Jump to content

sestraBarica

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je sestraBarica objavio

  1. Gospođi je utvrđeno pravo na švicarsku prijevremenu starosnu mirovinu.Ponuđen joj je izbor između mjesečne rente ili jednokratne isplate. Gospođin suprug prima također švicarsku starosnu mirovinu. U braku su 30 godina. Pitanje: ako gđa uzme jednokratnu isplatu svoje mirovine hoće li, u slučaju da suprug umre prije nje, imati pravo na njegovu mirovinu (umanjenu, dakako) kao udovica? Hitno...HVALA unaprijed.
  2. Za početak obrišite link na prilog!!!!Najprije se žalite, a sad radite isto kaj i RTL !!!
  3. Kad postoji pravomoćna sudska odluka u kojem je određena obveza uzdržavanja - ovršna isprava vaš je bivši suprug morao podnijeti tužbu za utvrđenje prestanka obveze uzdržavanja kada je smatrao da su prestale okolnosti po kojima je dužan uzdržavati sinove. U tome slučaju sud bi utvrdio prestanak obveze sa danom podnošenja tužbe. Kako se to nije dogodilo (ovo pretpostavljam iz vaših poruka), iako je vaš sin navršio 18 godina, završio srednju školu i bio nezaposlen godinu dana od dana završetka školovanja, NIJE prestala obveza uzdržavanja samim nastupom spomenutih činjenica nego je otac morao svakako podnijeti tužbu. Dakle,obveza uzdržavanja još uvijek postoji, i u svakom slučaju tražite ovrhu za svu neplaćenu alimentaciju. Lp
  4. Ne tako davno sam na ovom forumu dobila info da se alimentacija ne smatra prihodom kada je dječji doplatak u pitanju.Štoviše,ne sjećam se ni rubrike u zahtjevu za dječji gdje bi se to navodilo.Zato me malo čudi ovo da ne možete dobiti dječji radi alimentacije..jeste li se dobro informirali u područnom HZMOu?
  5. Obiteljski zakon Članak 212. a (1) Ako je pravo na uzdržavanje djeteta iz članka 210. ovoga Zakona utvrđeno ovršnom ispravom, roditelj može tužbom tražiti da se utvrdi prestanak njegove obveze uzdržavanja na temelju te isprave čim prestanu pretpostavke za uzdržavanje djeteta. (2) U presudi kojom prihvaća tužbeni zahtjev iz stavka 1. ovoga članka sud će po službenoj dužnosti kao dan prestanka prava na uzdržavanje utvrditi dan podnošenja tužbe ili koji drugi dan poslije toga dana ako nađe da je ona prestala toga dana. Moj je suprug u sličnoj situaciji pa mi je ovo poznato. Tužite tek nakon što se ispune pretpostavke za prestanak uzdržavanja jer morate podnijeti dokaze o prestanku, ako želite da postupak brzo završi.U školi možete dobiti potvrdu o završenom školovanju, na HZMOu potvrdu o zaposlenju (ako se sin u međuvremenu zaposli)-obavezno naučite napamet članak 210. stavak 4,službenici su nekad jako neupućeni,u matičnom uredu potvrdu o rođenju (dokaz punoljetnosti). Sud će ionako vašeg sina pozvati da da odgovor na tužbu i sve može brzo završiti. BTW,tečaj nije redovno školovanje. I nek vas ne nerviraju dušebrižnici ovog foruma koji misle da je postojanje ovršne isprave dokaz ljubavi prema djetetu nakon što ste se razveli od njegove majke. Vi najbolje znate da je dijete zaslužilo vašu 100%tnu podršku i da vam za to ne treba nikakva prisila ovrhom i skidanjem dijela plaće. Lp
  6. Dakle,gospođa je postala udovica sa 39 godina (do navršenih 40 nedostajalo joj je 3 mjeseca). Djeca su punoljetna, kod udovice nije nastupila opća nesposobnost za rad. Suprug je umro 23.07.1998.,sa 21 g i 8 mj radnog staža (nešto od toga u inozemstvu). Ima li gospođa pravo na obiteljsku mirovinu?
  7. Nisam ziher,ali možda u vezi s ovim člankom ZORa :Članak 54. (1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela. (2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, mora koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor. (3) Drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
  8. Znači,nikako bez tužbe. Možda eventualno prije tužbe predložiti da sam prizna izjavom sa ovjerenim potpisom da su nastupili uvjeti za prestanak obveze uzdržavanja? Zanima me još samo protiv koga tužba glasi? Odlukom o rastavi braka određeno je da se uzdržavanje plaća majci. Kakva je situacija kad dijete navrši 18 godina? BTW,hvala na odgovorima.
  9. Ako postoji pravomoćna odluka o rastavi braka u kojoj su određena prava i obveza roditelja s kojim djeca ne žive,tj. uzdržavanje i posjeti,ona se mora poštovati sve do svoje eventualne izmjene koju imaju pravo tražiti sve strane. Isto kao što se može tužiti nepoštovanje odluke o plaćanju alimentacije, tako se može tužiti i zbog nepoštovanja prava oca na viđanje djece. Tuži se njihov zakonski zastupnik,tj. u ovom slučaju majka. OT,u situaciji sam sličnoj tvojoj,i meni je jako teško gledati kako mu se svaki put lomi srce zbog bešćutnih klinaca...Mi nismo ništ uspjeli postići,osim što sad više nijedan ne dolazi već godinu dana. I sigurno nije lako kad samo nama smeta što kradu,skrivaju travu u školskoj torbi,što dolaze rano ujutro pijani...majka je očevo prigovaranje okarakterizirala kao "sputavanje njihove slobode" i "maltretiranje". Sasvim dovoljno za naše socijalce....
  10. Ja ću se nadovezati pitanjem,da ne kradem prostor za novu temu. Nakon što nastupe zakonske pretpostavke za prestanak obveze plaćanja alimentacije(konkretno,navršenih 18 godina,završena škola,zaposlenje),kako dobiti nešto papirnato čime bi se moglo to dokazati? Radi se o situaciji gdje otac i sin ne komuniciraju, a o zaposlenju se zna iz druge ruke. Kako pribaviti dokaz da je prestala obveza? Treba li se tužiti ili pak se podaci o zaposlenju mogu tražiti od Porezne,mirovinskog?
  11. Zatvorite postojeće kredite trećim kreditom u kojem ćete pokušati ishoditi bolje uvjete otplate,odnosno u Vašem slučaju duži vremenski rok i manja rata. Mislim da sam nedavno vidjela da Erste to radi. Jako mi je poznato kako se može doći u situaciju kao što je Vaša...Mi smo imali sreće jer je MM našao bolje plaćen posao,pa sad barem krpamo. Ah,da,a da probate nešto zaraditi i sa strane tipa računovodstva,prijevoda,instrukcija...?
  12. Ne mogu naći nigdje crno na bijelo...uračunava li se alimentacija u dohodovni cenzus ili ne?
  13. Podnesite zahtjev sudu za smanjenje alimentacije,50% vaših primanja (ukoliko ona stvarno jesu SVA vaša primanja) ne može biti visina alimentacije. Ne treba Vam odvjetnik,sami sastavite zahtjev i obrazložite ga životnim i financijskim uvjetima,školovanjem kćeri,itd. Ako je sve kako opisujete nema logike da vi plaćate alimentaciju za kćer koja ne živi sa vama, a vi ne dobivate alimentaciju za kćer koja studira (naravno,ako je redovni..) Što se tiče dolaska druge kćeri k vama također treba podnijeti zahtjev za izmjenom odluke o rastavi braka,pa će ju na sudu pitati što to ona ozbiljno misli...Iako je to Vaša kćer,nemojte biti 100% uvjereni da će i na sudu isto govoriti što govori Vama (pričam iz iskustva!). Za početak dobro promislite što prije napraviti,odnosno u čemu ćete imati više uspjeha,glupo bi bilo da tražite i smanjenje alimentacije i dobivanje djeteta na skrb i odgoj, zar ne...I potpisujem prije rečeno,propustili ste puno stvari obaviti na vrijeme!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija