Jump to content

Batistuta

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Batistuta je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Kome se obratiti?   
    Obratila sam se Vladi RH putem maila, i rekla da sam nezadovoljna tumačenjem pravilnika od strane Ministarstva Turizma, jer je mišljenje koje daju pravno neutemeljeno i nebulozno, te pitala kojoj se višoj instanci mogu obratiti za tumačenje zakona.
    Moj mail su proslijedili ministarstvu pravosuđa i zatražili od njih da mi odgovore a Vladu RH da stave u kopiju odgovora.
  2. Sviđa mi se
    Batistuta je dobio reakciju od MsBourne u Kome se obratiti?   
    Obratila sam se Vladi RH putem maila, i rekla da sam nezadovoljna tumačenjem pravilnika od strane Ministarstva Turizma, jer je mišljenje koje daju pravno neutemeljeno i nebulozno, te pitala kojoj se višoj instanci mogu obratiti za tumačenje zakona.
    Moj mail su proslijedili ministarstvu pravosuđa i zatražili od njih da mi odgovore a Vladu RH da stave u kopiju odgovora.
  3. Sviđa mi se
    Batistuta je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Mišljenje iznad Pravilnika?   
    Poštovanje,
    dobila sam očitovanje Ministarstva turizma u svezi pitanja je li dozvoljeno izvoditi glazbu u fast foodu, i prilično sam zbunjena.
    Naime, kažu kako je glazba u živo pravilnikom predviđena u noćnom baru, noćnom klubu i disko klubu.
    Dodaju da se smije u caffe baru izvoditi glazba u živo ako se provedu mjere zaštite od buke, iako pravilnikom nije navedeno da caffe bar ima glazbu u živo.
    Za fast food kažu; "Mišljenja smo da se u objektu brze prehrane (fast food), koji nije predviđen za duži boravak gostiju, već za brzo usluživanje jednostavnih jela namijenjenih brzoj konzumaciji, ne može izvoditi glazba u živo".
     
    Znači, iako u pravilniku piše gdje je predviđena glazba u živo, Ministarstvo turizma i u caffe baru dopušta glazbu u živo - iako se glazba u živo u praksi izvodi dosta iznad 65dB koji su dozvoljeni u kafiću. U fast foodu pak kažu da se ne smije, ali samo zato jer po njima gosti tu ne borave dugo. Znači glazbu ugođaja/glazbu u živo moramo slušati duže?  Ispada da mogućnost izvođenja glazbe u živo ovisi o duljini boravka gostiju.
    Je li to što su rekli na razini pravne službe jednog ministarstva?
     
    Također, na upit može li restoran biti u kiosku, odgovorili su da je pravilnikom propisano da u kiosku može biti slastičarnica, pečenjarnica i objekt jednostavnih usluga.
    Sada ja ne kužim tu logiku. Pravilnikom je također definirano gdje se izvodi glazba u živo - noćni bar noćni klub i disco klub. Ipak glazba u živo se dopušta u caffe baru, ali ne dopušta u fast foodu - a razlog je duljina boravka gostiju.
    Na drugu stranu, što se tiče restorana, drže se striktno pravilnika i dopuštaju da je u kiosku samo ono što je navedeno u istom pravilniku.
  4. Hvala
    Batistuta je dobio reakciju od prof u Iznajmljivanje legalizirane kuće   
    Isprike na nejasnom upitu.
    Dakle, prijatelj ima kuću koja se dijelom nalazi na njegovoj čestici a dijelom na gradskoj čestici. Kuća se iznajmljuje jer ima privremeno rješenje o iznajmljivanju, zbog toga što je objekt u postupku legalizacije. 
    Ovih dana će se završiti proces legalizacije njegove kuće, i ishodit će rješenje da je objekt legalan.
    Da bi ishodio (trajno) rješenje o iznajmljivanju, potrebno je među ostalom dokumentacijom priložiti i vlasnički list - koji on neće moći dobiti, jer je kuća dijelom na gradskoj površini.
    - Prestaje li važiti privremeno rješenje o iznajmljivanju na dan kada se legalizira objekt ili vrijedi do 2020.?
    - Koja je procedura otkupa dijela zemljišta na kojem je izgrađena kuća od grada?
  5. Hvala
    Batistuta je reagirao na Spitfire u Iznajmljivanje legalizirane kuće   
    Postojeća privremena rješenja građanima i tvrtkama ostaju važeća sve do 2020 i ne moraju tražiti nova do tada.

    Države ili grada, svejedno jer se primjenjuju isti zakonski propisi, neposrednom pogodbom po tržišnoj vrijednosti ako se radi o osobi koja je u postupku ozakonjenja nezakonito izgrađenog objekta od nadležnog tijela ishodila rješenje o izvedenom stanju.
     
  6. Hvala
    Batistuta je reagirao na Ruby_Danderfluff u Tužba zbog buke   
    Po mom mišljenju, samo na vlasnika kafića, jer što se tiče ZV-a, najmoprimac nije pomoćnik u posjedovanju ili nesamostalni posjednik, njemu je poslovni prostor predan u samostalni posjed i on ne vrši faktičnu vlast nikoga drugoga, već svoju vlastitu, u tom smislu mislim da nema odgovornosti vlasnika prostora. 
    U tom smislu govori i članak u privitku ovog posta - dakle, tužba je radi prestanka uznemiravanja i naknade štete (vjerojatno), onda se mora usmjeriti prema onome tko uznemirava. 
    Vrlo mi je nategnuta teza da i vlasnik prostora odgovara za štetu samo zbog toga što nije raskinuo ugovor o najmu, čini mi se bi tu dokazivanje bilo vrlo problematično, no možete bilo podnijeti posebnu tužbu za naknadu štete, ili ih obojicu obuhvatiti istom tužbom.
    ojelcic-tuzbe_radi_zastite_prava_vlasnistva.doc
  7. Sviđa mi se
    Batistuta je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Noćni klub u kući i glasna glazba   
    Na žalost, kod nas je sve moguće, pa tako i disco klub u kući - ukoliko Sanitarna inspekcija izda rješenje da su provedene mjere zaštite od buke.
    Sanitarna inspekcija navedeno rješenje izdaje na temelju mjerenja buke i zvučne izolacije koje provodi firma ovlaštena od Ministarstva zdravstva - i provodi ih u stanovima najugroženijih stanara. Ali ta mjerenja buke i zvučne izolacije plaća vlasnik kluba, i vjerujem da se tu svašta može namjestiti.
    Ipak, idemo sa pretpostavkom da su vlasnici klubova i tih mjeriteljskih tvrtki dobri i pošteni ljudi. I onda gazda svoj ugostiteljski objekt registrira kao caffe bar/noćni bar, i prema zakonu može sebi odrediti radno vrijeme koje god on želi.
    Nadalje, on sukladno Pravilniku o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke, u slučaju kada su u istom prostoru/prostorijama registrirane dvostruke djelatnosti (caffe bar-noćni bar), mora ispuniti strože uvjete u pogledu zaštite od buke. E sad, pošto cafe bar ima dozvoljenu buku do 65dB(A) - što odgovara razini normalnog ljudskog govora, a noćni bar/klub 90dB(A) što je razina buke koncerta, tumačenje Ministarstva zdravstva jest da je stroži uvjet taj da se postavi limitator na pojačalo do 65dB(A), a ne da se provede mjerenja buke na 90dB(A) i utvrdi jesu li provedene mjere zaštite od buke. 
    Jer, nema šanse da bi u zgradi on dobio prolaznu ocjenu (niti da je kupi) za mjerenja buke pri razini od 90db(A). 
    Tako dolazimo do situacije da gazda kluba ima limitirano pojačalo na 65dB(A), ali se te limitatore vrlo vrlo jednostavno zaobilazi - čak i putem mobilne aplikacije ga se isključuje. I onda se izvodi glazba u živo, pojačaje dokle je to potrebno... I sve je po zakonu, po našem divnom zakonu!
    Tako da ne preostaje ništa drugo nego pozivati policiju - na žalost, policija intervenira u slučaju kada postoje elementi remećenja reda i mira, i nisu od neke velike pomoći.
    I najvažnija je sanitarna inspekcija, koja se meni osobno oglušila na 7-8 prijava. Oni će jednog lijepog i sunčanog dana, zajedno sa firmom ovlaštenom za mjerenje buke i policijom izaći na teren - nadam se nenadano, i utvrditi da su prekoračene dozvoljene razine buke. Nakon toga će vjerujem izreći nekakvu opomenu... pa će ga jednog dana možda i novčano kazniti, privremeno zatvoriti... 
    Moguće je od gradonačelnika tražiti da odredi 2 sata raniji završetak rada ugostiteljskog objekta... to još nisam, pa ćemo vidjeti...
    Možeš pogledati Presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Oluić protiv Republike Hrvatske1 od 20. svibnja 2010. iz koje se vidi da su mjerenja buke vršena od 2001. do 2009., i u gotovo svim slučajevima je buka bila prekomjerna... žena je imala kćer sa problemima sa sluhom, i država za nju nije ništa napravila...
  8. Sviđa mi se
    Batistuta je reagirao na drot13 u Mišljenje iznad Pravilnika?   
    Ne znam tko se usudi napisati ovakvu rečenicu u službenom obliku:
     Mislim, i povremena uporaba droge pridonosi kvaliteti ugostiteljske usluge, a da ne spominjem prostituciju, kockanje i dr. Za sve to postoji interes...
    Normalno da Ministarstvo turizma ima takvo mišljenje, ali ono nije obvezujuće i ne isključuje sve ostale propise. Što je s kvalitetom života i interesima stanara?
    Napišeš sve što ti smeta u vezi toga u obliku podužeg dopisa i pošalješ ponovno na turističku inspekciju, ali i na sanitarnu (kao što je Spitfire već napisao, oni su nadležni za buku), carinu (izdavanje računa), gospodarsku inspekciju (opći rad lokala), inspekciju zaštite od požara (mali prostor, puno ljudi, dodatna električna oprema..., što sve povećava rizik od požara), jedinicu lokalne uprave/samouprave (grad, općinu...) i policijsku upravu (ne postaju, nego upravu, pa da im oni spuste u rad). Oni će to malo proroštati između sebe i netko će biti prisiljen nešto i poduzeti. Uz to, svaki put kad je buka, tražite i intervenciju policije radi narušavanja javnog reda i mira.
     
  9. Sviđa mi se
    Batistuta je reagirao na Spitfire u Mišljenje iznad Pravilnika?   
    Navedeni članci i Pravilnik su odavno van snage te je trenutno važeči ovaj Pravilnik i članci 19, 20, 21 i 22. Sam tekst članaka i nije nešto posebno različit, no samo da budemo točni i navedemo ono važeće.
    Što se tiče mišljenja, isto je temeljeno na tome što u odredbama pravilnika o glazbi u caffe barovima ne stoji ništa, ni mora, može a niti ne može, kao i na navedenim odredbama Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave.
    No, što se tiče pravne strane, kako vjerujem da niste dobili nikakovo rješenje nego ste dobili obavijest inspekcije, na istu možete uložiti prigovor protiv obavijesti javnopravnog tijela podnositelju predstavke u roku 8 dana od dana dostave obavijesti. Isto tako što se tiče same buke, možete podnijeti prijavu sanitarnoj inspekciji koja je nadležna za razinu buke. 
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija