Jump to content

AUSTRALKA

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. u redu,hvala Vam na odgovoru, oprostite što sam uporna,ali zanima me konkretno što to znači ako je navedeno u oporuci da ja naslijeđujem stan i sestra se neće protiviti tome niti će osporavati oporuku. što se tada dešava ? da li ja dobivam taj stan ili postoji mogućnost da porezna uprava kao vjerovnik osporava oporuku ili već ne znam što pokrene da traži sestrin nužni dio? Sestra želi također zaštiti majčin stan i da ja i majka ne nastradamo zbog toga. Znam da je ugovor o doživotnom uzdržavanju najbolji oblik, ali me zanima što se dešava u slučaju oporuke?
  2. Hvala na odgovoru, molila bi samo pojašnjenje. Ali oporukom je mama sve odnosno stan ostavila meni. Po tome sestra nema ništa. Ali ako budu osporavali oporuku, ( jer sestra neće osporavati oporuku) onda bi moglo sestri pripao nužni dio, ali jedino ako je budu osporavali, a zanima me mogli oni to. Hvala. Ujedno me zanima slijedeće : oporukom je mama navela da stan ostavlja meni, ostalo u oporuci nije spominjala, a to su nekretnine u drugoj državi, što znači da se taj dio bude dijelio na pola.( između mene i sestre nakon majčine smrti) Zanima me da li je oporuka važeća i ispravna ako u njoj majka nije naglašavala zašto stan ne ostavlja sestri,nego je navela da meni ostavlja stan jer sam se brinula o njoj i ulagala u stan. Negdje sam čitala da se mora baš napisati zašto se isključuje jedan nasljednik ( a nije sestra ništa loše radila majci da bi ona navodila te stvari u oporuci). iako moja majka nije skroz isključila sestru iz nasljedstva jer ona ima pravo na nekretnine u drugoj državi,a li te nekretnine nije spominjala u oporuci.
  3. Zanima me slijedeće, jedine nasljednice moje majke smo moja sestra i ja. Majka je napravila vlastoručnu oporuku kojom meni ostavlja stan u kojem živimo majka i ja, nigdje je nije upisivala, oporuka je kod majke. Ostale nekretnine (zemljišta u drugoj državi) nije stavljala u oporuku, to će se dijeliti nakon ostavinske rasprave jednog dana. Moja sestra se s tim slaže i nije protiv toga. No, međutim kako je sestra dužna poreznoj upravi od obrta, mene zanima da li jednog dana porezna može osporavati oporuku. Što je najbolje da se zaštiti stan u kojem živim u koji sam ulagala, da jednog dana ne bi ostala bez njega zbog tuđih dugova? Da li postoji mogućnost da ostanem bez stana ukoliko samo postoji oporuka?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija