Jump to content

lumio84

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je lumio84 objavio

  1. Pozdrav svima, Situacija je sljedeca, stalni sam zaposlenik i poslodavac mi unazad 10 godina u sezoni zbog potrebe pola mjenja radno mjesto i daje mi aneks ugovora na 5 mjeseci. U tom periodu idem na vecu placu i obavljam slozenije poslove. Uz to zbog tog sezonskog radnog mjesta poslodavac me jednom u godini svake godinesalje na obuku i to mi je placeno. Ja to vise ne zelim raditi niti se prihvatiti te obaveze. Zelim ostati na svom osnovnom poslu i ugovoru, a ove dodatke vise ne zelim potpisivati ni raditi taj posao. Da li me mogu zakonski sankcionirati ili raditi mi probleme? Hvala vam na pomoci.
  2. Pozdrav svima, Trebam savjet sto i kako dalje. Imam ostecenje kraljeznice uz svakodnevne bolove. Nekad znam uzeti bolovanje na to. Magnetska rezonanca prikazuje diskus herniju. Priroda posla mi je takva da se rucno podize teret. Da li imam pravo traziti u firmi da me se trajno premjesti na drugo radno mjesto i koji su koraci za dobivanje dokumentacije u vezi toga, otkuda krenuti?
  3. Proslo je vec 8 mjeseci od prijenosa vlasnistva na mene, mislite da se to duze ceka za katastar?
  4. Pozdrav svima, Otac je darodavnim ugovorom prebacio kucu sa zemljistem na mene kao sina. Sad sam ja upisan u sudu i vlastovnici 1/1. Gledajuci katastar jos uvijek je on tamo upisan. Kako se ja mogu upisati kao vlasnik i na katastar?
  5. Lijep pozdrav, ako mi netko daje pravo građenja na svojoj nekretnini tj. radi se o izgradnji kata na tuđoj kući. Da li se ja tim pravom građenja mogu upisati kao vlasnik ili je za to potrebno etaziranje tog izgradenog kata. Citao sam o "pravu građenja" u zakonu, ali kao laik ne razumijem bas sto to znaci. Ako mi npr netko daje to pravo i potpise, da li sam ja postao suvlasnik nad nekretninom. Hvala na pomoci mnogo.
  6. Kupio sam "na riječ" od užeg člana obitelji ravnu ploču na kući. Tj po prostornom planu to bi bio 2. kat na kuci kad bi se izgradio. Kuca je na njemu i na koji nacin ja mogu uknjiziti svoje pravo na taj kat koji se jos nije izgradio. Cuo sam da se prvo treba izgraditi, etazirati, dobiti uporabna dozvola, pa tek onda bi mogao na sebe prenijeti taj kat sto mi izgleda prekomplicirano. Svaka pomoc mi je dobrodosla za savjet sto sa radim.
  7. Postovanje, Imam postojeci objekt sa ravnom plocom koji je na jednoj strani udaljen 1m od međe susjedne neizgrađene parcele. Objekt je kao takav legaliziran. Da li mi to moze biti zapreka u ishodovanju građevinske dozvole za nadogradnju kata koji bi isto tako bio udaljen 1m od međe jer je kuća tako pozicionirana odavno prije. U planu je navedeno 3 metra. Molim vase misljenje
  8. Pozdrav, trebam savjet. Imao sam malu nezgodu na proširenju uz glavnu cestu. U prekrsaju smo bili i ja i vozilo ispred mene jer smo na to prosirenje uslu preko pune crte. Nadalje razvoj situacije je bio sljedeci. Vozilo se zaustavilo kad je stiglo na prosirenje i ja sam se zaustavio bocno prema tom vozilu na udaljenosti 2 metra. U trenutku to vozilo je pocelo voziti na rikverc, ja sam trubio s nadom na ce cuti i da me ne udari, ali nista vec je udarilo u mene dok sam bio u mirovanju u prednju lijevu gumu i blatobran. Sebi je napravio stetu na braniku i gepek vratima. Ja naknadu zastetu necu traziti jer je na mom vozilu nezamjetna. Nismo zvali policiju vec smo uspunili europsko izvjesce sa detaljima. Covjek negira krivnju i izvlaci se na to da sam ja skrenuo preko pune na prosirenje. Da li mi moze netko reci da li ja mogu u tom slucaju biti kriv kod osiguranja? Napominjem vozilo je islo u rikverc i udarilo u mene u mirovanju. Unaprijed se zahvaljujem na pomoci
  9. Postovani, trebam pomoc i savjet neznam da li sam na pravom mjestu, ali nadam se da netko ima pravni savjet. Trebam traziti gradevinsku dozvolu za dizanje kata. U prirodi udaljenost od susjedne parcele vec postojece kuce na koju dizem kat je 1.5m to znaci da bi na istoj udaljenosti se i kat nadogradivao. Gledajuci geoportal i katastarske granice parcele i moje kuce koja je ucrtana ta udaljenost do susjeda izlazi i vise od 3m, zapravo po tome moja parcela ulazi po tome jos u njegovo. Mene zanima sljedece, kad mjerodavni izdavaju dozvolu, da li se gleda stanje u prirodi ili stanje katastarskog plana, jer zbog ovih udaljenosti mi je to bitno. Hvala svim dobrim ljudima na savjetu.
  10. Postovanje, zanima me da li netko moze svojim zivljenjem u kuci cca 50 godina steci pravo i upisati se kao vlasnik. Zapravo covjek tuzi mene da sam krivo upisan na nekretninu iako su mu poznate okolnosti kako je u nju dospio. Da li on mene kao vlasnika nekretnine na sudu moze izbrisati i uknjiziti se?
  11. Gotovo sam siguran da prostorni plan mog mjesta ne dozvoljava otvore na manje od 3 metra kao u vecini slucajeva u RH, ali ovo je ipak postojeca kuca koja ima otvore na prizemlju i prvom katu prema toj parceli na udaljenosti 1.60, to me buni, da li moze imati i najgornji kat kojeg bi nadogradio na isti nacin prozore i otvore prema toj parceli, da li postoje neke urbanisticke iznimke koje ne pisu u planovima?
  12. Postovanje, prvi put pišem ovdje i nadam se da mi netko moze dati savjet. Radi se o sljedecem: Vlasnik sam kuce koja ima prizemlje i kat sa ravnom plocom. Zelim nadograditi jos jedan kat. Kuca je legalizirana i dio nje izgraden je jos daleke 1940. Kao takva udaljenost od međe susjedne neizgradene parcele je nekih 1.60m i kuca ima otvore i prozore prema toj susjednoj parceli. Da li tako mala udaljenost mi moze biti zapreka u izgradnji kata i otvaranju prozora na istu stranu? Znam da ima pravilo 3metra za otvaranje prozora prema susjedu, ali ovo je ipak postojeca kuca koja vec ima otvore u istom smjeru. Hvala svakome tko m moze pomoci i dati neki savjet.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija