakvu imovinu ili prihode. Ja sam ovo napisala za ljude koji jos ne znaju. Nevjerojatno je koliko ljudi napravi ovakve pogreske jer ne znaju. U zadnje vrijeme stalno tumacim ljudima isto, nadam se da cu nekome pomoci. Meni se cini da su te agencije profiteri prvenstveno financijske i pravne nepismenosti gradana, a mnogi ovrseni ne mogu platiti odvjetnika.
  23. Ja osobno ne bih ništa pregovarala sa agencijama dok god ne pokažu da posjeduju valjanu ovršnu ispravu. Samo ih uputiti da navodno dugovanje pokusaju naplatiti sudskim putem. S njima uopce ne pregovarati o dugu da ga se ne prizna, niti slucajno ne uplacivati male iznose, time se samo priznaje dug. Nisam sigurna da su sve njihove kamate zakonite, ako sam im stvarno duzna bolje da kamate obracuna sud nego oni. To telefonsko pozivanje je potpuna besmislica, ako ti je netko duzan to ostvarujes sudskim putem ili muljas, as simple as that. Protiv starog vjerovnika podnijeti tuzbu nadleznom sudu jer su izgubili aktivnu legitimaciju za provodenje ovrhe jer su dug prodali.
  24. Ispravak: sud nakon prijedloga za ovrhu donosi rjesenje o ovrsi na temelju rjesenja o naslijedivanju, a nasljednik ima pravo na žalbu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija