Jump to content

nitram95

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo dok čekate nekog kompetentnijeg da vam odgovori...mislim da bi vam svakako najpametnije za početak ako je moguće, bilo da etažirate nekretninu, jer ste sada u suvlasničkoj zajednici sa sestrom...pogotovo zbog toga što kako kažete nemate međusobnu komunikaciju
  2. Oprostite što upadam, nadam se da neću "razvodniti" raspravu. Ne primjenjuju li se prilikom služnosti vodova odredbe ZV o nužnom prolazu, za koji nije potreban pristanak vlasnika poslužne nekretnine, već se osniva se temeljem odluke suda?
  3. Pozdrav. Na koji je način najjednostavnije uknjižiti (upisati) vlasništvo nad nekretninom u Zemljišne knjige? Naime, riječ je o tome da je vlasništvo nekretnine stečeno prije više od 40 godina zamjenom za drugu nekretninu, ali ta promjena nije upisana u zemljišne knjige (i dalje stoje stari vlasnici). Je li moguće stjecanje prava vlasništva dosjelošću, tj. je li na osnovi dosjelosti moguće upisati knjižna prava? Ili postoji jednostavniji način. Unaprijed zahvaljujem. P.S. S obzirom da je zamjena rađena prije mnogo godina, vrlo lako je moguće kako se radi o nevaljanom pravnom poslu (nije sklopljen pisani ugovor ili sl.).
  4. Pozdrav. Zanima me je li pravno moguće postati zakupnik poslovnog prostora koji se nalazi u sklopu zgrade, a da taj poslovni prostor nema zaseban ulaz (osim garaže) te zasebno brojilo u svrhu obračunavanja režijskih troškova. Također zanima me je li zbog takve situacije ovakva stavka u ugovoru valjana: ..."Ugovorne strane suglasne su da zakupnik pored zakupnine od dana primopredaje preuzima podmirivanje svih režijskih troškova koji proizlaze iz korištenja predmetnog prostora kao što su komunalna naknada, odvoz smeća, električna energija, voda i ostale naknade koje se plaćaju prema postojećim propisima. Zakupnik će režijske troškove plaćati prema izvornim računima isporučitelju tih usluga. U slučaju da nije moguće režijske troškove plaćati prema izvornim računima isporučitelju usluga, zakupnik prostora plaćat će te troškove zakupodavcu proporcionalno veličini prostora koji koristi prema izračunu"... Unaprijed hvala.
  5. Radi se o tome da vatrogasna zajednica grada ne daje lokalnim dobrovoljnim društvima (DVD) sredstva za uređenje nekretnina koje nisu u vlasništvu tih društava (u ovom slučaju nekretnina je u vlasništvu grada). Sada me konkretno zanima postoji li ikakva odredba nekog zakona koja izričito zabranjuje "ulaganje u tuđu imovinu." Volio bih dobiti odgovor jer se vodstvo vatrogasne zajednice grada poziva na zakon kada DVD-ima ne želi dostaviti sredstva za uređenje. A što se interesa tiče, tu nema ništa sporno. Jedini interes je uređenje kako bi se olakšala redovna djelatnost društva.
  6. Pozdrav, imam teoretsko pitanje u vezi ulaganja u tuđu imovinu. Naime, lokalno vatrogasno društvo za svoj rad koristi prostorije društvenog doma u vlasništvu lokalne samouprave. Smije li to društvo svojim vlastitim sredstvima, kao korisnik doma ulagati u imovinu te lokalne samouprave (konkretno se radi o jednoj prostoriji)? Radi li se pri tome o ulaganju u tuđu imovinu i je li ono dozvoljeno? Također, status korištenja tog doma je poprilično nejasan i nisam siguran postoji li uopće ikakav sporazum o korištenju. Što bi se trebalo napraviti kako bi se omogućilo ulaganje u taj prostor? Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija