Jump to content

WaitsTom

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru. U Pravilniku koji ste naveli kao primjer nisam našao da se kao obaveza spominje rodni list. Nisam našao da se spominje uopće. U ZOR-u to isto nigdje ne piše (bar ja nisam našao). Stručnu spremu, državljanstvo, naziv posljednje završene obrazovne ustanove, sve to poslodavac može vidjeti iz elektroničke radne knjižice. Radno mjesto na kojem sam zaposlen je komercijalist. S time da, kao što sam naveo, poslodavac isto traži od svih zaposlenika, bez obzira koji posao obavljaju i na kojem radnom mjestu su zaposleni. Uz to moja stručna sprema je VSS, a kolege koje su zaposlene na istom radnom mjestu kao i ja imaju nižu stručnu spremu, neki čak i SSS. Možda nisam dobro formulirao pitanje u prvom postu, poslodavac traži rodni list ne samo na uvid nego ga želi pohraniti u svoju arhivu. Prvenstveno me zanima po kojoj osnovi sam dužan dati rodni list. Pretpostavljam da će osnova objasniti i razlog. Shvaćam da se može nagađati i iz nagađanja zaključiti zašto bi poslodavcu to trebalo (dokazivanje državljanstva, rodna ravnopravnost...). No mene u ovoj instanci ne zanimaju nagađanja već konkretno "slovo zakona". Gdje to piše? Isto vrijedi i za diplomu iako, kao što sam rekao; stručna sprema, državljanstvo i naziv posljednje završene obrazovne ustanove vide se iz radne knjižice. Radio sam i u drugim tvrtkama, manjim i većim... dapače radio sam u jednoj od najvećih tvrtka u Hrvatskoj... nitko nikada nije tražio rodni list. No uzimam u obzir da ima puno toga što ne znam, nisam pravnik. Upravo sam zato tu. @Borbena7 ljubazno molim ako Vam nije problem, možete li me uputiti gdje to točno piše u Pravilniku ili nekom zakonu (članak, točka). Naravno može se uključiti i bio tko drugi ako ima odgovor.
  2. Pozdrav, imam jednu nedoumicu. Naime, poslodavac kod kojeg sam zaposlen već pet godina me jučer zatražio rodni list i diplomu (ne samo mene već sve zaposlenike). Zanima me na temelju kojeg zakona, propisa, odredbe, pravilnika i sl. poslodavac to može tražiti odnosno gdje je pravna osnova koja nalaže da je zaposlenik to dužan dati poslodavcu. Radi se o privatnoj tvrtki (d.o.o.), registriranoj u Hrvatskoj koja ima manje od 20 zaposlenika. Prilikom zapošljavanja (prije pet godina) ništa od navedenog nije bilo spomenuto u uvjetima niti se spominjalo do sada. Radno mjesto nisam mijenjao. Prilikom zapošljavanja poslodavac je napravio presliku moje osobne iskaznice i kartice tekućeg računa. Da naglasim, zanima me konkretna pravna osnova, gdje zakon ili neki pravilnik to nalaže.
  3. Hvala puno na iscrpnom odgovoru. U ovom trenutku mi je najbitnija informacija da se prvo pokreće postupak pred sudom, a ne odmah ovršni pa na temelju toga idem na sud. Također, značajno bitna informacija mi je i da mogu tražiti uvid u dokaz te da mi ga moraju pružiti. Nadam se da sam sve dobro razumio, ako nisam napiši molim što sam krivo protumačio. Hvala još jednom.
  4. Hvala na odgovoru. Molim još malo pojašnjenja. Dobio sam dopis koji je naslovljen "PREDMET: Započeto premještanje, zapisnik broj _ _ _ _" a koji sadrži kaznu od 250,00 kuna. Kako misliš tu nema žalbe? Žaliti se možeš na skoro pa bilo što. Rezultat je upitan, ali procedura žalbe mora biti omogućena. Kad kažeš tuže, misli na pokretanje postupka pred sudom ili pokreću ovršni postupak preko nekog odvjetničkog ureda pa se na navedeni mogu žaliti nadležnom sudu? Odnosno, hoću li prvo doći do suda pa ovisno o odluci potencijalno na ovrsi ili prvo ovrha pa žalbom na istu idem na sud? Što je s dijelom (s njihovih stranica) koji objašnjava: "...i ako je "pauk" vozilo kojim se obavlja premještanje došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano, pa sve dok "pauk" vozilo ne napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta."? Do tog dijela nije došlo, odnosno "pauk" vozilo nije bilo prisutno. Mogu li tražiti uvid u taj dokaz koji imaju? Dakle da fizički dođem do njih da mi pokažu tu fotografiju ili snimku. Hoće li mi to omogućiti?
  5. Pozdrav, od Holdinga, podružnica Zagrebparking sam dobio: PREDMET: Započeto premještanje, zapisnik broj _ _ _ _ _ Ukratko auto je bio nepropisno zaustavljen s uključena sva četiri žmigavca, tri do pet minuta. Do auta niti vozača nitko nije došao (policija, prometni redar, djelatnik Zagrebparkinga odnosno službenik nadležnog upravnog tijela). te vozač nije primijetio nikog od navedenih. Također "pauk" vozilo nije bilo nigdje u blizini auta odnosno nije uopće bilo prisutno. Dakle na licu mjesta nitko ni na koji način nije upozorio/obavijestio vozača da je započeto premještanje niti da je u prekršaju. Na stranicama Zagrebparkinga navedeno je: "Premještanje vozila smatra se započetim ako je izdana naredba za premještanje i ako je "pauk" vozilo kojim se obavlja premještanje došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano, pa sve dok "pauk" vozilo ne napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta. ", a za izdavanje troškova započetog premještanja (koji je izdan u iznosu 250,00 kuna) potrebno je kumulativno ispunjavanje oba ključna uvjeta. U ovom slučaju isto nije ispunjeno jer "pauk" nije bio prisutan. Moja pitanja su: 1.) kome se mogu žaliti te kako? 2.) ako se žalim Zagrebparkingu odbijaju li oni žalbu ili ju samo ignoriraju odnosno šalju me na ovrhu (ako nisam platio) bez obzira na moju žalbu odnosno pokreće li se sudski postupak ili Zagrebparking odmah započinje ovršni postupak? 3.) mogu li platiti kaznu (kako bi izbjegao pokretanje ovršnog postupka) pa se onda žaliti i tražiti povrat novca? 4.) ako dođe do ovršnog postupka, tko ga izdaje te kome se žalim (odvjetnički ured, sud...) 5.) kod ovršnog procese (ako do njega dođe), koliki je iznos troškova ovršnog postupka, iznos zateznih kamata, sudski troškovi...? 6.) koje dokaze treba imati Zagrebparking (ako ikakve) da je započeto premještanje stvarno/legitimno/opravdano, kome ih dostavlja, mogu li tražiti uvid u iste? Hvala svima koji će se potruditi odgovoriti mi!
  6. Dobio sam rješenje suda vezano za - https://legalis.hr/topic/96061-prigovor-na-kaznu-s-alkoholom/?do=findComment&comment=556854 Novčana kazna mi je ostala u punom iznosu (5.000,00 kuna) te mogućnost plaćanja 2/3 u roku od 8 dana. Platio sam 2/3 (3.333,33 kune). Uz to sam platio 100,00 kuna troškova utvrđivanja i dokazivanja prekršaja (to mi je i sama policija izdala) i 100,00 kuna sudskih troškova. Vozačku mi nisu oduzimali s objašnjenjem: "isto predstavljalo ozbiljnu ugrozu egzistencije okrivljenika te njegove obitelji". Prekršaj sam počinio 31. 05. 2020, sud je presudu donio 31. 07. 2020, a ja sam rješenje dobio 28. 09. 2020. S time da se prekršaj dogodio u Umagu te ga je rješavao Prekršajni sudu u Puli, stalna služba u Umagu, a ja živim u Zagrebu. Budući da mi je vozačka stvarno neophodna radi obavljanja posla obratio sam se kolegama u tvrtki u kojoj radim i objasnio što se dogodili. Uz odobrenje direktora ustupili su mi odvjetnicu koja zastupa tvrtku da mi pomogne. Ona je podnijela žalbu i priložila razne dokaze (izjavu tvrtke da mi je automobil potreban za obavljanje poslovnih dužnosti, presliku ugovora o kreditu koji imam, presliku ugovora o podstanarstvu). Također mi je kao ustupak ponudila minimalnu naknadu od 250,00 kuna za njene troškove (jednokratno). Pišem ovo u nadi da će nekome pomoći odnosno dati smjernice kako postupiti. Velika je razlika, naravno u prigovoru kojeg sam sastaviš i onog kojeg odvjetnik sastavi. Ne toliko u samom opisnom dijelu već u primjerima sudske prakse koje odvjetnik u svojem prigovoru navodi te zakonima na koje se poziva, a za koje kao laik ne znam te bi izgubio pozamašnu količinu vremena da ih pronađe, istražim i adekvatno iskoristim. Time ne sugeriram da je nužno angažirati odvjetnika, ali meni je u ovom slučaju svakako pomoglo. Jedna zanimljivost za kraj, odvjetnica je u prigovoru sudu navela da je pravna zastupnica tvrtke u kojoj radim te me po toj osnovi zastupa što je, čini mi se učinilo cijelu stvar još ozbiljnijom odnosno dodatno dalo na težini. Sve u svemu 250,00 kuna koliko sam ju platio je svakako vrijedno zadržavanja vozačke. Što se novčane kazne tiče, razumijem da se uslijed situacije u zadnjih par mjeseci državni proračun pokušava puniti nemilice i bez ustupka pa mislim da je djelomičan razlog ne smanjenja novčanog dijela kazne i u tome. Za kraj, definitivno najskuplje piće koje sam platio u životu, ali kako pjesnik reče: "...ovo mi je škola i drugi puta ću pametnije..."
  7. Hvala puno na odgovoru. Dobio sam obavezni prekršajni nalog. Ako sam dobro razumio, jednom kad sud donese odluku (budući da ću se žaliti) to je to. Nema više pravo na žalbu?
  8. Hvala na odgovoru. Razumio sam, stvar je sreće... kako mi padne grah Koji je period da ovaj tip prekršaja uđe u zastaru?
  9. Pozdrav, molim za razumijevanje jer nisam stručan glede tematike pa će pitanje možda zvučati čudno. Koja je razlika između Prekršajnog suda i Visokog prekršajnog suda? (osim u nazivu) Odnosno: a.) kojoj instituciji se žalim kada dobijem prekršajni nalog od policije (vožnja u alkoholiziranom stanju) b.) kada se moj prigovor obradi te uzmimo za primjer isti bude odbijen, od koga dobivam rješenje te mogu li se žaliti na isto c.) do kojeg momenta se mogu žaliti, odnosno po zaprimanju kojeg rješenja te od koje institucije nemam više mogućnost žalbe
  10. Hvala na odgovoru @sivko Ako bi mogao pojasniti, pod novčane kazne na licu mjesta se ubrajaju samo one koje mi je policija uručila direktno (snimanje brzine, presretači) ili i one koje sam dobio na kućnu adresu (tipa kad me kamera snimila). Odnosno ubrajaju li se obje situacije u isto pa se oko njih ne trebam "brinuti"? Također, budući da je prekršaj za crveno bio prije malo manje od tri godine misliš li da će utjecati na presudu? Kakve su mi šanse da prođem bez oduzimanja vozačke? Znam da je teško na to odgovoriti, ali zanima me mišljenje, procjena.
  11. Pozdrav, jučer su me zaustavili i napuhao sam 1,28. Kazna; 2 mj. bez vozačke i 5000 kn. Žalit ću se i moliti za smanjenje kazne. Zanima me koliko unazad se gleda vozačka povijest i koliko to utječe ne odluku suda? Konkretno, imao sam jedan prekršaj vezan za alkohol (vožnja pod utjecajem alkohola) koji je bio prije više od 10 godina (nisam uspio pronaći dokumentaciju, ali mislim da je prošlo barem 12 godina ako ne i više). Prije 2 godine i 9 mjeseci sam imao prolazak kroz crveno. S time da sam to u potpunosti osporavao jer je bilo žuto, a ne crveno. Na kraju sam na sudu, uz dogovor s iznimno pristupačnom i simpatičnom sutkinjom prista na ono što mi je ponudila uz uvjet da "formalno" priznam da sam kriv. Ponudila je potpuno poništenje kazne (i novčanog iznosa i mjere) te sam trebao platiti samo 200 kuna troškova. U proteklih desetak godina imao sam nekoliko prekoračenja brzina. Sva su bila manja prekoračenja s manjim novčanim kaznama. Posljednje je bilo prije cca dvije godine (prekoračenje brzine od 10 km/h na autoputu). Vozačku imam 16 godina ako je to bitno. Najbitnije mi je da ne ostanem bez vozačke te naravno da pokušam smanjiti novčanu kaznu. Ako netko ima dodatan savjet ili uputu, zahvalan sam na svakoj pomoći.
  12. Pozdrav, imam pitanje vezano za zastaru. Dana 30. 04. 2016 počinio sam prometni prekršaj prekoračenja brzine koji je utvrđen uređajem za mjerenje brzine (nadzornom kamerom). Dakle nije me zaustavila policija. Obavijest o počinjenom prekršaju izdana je 08. 08. 2016, a uručena mi je danas (22. 07. 2018). Kada bi za opisano stupila zastara? Ne znam koji datum se gleda; kada je počinjen prekršaj, kada je izdana obavijest ili kada mi je uručena. Također, koji je rok da predmet uđe u zastaru?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija