Jump to content

aa

Korisnik
  • Broj objava

    28
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Pozdrav, Tražim dobrog odvjetnika u zgb, područje obiteljskog prava Konkretno: OZ čl.232.(st.5) Cijenjene ponude i preporuke molim privatnom porukom, hvala! Detaljnije: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503343403&forum=21
  2. Ne, pošto ju ja ne uzdržavam. Ne može naći posao pa povremeno radi honorarno. Ali bilo bi lijepo kad bih mogao uzdržavati barem sebe.
  3. Da odmah razjasnimo: ne kažem da me treba žaliti niti je to predmet mojeg upita. Ne znam iz koje ste rečenice to uspjeli iščitati. Stan nije zajednički niti je stečen u braku, tako da ne treba o tome dalje razglabati. Kredit koji sada otplaćujem (administrativna zabrana na plaću) je namjenski - podigao sam ga nedavno kako bih pokrio dugovanja nastala godinama, od početka braka (minus, kartice, kredit) pošto bivša supruga tada nije radila niti novčano doprinosila. Malo je teško bilo tako uzdržavati suprugu i dvije kćeri (ne računajući stan), tako da je sasvim logično (iako krivo!) tada bilo posegnuti za raznoraznim karticama, minusima i sličnim sredstvima. U međuvremenu se bivša supruga zaposlila (kako sam i naveo u prvom upisu ovdje). Što se "novog" odnosno potencijalnog budućeg braka tiče (u višegodišnjoj sam vezi), ne srljam već sam pitao bi li to išta promijenilo - nadam se da barem na ovom pravnom forumu ne vlada onaj stav po kojem bi svi razvedeni očevi trebali zaboraviti na ikakav svoj život od trenutka kad su se razveli, a kamoli na buduću "potencijalnu" djecu. Ovaj put sam malo stariji pa razmišljam o posljedicama i o budućnosti. Dakle, mogu podnijeti zahtjev za smanjenje alimentacije? Može li me netko uputiti kome se to podnosi, koja je dokumentacija potreban, ili dati preporuku za dobrog odvjetnika? Iako mi se sutkinja otvoreno smijala kad sam na ročištu za razvod braka to spomenuo, uz riječi "nema šanse da plaćate manje od ovoga"... Sad ipak ispada da mogu.
  4. Pozdrav! Rijetko sam aktivan na forumu no trenutno imam gadan problem. Konkretno, molio bih savjet ili preporuku da li da se obratim odvjetniku (vjerojatno da, no ne poznajem niti jednog odvjetnika koji se time bavi). Situacija je sljedeća: Sporazumno sam razveden od bivše supruge. U braku su rođene dvije kćeri, koje su sada mlađe od 6 godina. Sud je odredio alimentaciju od ukupno 1850 kn za obje, uz obrazloženje da je to "minimalni iznos". To sam djelomično plaćao. U međuvremenu bivša je zatražila ovrhu zbog neplaćanja putem svoje odvjetnice, kao i stavljanje administrativne zabrane na moju plaću (radim na neodređeno) zbog neredovitog plaćanja alimentacije. Koliko čitam ovdje na Legalisu, tih 900 kn po djetetu jest minimalni iznos - no moguće je da sud odredi i manji iznos (minimalno 500-tinjak kuna po djetetu) uzimajući u obzir i moju plaću, troškove života i ostale okolnosti kod obveznika plaćanja alimentacije (to bih bio ja). Konkretno: prosjek plaće mi je nešto manji od 4.000 kuna (ne znam da li je faktor i plaća bivše supruge? Naime, ista je gotovo 4 puta veća od moje). Na tu svoju plaću od 4.000 kn imam još i administrativnu zabranu (kredit) u iznosu od 1800 kn mjesečno. Kad se zbroji alimentacija (koja mi je također sjela na plaću kao administrativna zabrana u iznosu od 1850 kn mjesečno) i taj kredit, ostajem nakon toga bez više od 80 posto svoje plaće. Trebao bih preživjeti mjesec s 300tinjak kuna. Da li zakon to stvarno dopušta? Taj kredit koji sam nedavno digao je djelomično pokrio i kredit koji "vučem" još iz braka... To je već treći, pošto po starom hrvatskom običaju prebijam jedan kredit drugim. ŠTO ja konkretno mogu u ovom slučaju napraviti? Ne mogu živjeti s 20% plaće, podstanar sam i to mi ne pokriva niti polovicu režija (živim s djevojkom, koja je nezaposlena). Bi li išta promijenilo da se djevojka i ja oženimo (to ionako planiramo), obzirom da je ona nezaposlena? Nemamo svoje djece. Postoji li šansa da tražim smanjenje alimentacije? Ako da - mogu li zamoliti za preporuku za nekog odvjetnika koji se time bavi i koji je "u tome"? Hvala unaprijed i ispričavam se na podužoj poruci.
  5. Danas sam ponovno zvao sud, rečeno mi je da je presuda kod sutkinje osobno a ne kod njih dolje u pisarnici i da "oni ne mogu ništa". Dakle, ja bih sad trebao osobno sutkinji pisati molbu da mi ponovno dostavi presudu, umjesto da dođem tamo i uzmem presudu osobno? Hvala.
  6. Hvala na brzom odgovoru! Na sudu su mi rekli da se moram direktno obratiti sutkinji, koja me, kako sam spomenuo, urlajući isprašila van iz svog ureda. Presuda je gotova, tako mi je rekla gđa u pisarnici, i navodno su dva puta pokušali uručiti mi, iako - ponavljam - niti obavijest niti išta nisam primio. Kad sam pitao - možete li mi ju SAD dati, osobno, poslala me sutkinji...jer navodno ako se vrati neuručeno, ide natrag u ruke sutkinji (što mi je potpuno nelogično!!!) a susret sa sutkinjom sam već opisao.
  7. Pozdrav, i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Radi se o sudu u Zagrebu. Dakle, sporazumni razvod braka je regularno obavljen u dva ročišta, poslijednje je bilo početkom 5. mjeseca. Koliko sam upoznat sa zakonom, sudac koji je vodio postupak ima maksimalni rok od 30 dana od zaključenja rasprave do donošenja presude odnosno pravomoćnog rješenja o razvodu. Isto rješenje sud dostavlja strankama pismenim putem (sudskom dostavom, pretpostavljam). Pošto meni niti preko 60 dana od rasprave nije dostavljeno spomenuto rješenje, uputio sam se na sud, prvo naravno u pisarnicu. Tamo mi je rečeno da "oni nemaju ništa" i "ne mogu ništa", te da se uputim sucu osobno. Došao sam do sutkinje koja me urlajući izbacila van iz svoje kacelarije (iako sam stigao pitati "Kada bih mogao doći", na što naravno nisam dobio odgovor). Potom sam se vratio u pisarnicu, gdje mi je rečeno da je dostava više puta pokušana, IAKO ja nisam dobio NIKAKVU poštu tog tipa, niti obavijest o pokušanoj/neuspjeloj dostavi. Također, rekli su mi u pisarnici da oni tu "ne mogu ništa". Što da napravim, KAKO da dođem do rješenja o razvodu? Sad slijedi i drugo pitanje: pretpostavljam da bih ja osobno navedeno rješenje trebao odnijeti u matični ured, isti gdje sam podizao vjenčani list, da tamo upišu da je brak razveden. Čuo sam od majčine prijateljice da navodno sud to "rješava automatski", odnosno sud to dostavlja matičnom uredu. Što je od toga istina? Hvala vam unaprijed na odgovoru, stvarno sam već očajan i razočaran ovim našim sudstvom i načinom ponašanja. EDIT: razgovarao sam s gospodinom u matičnom uredu koji mi je rekao da oni prime od suda spise i provedu ih kod sebe, ali da to traje mjesecima, čak i godinu i više. No, ukoliko imam rješenje o razvodu, mogu ga donijeti i osobno, usput fotokopirati i upisuje se ODMAH. Još samo da saznam kako doći do rješenja o razvodu...
  8. Konkretno; ako otac dvije kćeri mlađe od 6 godina ima prosječnu mjesečnu plaću oko 4.500 kuna, u vlasništvu ima jedan stan koji otkupljuje i paralelno iznajmljuje, te živi u drugom stanu kojeg je unajmio i plaća najam i režije za taj stan; usto, primanja su mu opterećena kreditom u iznosu trećine plaće, dakle - u tom je slučaju moguće da prilikom rastave braka dosuđeni iznos alimentacije bude i manji od gore spomenutih 2x17% prosječne plaće (odnosno ukupno cca 1600 kn)? moram se ponovit... zna li netko odgovor?
  9. OK, dakle ja ne mogu vlastoručno obrisati niti jednu poslanu poruku? Onda još samo jedno pitanje: da li je ograničen broj ukupnih privatnih poruka, konkretno - ako imam toliko poslanih poruka, hoće li to utjecati na mogućnost da primim od nekoga privatnu poruku?
  10. aa

    prevara

    Obzirom da je ovo ipak forum za pravna pitanja, mislim da ćeš prije naći odgovor na nekom drugom forumu.
  11. aa

    prevara

    Ne ulazeći u detalje, možeš ga zatražiti i ti. Ne morate se složiti oko toga.
  12. u Inboxu to funkcionira tako, da. evo i screenshot inboxa: ::::::::::: http://i40.tinypic.com/ehkfvb.png[/img] ::::::::::: tu ima kvadratić i mogu normalno brisati poruke. no, u mapi "poslane poruke" NEMA kvadratića. ::::::::::: http://i42.tinypic.com/2lc1j0k.png[/img] ::::::::::: (namjerno su zamućeni nickovi/podaci)
  13. Konkretno; ako otac dvije kćeri mlađe od 6 godina ima prosječnu mjesečnu plaću oko 4.500 kuna, u vlasništvu ima jedan stan koji otkupljuje i paralelno iznajmljuje, te živi u drugom stanu kojeg je unajmio i plaća najam i režije za taj stan; usto, primanja su mu opterećena kreditom u iznosu trećine plaće, dakle - u tom je slučaju moguće da prilikom rastave braka dosuđeni iznos alimentacije bude i manji od gore spomenutih 2x17% prosječne plaće (odnosno ukupno cca 1600 kn)?
  14. Pozdrav i isprika ako je već bilo govora o ovome, ali ne mogu pronaći. Pitanje je slijedeće: mogu li ikako obrisati svoje poslane privatne poruke? Naime, pun mi je outbox raznoraznih poruka koje NE MOGU obrisati, odnosno nigdje ne nalazim link za to. Također, u mojim poslanim porukama nalaze se neke koje nisam slao, pretpostavljam da su to obavijesti o novopokrenutim temama koje se šalju svima ptretplaćenima na te teme? Tako da je sad situacija da imam ogromnu hrpetinu poslanih poruka pod svojim računom, a ne nalazim načina da ih obrišem te se bojim da mi zbog toga nitko ne može poslati privatnu poruku... Help... Hvala.
  15. Kako govori i naslov teme, molim da mi se privatnom porukom ovdje na forumu javi odvjetnik (u vezi već pokrenute brakorazvodne parnice, konzultacije i event. zastupanje). Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija