Jump to content

lara20

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, molim Vas pomoć. Imamo obiteljski J.D.O.O. u kojem je otac imenovan za direktora. U veljači 2020. godine, nakon otkaza radnice, inspektor me zatekao na obavljanju posla u firmi, a s obzirom da sam se tada još školovala, nisam imala sklopljen ugovor o radu. Radila sam svojevoljno za vrijeme dok nisam pronašla novog radnika, a to je bilo ukupno 8 dana. Odmah nam je izrečena kazna zabrane obavljanja djelatnosti te nam je poslovni prostor zapečaćen. Sada nakon 20 mjeseci stiže nam poziv (mojem ocu kao odgovornoj osobi tvrtke + meni kao svjedoku) o zakazanom suđenju. Tereti ga se za zapošljavanje radnika bez pisanog ugovora o radu, te za ne prijavljivanje na obavezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Molim Vas, što možemo očekivati od suđenja, kakve su opće kazne, da li slijedi kazna i za mene kao osobu koja je radila? Do sada nemamo nikakvih izrečenih kazni niti prekršaja... Nikada nismo imali nikakve radnike zaposlene na crno, radila sam to vrijeme uz školu samo da ne bude zatvoreno i da ne gubim posao... Hvala Vam
  2. Koje posljedice mogu biti za njega ako, unatoč svemu, ipak sklopi ugovor o radu?
  3. Poštovani, učenik (maturant, 20 godina) ima priliku zaposlenja za stalno prije završetka nastave (koja mu završava za 4 tjedna). Prijava bi prošla, ali hoće li učenik kasnije imati kakvih posljedica jer se prijavio u radni odnos prije završetka nastave? Poslodavac bi ga prijavio kao NKV, nakon obrane bi mu dopisao i srednju.
  4. lara20

    MTU za j.d.o.o.

    Hvala na dosadasnjim savjetima! Medutim, uopce smo zaboravili na MTU a otvorenje trgovine smo vec najavili za tjedan dana i stavili na letke i sve reklame. Od svoje knjigovode sam dobila odgovor da je imala slucaj kada rijesenje nije stiglo do otvorenja kod njezina drugog klijenta i on je normalno poceo raditi a u provjeru su dosli u prvom radnom tjednu bez kazne ili problema za poslovanje klijenta. Zatrazila sam i drugo misljenje i dobila odgovor da to tako nikako nije moguce. A na rijesenje se ceka do 30 dana. Moje pitanje je da li mozemo raditi samo sa zapisnikom-bez rijesenja.. Ili hoce li oni znati da smo obavljali djelatnost u tom roku dok smo cekali njihovo rijesenje da ne dobijemo kaznu-naravno osim ako nam neka inspekcija ne dode u meduvremenu? (Po izlaznim racunima ili kako to vec ide) ili je jednostavno moguce platiti "hitni" postupak? Jako nam se zuri. Hvala!
  5. J.d.o.o. nije u sustavu PDV-a.
  6. Može li pravna osoba kupoprodajnim ugovorom kupiti robu za prodaju u svojoj trgovini (j.d.o.o.) ili na neki drugi nacin od fizicke osobe a da bude legalno? Roba koju fizicka osoba prodaje je nova (posjeduje racune koji su na njegov oib). Ili moze li prepisati tu robu na njega darovnim ugovorom?
  7. A da robu na osnivaca prepisem putem darovnog ugovora te on plati vjestaka za procijenu robe?
  8. Nazalost vec smo sve papire predali i cekamo rijesenje sa Trgovackog suda pa je prekasno za unositi u temeljni kapital. Roba je ukupne vrijednosti oko 10 000kn. Jos me zanima jedno, pronasli smo poslovni prostor i dogovorili sa vlasnikom da najamninu ne placamo dok ne zapocnemo djelatnost i namjestimo. Mogu li ja sada kao fizicka osoba kupiti rabljeni inventar (police,stol,dekorativni namjestaj.)od druge fizicke osobe ili cu i to trebati na neki nacin pravdati kasnije?
  9. Pozdrav, molim informaciju. Mislim da sam ovo stavila pod krivu temu, ali je dosta povezano pa se nadam da nije problem. Planiramo otvoriti j.d.o.o. te imamo vecinu robe koja je kupljenja u posljednjih godinu dana (razne akcije,popusti i pogodnosti od kojih nam se isplatilo kupiti kao fizickoj osobi pa da sada zaradimo na razlici) . Mozemo li ikako tu robu unijeti u firmu za prodaju u ducanu da bude sve legalno? I ako da, na koji nacin? Hvala!!
  10. lara20

    Otvaranje butika

    Pozdrav! Ovak, u 3.mj 2019. otvaram butik. Zanima me da li roba po zakonu mora obavezno biti negdje upisana na koji nacin i gdje je kupljena i koliko placena? Da pojasnim, pronasla sam u BIH covjeka koji zatvara ducan jer odlazi u Njemačku raditi, i prodaje sve po jako smijesnoj cijeni, pa sam mislila robu kupiti vec sada od njega i kasnije ju staviti u ponudu trgovine da ne placam isto 5x vise jer ce me otvaranje i onako previse kostati. Bi to tako moglo funkcionirati ili ipak ne?
  11. Imam 17 godina, 3mj do punoljetnosti.. Radi se o balonima u obliku brojeva i slova, u obliku jednoroga,Minnie,uglavnom likovi iz crtica i sve sto je danasnjim klincima zanimljivo, happy birthday lentice i sl. 50% paketa je bilo pouzecem,50% na tekuci racun od mame. Uz to da ono sto trenutno nisam imala dostupno posto se rasprodalo, narucila sam na adresu kupca (posrednik). Ja od tih novaca nemam nista, ono sto je ostalo viska na racunu skinula sam kako bih imala za pauzu u skoli, odjecu i 250kn dodajem mami svaki mjesec za racune.
  12. Pozdrav! Naručivala sam veće količine balona sa inozemnih stranica (ebay,aliexpress..) te preprodavala ovdje kod nas putem interneta. Danas je stigao poziv sa carinarnice i za tjedan dana imam saslušanje kod njih zbog anonimne prijave. Znam da sam kriva i ne mislim poricati to, ali zanima me kakve su kazne i što mogu očekivati na razgovoru? Da li je bolje priznati sve, ili ipak zataškati neke stvari? Ostvarila sam uplate na račun od toga u iznosu od cca 30 tisuća kuna, ali čista zarada je bila svega 5 tisuća. Paketi su uvijek bili vrijednosti niže od 160kn tako da za njih nikada nije bilo potrebno platiti carinu. Važna stvar za napomenuti je ta da sam maloljetna i nedostaje mi 3 mj do punoljetnosti te sa mnom mora doći skrbnik. Oca nemam i živim samo sa majkom koja je u invalidskoj miroviti od 1050kn te je to glavni razlog zbog kojeg sam počela sa ilegalnim radom, da njoj olakšam. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija