Jump to content

sizif63

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

 1. Hvala
  sizif63 je dobio reakciju od prof u Starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika   
  Poštovani prof,
  da li je u vašim tablicama za braniteljske mirovine već uračunat odbitak 10% ili tek treba odbiti od dobivenog iznosa.
  Čuli smo se više puta zbog moje dileme i izračuna ali ako još treba odbiti 10% onda mi više nije povoljnija braniteljska.
 2. Sviđa mi se
  sizif63 je dobio reakciju od prof u mirovinsko pravo, produženo osiguranje   
  Poštovani prof
  plaćam doprinose u 2.stup od početka. 
  Preko HZMO Informativnog izračuna sa mojim podacima i stažom, Mirovina bez uvjeta,  ispada mi povoljniji Izračun mirovine u cijelosti iz generacijske solidarnosti nego onaj drugi Izračun za oba stupa, i to prilično velika razlika skoro 17 %.
  Što se tiče produženog platio sam za prošla 4 mjeseca tako da nemam rupu u stažu.
  To je moja odluka pa dalje kako bude, a tko zna za 2-3 godine možda i bude kakva zakonska promjena, uz naše političare nikad se ne zna ...
  Što se tiče uplata za 2021 to sam utvrdio preko e-porezne jer mi je to bitno znati kako bi izračunao povrat poreza u 2022. Kod upate bruto iznosa otpremnine uvijek bude povrat poreza iduće godine.
 3. Sviđa mi se
  sizif63 je dobio reakciju od prof u mirovinsko pravo, produženo osiguranje   
  Mislim da će pvb ipak biti u konačnici  veći i konačna mirovina bliže 6000 jer za 2021 imam uplaćene 3 pune bruto plaće + otpremnina a to će biti vidljivo tek sredinom 2022 kad se dodaju prihodi za 2021. Ovaj zadnji scenarij uz malo veći pvb mi odgovara. 
 4. Hvala
  sizif63 je dobio reakciju od prof u mirovinsko pravo, produženo osiguranje   
  Poštovani prof. zahvaljujem na trudu i tablicama, do nedjelje navečer nisam pri računalu pa se ne mogu kvalitetno baviti tablicama, koliko vidim na ovoj zadnjoj pvb bi pao na 1,54 i uz koeficijent 0,88 za prijevremenu... to mi ne izgleda dobro i zato bi svakako želio doći do pune mirovine 60 god/41 staž a to mogu samo uz produženo
 5. haha
  sizif63 je dobio reakciju od prof u mirovinsko pravo, produženo osiguranje   
  Poštovani prof,
  drago mi je da ste mi baš vi odgovorili jer ste , koliko pratim ovaj forum, jedan od najvećih stručnjaka za mirovinske probleme i izračune.
  Drago mi je da mislite da znam puno o mirovinskim pravima, ja mislim da ne znam dovoljno tj imam još dosta nepoznanica i dilema.
  Pripremam se za mirovinu već par godina, jer sam znao da neću dočekati punu mirovinu u radnom odnosu, došla je "nemoralna "ponuda za odlazak uz otpremninu i sad sam na čekanju ( uz HZZ naknadu 15 mjeseci).
  Pokušat ću ukratko odgovoriti na vaše upite:
  1. i 2. napisao sam da sam otišao iz firme uz otpremninu koja je srećom za naše prilike relativno velika pa ću s njom preživjeti ove 2-3 godine do mirovine.
  3. Ne znam koliko produženo osiguranje utječe na PVB , zato sam i pitao pojašnjenje, pretpostavljam da uopće ne utječe na PVB jer se plaćaju doprinosi za minimalnu plaću,
  ali pretpostavljam da je ipak bolje nego ne plaćati jer bi onda PVB vjerojatno nakon 3 godine bio manji
  4. ubacio sam svoje podatke u tablicu, meni ispada oko 6000 kn
   
  Ne bih htio puno širiti priču, samo sam se htio uvjeriti u ispravnost mojih postupaka, jer me dosta ljudi uvjerava da se ne isplati dugo plaćati produženo osig.
  Stvar je jednostavna, ako idem u prijevremenu sa 60 god života (5.4.2023) imat ću 6000 - 720 ( 12% penalizacije) = 5380 kn
  Ako plaćam produženo do uvjeta za starosne za dugogod. osig. (do 1.1.2024), nakon toga imat ću punu mirovinu 6000 kn.
  Za tih 3 god ću platiti 3*8400=25200 produženog osiguranja.
  Nakon 3 godine "uživanja" pune mirovine, nadoknadit ću tih 25400 koj sam platio za produženo ( jer će mirovima biti 720 kn veća) i nakon toga je sve dalje "dobitak", naravno uz uvjet da treba to doživjeti i proživjeti što duže....


  Sad mi je malo čudno, po ovoj tablici skoro i da nema razlike ako idem po ZOMO ili po braniteljskom zakonu
   
   
   

×
×
 • Napravi novi...