Jump to content

Genijalac

Korisnik
 • Broj objava

  3
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Genijalac

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Poštovanje Radi se o predmetu za koji ću u svakom slučaju tražiti pravnu pomoć. Ali volio bih se informirati ranije da bolje shvatim problematiku. Moj tast sa suprugom, živi u nekretnini u kojoj je i rođen. Njegovi roditelji su bili nositelji stanarskog prava, na nekretnini koja je bila u vlasništvu firme u kojoj su radili. Kada su njegovi roditelji preminuli 80-ih godina, rješenjem o nasljeđivanju on je postao nositelj stanarskog prava, na toj nekretnini u kojoj je rođen i kojoj ne prekinuto živi. Kada je 92. godine rađena privatizacija firme u kojoj su radili njegovi roditelji, došlo je do problema. Naime, čestica na kojoj se nalazi nekretnina, obzirom da je u zemljišnim knjigama evidentirana kao livada, nije unesena u temeljni kapital poduzeća, nego se kao vlasnik čestice i svega na njoj upisala Republika Hrvatska. Ponavljam, na spomenutoj čestici u zemljišnim knjigama, nema evidentiranih nekretnina, iako je kuća sagrađena 40-ih godina i ima urednu adresu, priključke struje, vode i telefona. Iako više nije bila vlasnik, firma je i dalje nastavila obrađivati tu livadu i tast je nastavio živjeti u kući, ne znajući da se vlasnik čestice na kojoj je živio promijenio. Do promjene dolazi 1997 godine, jer ta firma propada, i odlazi u stečaj. Novi kupac, kupuje sve nekretnine i čak od Republike Hrvatske kupuje tu livadu na kojoj moj tast živi u kući. Danas 22 godine kasnije, moj tast i dalje živi u toj nekretnini. U niti jednom trenu, nitko ga nije ometao u posjedu niti je ikada imao problema vezano za stanovanje. Tast je u svojih skoro 70 godina, na toj nekretnini dogradio još dvije sobe, terasu i kotlovnicu. Promijenio krov i sve što svi mijenjamo na kućama u tolikom vremenskom razdoblju i to je sada jedna lijepa uređena kuća. Međutim, obzirom na tastovo loše zdravlje, lako je moguće da se moja punica nađe u situaciji da u toj kući ostane sama. Moje je pitanje sljedeće, ima li moj tast osnove za tužbu da ga se na temelju dosjelosti na nekretnini upiše kao vlasnika nekretnine u zemljišne knjige ? Hvala Vam lijepa na odgovorima
 2. Hvala Vam na brzom odgovoru. Na rješenju su i livada i vozilo podijeljeno na šestine i od toga je 5/6 pripalo meni a 1/6 drugoj strani. Mala vrijednost vozila, je razlog što se nisam bavio time do sada. Vozilo mi ne treba, ali druga strane ne želi komunicirati, čak niti po pitanju toga da im prepustim vozilo. Zato me zanimalo koje su moje opcije vezano za raspolaganje pokretninom, obzirom da sam većinski vlasnik. Nisam prijavio na poreznu, vozilo je odjavljeno i zadnji vlasnik je još pokojnik. Hvala Vam lijepa na pomoći.
 3. Poštovanje Imam pitanje vezano za raspolaganje pokretninom koja mi je pripala ostavinskom raspravom. Radi se o vozilu koje mi je oporučno ostavljeno i sad mi pripada u 5/6 vlasništva. Ostatak od 1/6 je traženim nužnim dijelom pripalo drugoj nasljednici. Nakon smrti pokojnika vozilo se više nije registriralo, a ostavinska je rasprava trajala par godina i dovršena je prošle godine. Zanimalo me dali mi netko može reći nešto više o mojim pravima za raspolaganje tim vozilom. Radi se o vozilu sada vrijednosti možda 500 Eura, koje stoji parkirano na mojem zemljištu već godinama a nasljednica koja ima preostalu 1/6 pokretnine ga nije nikada niti vidjela jer se odselila prije 20 godina. Dali ja kao većinski vlanik mogu prodati to vozilo i isplatiti drugog nasljednika, obzirom da se zbog narušenih obiteljskih odnosa ne možemo dogovoriti ?
×
×
 • Napravi novi...