Jump to content

zvir12

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zvir12 objavio

  1. Još davne 2000-te godine moj otac, sada pokojni, dobio je rješenje za komunalnu naknadu i slivne vode, na dvije stare kuće na otoku ukupne površine 70m2. Na to se rješenje nitko nije žalio. Međutim to je bruto površina, a ne korisna površina tih kuća. Te komunalije sam plaćao do 2010 godine, a onda sam svojom glupošću prestao plaćati navedene komunalije. Te nekretnine smo naslijedili brat i ja. Želio bih dok sam još živ podmiriti sve dugove. Međutim sada bih pored komunalija morao plaćati i porez na vikendicu, a to znači još 1050 kuna godišnje. Korisna površina tih kuća je puno manja od bruto površine od 70m2, jer se radi o zidovima debelim 70 cm, a također, u drugoj kući gdje se nalazi kupaona i zahod 70% površine zauzima cisterna (gusterna). Da li bih mogao, poslije toliko godina ishoditi novo rješenje za korisnu površinu kuće za odmor ili je to nemoguća misija. Hvala
  2. Kao što sam već naveo u gornjem postu, uplatnice za komunalije koje su glasile na pokojnog oca sam odnio u sobu 5 i tražio da mi ukinu žiro račun na pokojnog oca i prebace na brata i mene. Zaposlenica je ukinula taj žiro račun i rekla da trebam otići u sobu 18, te da će mi oni reći koje dokumente trebam donijeti da bi mi izdali novo rješene za navedene komunalije. Budući da nikad nisam otišao u sobu 18, niti donio potrebne dokumente, naravno da nisam dobivao uplatnice, jer više nisam bio evidentiran u njihovom informatičkom sustavu. Dakle zaposlenica u sobi 5 je ukinula postojeći žiro račun, a zaposlenica u sobi 18 nije nikad izdala novi žiro račun, jer se ja nisam nikad ni pojavio u sobi 18. Mene zanima da li sam po zakonu bio obavezan donijeti potrebne dokumente ili ne.
  3. Preformuliraću pitanje. Sve je isto kao u gornjem postu, ali budući da nisam donio rješenje o nasljeđivanju u Općinu, nisam mogao dobiti novo rješenje za navedene komunalije, tako da mi nisu stizale nove uplatnice, jer me je Općina izbrisla iz svoje evidencije. Pošto nisam zaveden u informatičkom sustavu Općine, oni niti ne znaju da ne podmirujem navedene obaveze. Ili da pojednostavim, staro rješenje za komunalije koje je glasilo na pokojnog oca je ukinuto na moj zahtjev, a novo koje bi glasilo na brata i mene nije donešeno, jer nisam donio rješenje o nasljeđivanju, kao što sam opisao u gornjem postu. Ono što me zanima je da li je moja obaveza bila donijeti rješenje o nasljeđivanju ili ne, i da li postoji dug s moje strane prema Općini. Naravno budući da nisam više u njihovom informatičkom sustavu, nisam dobio nikakvu opomenu ili ovrhu zbog duga, jer Općina niti ne zna da ne plaćam navedene komunalije. Zanima me da li bi mi kad bih se pojavio u Općini s rješenjem o nasljeđivanju, naplatili nepodmirene obaveze u ovih 10-ak godina + zateznu kamatu.
  4. Malo detaljnije ću opisati situaciju, koja se je dogodila kao što sam i naveo u gornjem postu prije 10-ak godina. Došao sam u Općinu u sobu 5, s općim uplatnicama za komunalnu naknadu i slivne vode, koje su glasile na pokojnog oca i rekao da mi ukinu taj žiro račun, te da se potraživanja prebace na brata i mene. Zaposlenica je ukinula postojeći žiro račun i rekla da se javim u sobu 18, te da će me oni informirati što je sve potrebno za novo rješenje i da će mi poslati nove uplatnice. Međutim, ja se nikad nisam pojavio u sobi 18, tako da mi slijedom toga više nisu slali uplatnice, budući da oni niti ne znaju za taj slučaj. Nisam dobio nikakvu ovrhu, jer nisam u njihovoj evidenciji, ali dug ipak postoji. Da li je moja obaveza bila da donesem potrebnu dokumentaciju u sobu 18, ili se mogu pozvati na zastaru. Hvala
  5. Radi se o tome da za jednu staru nekretninu na otoku, već 10-ak godina ne plaćam komunalnu naknadu i slivne vode. Naime, ta potraživanja su dolazila na pokojnog oca i ja sam to godinama plaćao. Budući da je ta nekretnina sada u vlasništvu brata i mene, otišao sam u Općinu i tražio da mi ukinu taj račun te da ću naknadno donijeti rješenje o nasljeđivanju, da se potraživanja prebace na brata i mene.Papire o nasljeđivanju trebalo je odnijeti u neku drugu sobu, međutim kod sebe tada nisam imao te papire, pa sam to odgodio na jako dugo vrijeme i sad ne znam što bih napravio. Naravno od toga dana više nisam dobivao uplatnice za te komunalije. Ono što mene zanima, ako odem u Općinu, koja će naravno tražiti da podmirim sva dugovanja plus zateznu kamatu. Da li ću dug platiti po starom rješenju, koje glasi na pokojnog oca, budući da u međuvremenu nisam dobio novo rješenje koje bi glasilo na brata i mene. Razlika je u tome što bi sada pored duga za komunalije morao platiti i porez na vikendicu. Da li se porez na vikendicu može naplatiti retroaktivno za svih ovih 10-ak godina, bez obzira što nisam dobio novo rješenje koje glasi na brata i mene. Također me zanima da li se mogu pozvati na zastaru prema Zakonu o obveznim odnosima članak 215. stavka 2."Ako se obveza sastoji u tome da se nešto ne učini, da se propusti ili trpi, zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je dužnik postupio protivno obvezi." Zahvaljujem na svakom korisnom savjetu.
  6. Recimo da sam dužan 4000 kuna za komunalnu naknadu za 10 godina. Da li se kamata naplaćuje tako da se na puni iznos glavnice u ovom slučaju 4000 kuna, zaračuna kamata na razdoblje od 10 godina. Po mom mišljenju to ne bi bilo zakonito, budući da se je dug postupno akumulirao u tih 10 godina. Naime prije 10 godina je glavnica bila samo 100 kuna, a ne 4000 kuna, zatim je prije 9 godina i 9 mjeseci dug (glavnica) bio 200 kuna, nakon 9 godina i 6 mjeseci je dug bio 300 kuna itd., jer se komunalna naknada plaća kvartalno. Obračun kamata na ovaj način, koji je po meni jedino ispravan, kamata bi bila znatno manja nego da se da se obračuna kamata za razdoblje od 10 godina na puni iznos glavnice. Naime, ta je glavica prije 5 godina bila 2000 kuna. Dakle, mene zanima kako se obračunava zatezna kamata na promjenjivu glavnicu. Uostalom na ovaj način se obračunavaju kamate i u bankama.
  7. Moglo bi se raditi o tome, zahvaljujem na odgovoru. Da bih objasnio na što se dug ili "dug" odnosi trebalo bi mi puno više prostora, pa ne bih o tome.
  8. Pregledao sam i oglasne ploče Sudova, ali tamo nema ništa.
  9. U pravu ste, međutim bratu je stigla ovrha bez dostavljenog rješenja o ovrsi, što je obveza iz članka 42. stavka 1. Ovršnog zakona, Fina mu je sjela na mirovinu i ovršila sav novčani iznos na računu bez ikakve obavijesti o tome.
  10. Evo još jednog članka istog zakona OVRŠNI ZAKON Dio prvi Glava prva OSNOVNE ODREDBE Dostava Članak 8. (NN 93/14) (4) Fizičkoj osobi koja ne obavlja određenu upisanu djelatnost te fizičkoj osobi koja obavlja određenu upisanu djelatnost ako se dostava ne obavlja u vezi s tom djelatnošću dostava se obavlja na adresi prebivališta u Republici Hrvatskoj prema podacima o prebivalištu koji će sud, odnosno javni bilježnik pribaviti iz evidencija Ministarstva unutarnjih poslova.
  11. Evo dijela izvoda iz Ovršnog zakona Dostava rješenja o ovrsi Članak 42. (NN 93/14) (1) Rješenje o ovrsi dostavlja se ovrhovoditelju i ovršeniku. (2) Rješenje kojim se odbacuje ili odbija prijedlog za ovrhu doneseno prije nego što je ovršeniku bilo omogućeno da se o njemu očituje dostavlja se samo ovrhovoditelju. Da li se mogu pozvati na članak 42. stavka 2.
  12. Bratu je došla ovrha na neki neplaćeni račun bez da je poslana opomena. U članku iz Slobodne dalmacije piše da bez opomene nema ovrhe. "Po izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz 2017. godine postoji obveza slanja opomena jer se, u protivnom, ne smatra se da je prijedlog za ovrhu valjan." Ono što mene zanima je koji članak tog zakona to regulira, jer se to treba navesti u žalbi. Ako netko zna koji članak i koja stavka Ovršnog zakona regulira to pitanje bio bih jako zahvalan na toj informaciji.
  13. U Zakonu o obveznim odnosima u članku 29. stavka 2. je definirana visina zateznih kamata koje se mijenjaju dva puta godišnje 1. siječnja i 1. srpnja, kako stoji u stavku 8. istog članka, međutim u stavku 9. tog članka piše da referentno razdoblje za objavu na dan 1. siječnja obuhvaća razdoblje od 1. svibnja do 31. listopada, a referentno razdoblje za objavu na dan 1. srpnja obuhvaća razdoblje od 1. studenoga do 30. travnja. Ovaj zakon je na snazi od 5.4.2018. godine. Da li to znači da se za prijašnje godine recimo 2014. godinu, zatezne kamate računaju od 1. siječnja i 1. srpnja, budući da u zakonu iz te godine ne postoji stavka 9. Na internetu ima više online kalkulatora zateznih kamata, ali niti jedan ne računa zateznu kamatu po stavku 9. navedenog zakona, već zatezne kamate računaju od 1. siječnja i 1. srpnja, pa me zanima da li su ti izračuni točni, te da li bi se obračun zateznih kamata trebao računati po stavku 9. od stupanja na snagu tog zakona, ali ne i prije tog datuma.
  14. Napravio sam veliku glupost i sad ne znam kako bih se iz nje izvukao sa što manje posljedica. Naime krajem ove godine će se navršiti 9 godina kako ne plaćam navedene naknade za jednu staru nekretninu na otoku, koja je bila vlasništvo mog pokojnog oca, a sada pripada bratu i meni. Ukupni dug za tih 9 godina, računajući do kraja ove godine, iznosi 4735 kuna, bez kamata. Nije mi došla nikakva ovrha, a obzirom na učinkovitost naše administracije možda se to nikada ne bi niti dogodilo, ali polako me počinje hvatati panika i u zadnje vrijeme sam pod stresom. Da li bi najbolje rješenje bilo da odem u općinu te se pokušam sa njima dogovoriti, i mogu li se u tom slučaju pozvati na zastaru, budući je zastara za ova potraživanja 3 godine. Bi li u općini odmah krenuli s ovrhom i što bih sve u tom slučaju morao platiti osim kamata. Zahvaljujem na svakom korisnom odgovoru.
  15. Može li se nekako saznati da li je u toku ovršni postupak, recimo preko usluge e građani ili na neki drugi način. Hvala
  16. Naveli ste da će prema najavama vladajućih članak 85. stavak 4. u novom ZOMO-u biti izbačen. Zanima me da li će biti izbačen i stavak 3. istog članka.
  17. Idem u mirovinu s 35 godina staža i 65 godina života. Koliko će mi biti manja mirovina u odnosu da imam 40 godina staža.
  18. Hvala na odgovoru, a postavio bih još jedno pitanje, naime da li bih mogao uplatiti tih nekoliko mjeseci staža i nakon odlaska u mirovinu. Hvala
  19. Zanima me da li bih mogao dokupiti staž do pune godine. Recimo da imam 34 godine i 5 mjeseci radnog staža, bih li mogao dokupiti 7 mjeseci staža da zaokružim staž na 35 godina. Također me zanima i da li se može dokupiti i cijela godina ili čak više godina staža. Zahvaljujem
  20. Godinu dana prije odlaska u starosnu mirovinu trebam dobiti otpremninu u visini približno 150 000 kuna. Zanima me da li bih mogao dobiti neke porezne olakšice prilikom plaćanja poreza za slijedeću godinu, odnosno u što bih trebao uložiti novac od otpremnine da platim najmanji porez, ili po mogućnosti da uopće ne platim porez za iduću godinu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija