Jump to content

ivan792

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, pokojni otac je vlastoručnom oporukom ostavio, kako je napisao "sve nekretnine i pokretnine" kćeri, a postoje kao nasljednici još dva sina. Na ostavinsku raspravu će doći i odvjetnik gđe koja se smatra nevjenčanom suprugom i nasljednicom. Vrijednost nepokretne imovine je cca 400 000 eura. Oporučna nasljednica želi se u korist braće odreći nekih udjela u nekretninama. Jednom bratu nudi 1/6 kuće (koja ima 270m2 + podrum s bazenom i garažu), a drugom za pola više od toga i pola garaže. Pod uvjetom da pristanu, vodit će parnicu s nevjenčanom suprugom pokojnoga oca. 1. Je li moguće na ostavini tako što napraviti, tj. odreći se u korist braće, ako jedan od potencijalnih nasljednika pokreće parnicu (nevjenčana supruga?) protiv oporučne nasljednice? Također, kuća u kojoj se nude udjeli nije etažirana pa bi podjela bila stvar dogovora, a ne zna se hoće li nevjenčana supruga tražiti udio (na ime nužnog dijela). 2. Treba li brat, kojemu se nudi 1/6 neetažirane kuće zatražiti nužni dio na ostavini? Znači li to, ako sestra pristane na nužni dio, automatsko uknjižavanje na 1/8 nasljedstva (na svim nekretninama) ili se namirenje nužnog dijela dogovara s oporučnom nasljednicom na nekom dogovorenom dijelu (nekretnini, pokretnini ) . S obzirom na to da je ostavinska rasprava za dva dana, molim vas hitan odgovor!
  2. U članku 10. zakona o obavljanju studentskih poslova stoji: (5) Posrednik ne može posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine. Pošto sam ja tri puta promjenio studijski program, tj. četvrti put sam redovno upisao prvu godinu različitog studija, ispada da sam rupa u zakonu, zar ne? Ne bih se htio igrati sa zakonom jer se pri učlanjenju u servis potpisuje izjava kojom potvrđujem da ne spadam u spomenutu kategoriju, a i u zakonu također stoji da je studentski servis koji krši novi zakon dužan platiti do 100 000 kuna kazne što im sigurno ne bih htio učiniti. Međutim, iako je očito da su se s ovom stavkom htjeli ograditi od ljudi koji iz godine u godinu upisuju studij samo radi iskorištavanja prava (što nije bio moj slučaj, već mi je život bio svakakav i nisam znao što radim), zakonodovac nije jasno definirao od koje se skupine studenata želi ograditi. Vjerojatno su mislili na ljude koji su po dva ili više puta promjenili studijski program. Pošto je meni treći put, a u zakonu se takav slučaj nigdje ne spominje, znači li to da ja zbog rupe u zakonu ipak imam pravo na rad odmah na prvoj godini trenutnog studija? Svakako ću danas provjeriti u student servisu, ali me zanima mišljenje pravnih stručnjaka ili studenata sa sličnim iskustvom. Lijep pozdrav i unaprijed hvala!
  3. Možeš li opisat to liječenje i koliko bi to trajalo?
  4. Pozdrav ekipa! Danas mi je stigao poziv na ročište zbog jointa od 1.3 grama. Propisana novčana kazna je po zakonu naravno 5000 kn. Zanima me na koji način mogu smanjiti taj iznos ili ako je ikako moguće ukinuti novčanu kaznu u zamjenu za opomenu. Planirao sam dati iskaz na ročištu u kojem se kajem i molim za smanjenje kazne jer dosad nisam kažnjavan, živim kao student sa samohranom majkom te zbog toga nisam u stanju platiti 5000 kn i inače ne uživam nikakve poroke, jednostavno mi se prvi i zadnji put zalomilo Pišem ovo na legalis da se naoružam svim potrebnim znanjem pred ročište pa Vas lijepo pitam jel postoji bolji način za smanjenje/opomenu od ovog i do koliko je moguće smanjiti novčanu kaznu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija