Jump to content

bigl88

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je bigl88 objavio

  1. Da ne otvaram novu temu. Odbijen mi je zahtjev darovnog ugovora za uknjizbu na nadleznom sudu iz razloga sto sam u ugovoru pod st. I. naveo i "površinu predmetne k.č. izražene u m2" iako ta površina nije nigdje navedena u ZK izvatku. Molio bi Vas kako da sada u ankesu ugovora preformuliram taj dio iz st. I. gdje se mora izbaciti "površina u m2", dok "k.o.", "k.č." i "udio" ostaju nepromjenjeni (već sam platio pristojbe JB gdje je ugovor poslan poreznoj, i prostojbu za uknjizbu sudu tako da mi nije opcija raditi novi datovni i novu uknjiizbu). Hvala puno. 

  2. Radi sređivanja stanja u gruntovnici, otac bi darovnim ugovorom kao primatelj trebao dobiti udjele u vlasništvu osoba upisanih u ZK a koje se nalaze u Baranji i u Vojvodini. S obzirom da se otac i predmetne nekretnine nalaze u Dalmaciji molio bi Vas pojašnjenje kako i na koji najlakši način da se izvrši potpisivanje i ovjeravanje darovnog ugovora od strane javnog bilježnika, bez da se ide u Srbiju? Da li je to uopće izvedivo? Hvala!

  3. Da ne otvaram novu temu. Također upit je vezan za specijalnu punomoć.

    Sklopio bi sa ocem specijalnu punomoć temeljem ovog obrasca u predlošcima, a kojim bi prvenstveno zastupao oca u gruntovnici i katastru, kao i u ostalim državnim institucijama.

    Imam jednu nejasnoću u specijalnoj punomoći pod "Predmet punomoći nekretnine". Naime, ja bi želio temeljem te punomoći zastupati oca i pri kupnji novih nekretnina u budućnosti (stvaranje kupoprodajnog ili darovnog ug.), a koje normalno ne mogu biti obuhvaćene trenutnom punomoći.

    Na koji način bi mogao u rubriku "Ovom punomoći OVLAŠĆUJEM..." nadopisati tu radnju kupnje nekretnina/e u budućnosti u očevo ime, a da bude obuhvaćena upisom u specijalnu punomoć? Hvala puno!

     

  4. Da ne otvaram novi topic:

    Radi se o obiteljskoj kući izgrađenoj krajem 1970ih god. Kuća je podijeljena na 2 obitelji sa odvojenim ulazima zasebno. Kuca nema građevinske, lokacijske ni uporabne dozvole... Na kući postoje legalni priključci struje i telefona koji su razdvojeni, s tim da je priključak za vodu samo jedan za cijelu kuću i vlasništvo je glasilo na drugu obitelj pa smo mi imali vodu u svom dijelu bez ikakvih nesuglasica te smo svaki mjesec dijelili račun po pola. Nakon smrti starog, nasljedstvo drugog dijela kuće je preuzeo njegov sin koji je odmah prepisao priključak vode sa pok. oca na sebe, a time nama ukinuo vodu... S obzirom da cijela kuća dan danas nema papira, niti je ucrtana, postoji li ikakav način da mi sebi dovedemo novi priključak za vodu za svoj dio kuće? Nije nam problem ništa platiti, samo da dobijemo vodu koji smo desetljećima koristili. Mislim da taj postupak ne predstavlja toliki problem da se prije postojećeg mjerila prekine dovod vode, napravi odvojak te postavi i novo mjerilo za naš dio kuće. Što mi je činiti? Unaprijed zahvalan.

  5. Otac je temeljem dva rjesenja o nasljeđivanju jedan od posjednika na većoj parceli, koja predstavlja očevo izvanknjizno vlasnistvo. Ta velika parcela ima samo jednog jedinog vlasnika kojeg smo uredno obavjestili da idemo parcelirati taj obiteljski udio sa posjedovnog lista od pok.djeda i njegovog brata (2 x xyz m2), nakon čega bi mi naš udio "otkupili" kupoprodajnim ugovorom od stvarnog vlasnika za neki simboličan novac s čime se on složio. Vlasnik je pozvan te je prisustvovao mjerenju gemetra, s čijim se mjerenjem na kraju složio, što je kasnije sve dragovoljno i vlastoručno potpisao. Nakon doglednog vremena ocu je došla pošta s katastra gdje je potvrđeno da je elaborat napravljen po pravilima struke, da bi nakon cca mjesec dana došla žalba na geod. elaborat koju je podnio stvarni vlasnik iznoseći dosta neistina (da mi nemamo pravni interes, da je doveden u zabludu prilikom mjerenja, da je on mislio da mu geometar pokazuje samo gdje su granice njegovog i našeg zemljišta, u skici u prigovoru je označio naš novonastali dio kao svoj udio...). Obavjestio sam geometra te je rekao da predmetnom predlozimo povlačenje žalbe. Da li da kao prilog prigovora dostavim katastru sve dokumente koje je priložio i geometar prilikom izrade elaborata? 

  6. Vezano za moj post gore. Dolaskom na zemljišnik želio sam izbrisati iz zk.ul. osobe koje su još upisane (baka, djed i stric) a koje su se rješenjem o nasljeđivanju odrekle svojih udjela. Na zemljišniku su mi rekli da neke k.č. u nekim zk.ul. nisu obuhvaćene rješ. o nasljeđivanju te treba pokrenuti "zahtjev za naknadno pronađenu imovinu".

    Tek sam kasnije pregledom dokumenata kući došao do informacije da je jedan zk.ul. sadržavao 5 k.č. (rješ. o nasljeđ. iz 2001.god.), da bi se kroz ovaj protek godina tih 5 k.č. podjelilo u zk.ul. pod nove brojeve. Što mi je sada činiti? Može li se izvaditi povijesni zk.ul. u kojem se vidi da su te k.č. pripadale starom zk.ul., da ne ispunjavam zahtjev za naknadno pronađenu imovinu? Što mi je najjednostavnije napraviti da se očevo ime uknjiži preko imena bake, djeda i strica? Hvala.

  7. Na 11. 01. 2010. at 10:22, sax je napisao:

    morate na katastru izvuc povijesne knjige u kojima bi trebalo pisat sve o nevedenoj cestici

    da li se temeljem toga može upisati u ZK? Da li može poslužiti kao dokaz ukoliko je utvrđeno da je ta čestica prije puno desetljeća pripadala nekom od prednika, a i dan danas se nalazi u obitelji?

  8. O upitu za promjenu adrese u zk. ul. na nadležnom ZK sudu, dobio sam ovaj obrazac koji dostavljam u privitku. Molio bi pomoć koji redni broj da zaokružim za promjenu adrese u zk ul.???

    Da li da sam nadopišem br. 10 i stavim "Zapis o prebivalištu" te istog priložim uz zahtjev??? Hvala!

     

    Untitled.png

  9. Da ne otvaram novu temu: Da li taj prijedlog za promjenu adrese prebivališta mora biti službeni papir izdan od strane nadležnog suda ili se može napisati u slobodnoj formi sa svim bitnim navedenim podacima (k.č., zk.ul., k.o., i sl.). Hvala!

  10. Da ne otvaram novu temu. Otac je temeljem rješenja o nasljeđivanju postao jedinim nasljednikom iza smrti svojih roditelja. Gledajući ZK uloške u dvije K.O., na nekim K.Č. i dalje su upisana imena na djeda i baku. Očigledno ih nadležni sud nije proknjižio. Da li sada moramo plaćati novu pristojbu za uknjižbu od 250,00 kn ili se može proći bez plaćanja pristojbi? Hvala!

  11. Kupio sam formular darovnog ugovora, te na prvoj stranici stoji samo jedno mjesto za darovatelja, dok na kraju ugovora u zaključku stoje potpisi za dva darovatelja, pa ne znam da li se smije išta nadopisivati na ugovor mimo predlozenih rubrika?

    Bojim se da nece biti dovoljno mjesta na ugovoru za upis svih podataka (5 k.č., 5 k.o., 5 zk.ul. kao i udjeli u omjeru: 18 znameki/22 znamenke za svaku osobu i svaku česticu). 🤔

  12. Pozdrav! 

    Da ne otvaram drugu temu.

    Obiteljski smo upisani u katastru na 5 k.č. (parcele) dok u ZK nismo na nijednoj zavedeni. Prije pokretanja ikakvih tužbi, za početak bi se bar željeli upisati u ZK podnošenjem darovnog ugovora preko već nekih upisanih osoba.  Našao sam dvije osobe koje su upisane u ZK na predmetnim česticama te su iste odlučne dragovoljno ustupiti svoj upisani dio nama (nismo u nikakvom srodstvu sa osobama). Moja pitanja glase da li se te dvije osobe (dva brata) kao darovatelji mogu staviti na jedan ugovor  ili je potrebno raditi svaki ugovor posebno?

    Osim detaljno navedenih k.č, k.o., zk.ul., površine, i dr. da li je potrebno navoditi udjele pokraj svakog zk.ul. (jer se radi o udjelima sa 22 znamenke :/ ) ... Na što obratiti još pozornost? Unaprijed hvala!!

  13. Bio bih pre zločest i pokvaren kada ne bih barem onako skromno zahvalio za pravni savjet koji se inače ne davaju džabe... 

    Trenutno smo u fazi "čišćenja" parcela u kojima se obiteljski ne vodimo upisani u ZK, jer su čak druge obitelji skoro zaposjele našu kvadraturu koju imamo evidentiranu u posjedovnim listovima. Angažirao sam ovlaštenog geodeta te je on u fazi izrade elaborata za 2 parcele. Radim postepeno jer nemam dovoljno novca za svih 5 parcela odjedanput.

    Tako da sam ovdje na forumu da onaj pravni dio nakon elaborata probamo sami napraviti putem pokretanja pojedinačnog ispravnog postupka.

  14. Da ne otvaram novu temu. Otac mi je temeljem rješenja o nasljeđivanju postao nasljednik sve imovine od pokojnog djeda. U posjedovnom listu djed je upisan kao posjednik na 13 k.č.-a, dok je otac upisan u ZK samo na 8 k.č. Kako i na koji način se upisati u ZK za preostalih 5 k.č.? Tako da otac bude upisan u ZK kao suvlasnik na predmetnim parcelama,uz neke druge suvlasnike Hvala!

  15. Moj otac je vlasnik sve djedove imovine temeljem rjesenja o nasljeđivanju, izmedu ostalog, temeljem posjedovnog lista na ime mog pok. djeda u katastar je upisana i ta predmetna parcela za koju sam pitao postupak, a na kojoj nismo zavedeni u ZK... Zvo sam tog jedinog vlasnika upisanog u ZK da prisustvuje nasem angažiranju geometra radi utvrdjivanja đeđa i izrade samog elaborata.

  16. prije 4 sati , Borbena7 je napisao:

    I dalje nemate pravnu osnovu za upis vlasništva u zemljišne knjige.

    Da li je pravna osnova posjedovni list iz katastra u kojem je prikazana kvadrtura tog zemljišta kao i sami broj čestice (+ rješenje o nasljeđivanju za taj broj čestice)? Hvala.

  17. prije 16 sati , Borbena7 je napisao:

    Može, ako je upisana u zk kao vlasnik, odnosno suvlasnik.

    Nazalost ne, samo je jedna osoba u ZK upisana kao vlasnik na cijeloj parceli, dok je katastarski upisano 5 osoba. Postoji li zakonski neko drugo brže rjesenje dogovorom radi izbjegavanja parnica? Hvala.

  18. Pozdrav. Nadam se da je pitanje u dobroj temi.

    Da li osoba koja nije u srodstvu može darovati nekretninu npr. trećoj osobi?

    Radi se o zemljištu na kojem smo mi obiteljski upisani samo u katastru kao posjednici dijela 1/5, dok je u zemljišniku upisana samo jedna osoba za cijelu nekretninu... S obzirom na to da bi navjerovatnije kao obje strane željeli izbjeći tužbu i odvjetnike za povrat našeg dijela zemljišta, zanima me postoji li pravni način za mirnije rješavanje spora? Hvala!

  19. Da. Posto mi nismo godinama, tj. vise od desetljeca obilazili tu parcelu, iznenadili smo se obavijesti geodeta o novoizgrađenom dijelu kuće odmah uz nasu parcelu, sto s vlasnikove strane nije fer, jer je znao da mi obiteljski tu ne dolazimo i necemo znati za radove, pa je to iskoristio na taj nacin da bespravno nadogradi kao i da legalizira dok se moglo zakonski. Mislio sam jedino da li se moze zatraziti kakva suglasnost vlasnika navedene parcele za isti nacin, u vidu pisanog odobrenja da pristaje na istu stvar kao sto je on napravio, da dozvoli na nasoj parceli izgradnju nekog pomocnog objekta ili dr. uz samu među, ukoliko do toga dođe, jer je ocito da sada u ovom stadiju nemozemo nista poduzeti.

  20. prije 2 sati , Spitfire je napisao:

    dakle nelegalni dio nadograđen na legalni, nadležna bi bila građ. inspekcija.

     

    O tome se radi. S tim da je vjerovatno za taj nelegalni dio pokrenet postupak za vrijeme dok se jos to moglo zakonski podnijet, tako sam razumio geodetski ured koji radi taj predmet. Nas parcela je 737/3.

    IMG_20210630_150557.jpg

    IMG_20210630_150512.jpg

  21. Na 23. 02. 2021. at 22:48, NemamPojma1 je napisao:

    Dobio sam ovu obavijest od geodetskog ureda obzirom da se na katastarskoj čestitici koja neposredo graniči s mojom, planira napraviti parcelacija.

    Uz ovaj dopis dobio sam i kopiju katastarskog plana predloženog novog stanja u katastru.

    U dopisu je istaknuto da podaci o mojoj k.č. adresa, način upotrebe i površina ostaju nepromijenjeni.

    Piše  da ako nemam primjedbi  na stanje na dostavljenoj kopiji plana da se nisam dužan očitovati i da se elaborat smatra predočenim. Također mi nude da mi mogu omogućiti detaljan uvid u izrađeni elaborat ako se javim..

    Također upit na ovu temu. Isto smo dobili obavijest od geodetskog ureda u svezi legalizacije dijela kuce cija parcela granici sa nasom (mi tu ne zivimo, radi se o travnjaku/pasnjaku). U nasem slucaju susjedi legaliziraju nezakonito novoizradjen dio kuce na postojecu staru legaliziranu kucu, s tim da je taj nelegalni novoizgradjeni dio kuce odmaknut cca 100 cm od međe. Naša parcela se ne mijenja, ali sto sa tim malim nezakonskim razmakom od nase parcele? Sto uciniti po tom pitanju? Hvala!

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija