Jump to content

spzg1234

Korisnik
 • Broj objava

  163
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je spzg1234 objavio

 1. Usput, taj čl stav 1. spominje..'koji su proglašeni krivim'.., odnosi se to i na one kojima nastupila rehabilitacija?
 2. spzg1234

  Nevračanje duga

  Jasno. Hvala Vam.
 3. spzg1234

  Nevračanje duga

  Ali u ugovoru se navodi da dužnica pristaje na izvršenje ovrhe nad njezinom materijalnom i financijskom imovinom ako dug ne vrati u roku.
 4. spzg1234

  Nevračanje duga

  Hvala i Vama. Samo mi još nije jasno: 1. Ako ja živim na jednom mjestu koji je udaljen od mjesta na kojem živi dotična osoba(oko 50 km) tako da ona pripada drugoj policijskoj postaji nego ja, u tom slučaju, trebam ići u postaju kojoj ona pripada ili u svoju? i 2. Nakon prijave i dobivanja potvrde, svejedno moram angažirati odvjetnika radi privatne tužbe ili će pak policija podnijeti tužbu DO?
 5. spzg1234

  Nevračanje duga

  Zahvaljujem se na detaljnom odgovoru.
 6. spzg1234

  Nevračanje duga

  Može mi netko pomoći oko tog problema?Molim lijepo.
 7. Poštovani, početkom 3.mjeseca prošle godine zamolila me je prijateljica da posudim njenoj prijateljici 15 000 kn i ona bi mi to vratila 17 000 kn za mjesec dana, ja sam pristao te umjesto mjesec dana dao sam mjesec i pol dana za vračanje. To sam sve napisao okvirno ovako: 'ja sam Petra Petrović, rođena...posudila od Petra Petrovića, rođen...17 000 kn i obvezujem novac vratiti do 15.4.2019. Ukoliko novac ne vratim u roku tada pristajem na ovrhu nad mojom materijalnom i financijskom imovinom'. Tu je dužnica potpisala, te i prijateljica kao svjedok. Međutim, do dan danas nije vratila a svako par dana mi laže u porukama obećavajući da će sada brzo, da će joj tetka iz Njemačke slati, da će dobiti od osiguranja...ali definitivno sam izgubio svaku nadu za vračanje. Imam dva pitanja : 1. Što mi je najlakše činiti? Otići sa ugovorom i prijaviti nju na policiji ili direktno u DO? 2. Obzirom da znam jednu njenu drugu prijateljicu, danas sam joj pisao poruku što i opisao da 'mi Petra ne vraća dug i zato ti savjetujem da se nje paziš'. Da li sam time počinio prekršaj ili KD? PUNO HVALA.
 8. Hvala na informaciji, prvo. Pitao sam radi samog svog mira, jer lakše se osjećam kad se greška ili propust po zakonu vodila, tako je i zastara. Ono sam točno opisao tj kad je to bilo, koliko je trajalo.. ali nikakve podatke o meni odvjetnik nije uzeo jer sam mu rekao da ću doći drugi put, koliko se sjećam, a kako sam kod njega dospio putem preporuke poznanice..ne znam jesu li to bili razlozi što mi nije odmah naplatio. Poanta svega, osjećaj krivnje. Hvala lijepa.
 9. Mada je ova tema od prošle godine, kako je računati ako sam bio kod odvjetnika na usmenoj konzultaciji prije 21 godine 10 min, ako sam ga na kraju pitao iz stida (jer mi ga je poznanici preporučila) 'koliko sam dužan' a on meni 'hoćete to riješiti sada ili kad dođete' (pri tome je mislio na pretpostavljenu tužbu koju na kraju ipak nisam ni realizirao i za to sam skoro bio siguran dok sam bio kod njega jer sam vidio da nema smisla) a ja kažem 'kad dođem' drugim riječima, otišao sam i nikad se nisam vratio. I, zanima me, ukoliko, naglašavam ukoliko, me je spomenuti odvjetnik tražio da mu platim za tih 10-ak min jer se nisam vratio kako sam rekao, ima li zastare za takvu vrstu tražbine? Puno hvala.
 10. Da, naravno u dvoje, ali čini mi se da me niste dobro shvatili ili vjerovali mada ovo sve ide aninimno. U svakom slučaju hvala Vam na željama za gradnju kuće.
 11. Hvala na odgovoru, prvo. Drugo, kad sam rekao 'preduhitrio...itd' pri tome sam mislio da mi je on već u prijašnjim razgovora spominio odnosno rekao da, u smislu, 'jeftinije će ti doći mimo računa.., ja nisam u sustavu PDV-a..itd'. Izaro sam nakon toga predložio da bar jedan dio ide preko računa tako da je moj prijedlog došao iza njegovih sugestija. Ali slična je situacija i sa mojim odvjetnikom i vjerujte da je meni neugodno da njemu kažem 'daj Luka budimo pošteni i napiši račun na čitav iznos', jer računam on je sam odvjetnik i ja njemu sad k držim produke...
 12. Poštovani, kao podstanar nakon dugih godina uskoro počinjem sa gradnjom kuće, arhitekt koji moj poznanik 10-ak godina, izradio je projekt a za način plaćanja (pretpostavljam kako ne bi bilo previše skupo za mene) tražio da se od sveukupne cijene projekta nešto manje od 30% platim na račun a ostatak u gotovini. Ustvari, još prije godine dana kad sam razmišljao o načinu plaćanja i poznavajući sebe i svoju savjest 'preduhitrio' sam arhitekta i mogućnost da zatraži plaćanje mimo računa, ja sam mu predložio da bar dio cijene bude preko računa rekavši ' neka bar jedan dio bude preko računa, kao prijatelj ti mogu častiti kako ja želim a ti meni uvijek popust možeš napraviti i tako da nam niko ništa ne prišije i da nam savjest bude mirna'. Međutim, ne znam imam li mir s time (tj mir s time što je 30 % na račun a ostatak u kešu), ne znam je li ovaj forum prava adresa za moj problem i naposljetku ne znam kako da čovjek živi skroz pošteno kad je društvo utkano sa takvim mentalitet om, kad tako razmišljaju i najškolovaniji, ugledniji, najbliži (moj dugogodišnji poznanik odvjetnik bi prilikom sastavljanja ugovora o kupoprodaji zemljišta ili parnice..bi mi rekao 'ja bi radije da mi platiš toliko a ja ću ti račun napisati na manji iznos) Ne znam da li se to tako događa npr u Njemačkoj na koju se nerijetko želimo ogledati!
 13. spzg1234

  Novac na cesti

  Hvala svakako, kontaktirao sam PU i sve sam riješio.
 14. spzg1234

  Novac na cesti

  Upravo su mi u PU rekli da nemaju takav ured tj nalazni ured, prije su imali sad više nemaju. Što da radim?
 15. spzg1234

  Novac na cesti

  Upravo sam danas predvečer našao 200 kuna na podu kafića jednog šoping centra u kojem sam popio kavu, pitam konobaricu 'je li ko prijavio gubitak novca' ona odgovara negativno(i naravno pita zašto ali ja nisam htio odgovoriti zašto da mi ne bi lažno rekla 'da'), isto sam išao i pitao na infopultu pa je odgovor bio isto ali sam njima rekao razlog pa su mi rekli da ako hoću mogu njima predati i potpisati na zapisniku no meni je sigurnije ideja bila da se javim policiji, nazovem 192 i sa razglasa mi se činilo, skoro sam siguran, da mi je policajac rekao 'uzmite sebi'. Svejedno ja nisam bio uvjeren u takav odgovor pa sam 192 nazvao ponovo sat vremena kasnije i tada je razgovor bio jasan, policajac, isti ili drugi ne znam, najprije me je jako hvalio i po tom me je pitao gdje je to bilo i gdje živim i tako me je spojio sa pripadajućom policijskom postajom, pa sam policajcu iz te postaje odmah spomenuo kako znam da postoji nalazni ured i kako da novac predam..itd onako kako sam na ovom cijenjenom forumu pročitao ali, taj policajac, bar se meni tako činilo, nije bio siguran da postoji takav ured tj nalazni pa mi je rekao 'sutra njih nazovite do 3 sata'. Ok, tako ću sutra i činiti. Imate kakav komentar, molim vas?
 16. spzg1234

  Novac na cesti

  I molim lijepo još jedno pitanje u užem pa i u širem smislu. Da je kojim slučajem neko prijavio gubitak tih 200 DM tada(23 ili 25 godina a možda je to bilo 1997!) bi li se takva evidencija, papirnata pretpostavljam (tada još nije bila informativno kompjuterizirana tehnologija kao danas) sačuvala do danas ili se to baca nakon nekog vremena?
 17. spzg1234

  Novac na cesti

  U tom intenzivnom razmišljanju, sjetio sam se da sam prije oko 2 godine pronašao 20(ili 40)kuna u šoping centru Mall, tada sam se javio u infopult i zamolio da mi se jave ukoliko se neko javi da je izgubio navedeno. Znam da je to mali iznos ali s obzirom da u ovakvom slučaju zastara nije nastupila, bi li sada morao gubiti vrijeme i ići u PU da predam taj iznos? Unaprijed se zahvaljujem.
 18. spzg1234

  Novac na cesti

  Inače, gdje spada nalazni Ured? Je li se nalazi pri PU?
 19. Poštovani, muškarac 50-ak godina ima troje punoljetne djece(jedno djete na studiju) u legalnom braku pravi vanbračno djete sa ženom koja je isto u legalnom braku. Kako se alimentacija izračuna u takvom slučaju? Kojom metodom odnosno postotkom od plače?
 20. spzg1234

  Novac na cesti

  To su ustvari bile dvije novčanice od 100 njemačkih maraka, složene skupa, i ja sam tako proizvoljnom rekao 800 kn. A što ću sa kamatama?
 21. spzg1234

  Novac na cesti

  Iskreno se zahvaljujem.
 22. spzg1234

  Novac na cesti

  Zahvaljujem se na odgovoru, jedino ako možete pojasniti ništavnost zakonsopravne strane.
 23. spzg1234

  Novac na cesti

  Aj molim Vas pomozite i pomno pročitajte ovo. Ja sam uistinu prije oko 24, 25 ili 26 g pronašao novac, tada u protuvrijednosti oko 800 kuna, dok sam se pješke vratio kući iz grada, tada sam se vrlo razveselio jer sam bio podstanar, ustvari još sam uvijek podstanar, kuća se tek počinje graditi, jedno djete ( ili već dvoje tada, davno je to bilo pa se točno ne mogu sjetiti) i student. Ali ono što je i jako bitno, ja sve do sada nisam ni slutio, možda nisam ni razmišljao, da pronađen novac i ako nije popraćen identifikacijskim dokumentima treba predati policiji. Zato sad Vas ponizno pitam, što sada mogu ili moram poduzeti? Po mnogima imam osjetljivu savjest i pustimo sada moralnu stranu o kojoj mogu pričati sa drugim pozivima kao je što svećenik npr, nego me čisto zanima zakonsko pravna strana, što trebam sada poduzeti? Da li da idem u pripadajuču policijsku postaju i kažem 'prije oko 25 godina sam slučajno pronašao na cesti novac u protuvrijednosti oko 800 kuna i to sam sebi prisvojio ne znajući čiji niti da to moram predati policiji'? Ili što predlažete? Želim svoju savjest umiriti. Najiskrenije se zahvaljujem.
 24. spzg1234

  Novac na cesti

  Čitam danas na portalima kako je jedan vozač u Michiganu u SAD-u izgubio na autocesti 30 000 dolara na način da se novac odletio kroz prozor dok je vozio kamion i policija poziva građane da vrate novac. To mi je dalo ideju da pitam kako naš zakon regulira takvu pojavu, ili npr, ja šetam na javnoj cesti i naiđem na100 eura bez popratnih identifikacijskih dokumenata, smijem taj novac uzeti ili ga po zakonu moram vratiti policiji? (davno mi je jedan svećenik rekao 'glupo ne uzeti jer ako ga ti ne uzmeš, uzeti će ga neki drugi').
×
×
 • Napravi novi...