Jump to content

franko23

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. hvala! e ovako izgleda da ce bit moguc dogovor tj. sporazum između sunasljednika. sazvano je prvo ročište kod j.b. no neće moći svi prisutvovati, od 9 samo 2 sunasljednika. mene intersira je li moguće napraviti sporazum u kojem bi svi sunasljednici dogovorili podjelu ovakvu npr.: parcela 1 - 1/2 sunasljedniku A, 1/2 sunasljedniku B parcela 2 - 1/1 sunasljednicku C parcela 3 - 1/3 sunasljedniku A, 2/3 sunasljedniku B parcela 4 - 3/4 sunasljedniku A, 1/4 sunasljedniku C dakle, odredit suvlasničke dijelove po parcelama sporazumno (neka bi imala više suvlasnika, neka samo jednog) naravno to bi bili idealni suvlasnički dijelovi tek kasnije bi se moglo ići u cijepanje koliko ja shvaćam? tu također podjela ne prati kako bi zakonu nasljedili već netko bi naslijedio više a netko manje neg što ga pripada po zakonu. ako se oni dogovore i sporazume to je okey i može se unijeti u rješenje o nasljeđivanju? kakvu formu mora imati taj sporazum s obzirom da svi sunasljednici ga neće moć izjaviti usmeno na ostavinskoj raspravi? ako su sunasljednici u drugim državama (bih, njemačka) hoće li svoj potpis na sporazumu morati ovjeriti kod tamošnjih j.b. onda sporazum s opisanom podjelom bi svi potpisali. je li potpisi idu na jedan dokument ili svatko bi trebao imati primjerak kod sebe i onda bi j.b. u drugim zemljama potvrdio njegov potpis na tom primjerku? hvala!
  2. Hvala na odgovoru! Dakle, zemljište samo onda. a kako se dogovoriti prije ostavinske? neki ugovor, ili obični dogovor na papiru bi bio dovoljan?
  3. Pozdrav, interesira me što učiniti u slučaju kada se u vlasničkim listovima koje imam za ostavinsku raspravu kod j.b. uskoro, navodi "kuća" i "zgrada" koje više ne postoje, tj. srušene su za vrijeme rata i iza njih nje ostalo ni pola cigle. Nema niti jednog ikakvog traga, a kamoli ruševine. Nekako mi je čudno dijeliti nepostojeću imovinu? Postoji li ikako način da se one isključe iz te sve mase i dijeli se samo zemlja. Isto tako, s obzirom na narušene odnose, i velik broj nasljednika (2 djece i 7 unučadi od 2 umrle djece), i čestice koje se kreću od 1.000m2 do 15.000m2 poljoprivrednog zemljišta, na kraju neće preostati ništa nego da svi budu upisani u tim svojim idealnim dijelovima na svaku česticu. No, ukoliko bi se došlo do dogovora, bi li se odmah mogao kod j.b. napraviti i dogovor o fizičkoj podjeli pojedinih čestica i njihovih granica, ili će to morati ići posebno? Mogu li se uopće cijepati čestice koje su poljoprivredne? Ili samo ona gdje je bila neka građevina? A ako ne bi ili dogovora, bi li npr. otežanje jednog nasljednika moglo dovesti do toga da podjele fizičke nikada i ne dođe? hvala!
  4. Poštovani, kako da riješim ovaj problem i koje su moje mogućnosti: dakle, živim na padinskom dijelu (brdo) i moja nekretnina s obiteljskom kućom nalazi se ispod ceste, gornji susjed ima nekretninu s vikendicom točno iznad mene. Dio ceste je asfaltiran i asfalt je prošao cijelu kuću, no dobar dio koji prolazi pored dvorišta nije. Sasvim normalno desetljećima uz makadamski put postojao je i obični zemljani kanal u kojeg se ulijeva višak vode od još veće padine iznad, plus to je područje s dosta izvora i vode i vlage je oduvijek. Uz to susjed redovno navodnjava svoj vrt, imaju i bunar iz kojeg voda stalno istječe, pere auta na putu, voda se sakuplja i na onim područjima koje zabetonirao pa ravno u mlazovima ide na put, s krova i oluka itd.. No, zbog vlastite komocije taj susjed je zatrpao taj kanal s nekim materijalima (šljunkom pretpostavljam) jer si je napravio tako parking na tom dijelu i tu si na javnom putu ostavlja auto, ponekad i više njih jer tu skoro stalno borave bez obzira što se radi o omanjem objektu. Roditelji su to prešutili, no nakon svake kiše i bez kiše put postaje vlažan jer jednostavno voda prolazi kroz sve to i preko puta točno na našu kuću i dvorište. Imam li kakvo pravo tražiti otkapanje ponovnog kanala od susjeda. I ja bih ga iskopao? On se brani pričom da je to uradio zbog estetike i da kap vode ne prolazi dalje, što je laž. Isto tako rekao je da se posavjetovao s nekim "inženjerom" koji mu je rekao da kroz taj njegov materijal voda slobodno će ići. Što je isto još veća laž. Što je najgore prosuo je taj materijal i po dijelu gdje prolazi asfalt i gdje se nalaze betonske otvorene polucijevi položene i to isto nazvao drenažom jer je on posuo taj neki materijal. Isto radi veće komocije za parkiranje uz njegovo dvorište. Dakle, što mi je na raspolaganju. Pokušao sam pronaći neke pravilnike o putovima i svemu, no nisam se snašao. Ima li pravo i zaista uz put ne mora biti otvoreni kanal (bio on i obični zemljani, iskopani samo, kanal vulgaris?) koji bi primao površinske vode? Tko tu regulira i postoje li neke zakonske/pravilničke norme o kanalima uz cestu? Kome to prijaviti? Komunalnim redarima? Inspekciji za ceste? Imam li pravo na sudsku zaštitu? Tužiti možda i one koji bi se trebali brinuti za to (ceste, grad, komunalna poduzeće?) jer ne brinu o svojoj infrastrukturi, imam li pravo tužiti susjeda jer s njegovog posjeda i nekretnine u njegovom vlasništvo meni dolaze vode koje se slijevaju kao potočići preko puta, i ugrožavaju temelje kuće. I plave dvorište. Može li susjed zaista s proći s pričom da je to bolje rješenje jer to je neistina, bez obzira čak i da je uradio pravu podzemnu drenažu, što ćemo s vodama koje idu po površini i veći su problem od podzemnih?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija