Jump to content

malerica

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je malerica objavio

  1. Hvala na odgovoru! Znači, najprije policija ili prometni redari, tek onda pauk? Ili oni zovu pauka?
  2. Vlasnik sam lokala, poslovnog prostora u prizemlju stambene zgrade. Pored mog, još je jedan lokal. Nalaze se na kraju slijepe ulice. Prostor ispred naših ulaza u nacrtima je naznačen kao "manipulativni prostor lokala tog i tog". Sa strane toga nalaze se tri parkirna mjesta. Na prometnici kojom se pristupa ovom dijelu zgrade postavljen je znak zabrane parkiranja "osim na označenim parkirnim mjestima" te oznaka vatrogasnog pristupa. Pojedini stanari, kad su parkirna mjesta zauzeta, uporno parkiraju na ulaz u moj poslovni prostor (u naravi radionica) zbog čega često ne mogu prići automobilom, ukrcati/iskrcati robu, unijeti i iznijeti veće predmete, prići kolicima, itd. Prostor ispred mog lokala te naznačena parkirna mjesta sa strane u katastru naznačen kao vlasništvo Grada. Imam li pravo pozvati policiju/komunalne redare i tražiti da dođe pauk ukloniti automobil koji parkira na moja ulazna vrata? Pozvala bih se na Čl. 84. st.1. točka 8 ZSPC-a, koliko sam provjerila, i lokalno društvo nadležno za pauk službu, operira prema tom članku. Ili je dovoljno zvati odmah pauk službu? Mogu li oni postupiti?
  3. Vlasnik sam poslovnog prostora, u naravi radionice, u prizemlju poslovno-stambene zgrade. Zemljište pred mojim ulazom je javna površina, a postrance se nalaze jasno označena javna parkirna mjesta. U tlocrtu tj službenoj dokumentaciji, teren točno ispred mog i susjednog poslovnog prostora je označen kao "manipulativni prostor - ulaz u ......... i ........). Na pristupnom putu je postavljen i znak zabrane parkiranja "osim na označenim parkirnim mjestima", dodatno i oznaka vatrogasnog pristupa. Naravno, imam problem sa stanarima koji se parkiraju na ulaz u moj poslovni prostor - koji mi u tom slučaju postaje nedostupan. Kad mi se naparkiraju na ulaz , ne mogu ući u radionu s kolicima i robom, ne mogu obaviti utovar i istovar materijala, ne mogu unijeti i iznijeti veće predmete, i sl. Mogu se samo provući pokraj i ući kao pješak. Nekad smo držali unutra i automobil ali smo od toga odustali jer su nas puno puta "zaparkirali" pa bi ostali zarobljeni unutra a nije nam bilo u interesu svako malo zivkati pauka i sukobljavati se sa vlasnicima automobila. Imam li pravo zatražiti od komunalnog odjela grada da osim znaka postavi i nekakvu prepreku? Postoji li kakva zakonska mogućnost zaštite prolaza/ulaza? Trenutno smo na svoju ruku postavili montažnu prepreku, jer nemamo drugog načina za obraniti se od parkiranih automobila.
  4. Čekamo dostavu pismena pa ću napisati bitne činjenice, za početak me samo zanimalo postoji li temelj za žalbu, jer od odbačenog vještačenja i svjedoka, najviše mi je neobično da netko tko je bio tužitelj u istom slučaju sada može nastupiti kao branitelj, odnosno zamjena za branitelja. Zar to samo po sebi nije dovoljno za tražiti obnovu postupka?!
  5. Po članku 217. st. 1. Zakona optužen, 4 puta je presuđena oslobađajuća presuda. Na presudu se državni odvjetnik svaki put žalio i postupak je pokretan ispočetka, da bi sad u petom pokušaju dodijeljena zatvorska kazna od 2g i 8mj, nepravomoćna. Obrazloženje je subjektivna ocjena jedne rečenice optuženog od strane sutkinje, svi dokazi su odbačeni. Osim navedenog, umjesto odvjetnika, na posljednja dva ročišta se kao njegov zamjenik pojavio čovjek koji je u prethodnim postupcima bio državni tužitelj, u međuvremenu je prešao u privatne odvjetnike. Postoji li mogućnost rušenja i ponovnog pokretanja postupka ?! U obzir nije uzeto niti vještačenje, niti dokazni postupci, ništa.....samo ocjena sutkinje.
  6. Pozdrav, da ne otvaram novu temu: bivši suprug i ja razvedeni smo (sporazumno) već nekoliko godina, zajedničko maloljetno dijete živi samnom, otac ne sudjeluje previše u djetetovom životu, unatoč standardnoj odluci o zajedničkoj roditeljskoj skrbi CZSSa. Dijete nosi njegovo prezime i nedavno je počelo izražavati želju da se preziva drugačije (zbog očevog doživljava ruganje u školi i društvu). Koja je procedura i je li uopće to moguće sprovesti u djelo? Pretpostavljam da trebamo očevu suglasnost? Kako ju dobiti? Tko predaje zahtjev? Da li je racionalno to učiniti sada ili čekati da dijete bude punoljetno i samo pokrene takav postupak? Unaprijed zahvaljujem na pojašnjenjima.
  7. Hvala! Poslala sam, rečeno mi je da čekam poziv od Prekršajnog suda.
  8. Pozdrav, uručen mi je obavezni prekršajni nalog za vožnju u zabranjenom smjeru. Naime, krećući se ulicom koja je inače dvosmjerna, odnosno donedavno je bila, naletjela sam na privremenu prometnu signalizaciju kojom je prepriječen dio kolnika te je stavljen znak za jednosmjernu prometnicu. Zbunila sam se jer sam nebrojeno puta tamo prošla i ulica je bila dvosmjerna, a sad bi mi za povratak u drugom pravcu trebalo okružiti preko dva susjedna kvarta da nastavim vožnju u željenom smjeru. Naravno, zbog produžene vožnje tim dijelom za mnom je došao prometni policajac i napisao mi kaznu, 2000 kn plus 100 kn, oduzimanje vozačke na 1 mjesec. Obzirom na neobičnu situaciju ulice (privremeno prometno rješenje koje su od grada zatražili stanari), policajac mi je, očito već upoznat sa u zadnje vrijeme čestim prekršajima na tom dijelu, samo rekao da ne plaćam kaznu već se žalim u roku osam dana. Napisala bih prigovor uz priznanje prekršaja zbog nepažnje te bih se žalila na visinu kazne, jer mi se zaista čini drakonska cifra, samohrana sam majka i nevelikih primanja od obrta. Što da očekujem od suda? Trebam li nešto posebno prilagati uz prigovor? Hvala unaprijed.
  9. Hmmm hvala na iscrpnom odgovoru, ali nisam sigurna da sam dobro shvatila...budući da se u našem planu nigdje ne spominje "zakonski zastupnik" , znači to sam ja automatski budući da dijete živi sa mnom? Ta ovjerena pisana suglasnost vrijedi jednokratno ili ju je moguće sastaviti "trajno" pa imati kod sebe u svakoj prilici kad se ishode osobni dokumenti i sl? Hvala unaprijed
  10. Podižem temu. Bivši suprug i ja sporazumno smo se razveli, dijete živi samnom a u sporazumu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi koji prileži rješenju o razvodu ne spominje se izrijekom tko je zakonski zastupnik djeteta - samo to da dijete živi samnom. Problem nastaje kod vađenja dokumenata za dijete, za sve trebamo doći zajedno ili oboje sudjelovati u ishođenju, što je u našem slučaju vrlo teško jer otac nije dostupan, iznimno rijetko komuniciramo i nije moguće osloniti se na njegovo sudjelovanje u takvim postupcima. Što mogu učiniti i kako? Ako ga uspijem pronaći da mi da izjavu pred javnim bilježnikom, mogu li dobiti neku vrstu dopuštenja da samo ja zastupam dijete pred zakonom ili? Hvala unaprijed.
  11. Molim savjet. Bivša je dobila parkirnu kaznu za svoj automobil, 300kn. Iz osvete je prijavila - mada ne znam kako- da sam ja upravljao njenim vozilom. Ja sam taj dan bio sa svojom djevojkom i u skroz drugom gradu, gdje živim i radim. Čini mi se da sam u vrijeme počinjenja prekršaja baš bio na poslu. Danas mi je uručen nalog za plaćanje te kazne za meni nepoznato vozilo, u gradu gdje nisam niti bio. Što trebam priložiti u žalbi i kako da dokažem da sam za to vrijeme bio u svom boravištu, i da nemam veze s nabedenim prekršajem?! Taj dan je ona mene i telefonski kontaktirala da me obavijesti da će to učiniti i prijaviti da sam ja vozio njen auto. Kako da dokažem da se radi o lažnom prijavljivanju?? Nemam namjeru plaćati njene prometne kazne. Što mi je očekivati? Hvala unaprijed.
  12. Može li se i kako pobijati darovni ugovor na osnovi obeštećenja za nužni dio nasljedstva?
  13. Moja odvjetnica poslala je sestri obavijest odnosno poziv na očitovanje kako bismo obavile formalnosti radi etažiranja - nije reagirala. Započela bih sa uređenjem polovice koju želim, na svoju ruku. Radi se o preuređenju kupaonice i kuhinje. Što u mogu očekivati od posljedica u pravnom smislu ?
  14. Nakon smrti majke ostavinskom raspravom naslijedila sam polovicu kuće na moru. Kuća nije etažirana, a građena je prije `68 tako da nije niti prolazila postupak legalizacije. Satoji se od prizemlja i kata jednake kvadrature. Upisane smo kao vlasnice svaka po jedne polovice nekretnine. Tek na ostavinskoj raspravi doznala sam da je majka navodno za života (iako je tada bila već nesposobna, nesvjesna i smještena u starački dom) potpisala darovni ugovor sa mojom sestrom te joj u cijelosti darovala stan u kojem je živjela, dok spomenutu kuću dijelimo popola. Htjela bih proveti etažiranje te započeti radove preuređenja na svojoj polovici kuće, međutim sestra se ne slaže s mojom željom da si uzmem gornji kat a ona donji. Ona baš želi gornji kat. Smatram da imam moralno pravo odabira kod podjele kuće obzirom da je sestra "bolje prošla" tj dobila više kod ostavinske, ali ne znam kako i odakle početi rješavati ovu situaciju? Smijem li početi s radovima bez obzira na sestru Molim savjet i unaprijed zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija