Jump to content

StopBirokraciji

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je StopBirokraciji objavio

  1. Neke stvari su neoprostive. Ako govorim istinu o dijelu incidenta koji nije snimljen, ne bih trebao činiti kazneno djelo. Što ako on kaže da lažem i ako nema dokaza mojim tvrdnjama (moja riječ protiv njegove), mogu li se naći u problemima? Naravno da nisam mislio da je prijetnja "tužit ću te" kazneno djelo. Svojevoljna zabrana korištenja lifta, fizički kontakt sa građaninom (nije bilo udaranja, ali bilo je blagog kontakta) , posezanje za mojim mobitelom, igranje igrica za vrijeme radnog vremena (lol). To mislim da tu ima elemenata kaznenog/prekršajnog djela, povreda službene dužnosti... Ako na ulazu nema znakova za zabranu snimanja, ima li službena osoba pravo narediti prestanak snimanja, samo da bi zataškala svoju (možebitnu) zloupotrebu službenih dužnosti i ovlasti?
  2. Zahvaljujem na odgovoru. Možeš li pojasniti ovaj dio: "Smije, ali mora imati kaznena djela protiv časti i ugleda." Malo mi rečenica nema smisla. Uslikano da bi se kasnije zaštitar mogao identificirati. Snimanje radi evidentiranja izreknutih prijetnji i zabrana od strane službene osobe. Bez dokaza na osnovu čega napraviti pritužbu...
  3. Teoretska situacija: U zgradi Gradskog poglavarstva nekog imaginarnog glavnog grada osoba iz osiguranja (Zaštitar/ili je možda policajac...) stoji pred liftom, igra igrice i razgovara s osobom u liftu. Građanin kreće prema liftu, a Zaštitar mu naređuje da ne smije u lift i da uzme drugi. Građaninu se nije svidjelo šikaniranje i uzima mobitel, slika Zaštitara te odlazi prema stepenicama. Za njim Zaštitar povišenim glasom prijeti da će tužiti Građanina, da Građanin ne smije objaviti sliku, niti išta drugo. Građanin se okreće i mobitelom uključuje snimnje audio i video Zaštitara, koji nastavlja igrati igrice na mobitelu. Građanin postavlja pitanje: Molim? Zaštitar nastavlja igrati igrice na mobitel i pravi se da nije izrekao prijetnje. Građanin na glas sumira kako Zaštitar ne da koristiti lift, prijeti tužbom i kako igra igrice. Zaštitar se okreće, kreće prema Građaninu, pokušava ga fizički dodirnuti. Građanin napravi nekoliko koraka u natrag. Zaštitar ponovno pokušava i fizički dodiruje Građanina te pokušava mu uzeti mobitel. Građanin ponovno uzmiče i na glas izgovara da ga Zaštitar napada. Zaštitar odgovara da ne napada i naređuje građaninu da makne telefon i prestane snimati. Građanin prestaje snimati i odlazi. Zaštitar, nakon što je Građanin prestao snimati, ponovno nekoliko puta ponavlja zabranu objavljivanja, te da će tužiti Građanina ako išta igdje objavi. U toj teoretskoj situaciji Građanin je "uperio" mobitel i snimio ekran mobitela od zaštitara. Na teoretskoj snimci se, zbog blizine, ne vidi fizički dodir Zaštitara, ali se vidi kako zaštitar na mobitelu fizički pokušava dohvatiti telefon i kako se kreće prema Građaninu, dok se Građanin pokušava udaljiti od Zaštitara. Smije li osoba uslikati zaštitara/osiguranje/policajca u državnoj/gradskoj zgradi? Smije li osoba snimati audio i video zaštitara/policajca u državnoj/gradskoj zgradi? Ako osoba to učini, je li i koje je zakone prekršila? Što smije raditi s takvom snimkom? Smije li ju objaviti? Smije li prepričati i objaviti cijeli incident, i ako nema sve snimljeno? Smije li objaviti identitet zaštitara/policajca? Je li zaštitar/policajac prekršio zakon? Ako postoje snimke nadzornih kamera cijelog incidenta, kako do njih? GLAVNO PITANJE I ONO ŠTO ME NAJVIŠE ŽIVCIRA U OVOJ HIPOTETSKOJ SITUACIJI: Smije li zaštitar/policajac naprasno narediti nekorištenje lifta, samo da bi nastavio čavrljanje s (mlađom ženskom) osobom i igranje igrice? Jadno i smiješno u toj hipotetskoj zemlji.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija