Jump to content

MileT

Korisnik
 • Broj objava

  16
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

1 pratitelj

O MileT

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Upravo završio u poreznoj. dostavnica potpisana 31. 08. 2019. Istekao je rok za prigovor. Ljubazna pravnica porezne mi veli kako mogu predati iako će biti odbijena zbog kašnjenja. Veli kako mogu predati zahtjev za obnovu postupka, ali neće odgoditi naplatu. Uz to mi navela kako sam ionako potpisao kod njih zahtjev i time se složio za promjenu. Odbitak su mi umanjili od početka prošle godine, a ne od travnja kako je navodno supruga tražila. Uvjerava me kako nisam ionako imao osnova za žalbu.
 2. I evo paradoksa, dok sam čekao da mi stigne porezno rješenje, shvatio sam kako je zapravo privremeno porezno rješenje isporučeno. Prijem je potpisala supruga, jer je ostala opunomoćena. Upravo sam razgovarao s poreznicima, ne znaju imam li još vremena za prigovor ili žalbu, moraju tražiti poreznicu. Moram otići do njih kasnije, u međuvremenu će potražiti. Potom sam pošao ukloniti punomoć suprugu kroz e-poreznu. Nema mogućnosti. U razgovoru sa savjetnicom pozivnog centra saznajem kako se ne može opozvati putem e-porezne, ali se može ispuniti obrazac i predati u ispostavu. Savjetnica mi također veli kako supruga ima pravo zatražiti unatrag za prethodnu godinu porezni odbitak za djecu u postupku godišnje prijave. Dužni su prihvatiti taj zahtjev i obraditi ga. Čini se Mario kako žalba ipak neće proći, ali ću pokušati i javiti ishod.
 3. Hvala za detaljne upute Mario. Nastojati ću napraviti prema uputi i javiti ovdje ishode. Puno pozdrava!
 4. Podijeliti ću moje svježe iskustvo. U postupku sam razvoda od proljeća prošle godine. Sredinom lipnja ove godine sam dobio poziv od porezne uprave Slavonski Brod da u roku od osam dana pristupim u prostorije radi utvrđivanja godišnjeg obračuna za prošlu godinu. Nazvao sam službenicu koja je bila vrlo ljubazna i objasnila mi kako je supruga u jesen predala zahtjev da joj se upiše pola poreznog odbitka za našu djecu, od proljeća prošle godine. I zato ja trebam doći potpisati zahtjev za novi obračun. Navela mi je kako je jednostavno tako po zakonu. Otišao sam potpisao zahtjev iako sam bio u dvojbi trebam li potpisati i još uvijek dvojim. Krajem kolovoza sam primio privremeno porezno rješenje naslovljeno na mene, ali sam tek danas shvatio kako je zapravo rješenje za suprugu, jer sam još ostao upisan kao punomoćnik. U međuvremenu sam predao molbu za obročno plaćanje duga i predao zadužnicu. Danas sam ponovno nazvao službenicu. Veli mi kako je moje rješenje gotovo, ali nije poslano. Biti će nekoliko stotina kuna veće nego što je kod supruge povrat. Opisao sam kako sam predao molbu za otplatu zabunom dok još nisam pročitao ovu diskusiju i nisam primio svoje rješenje. Odgovorila mi je kako se mogu žaliti, ali su već dvije takve žalbe ove godine odbili, jer jednostavno moraju slijediti zakon. Zbilja mislite kako ima osnova za žalbu?
 5. MileT

  Pohvale i sitnice

  U pretincu trenutno imam doslovce jednu poruku od svega tri (3) znaka. Pokušam li poslati novu poruku iskoči mi "Vaš pretinac za poruke je pun. Trebate obrisati neke poruke prije no što ćete ih moći ponovo slati.". Nema znaka za postotak ispunjenosti. Za svaku novu poruku moram prazniti pretinac. Slutim kako je nešto u postavkama otišlo u krivo? Pokušao sam javiti nekome od moderatora kada sam shvatio da je isteklo vrijeme. Ali mi je sustav javio kako ne primaju poruke moderatori kojima sam pokušao poslati poruku. Možda je zamišljen neki drugi način za komunikaciju s moderatorima? Inače, nije bila neka velika greška u objavi, samo je nehotice otišao nacrt poruke s više sitnih greškica koje sam pošao dorađivati, začitao se i vrijeme isteklo. Sretno dalje!
 6. Hvala sjajnoj ekipi moderatora na održavanju ovog sjajnog foruma! Je li namjerno postavljeno da se u sandučiću može imati samo jedna poruka? Možda bi do desetak bilo prihvatljivije korisnicima, ali slutim da ste ograničeni serverskim prostorom. I maločas mi se dogodilo da nehotice pošaljem nedovršenu poruku, upravo uređujem. Prošli put mi isteklo vrijeme za uređivanje. Mislio sam se javiti nekome od moderatora, ali mi se čini kako su svi zabranili slanje poruka. Kako se rješava brisanje posta? Pozdrav svima!
 7. Zdravo svima! Skupio sam uvjete za napredovanje u više nastavno zvanje. Početkom godine uprava je na sjednici ustanove najavila među ostalim kolegama i moje napredovanje, obzirom mi je prošao zakonski moratorij na napredovanje od pet godina.Sredinom godine sam izabran u više znanstveno zvanje uz višestruko ispunjenje i to novih strožih kriterija prema novom pravilniku. Prilikom izbora u znanstveno zvanje nisam se pozivao na stari pravilnik sa znatno blažim kriterijima što sam imao pravo. Međutim, zbog oslabljenih odnosa s upravom, odlučuju zaustaviti moje napredovanje pod izlikom kako nemaju koeficijenata na ustanovi i tjeraju me u reizbor. Za to vrijeme više drugih podobnih kolega napreduje. Mogu li što pravno učiniti? Unaprijed zahvaljujem na svakom savjetu i srdačno sve pozdravljam!
 8. Zdravo! Kada korisnik primi poruku o promjeni u sudskom predmetu i ode u e-predmet, pod stavkom pismena je popis dokumenata. Pomislio sam kako možda postoji razina pristupa ovisno u stupnju sigurnosti prijave. Je li kako moguće pristupiti e-dokumentima?
 9. Gledajući drugu temu pronašao sam komentar: Je li prihvatljivo ako mi kćer od 14 godina da ključ da uđem u kuću i nastavim ju koristiti do konačnog razvrgnuća suvlasništva?
 10. Hvala svima na mišljenjima. Slijedi nam vidjeti kako će sud odlučiti. Tužno je što uopće moram pokretati spor, ali takav je život.
 11. I maločas dobijem drugačije tumačenje od odvjetnika: Iskreno, to je prilično zbunjujuće. Zar se za mirnog posjednika tumači samo osoba koja stalno spava na istoj adresi? Zar moram spavati u garaži da bih dokazao da je mirno posjedujem? Redovno sam sve donedavno koristio svoju kuću što mogu djeca posvjedočiti, dolazio spremati im stvari za školu, uzeti poneku svoju odjeću, ostaviti drugu. Odlagao svoje stvari u ormarima. Moje stvari su i dalje još na istom mjestu. I sada zbilja dvojim, zašto se za mene tumači da ja nisam bio u mirnom posjedu, a supruga jest. Možda nisam bio u većini vremena tamo, ali to je moj izbor. Zahvalan sam za svaki komentar.
 12. Hvala, Neo! U dogovoru s odvjetnikom poslati ćemo dopis supruzi s prijedlogom otkupa za pola vrijednosti stana s i pola vrijednosti preostalog kredita od trenutka prestanka bračne zajednice. Da, vrlo teško. Trenutno nema prave komunikacije među nama. Većina mojih prijedloga ili pitanja su bačena u bunar, bez odgovora. Čak ni o zdravlju djece ne možemo komunicirati iako imamo teško bolesno mlađe dijete. Stoga sam predložio odvjetniku i on se složio, zatražiti prvo vraćanje pristupa posjedu, u istom dopisu s prijedlogom otkupa. U slučaju odbijanja bi podnijeli sudskim putem zahtjev za vraćanje u posjed. Malo dvosmislen odgovor, ali pretpostavljam kako mislite na promjenu brave, a ne na moje postupke.
 13. Veliko hvala na odgovoru, Ruby! Vjerujem kako ću ubrzo zatražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice geometrijskom diobom. Ukoliko ne uspije, naredni korak bi bio prodaja na dražbi. Za darovani automobil dvojim zbog složenosti narednih koraka. Naime, ako pošaljem opoziv ovjeren kod bilježnika, supruga ga može sporiti. Papire je prepisala na sebe i vjerojatno bi slijedio novi spor da uopće dođem natrag u posjed automobila. Povratak u posjed stana je ostao bez odgovora. A možda je odgovor između redaka. Slutim kako držite da miran povratak u posjed jednostavno više moguć i zato me upućujete na razvrgnuće. U nekoliko odgovora na ovom forumu sam čitao kako se može tražiti povrat u posjed, zvati majstora za pokvarenu bravu, zatražiti djecu nove ključeve, ali mi je sve ostalo nedovoljno konkretno za povući poteze. Zahvalan sam za svaki dodatni savjet!
 14. Zdravo svima! Od siječnja pregovaram sa suprugom o sporazumnom razvodu. Od početka sam predlagao ravnomjeran odnos prema djeci te nudio stan i auto zauzvrat. U proljeće sam iznajmio stan i od tada živim odvojeno. Ostavio sam mnoge osobne stvari u zajedničkom stanu kao i ključ od stana. Sve do prošlog tjedna sam imao nesmetan pristup u stan, garažu i šupu s biciklima. Tada je supruga promijenila ključ od stana. Sredinom godine smo dogovorili odnose prema našoj djeci u kojemu su djeca mjesečno šest dana više kod supruge, odnosno 12 noćenja kod mene, 18 kod supruge. Supruga je prihvatila prodaju stana i darovanje mojeg auta njoj. Potpisali smo darovni ugovor za auto sa mene na nju. Potpisali smo zajedno plan skrbi o djeci i predali u Centar. Sastavio prijedlog sporazumnog razvoda sa dogovorenim točkama, potpisao i dao supruzi. Također smo oglasili prodaju stana putem agencije i kupci su se počeli javljati. Prije predaje sporazumnog zahtjeva, supruga me upitala bih li joj darovao stan u zamjenu za jedan dan više s djecom. Pri tome mi je nacrtala mjesečni plan, koji sam sačuvao. Ponudio sam korištenje stana do punoljetnosti djece i ponovio kako sam spreman darovati stan za ravnomjeran odnos sa djecom. Supruga se uvrijedila i predala brakorazvodnu tužbu. Preko ljeta su djeca bila ravnomjerno svaki tjedan kod nje pa kod mene i nismo imali problema. Početkom škole smo se sporječkali o rasporedu boravka djece i trenutno smo u postupku vještačenja u Centru. Oboje smo predali zahtjeve za privremenom mjerom. Djeca su sada s nama po rasporedu koji su sami predložili. Mlađe dijete je izrazilo želju biti ravnomjerno kod oba, svaki tjedan naizmjence. Starije dijete je izrazilo želju držati se prvog dogovora o noćenjima 12:18. Financijski aktivno sudjelujem u njihovim potrebama za vrijeme boravka kod mene (odjeća, obuća, lijekovi, sportske aktivnosti, bonovi za mobitel, džeparac, izleti...). Stan je u zemljišnim knjigama upisan na nas oboje. Upisana je i banka za kredit koji od travnja otplaćujem sam, ostalo je još dvije godine otplate. Zapravo ga otplaćujem sam od početka godine, kada je supruga otvorila samostalni račun. Do tada smo koristili zajednički račun. Supruga uredno plaća režije koje većinom glase na moje ime. Odbila je unijeti brisovno očitovanje grada za otplaćeni otkup stana. Također je odbila upisati rješenja o legalizaciji dorađenog potkrovlja i legalizaciji garaže. O svemu postoji trag komunikacije e-poštom. Nedavno mi je ponudila za otkup mog dijela stana vrijednost koja je niža od tržišne vrijednosti. Obzirom na prethodne naporne pregovore, radije bih stan prodao ili ga podijelio odnosno etažirao na dva pa prodao svoj dio. Čini mi se kako je etažiranje izvodivo, jer je stan prethodno nastao spajanjem dva stana i ostala su dva ulaza. Ujedno i razmatram u slučaju pokretanja postupka bračne stečevine pokušati dokazati koliko sam više sredstava i truda uložio u stan u prethodnim godinama. Moja primanja su bila gotovo dvostruko veća od supruginih. Radio sam dodatne legalne poslove o čemu postoje brojni ugovori o djelu, plaćeni računi, promet obrta koji sam nekoliko godina vodio uz redovni posao. Pri tome sam godinama plaćao kućnu pomoćnicu kako bi se supruga mogla više posvetiti djeci. A opet paradoksalno, s djecom sam radio puno, često više od supruge, što je jedan od motiva našeg razlaza. Dvojim, ima li smisla dokazivati koliko sam više uložio u stan? Bojim se kako sam pregovore iscrpio, ali vrijedi pitati: Mogu li možda još kako mirnim putem ponovno stupiti u posjed zajedničkog stana i koristiti dio stana? Trebam li ipak pokrenuti tužbu za podjelu bračne stečevine? Ukoliko pokrenem tužbu, trebam li tražiti sudjelovanje u otplati kredita kao stečevinu? Imam li osnove tražiti udio naknade za najam stana, jer samostalno koristi zajednički stan? Mogu li zatražiti poništenje darovanja auta, jer mi se čini kako je od mene iznuđen prijevarom? Može li supruga tražiti udio u novom autu koji sam kupio nakon što sam odselio u proljeće? Mogu li od supruge tražiti povrat uloženih sredstava za otplaćivanje njene polovice kredita od dana prestanka zajedničkog života kao stjecanje bez osnove? Jesam li dužan supruzi plaćati uzdržavanje od dana prestanka zajedničkog života i može li ga naknadno potraživati? Unaprijed hvala na svakom savjetu!
×
×
 • Napravi novi...