Jump to content

sizif63

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

sizif63 je na 18. kolovoza 2023 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što sizif63 objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani prof, samo info da je sa mojom mirovinom sve ispalo kako sam planirao i očekivao, puno hvala na savjetima i pomoći. Iznos prema Vašim tablicama je točan. Čim sam navršio 60g života, mirovina za dugogodišnjeg osiguranika je aktivirana sa 41g i 3mj ukupnog staža ( efektivni staž+dupli braniteljski+produženo osiguranje ) Naravno uz braniteljske povlastice 24% osobni bodovi su malo manji ali primit ću 10 mirovina više pa to zanemarujem. A i slijedeće usklađivanje će to izravnati 🙂. Još jedno hvala na svemu i pozdrav svima.
  2. Poštovani prof, sve ide po planu, redovno uplaćujem produženo, čekam da bude vidljiv bruto iz 2021 pa ću onda pokrenuti pretkompletiranje jer mi je sada ostalo manje od godine dana do 60.te godine života i nadam se mirovine za dugogodišnjeg osig po ZOHBR
  3. Poštovani prof, vidim ja to u tablici ali ne znam je li taj postotak ubačen u formulu izračuna ukupne mirovine. Nisam o tome prije vodio računa, svakom od nas pri unosu podataka pogled odmah padne na ukupni iznos mirovine i ostalo zanemarimo ali umanjenje od 10% je bitna stvar i u mom slučaju bitno mijenja plan.
  4. Ja nisam branitelj 1962, pitam općenito da li je u tablicama za iznose iznad 3500 kn uračunat odbitak 10%, u mom slučaju je dilema da li braniteljska i po ZOMO, iznosi su veći od 3500 kn, a razlika je po tablicama vrlo mala, samo 1%. E sad ako se braniteljska umanjuje još 10% onda mi ona više nije povoljnija
  5. Poštovani prof, da li je u vašim tablicama za braniteljske mirovine već uračunat odbitak 10% ili tek treba odbiti od dobivenog iznosa. Čuli smo se više puta zbog moje dileme i izračuna ali ako još treba odbiti 10% onda mi više nije povoljnija braniteljska.
  6. Poštovani prof plaćam doprinose u 2.stup od početka. Preko HZMO Informativnog izračuna sa mojim podacima i stažom, Mirovina bez uvjeta, ispada mi povoljniji Izračun mirovine u cijelosti iz generacijske solidarnosti nego onaj drugi Izračun za oba stupa, i to prilično velika razlika skoro 17 %. Što se tiče produženog platio sam za prošla 4 mjeseca tako da nemam rupu u stažu. To je moja odluka pa dalje kako bude, a tko zna za 2-3 godine možda i bude kakva zakonska promjena, uz naše političare nikad se ne zna ... Što se tiče uplata za 2021 to sam utvrdio preko e-porezne jer mi je to bitno znati kako bi izračunao povrat poreza u 2022. Kod upate bruto iznosa otpremnine uvijek bude povrat poreza iduće godine.
  7. Mislim da će pvb ipak biti u konačnici veći i konačna mirovina bliže 6000 jer za 2021 imam uplaćene 3 pune bruto plaće + otpremnina a to će biti vidljivo tek sredinom 2022 kad se dodaju prihodi za 2021. Ovaj zadnji scenarij uz malo veći pvb mi odgovara.
  8. Poštovani prof. zahvaljujem na trudu i tablicama, do nedjelje navečer nisam pri računalu pa se ne mogu kvalitetno baviti tablicama, koliko vidim na ovoj zadnjoj pvb bi pao na 1,54 i uz koeficijent 0,88 za prijevremenu... to mi ne izgleda dobro i zato bi svakako želio doći do pune mirovine 60 god/41 staž a to mogu samo uz produženo
  9. ima ima, zaboravio sam kliknuti, a donju sam ostavio da se vidi razlika
  10. Poštovani prof, drago mi je da ste mi baš vi odgovorili jer ste , koliko pratim ovaj forum, jedan od najvećih stručnjaka za mirovinske probleme i izračune. Drago mi je da mislite da znam puno o mirovinskim pravima, ja mislim da ne znam dovoljno tj imam još dosta nepoznanica i dilema. Pripremam se za mirovinu već par godina, jer sam znao da neću dočekati punu mirovinu u radnom odnosu, došla je "nemoralna "ponuda za odlazak uz otpremninu i sad sam na čekanju ( uz HZZ naknadu 15 mjeseci). Pokušat ću ukratko odgovoriti na vaše upite: 1. i 2. napisao sam da sam otišao iz firme uz otpremninu koja je srećom za naše prilike relativno velika pa ću s njom preživjeti ove 2-3 godine do mirovine. 3. Ne znam koliko produženo osiguranje utječe na PVB , zato sam i pitao pojašnjenje, pretpostavljam da uopće ne utječe na PVB jer se plaćaju doprinosi za minimalnu plaću, ali pretpostavljam da je ipak bolje nego ne plaćati jer bi onda PVB vjerojatno nakon 3 godine bio manji 4. ubacio sam svoje podatke u tablicu, meni ispada oko 6000 kn Ne bih htio puno širiti priču, samo sam se htio uvjeriti u ispravnost mojih postupaka, jer me dosta ljudi uvjerava da se ne isplati dugo plaćati produženo osig. Stvar je jednostavna, ako idem u prijevremenu sa 60 god života (5.4.2023) imat ću 6000 - 720 ( 12% penalizacije) = 5380 kn Ako plaćam produženo do uvjeta za starosne za dugogod. osig. (do 1.1.2024), nakon toga imat ću punu mirovinu 6000 kn. Za tih 3 god ću platiti 3*8400=25200 produženog osiguranja. Nakon 3 godine "uživanja" pune mirovine, nadoknadit ću tih 25400 koj sam platio za produženo ( jer će mirovima biti 720 kn veća) i nakon toga je sve dalje "dobitak", naravno uz uvjet da treba to doživjeti i proživjeti što duže.... Sad mi je malo čudno, po ovoj tablici skoro i da nema razlike ako idem po ZOMO ili po braniteljskom zakonu
  11. Pozdrav moje pitanje je vezano za produženo osiguranje pa ne bi otvarao novu temu kad već postoji. Imam 58 godina života i 38 god staža napunjenog u 1 mj.2021. Otišao sam iz firme sa datumom 31.01.2021 uz otpremninu i pokušavao pronaći rješenja kako do najoptimalnijeg rješenja za mirovinu. Dilema mi je bila da li otići sa 60 god u prijevremenu uz 12% penalizacije ili uhvatiti starosnu za dugogodišnjeg osiguranika sa doplatom produženog osiguranja do 41g staža.. 60g života punim u 4 mj.2023, a 41g staža uz plaćanje produženog osig. punim u 1 mj 2024. Po mojoj računici ispalo je da mi se isplati plaćati skoro 3 godine produženo osiguranje. Mjesečni iznos za produženo je sada oko 700 kn a 12 % penalizacije bi za moju buduću mirovinu bilo oko 720 kn, tako da bi za 3 godine korištenja pune mirovine "povratio" uplate u produženo koje sam plaćao 3 godine. Ovo sam sve izračunao uz moju projekciju buduće mirovine od oko 6000 kn, PVB mi je sada 1,6064 ( možda će biti i malo veći jer imam uplatu bruto iznosa otpremnine koja još nije vidljiva) Imam i 20 mjeseci provedenog u domovinskom ratu koje će se poslije dodati na staž pa bi u konačnici imao 42 god i 8 mjeseci staža. Probao sam izračunati i mirovinu po braniteljskom zakonu ali mi je ispalo manje nego po ZOMO. Može li mi netko pomoći jesu li ovi moji izračuni ok i koliko ima 3 godine uplate produženog staža utjecaj na iznos buduće mirovine.
  12. Poštovani prof, može li odgovor, uskoro ću u mirovinu, branitelj sam. Prema svim mojim izračunima, povoljnija će mi biti mirovina po ZOMO, nego braniteljska. Da li se u slučaju mirovine po ZOMO, braniteljima u ukupan staž dodaje i vrijeme provedeno u ratu. Da li odlaskom u mirovinu po ZOMO branitelji imaju još kakav dodatak, osim "ratnog staža"?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija