Jump to content

trakius

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

410 pregleda profila
  1. Jučer sam dobio obavijest o počinjenom prekršaju sa zahtjevom o dostavi podataka o vozaču. Prekršaj (prekoračenje brzine za 41 km./h u naseljenom mjestu)je počinjen 8.3.2022.,dakle prije osam mjeseci. Ja vozilo sa tim reg.oznakama ne vozim od prvog mjeseca jer sam kupio drugo vozilo. Od prvog mjeseca to vozilo voze moja supruga i sin. Išao sam pogledati snimku nadzorne kamere u p.p. i na snimci je nemoguće utvrditi tko je vozio,vidljivi su samo registracija i svjetla vozila.(fotografirano u noćnim uvjetima). Znam da ja nisam vozio,99% je da je prekršaj počinio sin,ali ne mogu biti 100% siguran. Dakle,ne mogu sa sigurnošću dati podatke o vozaču. Što da radim? Da li da dam svoje podatke pa da objašnjavam kod sudca za prekršaje ili...? Kako policija ili sudac za prekršaje uopće mogu utvrditi pošinitelja ako je snimak nadzorne kamere potpuno nevidljiv osim reg.tablice? ili u tom slučaju jednostavno pišu na vlasnika vozila?
  2. Kako ne mogu dokazati da sam poslodavcu uručio zahtjev za zaštitu radničkih prava? Imam potvrdu o primitku preporučene pošiljke naslovljenu na njegov obrt,izlist sa HP trackinga da mu je pošiljka uručena te originalnu kovertu koju sam mu poslao sa žigom da je obavješten o pošiljci ali je nije podigao. Pored svega,ostaje i ono glavno pitanje,kako mi je mogao dati otkaz dok sam na bolovanju? Ako je zatvorio izdvojeni pogon,nije zatvorio obrt.
  3. Postupio sam kako ste mi savjetovali.Poslodavac je reagirao prilično ljuto i odbio je osobno primiti zahtjev za zaštitu radničkih prava.Nakon toga sam isti uputio poštom,preporučeno i sa povratnicom.Na stranici za praćenje pošiljki pisalo je da je poslodavac primio pismo 29.11.2019.(potpisnik obrt za usluge)da bih danas primio natrag povratnicu-svoje pismo sa žigom sa je adresant obaviješten ali da nije podigao pošiljku. U zahtjevu za zaštitu radničkih prava sam tražio samo isplatu otpremnine i neiskorištenog godišnjeg odmora.U međuvremenu,na moje traženje,dobio sam i pisanu odluku o poslovno uvjetovanom otkazu i platne liste koje nisam dobijao kroz dvije i pol godine rada. Sada vidim da mi je poslodavac dao otkaz dva dana ranije nego me o tome usmeno obavijestio te da je za otkazni rok naveo 15 dana prije pisane odluke o otkazu (retroaktivno),makar u ZoRu piše da je otkazni rok mjesec i 2 tjedna za radnika koji je radio više od dvije godine.Zar otkazni rok me bi trebao teći od dana otkaza a ne retroaktivno? Također,sada kada sam primio platne liste(nisam potpisao da sam ih primio,kao ni odluku o otkazu), vidim da mi je na platnim listama do 31.12.2018.prikazivao neto plaću 2832 kn.+210 kn.za prijevoz (ostatak je isplaćivao na ruke)iako je ugovorena neto plaća bila 3200kn.plus 300 kn.za prijevoz.Od 1.1.2019.na platnoj listi mi iskazuje neto plaću 3079.kn+210 kn. za prijevoz.Smatram da me time direktno oštećivao pri uplatama za M.O.prvog i drugog stupa.Napominjem da sam platne liste dobio samo za 12/2018.i 1.-6./2019.(6 mjeseci prije bolovanja)- Odlučio sam sa činjenicama izaći na inspekciju rada a vjerojatno i na sud pa Vas molim da mi odgovorite koja su moja prava i obveze pred istima. Unaprijed hvala!
  4. Radim kod istog poslodavca (ugostiteljski obrt) neprekidno dvije i pol godine -ugovor o radu na neodređeno vrijeme,ali sam od 15.07. na bolovanju radi dvije operacije.Predviđeno vrijeme bolovanja je do 20.siječnja 2020. Vlasnik je jučer otkazao ugovore o radu svim radnicima a danas je zatvorio obrt radi poslovnih poteškoća(nisu financijske prirode). Zanima me koja su moja prava i kod koga ih ostvarujem (plaća,naknada za neiskorišteni godišnji odmor,otkazni rok,otpremnina,naknada za nezaposlene i.t.d.)?
  5. Da,to mi je jasno. Međutim,ocu je njegova mirovina bila sasvim dovoljna za sve,bilo je i viška. Uz to,kako sam rekao,živjeli smo u zajedničkom kućanstvu,pa je tu i mirovina moje majke te plaća moje supruge. Pored toga,ja nisam bio zaposlen ali sam imao povremene prihode od prodaje antikviteta. I danas posjedujem zbirku antikviteta vrijednosti cca 80 000 do 100 000 eura koju sam stekao kroz 40 godina rada na tome,tako da mislim da novčano ne bi bilo problema da je zatrebalo. Uostalom,kada je otac trebao odmah nakon srčanog udara ići na operaciju u Magdalenu,ja sam prodao neke svoje stvari i htjeo mu platiti operaciju (10 000 DM) ali on to nije želio prihvatiti već je 6 mjeseci čekao na operaciju redovnim putem. Od tada sam mu stalno bio na usluzi i pomoći za šta god je trebalo,dakle nekih 7 godina prije sklapanja ugovora o DU. I baš zbog toga je i tražio da ja budem jedini nasljednik,te sam nakon potpisivanja(na preporuku odvjetnika odabran je ugovor o DU) nastavio brinuti o njemu (ja i moja porodica) idućih osam godina. Dakle,ovo nije bio ugovor potpisan tjedan dana ili mjesec dana prije smrti mog oca pa da bi mi sada neko ko s njim nije imao gotovo nikakvog kontakta,a u tim kontaktima ga je uglavnom vrijeđao - sada meni iz moralnih i običajnih prava osporava nasljedstvo. Mislim da ću relativno lako pobiti njihove teze ali ću iz opreza angažirati odvjetnika.
  6. Zahvaljujem Vam na odgovorima.Naravno da ću angažirati odvjetnika,bez obzira što mislim da je sve čisto.Znam da uvjek mogu postojati pravne začkoljice za koje ja ne znam a njihov ih odvjetnik može koristiti. Ima mi tu nejadnih stvari: kako tužitelji mogu tražiti ništetnost ugovora iz razloga što ja nisam bio zaposlen za vrijeme trajanja ugovora o DU,pa stoga nisam ni dobijao plaću kojom bih uzdržavao roditelje,kad se u ugovoru ni ne spominje materijalno uzdržavanje kao moja obveza? U prethodnim objavama naveo sam citat mojih obveza iz ugovora pa mi njihova tužba djeluje malo neozbiljno. Naravno,to ne znači da ću je shvatiti neozbiljno.
  7. Znate li možda na koga padaju troškovi odvjetnika i jedne i druge strane te trošak suda ako ja dobijem spor?
  8. I ja mislim da ne bih trebao imati problema s obzirom da u ugovoru nije navedeno da bi ja roditelje trebao materijalno uzdržavati osim ako za njihov život ili liječenje njihove mirovine nisu dovoljne. U ovom slučaju to nije bilo potrebno a sve ostale obveze su ispoštovane za što postoje svjedoci. Ipak,molim za mišljenje da li da za proces uzimam odvjetnika s obzirom da mislim da je sve čisto.
  9. Davatelj uzdržavanja se obvezuje primatelje uzdržavanja u slučaju bolesti svakog od njih ili oboke zajednon njegovati i dvoriti,po potrebi im osigurati peipremanje hrane i pružati svu nužnu skrb,bilo osobno ,bilo putem trećih osoba koje bi osiguravao o svom trošku davatelj uzdržavanja,ukoliko novčana sredstva od mirovine primatelja uzdržavanja za to ne bi bila dovoljna. U slučaju bolesti bilo kog primatelja uzdržavanja,davatelj uzdržavanja je dužan snositi i sve troškove liječnika i lijekova,uključiv i bolničke troškove,u onom dijelu u kojem ih ne pokriva zdravstveno osiguranje bilo kog primatelja uzdržavanja. U okviru doživotnog uzdržavanja primatelja uzdržavanja ,davatelj uzdržavanja je u slučaju potrebe-ukoliko si isti sami to ne mogu kupiti ili na drugi način osigurati,obavezan svakom od primatelja uzdržavanja osigurati i potrebnu odjeću,obuću i održavati nekretnine pospremljenima ,te osigurati uvjete u kojima će nekretnine za boravka bilo koga od primatelja uzdržavanja u njima uvijek biti tople,peozračne i uredne. To su sve moje obveze iz ugovora i sve su ispoštovane bez ikakvih primjedbi.
  10. Danas sam dobio poziv suda da odgovorim na tužbu za ništetnost ugovora o doživotnom uzdržavanju. Ugovor je sklopljen kod JB i ovjeren kod suda 2010. Otac mi je preminuo 2018.Do smrti oca izvršavao sam sve svoje obveze iz ugovora,za što imam svjedoke (majku koja je takođe potpisnica ogovora,susjede,prijatelje). Za ništetnost ugovora tuže me djeca pokojnog brata. Kao razlog ništetnosti navode navode:tuženik i pokojnik su isključivo sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju da bi na takav način oštetili tužitelje kao zakonske nasljednike. Tuženik tijekom trajanja ovog ugovora nije bio zaposlen ,nije sobivao plaću te nije mogao niti uzdržavati pokojnog,te nedvojbeno možemo ustvrditi da se radi o spekulativnom poslu,kao što smo gore naveli. Ugovor o d.u. sklopljen između pokojnog i tuženika je ništetan jer je protivan moralu društva i običajima. Ja sam oca do zadnjeg dana čuvao,vodio po doktorima,kupao ga i brijao,vozio ga gdje god je tražio i ispunjavao sve njegove želje.Živjeli smo u zajedničkom domaćinstvu.On je imao solidnu mieovinu pa i nije postojala potreba za materijalnim uzdržavanjem već isključivo za pomoći u kući,pri svakodnrvnom životu,briga o zdeavlju,higijeni i sl. Molim Vaše mišljenje,mogu li tužitelji koji su dvadeset godina bili u svađi sa mojim ocem uspjeti u proglašavanju ništetnim ugovora o doživotnom uzdržavanju koji sam uredno ispunjavao osam godina. Unaprijed hvala.
  11. Na žalost,bez obzira što smatram da sam zbirku sakupio na zakonit način,znam da sudovi na ovo gledaju uglavnom na taj način da arheološke predmete oduzmu iz moralnih razloga u korist države. Iako znam da postoji i presuda vrhovnog suda gdje lijepo piše da zakonski opis iz članka320.KZ/11uključujući i stavak 3 toga članka,više ne sadrži modalitet prisvajanja predmeta koji predstavljaju kulturno dobro na bilo koji drugi način,osim prigodom arheoloških ili drugih istraživanja,za razliku od zakonskog opisa kaznenog djela iz članka 326.stavak 3.KZ/97,kojim je kao modalitet izvršenja kaznenog djela bilo predviđeno i prisvajanje inače iskopanih ili pronađenih predmeta koji predstavljaju kulturno dobro,dakle ,i predmeta do kojih se nije došlo prigodom arheoloških istraživanja ,već na drugi način. Ako ja dobro shvaćam tu presudu,ona kaže da je zabranjeno prisvojiti predmet koji može predstavljati kulturno dobro do kojeg se dođe ilegalnim iskapanjem ali da je zakonito steći ga na bilo koji drugi način,dakle nasljeđivanjem,kupovinom,poklonom,razmjenom i.t.d. No sudovi se još uvijek drže starih zakona,uglavnom pod pritiskom konzervatora i zato dolazi do oduzimanja zakonito stečenih zbirki. Zato se mislim boriti do kraja,jer kako oni tumače,i zbirke koje su javno izlagane,čak i pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i pojedinih muzeja su nelegalne ako nisu registrirane kod nadležnog konzervatorskog zavoda.
  12. Znate li možda kome se žaliti(ako zatreba) nakon višeg prekršajnog suda?
  13. Iskreno rečeno,radi svađe sa suprugom i sinovima pokojnog brata,moji roditelji su i tražili da se sastavi ugovor o doživotnom kako oni ne bi mogli polagati na nekretnine.Još posjedujem prepisku u kojoj jedan od njih mog oca naziva bolesnim luđakom s kojim ne želi imati nikakvog posla. Sve dok u pitanje ne dođe neka materijalna korist. Imam puno svjedoka koji će potvrditi da sam do zadnjeg dana dobro brinuo o ocu,ispunjavao mu sve želje i potrebe,sahranio ga po njegovim željama,tako da ne brinem da će im uspjeti ugovor proglasiti ništetnim. Ali mi je žao da uopće postoje takvi ljudi.Svjestan sam da je svijet pun pohlepe i da će mi parnica ili parnice dodatno otežati život kao i majci ali će bar njima na kraju ostati sudski troškovi,kao i troškovi njihovog i mog odvjetnika.
  14. Da,zaključak je da oni to mogu kada god žele...a mislio sam da je otimačina nestala sa bivšim sistemom.
  15. Da,znam za to.Ali tu piše i da vlasnik oduzetog predmeta koji nije počinitelj djela ima pravo na povrat predmeta ili naknadu tržišne vrijednosti predmeta. Dakle,ako na prekršajnom sudu budem oslobođen jer nr postoje nikakvi dokazi protiv mene,ili predmet ode u zastaru,imaju li i tada pravo oduzeti zbirku?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija