Jump to content

godofthunder

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Imao sam sličnu situaciju. Računi za vodni, komunalni i drugi doprinos došli su na mene. Kada sam uložio žalbu, rapoređeni su na sve vlasnike. Ali trošak legalizacije sam morao sam snositi, iako nemam ništa sa tim objektima. Ni pristup njima.
  2. Imam zanimljivu situaciju. Dobio sam ponudu da se na mene prenese vlasništvo plovila kojega poznanik namjerava kupiti, a koji je građanin Republike Slovenije. Time bi izbjegao obvezu registracije i drugih pravnih postupaka kod njih. S obzirom da nemam baš previše ideje što bi me s time sve moglo čekati te da li uopće kršimo neki zakon, volio bih čuti mišljenja s pravne strane o takvom postupku.
  3. U potpunosti se slažem sa Vama oko svega navedenoga. Zlostavljanje djece preko interneta je jako opasan problem sa kojime bi se trebali više pozabaviti u pravosuđu i policiji. Ali ne govorimo sada o "lažnim profilima" iz kojih proizlazi pokušaj dobivanja imovinske koristi ili pokušaj zlostavljanja djece i maloljetnika već isključivo korištenje slike neke strane poznate osobe ili neke "random" osobe koja nije iz susjedstva i koja može biti povezana na bilo koji način sa profilom. Upravo takve slučajeve istražujem (a stvarno ih ima puno i uglavnom služe za seksualno komuniciranje društvenim mrežama) samo mi nije sasvim jasno ima li tu elemenata nekog kaznenog djela ili je sve samo kako to nelegalni_hrvat kaže, samo kršenje terms of use društvenih mreža. hvala.
  4. dakle, ako dobro razumijem, dok god se ne nastoji stvarno pretvarati da je pojedinac neka druga osoba ili se ne upotrebljavaju slike maloljetne osobe te nema nikakve namjere ni pokušaja za stjecanje materijalne koristi, nema kaznenog djela?
  5. Pozdrav, Istražujem problematiku lažnog predstavljanja na internetu, konkretno sve veći sociološki problem lažnih profila na društvenim mrežama u grupama seksualnih tematika. Ono što mi je nejasno jest kako točno Zakon tretira takva djela? Nailazim na slučajeve krađe identiteta, tipa "susjedu sam uzela slike sa njegovog profila i napravila profil sa njegovim imenom i prezimenom", to je jasno, krađa identiteta. Ali što je sa profilima lažnog imena, npr. "Pero Perić" i profilnom slikom npr. neke javne osobe? Ili ono što je još zanimljiviji slučaj, što sa profilom npr. "Marija Marić" sa slikama neke djevojke iz primjerice Kanade ili Amerike koja ih je učinila javnima na internetu putem npr. Instagrama ili također Facebooka ili su toj osobi već na nekom trećem mjestu otuđene slike i objavljene na jednom od mnogih image hosting servisa na internetu? Govorim o slučajevima kada nema nikakvog pokušaja pridobivanja materijalne koristi niti namjernog blaćenja ugleda treće osobe (jer između ostalog, vlasnik fotografije se ni po čemu ne poklapa sa imenom i prezimenom profila niti je građanin Republike Hrvatske), već je isključivo namjera lažnog profila komunikacija sa drugim osobama sa kojima inače ne bi imali prilike stupiti u kontakt (primjerice uobičajen obrazac muškaraca koji pristupaju mlađim ženama prikazujući se kao daleko mlađi i zgodniji muškarci, homoseksualci koji tako pristupaju istom spolu pretvarajući se da su drugog spola i sl.) Facebook je prepun takvih profila i sa sociološke i psihološke strane mi je fenomen jasan. Ono što ne razumijem jest kako točno Zakon tretira takve slučajeve i da li se uopće pokreću kakvi postupci i tko ih može pokrenuti u ovom slučaju. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija