Jump to content

Saritos

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zanima me koji je rok podnošenja privatne tužbe oko osporavanja oporuke jer imam informaciju da će sutkinja ovih dana poslati stranci obavijest tj. nasljedniku koji se na ostavinskoj raspravi nije složio s oporukom, da pokrene privatnu tužbu, a da će nakon toga pozvati i ostale nasljednike koji nisu bili prisutni na ostavinskoj raspravi.
  2. Ok.Hvala... Pitao bi Vas još, da li će Sud ponovo pozivati sve nasljednike koji su bili kod javnog bilježnika ili će pozvati samo tetu koja nije bila suglasna s oporukom kao i svjedoke koji su potpisani na oporuci.
  3. Prije nekoliko dana kod javnog bilježnika bila je ostavinska rasprava između braće i sestara u vezi njihovog pokojnog brata koji je živio sam, bez svoje obitelji i bez djece. Na ostavinskoj raspravi bio sam prisutan i ja (nećak pokojnog) gdje sam javnom bilježniku predočio pravovaljanu pisanu oporuku. Nakon pročitane oporuke od strane javnog bilježnika, svi su se od braće i sestara složili s njom, te nisu imali nikakvih primjedbi, osim jedne njegove sestre, koja je javnom bilježniku, ne znam iz kojeg razloga izjavila, da se ne slaže s oporukom jer da smatra da je ista napisana pod prisilom i prijetnjom. Budući da nakon takvih izrečenih riječi javnom bilježniku nije preostalo drugo nego da kompletan predmet pošalje na Sud, mene sada zanima, ukoliko Sud utvrdi da nije bilo nikakvih prijetnji ili prisile od strane mene prema mom pok. ujaku, tko će snositi troškove postupka koji će voditi Sud.
  4. Poštovani. Izvlačim iz svoje šume trupce šumskom vlakom koja je katastarski i gruntovno ucrtana, ali je zbog širine radnog stroja ( kipaža) na jednom djelu javnog puta u blagom zavoju došlo do širenja puta odnosno manjeg oštećenja privatne parcele u vidu što je stroj otkinuo dio zemlje i tom prilikom srušio 2 manja stabla promjera 0,20 cm. Budući je na toj parceli više suvlasnika neke sam o navedenom izvijestio o nadoknadi štete dok jedan od tih suvlasnika sada odmah traži da mu se šteta odmah podmiri ucijenivši me za najmanje 1000 eura dok je realna šteta možda 2000 kuna, te mi sada prijeti ukoliko mu novac ne dam prije, da će leći na put kako bi me spriječio u daljnjem izvlačenju trupaca. Nadalje napominjem da sam štetu spreman nadoknaditi ali nakon izvlačenja, te me sada zanima što mi je činiti ako se ta osoba legne na put te mi spriječi izvlačenje trupaca. Isto tako me zanima kome da se obratim da mi realno procijeni nastalu štetu koja će biti počinjena, te ukoliko se suvlasnici ne će složiti oko nadoknade koji je daljnji postupak.
  5. Posjedujem stan od 47,42 m2 s pripadajućom drvarnicom koja se nalazi u suterenu od 3,01 m2 što sveukupno čini 50,43 m2. Budući imam u planu prodati stan zanima me da li moram izraditi i energetski certifikat za istog . Hvala
  6. Pozdrav. Studiram u Sloveniji, imam tamo prijavljen privremeni boravak (od 2015. do 2020. godine, kojeg mogu po potrebi produžiti), ali nemam slovensko državljanstvo. Počela sam raditi preko slovenskog student-servisa u Sloveniji te su me, kada je trebalo isplatiti plaću na moj račun, obavijestili da mi ne mogu plaću isplatiti jer su iz porezne javili da nisam rezident Republike Slovenije. Poslali su mi izjavu u kojoj sam morala napisati državu čiji sam rezident. Ja sam se izjasnila kao rezident Republike Hrvatske s obzirom da nemam stalni boravak u Sloveniji. Drugi dan plaća je bila isplaćena, no odbijena mi je "akontacija dohodnine" odnosno porez 22,5% jer nisam rezident Slovenije. Povrat poreza mogu tražiti nazad samo pod uvjetom da sam njihov rezident. No, obavještena sam da, ukoliko želim postati rezident Republike Slovenije moram podnjeti zahtjev. Uvjete za rezidenta Republike Slovenije imam jer boravim više od 183 dana u Sloveniji. Mene sada zanima, ako se ja izjasnim kao rezident Republike Slovenije, hoće li moja plaća preko student-servisa biti neoporeziva, a da pritom neću trebati u Hrvatskoj platiti porez?
  7. Poštovani: Prije cca 40 godina moj otac je sa susjedom zamijenio jednu česticu za koju osobno znam da je sad njihova, ali sam prije nekoliko dana uvidom u katastar uočio da se ta čestica u posjedovnom listu vodi na njega, a da se i dalje na gruntovnici vodi na mene. Molim Vas da mi netko odgovori kako da taj problem riješim jer ukoliko navedenu česticu želim nekome darovati, zanima me tko će vlasnik biti tada, darivana osoba ili osoba na posjedovnom listu.
  8. Neki dan me policija na državnoj cesti isključila iz prometa jer sam upravljajući traktorom za izvlačenje trupaca na kotačima imao postavljene lance, te ih nisam skinuo u vrijeme kada sam premještao traktor s jednog odjela u drugi. Isti su mi rekli da ću zbog toga dobiti prijavu. Svjestan sam svoje greške i platit ću kaznu, ali mene osobno zanima kolika je ta kazna i po kojem će me to članku iz Zakona o sigurnosti na cestama kazniti ili za taj prekršaj postoji neki drugi zakon. Hvala.
  9. to mi je jasno da je darovni ugovor sasvim nešto drugo. Sad vidim da sam krivo postavio pitanje. Htio sam pitati da li nakon ovjerenog ugovora s roditeljima o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ostala njihova djeca imaju pravo na nužni dio.
  10. Da li onda nakon ovjerenog darovnog ugovora o uzdržavanju oba roditelja s jednim od njihove djece, ostala djeca, nakon smrti jednog od roditelja imaju ili nemaju pravo na nužni dio njihove obiteljske kuće.
  11. možete li biti precizniji, budući po forumima ne bi trebalo biti tako kao što vi smatrate... Pa da li onda svi od nasljednika strica (braća i nečaci) moraju dobiti nužni dio njegove imovine, ako je on oporuku pravovaljano napisao, da nakon njegove smrti ostavlja svu pokretnu i nepokretnu imovinu raščlanjenu po kat.česticama, jednom od njegovih nećaka?
  12. zanima me u ovoj situaciji ako stric ostavi pisanu oporuku uz potpis dva svjedoka koji nisu u nikakvom srodstvu, da li braća i ostali nečaci imaju pravo na nužni dio.
  13. 20% su poljoprivredne namjene, tj. služe za otkos trave, sve ostalo je šuma koja je posjećena kao i pašnjaci koji su zarasli u šikarje ili šumu, tj. građevinske zone za sada nema na vidiku, niti će u skoro vrijeme biti budući je to gorski i zaostali kraj lijepe naše. Zanima me da li je djelatnica na poreznoj može još spustiti vrijednost cijene više od 50% od max.cijene 28 kuna po m2. Realno 20% zemlje ima vrijednost i 20 kn.m2, ali najmanje 50% nema skoro nikakvu cijenu, max 5 kuna m2, ali nju to ne zanima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija