Jump to content

krsta

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, U mojoj školi će biti tehnološki višak u razrednoj nastavi. Upisao se jedan razred manje i višak je u redovnoj nastavi. Odnosi li se taj tehnološki višak samo na redovnu nastavu ili i neka kolegica iz produzenog boravka koja je došla poslije mene i ima manji broj bodova može biti tehnološki višak?
  2. Poštovani, molio bih savjet. Radi se o sljedećoj problematici. Moj pokojni djed potpisao je sa susjedom diobeni ugovor i to tako da je on diobom cijelu spornu parcelu dao njemu, susjedu(u duševno i psihičko stanje djeda nećemo ulazit, susjed ulazi u kuću i s nepokretnim djedom u krevetu potpiše ugovor), znaći ne kupoprodajni ni darovni već diobeni. Ja sam izvadio povjesne izvadtke iz zemljišnih knjiga u natrag 150 god. (susjedove kuće) i vidio da svi prijašnji vlasnici su prodavali samo kuću jer nisu bili vlasnici zemlje(dvora), kuća se vodila kao kuća bez zemljišta(tako je pisalo u zemljišnim knjigama) Sad se susjed upisao na temelju diobenog ugovora i geodetskog elaborata(elaborat je potpisala moja pokojna baka od 85 god kad su je zvali iz geodetskog zavoda i rekli potpišite neke papire!! nakon smrti djeda) u katastar i prodao kuću + zemlju trećoj stranci. Treća stranka se probala upisati u zemljišne knjige ali su ih odbili jer nemaju vlasničke papire. Nakon smrti bake ja sam postao vlasnik svega i tako stoji u zemljišniku. Novi vlasnik sad radi razne parcelizacije zemljišta i to tako da je 2017 geometar izmjerio velićinu parcele 108 m2(jer je parcela bila dio veće parcele i razbijalo se na manje s ćim smo se složili) , a vidim prije par dana na zemljišnim knjigama piše smanjene veličine parcele na 62 m2, te su promjenili naziv parcele iz "Dvor" u ime adrese njegove kuće. Nitko me nije obavjestio pismenim a ni usmenim putem za smanjenje velićine parcele iako sam ja vlasnik, i di je nestalo tih 46 m2 parcele? Uz sve to još me tuži za 50 000 kn izgubljene dobiti jer je on tu htio staviti bazen za goste i pokušava prebaciti parcelu na sebe sudskim putem. Zanima me da li je diobeni ugovor važeći jer susjed koji je potpisao diobeni ugovor s mojim pokojnim djedom nije nikad bio suvlasnik te parcele. (Koliko je meni poznato dioba se radi između dvaju suvlasnika), naknadno sam primjetio da se u diobenom ugovoru ne spominje sporna parcela nego parcela iza kuće koja nema veze s ovom parcelom i još su krivo navedene kvadrature parcele iza kuće. Njegov glavni argument je da smo se mi ogradili zidom od te parcele, ali kad je sudac sa zapisničarom došao na teren na parcelu je ušao kroz vrata u ogradi na što je njegov advokat urlikao da to nije pravi put do te parcele. Vrata koja vode na parcelu sa njegove strane su probijena jedno ljeto dok nas nije bilo tu ali ja imam sliku staru 60 god koja pokazuje da je tu bio prozor. Napisao sam cilu priču. Po vašem mišljenju da li je diobeni ugovor važeć ako nije potpisan između dvaju suvlasnika? Hvala.
  3. Zaboravio sam napomenuti da zbog dobroljudskih odnosa sam spreman platiti pola troška popravka ali kupac ne pristaje , te još od "mog" mehaničara traži potvrdu da je kočioni i sistem upravljanja u redu iako je auto prošlo tehnički i odbija preuzeti auto od mehaničara ako mu ovi istu ne izda, a meni kaže da svaki dan što je auto u mehaničara mi idu kamate od 100 kn dnevno.
  4. Poštovanje, Evo nalazim se u jednoj situaciji gdje sam(privatna osoba ne tvrtka) prodao vozilo staro 19 godina kupcu koji je obavio dvije kratke i jednu dužu probnu vožnju, nakon toga sam vozilo odveo u mehaničara da pogleda je li auto spremno za tehnički(i da popravi jedan manji kvar na indikatoru pojasa). Kako je sa autom sve bilo u redu u tom trenutku kupac je potpisao kupoprodajni ugovor , obavio tehnički pregled(gospodin na tehničkom rekao da ima malo ruzine na podvozju i manžeta se istrošila) i prebacio vlasništvo na sebe. Nakon 7 dana u vozilu nešto počinje šuškati i kupcu dok ide u rikverc doslovno otpadne kolo(pukle 4 od 5 matica) te on od mene sad traži da ja pokrijem trošak popravka automobila(cca 1500 Kn) i prijeti mi da ako to ne obavim da ce me tužiti. Molim Vaše mišljenje o ovoj temi. Hvala
  5. Poštovani. Znači stvari teku ovako. Susjeda je tražila građevinsku dozvolu za radove po projektu koji je napravila , dozvola joj je odbijena. Zatim je samoinicijativno radila po zakonu o jednostavnim građevinama bez našeg pristanka. Sad nas ona tuži (več je dobila nepravomočnu presudu ) za iznos cca 100 000 kn za sudjelovanje u radovima. Gospođa nam je izglasala privremenu mjeru i ovrhu na kuću, presuda je već jednom pala (na temelju 8 stavki od kojih je jedna da se u presudi malo navodi da se radi sanacija a malo rekonstrukcija) na županijskom sudu, slučaj vračen u iste sutkinje i ona donese istu presudu nakon 5 minuta, druga žalba je u tijeku, međutim žalba ne odgađa izvršenje. Nakon 10 mjeseci građevinska inspekcija izađe na teren i kaže , "nema potrebne akte" i ovo treba rušit. Prođe pet dana od pokretanja upravnog postupka a konzervatorski zavod stopira rušenje i kaže nema potrebe rušit uklapa se u okolinu. Nije meni do rušenja njenog (srušit ce se samo od sebe jer je poremetila statiku i nosivi zidovi su napukli, probila je dva prozora i vrata kojih i nema u projketu, projekt pisan s krivim podacima o debljini zidova, itd) , nego ona mene tuži za sudjelovanje u radovima koji su po građevinskoj inspekciji ilegalni. Država od mene traži presudom da budem ilegalni graditelj. Znači konzervatori nisu branili narušavanje starog objekta, a sad brane rušenje novoizgrađenog dijela kuće koja izgledom i ne lići na stare kamene kuće. Gospođa u građevinskoj je rekla da je ovo presedan u našem gradu, da još nije vidila da konzervator brani rušenje novoigrađenog dijela kuće.
  6. Poštovanje. Imam jedan spor u kojem me suvlasnik kuće tereti za 100 000 kn sudjelovanja u radovima na zajedničkim dijelovima kuce. Suvlasnik je zatražio gradevinsku dozvolu ali mu je odbijena. Nakon toga poziva se na zakon o jednostavnim poslovima i gradi. Prijavljivao sam opetovano građevinskoj inspekciji da to sto radi ne spada pod jednostavne poslove. Nakon cca godinu dana inspekcija izlazi na teren i pokrene upravni postupak protiv suvlasnika i traži rusenje izgrađenog. Nakon 10-tak dana idem na gradevinsku da vidim šta je s tim a oni mi kažu da je konzervatorski zavod poništio rušenje. Konzervatorski zavod nije štitio kuću kad je suvlasnik na svoju ruku radio a sad kad je građevinska inspekcija naredila rušenje oni stopiraju. Imaju li oni pravo na to , može li mi tko to pojasniti.
  7. Može li brzinski izračun kamate U presudi stoji "po stopi koja se određuje uvečanjem prosječne kamatne stope na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za 3 postotna poena " . Ako je presuda donesena 13.05 a županijskom treba cca 2godine za presudu na iznos od 102 000 Kn koliko bi to bilo ukupno. Ne razumijem se u ovo , da li se ovi poeni sumiraju pa je sljedeće godine + 6 poena ili ??? Znam da je ovo pitanje nekome glupo i jednostavno ali stvarno se ne razumijem u ovu tematiku. Hvala puno.
  8. Poštovanje. Imam jedan sudski spor u kojem se od mene traži da platim sudjelovanje u građevinskim radovima na zajedničkom objektu u iznosu od cca 100 000 Kn. Radove smo prijavili građevinskoj inspekciji jer susjeda na prvom katu nema dozvolu (zatražila, ali joj je odbijena). Zatim je susjeda napravila projekt (koji je neistin po tvrdnjama o stanju zidova itd) i po tom projektu i zakonu o jednostavnim građevinama nastavila gradnju. 21.03 je bilo zadnje ročište na sudu do kojeg se trebalo predati svu papirologiju. 29.03 na kućnu adresu mi dolazi papir od građevinske inspekcije (koju smo čekali godinu dana) koja kaže da je inspektorica izašla na teren i uvidjela da je "građevina rađena bez potrebnih akata i da je pokrenut proces pri ministarstvu građevinarstva". 13.05 dobijam rješenje da moram platiti tih 100 000 Kn za radove, pitam sutkinju i pokazujem papir od građevinske (koji sam službeno i poslao sudu) ona kaže žalite se na županijski sud. Sad me zanima, na presudi piše da kamate teku od 13.05.2018. Ako se žalim na županijski sud a njemu treba par godina da donese presudu i ako kojim slučajem izgubim da li kamate teku od pravomoćne presude županijskog suda ili od 13.05.2018? Hvala vam na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija