Jump to content

jimmy 1

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je jimmy 1 objavio

  1. Poštovana Borbena7, 

    evo me opet sa sličnim pitanjem.

    Naime, supruga mi uskoro odlazi u mirovinu i jedan stariji kredit otplaćuje na temelju administrativne zabrane putem plaće dugi niz godina. Taj se kredit niti ne nalazi u Fininom očevidniku jer se uredno otplaćuje. 

    Zanima me što bi trebala napraviti ona, odnosno njeno računovodstvo da joj 1/4 mirovine ne ide na redovan račun (jer će Fina to preusmjeriti na ovrhovoditelja koji je prvi u očevidniku) već da ta 1/4 mirovine ide na račun banke i na ime kredita kojega je do sada uredno otplaćivala putem plaće s obzirom da administrativna zabrana ima snagu rješenja o ovrsi, odnosno proizvodi učinak ovršne isprave. 

    Da li njeni u poduzeću moraju obavijestiti banku u kojoj ima kredit da joj prestaje radni odnos i vratiti im administrativnu zabranu ili se o tome obaviještava FINA, pa onda oni HZMO, jer ni oni u poduzeću nisu baš sigurni što trebaju napraviti. 

    Hvala Vam puno na Vašem odgovoru. 

  2. prije 1 sat , Borbena7 je napisao:

    S kojim obrazloženjem su Vas odbili?

    Njihovo obrazloženje je to da ne mogu uvažiti tu ispravu jer se radi o kreditu koji se uredno otplaćuje i po njemu nema nikakvog dugovanja, a oni će 1/4 mirovine isplaćivati na redovan račun a ne direktno na račun banke. 

    Kao da administrativna zabrana nema pravnu snagu rješenja o ovrsi. 

  3. , jimmy 1 je napisao:

    Hoću Borbena7. 

    Lijep pozdrav

    Poštovana Borbena7, 

    isprika na ovoj povratnoj informaciji koja kasni godinu dana. 

    Naime, nisam uspio s javnobilježničkom ovjerovljenom ispravom kod HZMO-a, već i dalje ovaj stariji kredit podmirujem gotovinom u poslovnici banke. 

    Međutim, sada imam jedan novi problem. HZMO mi je isplaćivao mirovinu na redovni račun 1/4 i na zaštićeni račun 3/4. Što se tiče ove 1/4 mirovine ustega je išla u korist vjerovnika koji je bio prvi u Fininom očevidniku i to je u redu. Tako je bilo sve do zastoja u provedbi ovrha. Poslije zastoja od listopada 2020. g. HZMO više ne isplaćuje 1/4 mirovine na redovan račun, već u korist novog vjerovnika EOS Matrixa i to direktno na njegov račun, premda ovaj prethodni nije u potpunosti namiren. 

    Vjerojatno je EOS direktno uputio ovrhu na HZMO i oni su postupili po njihovom zahtjevu, iako prethodna ovrha, napominjem, nije podmirena. 

    Je li to ispravno? 

    Je li HZMO trebao obavijestiti novog vjerovnika da se već 1/4 mirovine usteže, a da oni mogu ići u redoslijed naplate? 

    Hvala na Vašem odgovoru! 

  4. , Borbena7 je napisao:

    Kako sam Vam i odgovorila, administrativna zabrana na primanje, posve je svejedno je li u pitanju plaća ili buduća mirovina.

    Poštovana Borbena7, 

    kod javnog bilježnika sam ovjerio suglasnost o zaplijeni zaštićenog dijela buduće mirovine kako ste mi i savjetovali. 

    Raspitao sam su u HZMO o tome, međutim, tamo su mi rekli da ne mogu postupiti po toj javnobilježničkoj ispravi budući da nemaju sklopljen ugovor s navedenom bankom kod koje je kredit podignut. 

  5. Prije 44 minuta, Borbena7 je napisao:

    Onda čim stignete napravite slijedeće. Naime, kao dužnik možete javnobilježničkom ovjerovljenom ispravom dati suglasnost da se radi naplate vjerovnikove tražbine zaplijeni dio Vašeg stalnog novčanog primanja (sada je to plaća, a kasnije mirovina) i da se isplati izravno vjerovniku, i to točno na način (dan dospijeća i iznos koji poslodavac obustavlja i isplaćuje na račun vjerovnika) koji odredite u toj ispravi tzv. administrativnoj zabrani. Takva isprava ima pravni učinak rješenja o ovrsi, a poslodavcu je dostavljate Vi kao vjerovnik.

    Hvala Borbena7 na odgovoru, ali već sam ranije spomenuo da zadnjih nekoliko godina nisam u radnom odnosu i da rate kredita sam plaćam u banci. 

    Šta bih trebao učiniti u situaciji u kojoj jesam kao nezaposlena osoba koja tek očekuje mirovinu? 

  6. prije 4 sati , Borbena7 je napisao:

    Kako točno podmirujete taj stariji kredit iz 2003.?

    Rate ovog starijeg kredita od prvog dana redovito uplaćujem gotovinom u poslovnici banke, jer po tom kreditu imam jamca, pa nisam želio da se zbog eventualnih neurednosti u otplati tereti jamac. 

    Sada bih samo želio da mi se taj kredit skida preko mirovine, a ne onaj koji stoji u redosljedu naplate na Fini. 

    Hvala na odgovoru. 

  7. Poštovani, 

    uskoro ostvarujem pravo na mirovinu pa Vas molim odgovor na ovaj moj upit jer sam dobio dva različita mišljenja i ne znam kome bih se trebao obratiti. 

    S obzirom da zadnjih nekoliko godina nisam bio u radnom odnosu jedan stariji kredit iz 2003.g. po kojem imam jamca plaćao sam gotovinom u banci, tako da se taj kredit niti ne nalazi u Fininom Očevidniku, jer se uredno otplaćuje, a u Očevidniku je jedna ovrha po kreditu iz 2008.g.

    Znam da će mi HZMO isplaćivati 3/4 mirovine na moj zaštićeni račun, ali me zanima kako da mi se obustavlja 1/4 mirovine po ovom starijem kreditu (koji se, napominjem, ne vidi u Očevidniku) i da li ovaj kredit koji se uredno otplaćuje ima prednost jer je stariji nad ovom ovrhom koja je na Fini u redosljedu naplate. Trebam li obavijestiti HZMO kao ovršenikovog dužnika da bih želio da mi se preko mirovine obustavlja taj kredit ili oni jednostavno postupaju po redosljedu iz Fininog Očevidnika. 

    Hvala na Vašem odgovoru. 

  8. Poštovani,

    u siječnju 2020. g. ostvarujem pravo na mirovinu, a novi Ovršni zakon će vjerojatno stupiti na snagu 1.1.2020. g.

    Po Nacrtu prijedloga novog OZ poslodavci i HZMO neće više biti tijela u postupku koja provode ovrhu na plaći, već će to raditi samo FINA.

    S obzirom da zadnjih nekoliko godina nisam bio u radnom odnosu jedan stariji kredit po kojem imam jamca plaćao sam u poslovnici banke, tako da se taj kredit niti ne nalazi u Fininom Očevidniku jer se redovito otplaćuje, a u Očevidniku se nalaze neke druge ovrhe.

    Pošto će mi mirovina biti mala, zanima me kako da mi FINA obustavlja 1/4 mirovine po ovom kreditu (koji se, napominjem, ne vidi u Očevidniku), a da mi HZMO isplaćuje 3/4 mirovine na moj zaštićeni račun.

    Hvala na odgovoru!

  9. , Anajiram2312 je napisao:

    Pozdrav, u nedostatku iskustva s osiguranjima i pravnim pitanjima, molila bih Vas za pomoc.

    Naime, prije mjesec i pol dana sudjelovala sam u prometnoj nesreci koju je prouzrocio osiguranik Croatia osiguranja, isli smo u njihov ured, ispunili potrebnu dokumentaciju, moj automobil je odšlepan mehanicaru jer nije bio u voznom stanju. Ispunjavamo potrebnu dokumentaciju i pitam zaposlenicu moze li biti isplata na ruke posto mi je racun blokiran, kaze nema problema. Sutradan me zovu s osiguranja ljutito kako nisam navela bitne podatke, odem tamo, fali samo broj racuna, opet pitam gospodju da li mogu staviti broj racuna na koji imam punomoc a nije moj, kaze nema problema. Upisem broj racuna, stavim suglasnost od te osobe i kaze biti ce uplata u roku od dva tjedna. Steta na autu proglasena na totalnu, iznos 70% od ukupne vrijednosti auta mi treba biti uplacen na racun, s tim da je auto procijenjen vise od upola iznosa od kojeg je prije dvije godine procijenjen od strane porezne uprave radi uplate poreza, posto mi se zurilo pristanem na taj iznos. 

    Nakon tri tjedna odlucim se pokreniti i nazvati osiguranje, da bi me slale prva kod druge, druga kod trece, treca natrag kod prve, navodno niko nista ne zna, i na kraju me upute Hanzekovicu radi mog dugovanja Croatia osiguranju iz 2012.godine radi kojeg mi je bankovni racun blokiran. Iz Hanzekovica kazu da nisu oni primili novac nego Fina. Ja opet zovem osiguranje, ne znaju nista, idem na Finu, nije bilo nikakve uplate tog iznosa, zovem natrag svih po redu da bi me svi neprofesionalno i ljutito odbili, gospodja koja radi u Hanzekovicu mi je cak poklopila slusalicu. Odlucim se na slanje mailova, saljem i dobijem suhoparni odgovor kako se to provjerava, i nakon svega i deset dana drame posaljem gospodji na Croatia osiguranje koja vodi taj slucaj i s kojom razgovaram svaki dan, molbu da mi samo posalje potvrdu o uplati, da vidim samo gdje je novac uplacen, da bih dobila odgovor "Molim Vas predstavite se".... I od onda nista. Molim Vas, recite mi sto mogu poduzeti, mjesec i pol dana bez auta, oni proglasili totalnu stetu, prave ludim i sebe i mene, pa nemam vise ideje. Unaprijed hvala na odgovoru.

    Poštovana, s obzirom da imam slučaj gotovo identičan Vašem zanima me je li obrađen Vaš odštetni zahtjev, odnosno je li izvršena uplata na račun na koji imate punomoć.

    Hvala na odgovoru.

  10. Poštovani, 

    Uskoro cu otplatiti jedan nenamjenski kredit po kojem kao sredstvo osiguranja imam oročeni depozit kojega mogu koristiti nakon konačne otplate kredita.

    Prilikom sklapanja ugovora,  a i prije par mjeseci u poslovnici banke, mi je bilo rečeno da mi taj depozit može biti isplaćen u gotovini na šalteru banke i zbog toga nisam htio  prebiti zadnjih nekoliko rata kredita tim depozitom. Međutim, sada mi u banci tvrde da mi depozit ne mogu isplatiti u gotovini nego će mi ta sredstva uplatiti na moj tekući račun koji također imam u toj banci i koji mi je, naravno, blokiran tako da taj novac kojega čekam k'o ozebli sunce neću ni vidjeti.     

     

    Zanima me da li ta odluka o isplati depozita na tekući račun ili isplata u gotovini ima ikakve veze s Ovršnim zakonom ili to ovisi o dobroj volji pojedine banke.

    Hvala!

     

     

     

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija