Jump to content

Slyder

Korisnik
  • Broj objava

    373
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    4

Sve što je Slyder objavio

  1. Kao što je drot gore pisao, sa sprejem nemaš brige. A s ovime što navodiš kao proporcionalna sila, kada je suzavac u pitanju ne zamaraj se time. (Naravno, koristi ga odgovorno, odnosno zaista u slučaju neke opasnosti). Ako ga koristiš za samoobranu, a budući da poslijedica po zdravlje nema kao što ti je i cijenjeni Drot pisao, tada u pravnom smislu problema neće biti. Inače, sa suzavcem ti je zaštita zagarantirana u 99% situacija. Također, suzavac je lako nabaviti, a s obzirom na tvoju dob i ovo što si gore navela to bi ti bila pametna investicija. Kod elektrošokera je pak stvar malo drugačija s obzirom na njegovo djelovanje pa tu onda moraš voditi računa o nekim stvarima prilikom uporabe istog. Hoćeš li upotrijebiti šoker na način da samo uplašiš napadača ili ćeš ga upotrijebiti na način da napadač bude nesposoban ustati se? Ne dao bog da ima problema sa srcem a ti u tom djelu upotrijebiš šoker, možda ima pacemaker ili nešto slično. Hoćeš li u opasnoj situaciji racionalno sagledati što je oko tebe da napadač ne bi pao i udario glavom? Hoćeš li ispravno držati šoker na način da ti je vezica sa sigurnosnom iglom oko ruke kako bi se elektrošoker deaktivirao ako ga napadač želi upotrijebiti protiv tebe? Hoćeš li biti dovoljno pribrana da sebe ne "udariš" elektrošokerom? Sa pravne strane, ti kao punoljetna osoba možeš imati elektrošoker, ali on nosi i veću odgovornost.
  2. Isprike što se nadovezujem, ali da ne otvaram novu temu. Što je sa odredbama ZOR-a gdje stoje otkazni rokovi s obzirom na staž kod poslodavca? Odnosno, ako u ZOR- u stoji primjerice da je otkazni rok 2 mjeseca za radnika koji je kod poslodavca proveo 5 godina i više, vrijedi li ta odredba samo ako poslodavac otkazuje Ugovor? To bi značilo, ako djelatnik otkazuje Ugovor sa svoje strane redovnim putem da je otkazni rok zapravo 30 dana, a ne 2 mjeseca i da ne može biti drugačiji? Koji članak to pobliže određuje?
  3. Tako je. Naime, navedena izjava nema veze s time jeste li podmirili zajam na vrijeme ili ne već se radi o tome da ste potpisivanjem takve izjave, a pritom znajuci da su tvrdnje u istoj neistinite nekoga doveli u zabludu lažno prikazavši činjenice. Navedeno podpada pod čl. 236. KZ-a kako je i gore navela poštovana Borbena. Moj Vam je savjet da se ne igrate s navedenim jer time riskirate prijavu za kazneno djelo za koje je prema KZ-u zapriječena kazna zatvora.
  4. Pokušajte se s poslodavcem sporazumijeti da pričeka Vaš povratak sa bolovanja, a ako ne to, pokušajte vidjeti s njime da pošalje nekoga od kolega do Vas po novce ako mu je hitno. Sporazum je uvijek najbolje opcija. Ima li poslodavac pisani dokaz da je nagedeni novac kod Vas? Radi li se npr. o dnevnom prometu ili slično? Nadalje, poslodavcu ste naravno dužni predati iznos ukoliko se radi o novcu firme, a što se tiče uskraćivanja plaće nitko Vam isplatu iste za odrađeni period ne može uskratiti jer bi to bilo protuzakonito.
  5. Nije pametno igrati se s time. 2 dana je vrlo mali period, a fiktivni radni odnosi, kao što sam gore naveo su pod kontrolama. Možda prođe ispod radara, ali sa ovakvim trajanjem radnog odnosa šanse za to su minimalne.
  6. Pozdrav ekipa, Kolika je kazna ukoliko se vozilo kreće 20km/h preko ograničenja? Koliko vremena obično prođe od kada kamera uhvati vozača do trenutka kada isti dobije kaznu na kućnu adresu? Ukoliko osoba do trenutka navedenog prekršaja nije imala kazni u prometu je li zaista isplativo žaliti se na prvu kaznu? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima. Slyder
  7. Samo bih dodao, pripazite na trajanje radnog odnosa jer ako radni odnos traje pre kratko (tipa tjedan dana) samo da ga netko prijavi pa odjavi onda je isti fiktivan. A počeli su to strogo kontrolirati. Osim ovoga što sam naveo, sve što je napisao poštovani Miran svakako stoji.
  8. Neka se direktor prvo obrati tom šefu. Ne može biti povreda obveze iz radnog odnosa ako je imao odobrenje nadređenog. Opet, nije. Tim više što je imao odobrenje nadređenog. Neka odbije. Ništa ne potpisivati. Zatim neka čeka kako će poslodavac postupiti. Ima mogućnost zatražiti zaštitu svojih prava. Sve u svemu, u ovakvoj situaciji to ne bi moglo proći kao opravdani razlog za izvanredni otkaz. Eventualno otkaz skrivljen ponašanjem djelatnika, ali da bi poslodavac tako otkazao Ugovor o radu prvo mora ispuniti uvjete, odnosno dati djelatniku pisanu opomenu sa upozorenjem na obveze iz radnog odnosa.
  9. Ništa Vam ne propada. Imate pravo na razmjerni godišnji za prošlu godinu.
  10. Poštovani kolege forumaši, Imam nedoumicu. Zanima me vrijedi li za Opomenu pred otkaz zbog ponašanja radnika isti rok kao za izvanredni otkaz iz ZOR -a, onih 14 dana od datuma saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji? Može li poslodavac djelatniku uručiti navedenu Opomenu primjerice mjesec dana nakon događaja, ako je za događaj znao odmah nakon što se isti dogodio?
  11. Nebitno je, jer Vam ga bude pri povratku na posao ako je već takav poslodavac. Na žalost, ne možete.
  12. Bolovanje ne može biti razlog za otkaz. No, kako ste naveli da ste na probnom radu pitanje je kako će poslodavac obrazložiti otkaz. Naime, za vrijeme probnog rada poslodavac može otkazati Ugovor radniku u svakom trenutku ukoliko radnik ne zadovoljava na probnom radu. Shodno tomu, ukoliko poslodavac navede u otkazu da niste zadovoljivi na probnom radu, iz pravnog aspekta taj otkaz je pravovaljan. Vi svakako možete pokušati dokazati suprotno, ali je u ovakvim slučajevima to neizvjesno,a vrlo često i neisplativo Ako pak poslodavac navede bolovanje kao razlog otkaza, to mu neće proći te svakako u tom slučaju zatražite zaštitu svojih prava jer je takav otkaz Ugovora o radu nezakonit.
  13. Kao što je gore drot pisao, policija može dobiti uvid u račune samo temeljem sudskog naloga. Ovako, kako Vi to navodite priča pada u vodu jer ne možete do tih podataka privatnim putem. A, ako nekim čudom i dođete u posjed takvih informacija mimo procedure tada ste prekršili Zakon i Vi i onaj tko Vam je takve podatke ustupio pa će Vam veći problem biti dokazivati kako ste i zašto u posjedu informacija o računima građana od ovog gore navedenog.
  14. Prijetnje uvijek možete prijaviti policiji ukoliko se osjećate ugroženo. Ja bih na Vašem mjestu otišao na policiju, opisao sve što je i kako je te im ustupio poruke koje Vam šalje. Nakon toga će Vam policija dati informacije što i kako dalje kada vide ima li elemenata i kojih sve kaznenih djela. Ovisno o situaciji možda bi se moglo raditi i o kaznenom djelu nametljivog ponašanja. Svakako nemate što izgubiti ako se obratite policiji.
  15. Nije moguće predvidjeti jer, kao što je drot gore pisao, KD je moguće naknadno prijaviti, ali opet, s obzirom kako se odigralo vjerojatno je da od toga neće biti ništa u vidu daljnjeg postupanja.
  16. Probajte se sa medicinskom dokumentacijom obratiti nadležnom CZSS radi pokretanja postupka za osobnu invalidninu. Nadležno tijelo će nakon što CZSS pokrene postupak provesti vještačenje i donijeti rješenje u postupku iz kojeg ćete vidjeti da li Vam je priznato pravo na osobnu invalidninu. Svakako vrijedi pokušati, nemate što izgubiti.
  17. Može u nekom kratkom roku ako odmah uvudi avoj propust. Nisam siguran koji je rok u pitanju pa ćete za to morati pričekati nekoga drugoga. Ali, ako je reagirao u roku odmah, moguće je. Kako bilo, svakako je to propust poslodavca te je isti dužan ispraviti svoju grešku.
  18. Sve ti je gore opisano i možemo samo ponavljati. Pročitaj još jednom sve što smo pisali i ne zamaraj se. Znati ćeš ako što dođe. Nemoj se ubuduće dovoditi u ovakve situacije.
  19. Uvaženi @drot13 na sve ti je dao odgovore u prethodnim postovima. - ja ne znam koliko čuvaju snimke, ali čak i da čuvaju samo mjesec dana, snimke od 31.12 su još u sustavu jer nije prošao taj rok. - s obzirom na to kako se sve na kraju odigralo vjerojatno neće biti daljnjeg postupanja u pravnom smislu - ne idi više u taj dućan preventivno, a nemoj niti ponavljati ista djela. Dućani drže budno oko nad kupcima, a pogotovo na onima koji su već počinili nešto njima na štetu - kako će točno postupati nije moguće sa sigurnošću reći - ne zamaraj se dalje ovime, a ako bude kakav postupak dalje znati ćeš
  20. Nije rijedak slučaj da se potencijalni novi poslodavci raspituju kod bivših za kandidate, to je normalno. Što se GDPR-a tiče, ako nisu vidljivi osobni podatci tada tu ne bi smjelo biti prekršaja. Ipak, za detalje o GDPR uredbi pričekajte nekoga od kolega, no ovako kako je opisano svakako nije u koliziji sa Zakonom o zaštiti podataka RH.
  21. Ne morate ništa dodatno potpisati ako ste dostavili potpisani otkaz poslodavcu.
  22. Ovisi od banke do banke. Može, a i ne mora biti da će Vas zbog uplate na lutriju odbiti za kredit. Puno je čimbenika i svaka banka za sebe procjenjuje rizik.
  23. Dragi kolege forumaši, U jednoj privatnoj firmi (vjerujem da ima više takvih) djelatnici svakodnevno koriste privatni viber na službenim računalima kako bi mogli obavljati svoje radne zadatke. Stvar je u tome da se veliki dio komunikacije unutar tvrtke vodi putem navedenog kanala te zaposlenici nemaju izbora. Mene zanima, s obzirom da smo svjesni kako poslodavci mogu kontrolirati računala jednostavnim alatima ako to žele bili se ovo moglo smatrati povredom privatnosti? Kako stvari ovdje stoje iz pravnog aspekta budući da tu aplikaciju zaposlenici koriste privatno, a spletom okolnosti i službeno te što se može poduzeti u vidu zaštite privatnosti? Jeli ovakvo što uopće legalno?
  24. Ako će biti samo dva dana, tada vam najvjerojatnije banka neće napraviti problem u vidu upisa u HROK. No, možete očekivati neku mizernu zateznu kamatu za ta dva dana. Možete i uputiti mail banci pa im "najaviti situaciju".
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija