Jump to content

lijo2013

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je lijo2013 objavio

    Pomilovanje

    Hvala Vam na odgovoru.

    Suprugu je jedan zatvorenik rekao kako je dobio pomilovanje od Saborskog odbora za pomilovanja i izašao je iz zatvora te ga više ne može pitati nikakve detalje. Kada sam pregledala ustroj i djelokrug odbora, koji je zapravo Odbor za pravosuđe, vidim da nema takvih ovlasti, znam da jedino Predsjednica to može. 

    Pomilovanje

    Poštovani,

    Imam nekoliko pitanja u vezi pomilovanja.

    Došla sam do informacije kako je Saborski odbor za pravosuđe u sklopu svoga djelokruga dao pomilovanje jednoj osobi. Poznato mi je da pomilovanje daje samo predsjednik/ca, te me zanima imate li kakvog saznanja o ovlastima i mogućnostima ovoga odbora da predlaže ili dodjeljuje pomilovanja?

    Naime, moj je suprug na izdržavanju zatvorske kazne od 3 godine, sada je prošlo nešto više od 9 mjeseci. I prije početka odsluženja pisala sam molbu Predsjednici koju sam u međuvremenu dopunila s još 3 molbe i potkrijepila dokumentacijom u vezi onoga na što sam se pozivala. Znate li ima li Predsjednica neki "nepisani" rok do kojega mora odgovoriti na molbu? Zvala sam Ministarstvo pravosuđa i oni su u ožujku sastavili svoje izvješće, međutim čekaju dok se ne skupi određeni broj predmeta te ih onda tek šalju Predsjednici. Znate li koliko bi to moglo otprilike trajati? 

    Isto tako, jeste li upoznati s još nekom mogućnošću koja mi preostaje kako bi suprug ranije došao kući? 

     

  1. Hvala Vam na odgovoru. Je, jedini je dokaz SMS komunikacija. Znam d aje teško povjerovati. I mi smo cijelo vrijeme se nadali da na Ustavnom barem to mora pasti, ali to, stigao je ekspresan odgovor u roku od 5 mjeseci gdje su oni sve samo potvrdili.

    Isto tako, nakon provedenog Disciplinskog suda MUP-a žalili smo se na Upravni sud koji je odbacio optužbe za primanje mita (novčane iznose). Zanima me može li se ta presuda Upravnog suda koristiti kao dokaz za obnovu postupka, barem u dijelu što se tiče primanja mita?

    A nije li izvanredni pravni lijek - izvanredno preispitivanje pravomoćne presude ukinut novim zakonom, ako se ne varam 2011?

  2. Poštovani, 

    Zanima me koji su mi mogućnosti, gledano s pravne strane, nakon što mi je suprug pravomoćno osuđen i trenutno (3 mjeseca do sada) se nalazi na izdržavanju kazne?

    Znam da postoji mogućnost obnove postupka, pisala sam predsjednici molbu za pomilovanje, a nedavno sam se prijavila i za prijem kod nje. Postoje li još neke stavke na koje nisam naišla?

    Radi se o policijskom službeniku koji je osuđen za nesavjestan rad u službi i prekoračenje ovlasti, te primanje mita (ne novčanog, već u smislu usluga). Kazna je tri godine. Važno je napomenuti da on nije kriv ni za jedno djelo, već su ga svrstali u udruženje za počinjenje kaznenog djela sa dvojicom kolega koji jesu realno krivi, a on je došao kao treći kako bi prošla optužba za udruženje (sve na osnovu SMS komunikacije). Županijski sud u Osijeku je vrlo žurno sve dokaze obrane odbacio i moj je suprug doslovno linčovan. Daljnji sudovi (vrhovni i ustavni) su sve potvrdili i prepisali što je županijski sud odlučio. Vrlo mučan slučaj, bez mogućnosti obrane jer su svi dokazi obrane na županijskom sudu odbačeni, a kasniji su se sudovi s tom njihovom odlukom složili. Jasno mi je kakvo nam je pravosuđe, ali nekako se još nadam da ima nekih mogućnosti da se dokaže nevinost. Isto tako, pitam se ima li kakve pomoći od kontaktiranja medija i mogu li oni pomoći? Ne želim da se ime moga supruga povlači po portalima i vijestima, ali ako mogu pomoći svakako sam za tu opciju. 

    Zanima me vaše mišljenje i sugestije koje možda imate. Hvala!

     

  3. , drot13 je napisao:

    Do sada je pokrenuto više upravnih sporova u obrnutoj situaciji (prvo je riješen kazneni/prekršajni sud, pa tek potom disciplinski), i u jednoj presudi je sud zauzeo stav da se radi o kršenju tog načela, a u svim ostalim da se ne radi o kršenju....

    Možete li mi molim Vas, navesti koja je to presuda, stvarno mi je hitno - je li dostupna na internetu ili..gdje bi je mogao pronaći pa da se mogu pozvati na nju?

    Hvala!

     

     

     

  4. Kao prvo, puno hvala na odgovoru. Činjenični opis djela je identičan i u Zahtjevu za pokr.disc.postupka i u optužnici ŽS. Isto tako, i obrazloženje presuda je praktično isto (ispadne da su međusobno prepisali jedni od drugih), samo što je izmijenjeno zaglavlje i potpis (drugi sud - drugi sudac). Vjerujem da možda zvuči nevjerojatno, ali je tako. Odvjetnik je "optimističan" i kaže da imamo odlične razloge da to srušimo na Ustavnom sudu!!! Ali žalba ne izvršava odgodu riješenja tako da odustajem od ovoga odvjetnika i tražim drugoga što prije. Da li postoji neki drugi sud ili nešto gdje bi se mogao pozvati na to načelo, jer ako budem čekao na odgovor Ustavnog kaznu ću morati i "odležati"?

  5. Pozdrav,

    Molio bih pomoć u vezi primjene načela "ne bis in idem". Konkretno, u 2012.godini je protiv mene pokrenut Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka (Mup), a u 2013.godini je i podignuta kaznena prijava na Županijskom sudu. Obzirom da mi se na teret stavlja počinjenje djela za koje je na Disciplinskom sudu propisana apsolutna zastara nakon 4 godine, a na Županijskom sudu 8 godina, Disciplinski sud je prvi donio presudu te je ista i potvrđena na drugostupanjskom disciplinskom sudu nakon 3 godine i 9 mjeseci (postala je pravomoćna 8.mjesec 2016.- prekid radnog odnosa). Mene konkretno zanima da li je moguće da Vrhovni sud potvrdi nepravomoćnu presudu Županijskog suda (ista je osuđujuća i postala je pravomoćna 2.mjesec 2018.- kazna zatvora), a da u isto vrijeme u potpunosti ignorira pravomoćnu presudu Disciplinskog suda. Napominjem da je činjenični opis djela, svi "dokazi", svjedoci, vrijeme događanja... sve što mi se stavlja na teret prepisano od riječi do riječi u Zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka kao što je napisano i u kaznenoj prijavi ŽS odnosno optužnici te su i prilikom donošenja pravomoćne presude, na oba suda, u obrazloženju presude navedeni potpuno isti razlozi za donošenje osuđujuće presude (prekid radnog odnosa - zatvor). Da bude malo jasnije, dva različita suda su mi sudila po "jednim, u potpunosti istim dokazima" i osudila me na dvije kazne. Da li se u ovome slučaju može primijeniti gore navedeno načelo "ne bis in idem" jer je drugostupanjska disciplinska presuda postala pravomoćna godinu i pol prije nego presuda sa Vrhovnog suda?

    Unaprijed zahvaljujem na pomoći i odgovorima.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija