Jump to content

samir825

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je samir825 objavio

  1. Podnio sam tužbu za utvrđivanje prava služnosti puta, dobio sam poziv za plaćanje sudske taske tako da sada mogu očekivati i poziv za pripremno ročište. Kao dokaze predložio sam svjedoke i nalaz sudskog vještaka geodetske struke. Ono što me zanima, da li moram imati spremne dokaze za pripremno ročište, odnosno da li moram imati tačna imena svjedoka i već gotov nalaz sudskog vještaka ili da sačekam da prođe pripremno ročište pa ukoliko Sud prihvati taj prijedlog pa da onda angažujem vještaka. Srdačan pozdrav.
  2. Imam dva kratka pitanja iz radnog prava, da li se na određena radna mjesta mogu zaposliti samo osobe koje imaju odgovarajuću završenu školu. Npr. da li na mjestu vozača mora raditi baš vozač ili može bilo ko sa SSS, da li na mjesu krojača mora raditi osoba koja ima zavšrenu tekstilnu školu ili može bilo ko? Drugo pitanje, dali se otkaz zbog tehničkih, tehnoloških, ekonomskih razloga (tehološki višak) može dati samo jednom radniku, moje tumačenje zakona je da može, ali sam nedavno čuo mišljenje jednog pravnika da minimalno 5 radnika u isto vrijeme mora dobiti otkaz da bi se to kvalifikovao kao otkaz zbog tehničkih, tehnoloških, ekonomskih razloga (tehološki višak)? Unaprijed hvala
  3. Poštovanje, jedno kratko pitanje, moja parcela nema prilaz, preko 30 godina pristupamo parceli preko parcele koja se nalazi pored nas. Vlasnik te parcele je u Australiji i za 30 godina niti jednom nije došao tu. Ne znam mu ni adresu ni ništa. Kako pokrećem postupak za upis prava služnosti? Da li je dovoljno da idem sa prijedlogom, ili moram podnijeti tužbu Sudu da se to riješi u parničnom postupku? Kako riješiti nepoznatu adresu?
  4. Bar u Bosni i Hercegovini to teško ide. Da postoji legalno rješenje za to, niko ne bi otvarao firmu. Svi bi pružali usluge i prodavali proizvode tako, uz plaćanje nekog minimalnog poreza. Najbolje ti je, odeš na stranicu porezne upravu, nađeš kontakt, nazoveš ih i oni će ti dati informacije iz prve ruke. U svakom slučaju ako ti posao dobro ide, razmisli o otvaranju bar obrta. To je onda puno ozbiljnija i bolja situacija.
  5. U pitanju je d.o.o. Neki od udjeličara žele istupiti iz firme. Sada, da li da svaki član posebno istupa iz Društva, i da mu se isplaćuje njegov udio, ili da Skupština Društva donese odluku kojom poziva sve udjeličare koji žele po toj i toj cijeni prodati udio, pa da se oni prijave. Nakon toga ide odluka Skupštine kojom se smanjuje kapital za taj dio i to je to. Zanim me vaše mišljenje šta bi po vama bilo ispravnije po ZOPD?
  6. Iz BIH sam i koliko shvatio tumačeći ZPP ista situacija je i kod nas. Hvala Vam puno na odgovoru i lp
  7. Poštovani članovi foruma, zanima me da li pravnik bez položenog pravosudnog ispita u društvu sa ograničenom odgovornošću može zastupati firmu na Sudu uz punomoć ovlaštenog lica ili to mora biti advokat? Također, ukoliko pravnik može zastupati firmu, da li ima pravo tražiti i naknadu troškova koje je imao i ako je zaposlenik kod tužitelja. Naime da li može tražiti naknadu za sastavljanje tužbe, trčanje po gradu zbog kopiranja, ovjeravanja, odlasci na Sud i sve to maltretiranje ili to spada u redovni opis poslova jednog pravnika pa se ne može isticati u tužbenom zahtjevu? Naime ZPP kaže (1) Parnične troškove čine izdaci učinjeni u toku ili u povodu postupka. (2) Parnični troškovi obuhvaćaju i nagradu za rad advokata i drugih osoba kojima zakon priznaje pravo na nagradu. Kome to još Zakon priznaje pravo na naknadu. Lp i hvala I da u pitanju je postupak naplate dugovanja po osnovu zakupnine
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija