Jump to content

porezi.net

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Osobni podaci

  • Web stranica
    http://porezi.net
  1. Moderatoru svaka čast na stručnost ali se ne slažem s njegovim mišljenjem, i smatram jasnom i preciznom segregacijom u društvu koja je nespojiva s ustavom RH-a. Smatram da je direktno prekršen čl. 41. st. 1. Ustava koji kaže Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države. Makar je Vlada Republika Hrvatska potpisala posebni sporazum s Vatikanom i u biti prekšila ovo načelo odvojivosti. Ovakvom podijelom u vrtiću (kao i škole) jasno se utvrđuje da određena javna ustanova nije primjenila načela "laičke" države, formiranjem određene grupe djece određene vjerske ispovijesti. Ono dijete koje ateista ili je druge vjere upravo treba naučiti da smo različitih vjera i ispovijesti. Prema tome nije "bauk" zajedništvo, nego je "bauk" segregacija po ispovijesti, ne okrećimo pilu naopako. Onda po toj logici idemo primjeniti "šerijatske" zakone pa odvojiti djevojčice od dječaka i dati im iste uvjete u vrtiću, i reći da su se ispunili uvjeti iz Zakona, a odgojnim mjerama i "pečaćenjem" u sredini reći tko kojem društvu pripada. I na kraju slagali se vi ili ne vjeronauku nije mjesto u vrtiću i školi nego u crkvi, bez obzra što je Republika Hrvatska potpisala posebni sporazum s Vatikanom. A bonton, etika, seksualni odgoj, "staro" domaćinstvo i slično su dio škole. Ali za sto godina će se to proomjeniti.
  2. Načelno s tim oprezno, i bez savjeta dobrog poreznog stručnjaka koji će pogledati sve papire ne ulazite u posao.
  3. Nažalost Porezna uprava je sa zakonske strane u pravu, zakon je već citiran, i ne prepoznaje "pojam" neuseljive nekretnine, ni od koga, ni koliko je daleko od vas, niti stanje i niti kako je stečena. Čak i kod procjene poreza na promet nekretnina pod pojam tržišna cijena ne želi uključiti u smanjenje porezne osnovice pojam "neuseljiva nekretnina".
  4. Nastavak priče, ako policija i inspekcije ne obave svoj posao, onda sve to ponovi istim postupkom (pismeno i povratnicom)na njihove unutrašnje nadzore. Zainteresiraj kojeg novinara, da se stvori i pritisak javnosti, i na kraju kada "izgubuš sve živce" onda ćeš uspjeti. Žalosno, ali tako je.
  5. Hvala na odgovorima. Žalba je napisana, pa ćemo vidjeti. Ovo telelfonom mi je u razmatranju. pozdrav
  6. Točno, Porezna uprava, čl. 94. čl. 4. Općeg poreznog zakona, koji kaže: Zastara prava na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe počinje teći nakon isteka godine u kojoj je porezni obveznik sam utvrdio poreznu obvezu ili nakon isteka godine u kojoj je porezno tijelo utvrdilo poreznu obvezu, kamate i troškove ovrhe. Tumači uvijek drugi dio rečenice "ili nakon isteka u kojoj je porezno tijelo utvrdilo poreznu obvezu". Ovo je najveći problem ako je kupoprodajni ugovor jako star, Porezna uprava si daje temeljem ove formulacije pravo da naplate porez na promet nekretnina i na Ugovore stare 30-40 godina. Lakše će vam ući u zastaru ako ste orobili banku, nego ako niste platili porez na promet nekretnina.
  7. Pred koji dan mi je "pauk" digao auto na mjestu rezervirano za invalidne osobe. Međutim, situacija malo "sivlja" nego inače, naime, pauk mi je digao auto pred bolnicom. Kao suvozača sam imao majku koja nije registirani invalid u smislu zakona, ali je od operacije kuka od petog mjeseca je uništen živac lijeve noge i jedva je pokretna, pa sam zato i stvarno stao najbliže bolničkom ulazu, a ne zbog hira. Da bude još gore baš taj dan nalazom mjerenja struje po tim živcima ustanovljen je trajni invaliditet. Baš sam se jadno osjećao, prvo majka mi ostaće jedva pokretna, doktor ne daje šanse za oporovak, a zatim vas dočeka "prazno mjesto". Žalbu mislim poslati s dva dokaza. U jednom nalazu koji je samo 15-tak dana prije od ortopeda koji kaže da mama može samo hodati hodalicom i 2. nalaz od toga dana upravo iz te bolnice, gdje se vidi da je naparvila pretagu živaca (EMNG) i da ima trajno oštećenje živaca. Sukladno Zakonu o prekšaju zatražiti ću i svjedoke i Zagrebparkinga i Policije, jer sam sa mamom direktno s taksijem došao u Strojarsku po auto, pokušavajući objasniti situaciju, naravno pravni sistem melje (kada ne treba). Čak djelatniku Zagrebparkinga je stvarno bilo žao što su digli auto, pravdajući kolege da oni uistinu nemogu znati ako nema naljepnice da je bio invalid u autu. (u upravu je) Da li ima u ovakovom slučaju smisla žalba. Unaprijed Hvala.
  8. Obratite pažnju, jer prijevoz ne ulazu osnovicu posebnog poreza, ako je ušao pogriješili su. Topli obrok je odavno ušao u bruto, naime ne postoji neoporezivi topli obrok. To je bilo pred jedno 5-6 godina, kada je topli obrok bio izjednačen s prijevozom. Pa ako vam je topli obrok bio refundiran, provjerite, morao bi Vam biti u brutu jer sukladno zakonu o porezu na dohodak na njega bi se obračunavali porezi i doprinosi. Ako vam je iskazan posebno u netu, onda poduzeće pogrešno radi, makar sumnjam da se takva pogreška potkrala nakon tako dugo vremena od ukidanja "toplog obroka" u netu. Podredno, Ministartvo financija je objavilo dodatnu uputu o razredima i to 05.08. 2009. i to nakon upozorenja u Dnevniku, koju citiram: "Poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke veće od 3.000,00 kn do 6.000,00 kn plaća se po stopi 2%, a na plaće, mirovine i druge primitke od 6.001,00 kn po stopi 4%. ", završen citat. Slatko sam se nasmijao jer sam i ja napravio ovu grešku u drugom postu jer sam zaokružio na kune, zaboravio lipe. I dobio sam kritike da sam nesposobnjaković. Ostaje, i dalje 3.000,01 do 6.000,00 kn 2%, i od 6.000,01 preko 4%. Svi koji pokušaju tužiti poslodavca za ravnih 6.000,00 kn zaboravite, izgubiti ćete spor 100% .
  9. Zakon je šlampav, to se mogu složiti (još i gore),ali tko se bavi porezima u razradi je sasvim razumljiv. Ima bolja riječ da se umjesto "na iznos veći od" koristila riječ "preko", ali sa svima koje sam kontaktirao u vezi poreza niti u jednom trenutku nije postavila "sumnja" oko postavki razreda i samog iznosa od ili od manjeg iznosa 6.000 kn. Vjerojatno odmah je svima jasno da po "prirodi stvari" nema "rupe". Zato ne vidim cjepidalčenje u drugom postu gdje sam zaokruživao na 1 kn, a na puno važnije sam odgovarao, a vidjelo se da ne navodim lipe. Samo vi isplatite upravo 6.000,00 kn pa da vidimo kako bi se na Upravnom sudu za jedno 5 godina protumačilo ovo pitanje. Nažalost, čak i na jasnija pitanja imam rješenja koje je Upravni sud dosudio u korist Ministarstva financija.
  10. Ali imam ja komentar, Točno je da sam napisao krivo raspon, odnosno da nisam uključio lipe, tj priču sam zaokružio na kune, nisam smatrao da će za bit priče neko baš cjepidlačiti na lipe, jer kada sam odgovarao bio sam skoncentriran na oporezivost a ne točno na lipu. Ispravak netočnog navoda je da od 3.000,01 kn do 6.000,00 kn je 2% a od 6.000,01 kn je 4%. Ali gospodin fable se niti s tim ne slaže, jer on išćitava nešto drugo u Zakonu.
  11. Poštovana, prije nego što otvorite bilo kakvi dućan, prođite edukaciju. (Seminare i tečajeve), ili budite spremni plaćati ljude koji će raditi za vas (što je vjerojtno kod vas nemoguće.) Samo ukratko da odgovorim da ne možete prodavati robu koju ste (kao krajnji korisnik - fizička osoba) naručili preko e-bay. Za sve druge uvoze morate se upoznati s vanjsko trgovinskim poslovenjm, računovodstvom, porezima, carinom, trgovinom itd. i itd. Iz samog formiranja pitanja se vidi da vam je jako daleki put od ideje do otvaranja dućana temeljem SVIH znanja i zakonskih propisa koji uređuju to pitanje. Ali se nedajte obeshrabriti, samo vam želim reći da bez expresnog učenja vašu ideju nećete moći provesti.
  12. Ne nije, ovo se primjenjuje za nabavku vozila prema posebnim propisima, za invelide (što domovinskog, što civillnog). Oslobađanje se evidentira "zelenim žigom" na računu pri nabavci (novoga) vozila. na prvi pogled lijepo zvuči ali nije tako.
  13. Isto piše, ali treba pažljivo čitati i shvaćati pojmove, znači plaća se od 6.000,01 kn po 4%, kao i od 3.000,01 kn po 2%. DO uključuje brojku, a OD je brojka koja viša od toga, znači slijedeća jedna lipa.
  14. Što se tiče obrtnika, treba prepoznati da li ima samo dohodak od samostalne djelatnosti, koji plaća akontacije sukladno poreznom rješenju Porezne uprave, u tom slučaju ne plaća posebni porez od 3001 do 6000 - 2% ili od 6001 kn i više 4%. Međutim ako radnicima (a može teoretski i sebi) isplaćuje plaću temeljem nesamostalnog rada onda ide navedeni posebni porez. Međutim, bez obzira što će smanjiti plaću radnicima, porezni obveznik je obrtnik pa je i uplatni račun i poziv na broj na JMBG obrtnika Porezna uprava je izdala posebne Upute koje možete nači na njihovim web stranicama ili porezi.net.
  15. Nije mi jasno do kraja pitanje, ali vrlo jednostavno sav uplaćen porez i prirez sa na konačnoj razini sravnava na kraju godine, pa uplaćenih 5.000 kn, ulazi u konačni obračun poreza, nije bitno od kojeg je poslodavca, jer on je isplatitej, ali ste VI porezni obveznik, i hipotetički gledajte na to kao da ste vi uplatili porez ili niste (grubo rečeno).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija