Jump to content

Buddha-la

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala na savjetu, no toga sam i sam svjestan i ne brzam! Problem je najviše u tome što joga u Hrvatskoj nije baš nešto posebno regulirana kao djelatnost, a mogla bi se svrstati pod rekreaciju što opet ostavlja dosta manipulativnog prostora - upravo kako sam naveo da većina joga centara (barem u Zagrebu) funkcioniraju kao udruge, ne plaćaju ni lipe poreza, a zarađuju ogromne novce (znam o tome iz prve ruke). Zaposlen i jesam kao učitelj joge, u jednom od rijetkih, ako ne i jedinom centru koji funkcionira kao d.o.o., te sam poprilično dobro upućen u problematiku takvoga poslovanja (opet, iz prve ruke). Upravo je u tome problem - ukoliko bih išao na opciju d.o.o. ili j.d.o.o.-a to je 'najneisplativija' opcija za krenuti, a s druge strane ne bih htio muljati i varati državu (kao većina tih 'udruga') ni zbog kaznene odgovornosti ni zbog toga što smatram to moralno neprihvatljivim. Druga stvar je problem same djelatnosti kojom se bavim jer nije baš kao primjerice otvoriti pekaru, pa kako god okreneš, ljudima će uvijek trebati kruh. Joga se može smatrati rekreacijom i kao takva predstavlja čak i svojevrstan 'luksuz', a još ako se tome pridoda gruba statistika o tjelesnoj aktivnosti hrvatske populacije, koja je porazna (mislim da je manje od 10% uključeno u neki oblik rekreacije) nije teško zaključiti da pokrenuti nešto takvo i nije najjednostavnije ukoliko se nema nekog solidnog temeljnog kapitala (a ja ga nemam), osim ako se ne 'fušari' u početku. Razlog zbog kojeg želim započeti sa svojim poslom je taj što mi je plaća mizerna i omogućuje jedva pristojan život (a možete misliti i sad još sa ženom na porodiljnom i dvoje djece manje od godine dana) pa bih se onda rađe, ako se već trebam ubijati od posla, ubijao za sebe i svoju stvar, a ne za mrvice sa stola za nekog drugog.
  2. Puno hvala na odgovoru! Stvar je u tome da ukoliko bih pokrenuo svoju firmu namjeravam dati otkaz, odnosno napustiti trenutno zaposlenje, jer kao što ste i sami naveli ne mogu obavljati dva radna vremena, tako da mi onda dvostruko oporezivanje u slučaju obrta ne igra ulogu. S time u vezi, mislite li onda da bi mi opcija obrta bila dobra? Oprostite na gnjavaži, ali evo želim se dobro raspitati i informirati prije nego što krenem u cijelu tu avanturu... P.S. Tu sam negdje na forumu vidio da od 1.1.2017. j.d.o.o. mora imati minimalno jednog zaposlenog...
  3. Pozdrav svima! Odmah na početku se ispričavam ako je ovo već jedna 'prožvakana' tema, no mislim da svatko ima neku svoju specifičnu priču i situaciju pa tako i ja, te stručnjake s foruma, kojih koliko čitam ne manjka, molim za savjet. Situacija je sljedeća: trenutno sam zaposlen, ali htio bih pokrenuti svoj posao - joga centar. Po struci sam magistar kineziologije, a imam i završen tečaj za sportsko-medicinskog masera (upisan u radnu knjižicu) te bi osim joge u ponudi imao i masažu. Ono što me zanima je koji oblik poslovanja bi mi preporučili? Razmišljao sam o osnivanju j.d.o.o.-a, obrta ili čak udruge (budući da većina joga centara u Zagrebu tako funkcionira). Iskreno, nisam išao u detalje oko svakoga pojedino, iako nešto znam, a kao i sve u životu sve ima svojih prednosti i nedostataka. Kod jdoo-a me muči to što moram imati zaposlenog, a ne znam koliko bi mi zbog prirode posla biti moguće odmah isplaćivati plaću, čak i minimalnu. Obrt mi je odbojan samo zato jer odgovaram cjelokupnom imovinom, dok je udruga dosta 'mutna', ali baš zato mislim da i pruža mogućnost najveće dobiti, iako mi nije jasno kako 'izvući' novac iz nje (no, opet, većina joga centara tako funkcionira pa očito ima nekih caka). Eto, molim vas za pomoć! Iskreno, najrađe bi otvorio ili jdoo ili obrt i imao sve čisto, platio državi njen dio, čak i dobre volje i sa smješkom na licu kad bih bio uvjeren da se novac poreznih obveznika troši ISKLJUČIVO na javno dobro (vrtiće, škole, prometnice...), no s obzirom na sve postojeće namete i troškove života u Hrvatskoj (uz to što smo žena i ja roditelji dvoje male djece), nažalost gledam kako da državi dam što je manje moguće. Unaprijed hvala na odgovoru/ima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija