Jump to content

horvatzd

Korisnik
  • Broj objava

    397
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Unatoč ovome? Ako dužnik umre, dug se prenosi na nasljednike! R.I.10.01.2013. 13:57 Ilustracija: Shutterstock NASTAVNO na članke objavljene u hrvatskim medijima u vezi "nasljeđivanja" dugova preminulih predaka, a u želji da hrvatsku javnost i dužnike informiraju o zakonskim odredbama koje reguliraju naplatu dugova predaka od njihovih nasljednika, iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja poslali su priopćenje s nekoliko informacija koje bi nasljednicima hrvatskih dužnika mogle biti od pomoći. Priopćenje prenosimo u cijelosti: U ovršnim postupcima nasljednici se nakon smrti predaka-dužnika mogu naći u jednoj od dvije moguće situacije: Dužnik je UMRO PRIJE IZDAVANJA RJEŠENJA O OVRSI U tom slučaju OVRHA je određena protiv mrtve osobe i kao takva je NEPROVEDIVA pa nasljednici samo trebaju javnom bilježniku ili sudu koji je izdao rješenje o ovrsi dostaviti javnu ispravu u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika, npr. obavijest o smrti, smrtni list ili izvadak iz matice umrlih izdan od matičnog ureda nadležnog za dužnika. 1. Ako je JAVNI BILJEŽNIK IZDAO RJEŠENJE o ovrsi, javni bilježnik će, odmah nakon zaprimanja u spis javne isprave u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika 1.A) ako je PRIJEDLOG ZA OVRHU podnesen javnom bilježniku PRIJE 15.10.2012. - cjelokupan spis dostaviti sudu, koji će donijeti rješenje kojim se ukida javnobilježničko rješenje o ovrsi i odbacuje prijedlog za ovrhu, 1.B) ako je PRIJEDLOG ZA OVRHU podnesen javnom bilježniku 15.10.2012. ILI KASNIJE - javni bilježnik će sam rješenjem obustaviti ovrhu.
  2. Ali što kaže zakon po tom pitanju. Ako je pokrenuta ovrha nad pokojnikom tek nakon njegove smrti?
  3. Poštovanje. Otac mi je preminuo prije 18 mjeseci, a ovih dana mi je došla opomena pred ovrhu za neki njegov stari dug. Dakle nikakva ovrha nije pokrenuta za njegovog života, tek je sad nakon 18 mjeseci došla opomena pred ovrhu. Došlo je na njegovo ime. Nikakva ovršna isprava ne postoji. Što mi je činiti ako se pokrene ovrha zbog tog duga? Hvala na odgovoru.
  4. Poštovanje. Imam kratko pitanje. Imam ovrhu od Eos Matrixa koja je završila u parničnom postupku, parnicu sam djelomično dobi. Zanima me, ako Eos Matrix želi promijeniti predmet ovrhe dali mora nadležni Sud donijeti riješenje o promijeni predmeta.
  5. Poštovanje imam jedno pitanje u vezi brata. On je dobio od Fine poziv da se očituje je li suglasan da se nad njim provede postupak stečaja potrošača. On ne želi da se postupak provede i zaokružit će “nisam suglasan”, te će tako popunjen poziv odnijeti na Finu. Zanima me koja je daljnja procedura Fine nakon što im on dostavi da nije suglasan s pozivom? Jeli tu priča završava?
  6. Jel tu moze biti pravnih problema. Drugostupanjska presuda je donesena dva dana nakon mog podneska sa smrtnim listom. Vjerojatno je podnesak dosao do suca nakon sto je objavio presudu...
  7. Postupio sam po savjetu odvjetnika i u dogovoru s odvjetnikom Eos Matrixa. Posjedujem njihov mail s ukupnim troskom prema presudi, koji sam isti dan uplatio. Nakon dva dana sam dobio mail da je sto se tice Matrixa slučaj završen. Posjedujem naravno i uplatnicu za svaki slučaj. 😅
  8. Ja sam sve podmirio prema drugostupanjskoj pravomoćnoj presudi. Ovo mi je najvažniji odgovor. Hvala.
  9. Ma dobro ja sam svakako podmirio sve prema pravoćnoj presudi jer znam da me kao nasljednika to čeka. Pa bolje da se kamate ne gomilaju. Hvala. Pravomoćna presuda je ujedno i ovršna isprava i ona se ne može mijenjati?
  10. Nije bio živ. Preminuo je nakon prvostupanjske, ali i prije drugostupanjske. Poklopilo se da sam ja skoro isti dan ja poslao smrtni list, a drugostupanjski sud donio presudu. Ja sam u dogovoru s odvjetnicom Eos Matrixa platio sve prema pravomoćnoj presudi. Glavnicu, kamate i troškove. Dobio sam odgovor da je podmireno sve u skladu s pravomoćnom presudom i da Eos Matrix više prema toj presudi nema potraživanja. Mene zanima dali Matrix može vjerodostojnu ispravu iz sad već zaključenog predmeta u doglednoj budućnosti korisiti opet, i to za onaj dio potraživanja koje je sud proglasio neutemeljenima. Ako ste me shvatili....
  11. Kako bi tocno ja pobio takvo eventualno potrazivanje?
  12. Platio sam preko odvjetnika od tužitelja sve prema pravomoćnoj presudi (glavnica, kamate i trošak). Ne želim da mi rastu kamate. Već sam u prijašnjim objavama govorio kako je tužitelj uspio u samo 16 % tužbe (746 kn plus 166 kamate). Ja sam jučer sve podmirio i dobio mail od odvjetnika da je sve proknjiženo i da Eos Matrix više nema potraživanja prema toj presudi. Mene zanima jedna stvar. Može li Eos Matrix naprimjer za tri ili šest mjeseci pokrenuti novi ovršni postupak na temelju iste vjerodostojne isprave koja se nalazila u predmetu koji ima pravomoćnu presudu i opet pokušati tražiti/dobiti onih 84 posto potraživanja koje je izgubio u parničnom postupku?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija