Jump to content

DanRad

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DanRad objavio

  1. Puno hvala. Ja sam se sa zakupodavcem dogovorila da "izlazim iz prostora" 31. 7. 2019. (tj. platit ću najam još za taj srpanj) pa me zanima je li ovakav "Otkaz ugovora" uredu?
  2. Puno hvala na brzom odgovoru. Treba li taj dopis biti potpisan od strane zajmodavca, treba li biti ovjeren od strane javnog bilježnika i što mi preporučate - na koji način da dopis uručim zajmodavcu? E-mailom, poštom, osobno?
  3. Ugovor nema klauzulu o sporazumnom raskidu i nije mi problem otkazni rok, nego me zanima kako taj papir treba izgledati i što na njemu treba pisati.
  4. Poštovani, ugovor o najmu poslovnog prostora je potpisan 1.1.2019. na godinu dana (i ovjeren kod javnog bilježnika jer mi je trebalo za otvaranje obrta), uz mogućnošću raskida ugovora s otkaznim rokom od 1 mjeseca od strane mene kao zakupca. S obzirom da se i zakupodavac slaze s raskidom ugovora, što je potrebno napisati? Otkaz ugovora o zakupu (obavijest koju ću mu ja poslati) i/ili sporazumni prestanak ugovora o zakupu. Je li navedeno potrebno ovjeriti u javnog bilježnika ili samo poslati zakupodavcu i imati potvrdu da je navedeno on zaprimio mjesec dana prije? Takoder, ako bi mi netko naveo primjer/obrazac kako otkaz/prekid ugovora treba izgledati, bila bih mu vrlo zahvalna. Hvala unaprijed i ugodna večer.
  5. Pozdrav svima i svako dobro u 2019. Mene zanima ista stvar. Naime, ja otvaram obrt kao drugu djelatnost i bit će registrirane sljedeće djelatnosti: - 85.59 ostalo obrazovanje i poučavanje d.n. - 82.19 lektura i korektura - 32.99 izrada suvenira - 85.60 savjetovanje u području obrazovanja -58.11 izdavanje knjiga. Jesu li meni potrebni minimalni tehnički uvjeti i podliježem li ja Zakonu o zaštiti na radu? Dobila sam informaciju da ne podliježem ako sama radim, međutim ako želim zaposliti povremeno nekoga preko studentskog ugovora ili ugovora o djelu, da tada podliježem. Također, na što se sve misli pod tom "zaštitom i radu" te minimalnim tehničkim uvjetima, s obzirom na to da je riječ samo o struji i vodi u prostoru.
  6. Super, puno hvala na odgovoru obojici. Trenutačno sam u procesu pronalaska prostora. Iskreno, najveća enigma mi je hoću li biti financijski u plusu. Nemam uopće predodžbu koliki će mi biti izdatci s obzirom na to da sam ja zaposlena na neodređeno i taj obrt bih otvorila kao drugu djelatnost - ako je to moguće? Naime, prvenstveno bih se bavila lekturom i korekturom (i sada to radim preko ugovora o djelu), održavala pedagoške radionice (povremeno zapošljavala mag. likovne umjetnosti za likovne radionice) te organizirala pomoć pri učenju za osnovnoškolce. Nastavno na navedeno, s obzirom na to da nemam predodžbu o financijskim izdatcima - čitam i o paušalnom obrtu - čini mi se za početak kao najbolja opcija - (i sad opet slijedi pitanje) je li to uopće moguće?
  7. Poštovani, po struci sam mag. educ. philol. croat. et paed. (magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti te pedagogije) te razmišljam o otvaranju obrta - zaposlena sam na neodređeno pola radnog vremena u jednoj firmi. Uputila sam pitanje Hrvatskoj obrtničkoj komori te su mi rekli da na navedene djelatnosti mogu otvoriti obrt. Naime, "moj obrt" bi se bavio sljedećim djelatnostima: *lektura, korektura, redaktura *pisanje tekstova, članaka, publikacija *uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti *pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja *pomoć i podrška pri svladavanju školskog gradiva *pedagoške radionice *izrada suvenira Točnije njihov odgovor je bio: Poštovana gđo., zahvaljujemo na Vašem upitu te odgovaramo kako slijedi. Željene djelatnosti potrebno je registrirati sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine (NKD). - Za djelatnosti lekture, korekture i redakture potrebno je registrirati 82.19 fotokopiranje, priprema dokumenata i ostale specijalizirane uredske djelatnosti. - Pisanje tekstova, članaka i publikacija nije navedeno u NKD-u kao posebna djelatnost (odjeljak 58 NKD-a definira izdavačke djelatnosti) te je pri uredu za gospodarstvo gdje ćete registrirati obrt ili pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrt potrebno je provjeriti koju bi djelatnost bilo potrebno registrirati. - Uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti uređene su skupinom 82. - Za pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja, za pomoć i podršku pri svladavanju školskog gradiva te za pedagoške radionice potrebno je registrirati djelatnost 85.59 ostalo obrazovanje i poučavanje, d.n. - Proizvodnja suvenira može se obavljati kroz obrt, ovisno o tome kakvi se suveniri izrađuju i od kojih materijala. Ovdje treba pripaziti i na Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica. Primjerice, za izradu figurica od drva potrebno je registrirati 16.29 Proizvodnja drvotokarskih proizvoda, za što je potrebno imati položen ispit o stručnoj osposobljenosti za drvotokara ili za drvogalanterista. Stoga je prvo potrebno provjeriti kakvi se suveniri proizvode i razred djelatnosti pod koji pripadaju, a ako nisu drugdje razvrstani najčešće se registrira 32.99 ostala prerađivačka industrija, d.n. I to je meni sve jasno. Stoga, zanima me: 1. Koji bi mi bili prvi koraci u realizaciji moje zamisli (još uvijek želim biti sigurna da se sve navedene djelatnosti mogu otvoriti kroz obrt) 2. Mogu li ja kao vlasnica obrta (primjerice za pedagošku radionicu u kojoj mi je potrebna pomoć mag. likovne kulture) na ugovor o djelu zaposliti (za obavljanje tog posla) još neku osobu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija