Jump to content

scvrtil6

Korisnik
  • Broj objava

    296
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od Nikolagut u Izracun   
    Iz mojeg iskustva sve ostaje isto ako se redovito liječite, tj. vještak na kontrolnom pregledu traži svu medicinsku dokumentaciju liječnika specijalista u tom periodu do ponovnog pregleda (teoretski bolest se može popraviti ili uznapredovati, koliko ja znam u većini slučajeva skoro pa sve ostaje isto)
  2. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Skywalker007 u Starosna mirovina   
    Poštovani Skywalker007, stiglo  rješenje ali PRIVREMENO sa datumom 25.08.2022. (2.500,00 kn) uz obrazloženje da nemaju  prikupljene  sve podatke, te u prilogu rješenja informaciju da se obavezno mora javiti u FINU te dati osobno potpisanu izjavu o vrsti mirovine za koju se opredijelila. Za sad se nigdje ne spominju podaci za izračun mirovine. Pretpostavljam da nisu imali službeni novi AVM, ili je obavezna procedura kroz FINU. Sve mi je sada jasno, jedino nisam siguran koji će AVM upotrijebiti kod izračuna.
    Pozdrav, hvala
     
     
  3. Hvala
    scvrtil6 je reagirao na Skywalker007 u Starosna mirovina   
    Pisat će vam AVM aktualna vrijednost mirovine da li je 73.13 po starom ili po novo 77.65. 
  4. Hvala
    scvrtil6 je reagirao na Skywalker007 u Starosna mirovina   
    Poštovani scvrtil kao što vam je mali čovjek napisao rješenje za starosnu mirovinu ako je predkompletiranje bilo 1 mjesec prije i staž samo u Hrvatskoj bude u roku 1 do 2 mjeseca. Mislim da nakon plaća a ako ne dobije rješenje o mirovini, moguća akontacijska isplata , ali ide to sve u roku. 
  5. Hvala
    scvrtil6 je reagirao na malicovjek u Starosna mirovina   
    Tolika otpremnina se po zakonu moze isplatiti kod odlaskau mirovinu a da je neoporezivo...
    Kako je novi AVM na snazi od 01.07.2022. normalno da ce joj obracunati po novom AVM-u
  6. haha
    scvrtil6 je reagirao na malicovjek u Usklađìvanje mirovina?   
    Evo ko ceka taj i doceka, friska odluka o uskladjenu mirovina....
    https://www.mirovinsko.hr/hr/upravno-vijece-hzmo-a-donijelo-odluku-o-uskladjivanju-mirovina/2364
  7. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Borbena7 u Predmet u referadi kod sutkinje   
    Hvala lijepa
  8. Hvala
    scvrtil6 je reagirao na Marko74 u Odricanje prava na invalidninu   
    Ako prestane koristiti pravo pri CZSS zbog koje se morao odreći osobne invalidnine vezane uz status hrvi zbog njihovog zakona o soc. skrbi po kojem je to zapreka lijepo ode u županijski ured za branitelje i podnese zahtjev za ponovno priznavanje prava na osobnu invalidninu. Oni će donijeti onda odmah rješenje da mu se opet priznaje. Status HRVI ima, ne vodi se nikakav poseban postupak priznavanja. Samo treba ponovno zatražiti da se uspostavi jer to ne ide po službenoj dužnosti budući se prethodno sam odrekao.
    Inače neki CZSS imaju praksu da priznaju pravo na doplatak ali  iznos doplatka jednostavno umanje za iznos osobne invalidnine koju osoba prima po statusu hrvi. Tako sve riješe bez kompliciranja i našetavanja korisnika.
  9. Sviđa mi se
    scvrtil6 je reagirao na Marta01 u Odricanje prava na invalidninu   
    Točno je ovako kako ste Vi napisali!!
    "Bitna je invalidnost- funkcioniranje unutar invaliditeta. Razlika je između invaliditeta i invalidnosti (oštećenje funkcionalne sposobnosti)"
  10. Hvala
    scvrtil6 je reagirao na Ina83 u pravo na godišnji odmor   
    Poštovani,
     
    prvo provjeriti što piše u ugovoru o radu, pravilniku o radu ili kolektivnom ugovoru ako se radi o poslodavcu koji je obveznik kolektivnog ugovora.
    Prema Zakonu o radu radnik kojem prestaje radni odnos, za tu kalendarsku godinu ostvaruje pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora. Gledajući navedenu zakonsku odredbu Vaša supruga bi imala pravo na razmjerni godišnji odmor za 2022 godinu ako drugim propisom nije drukčije određeno. Razmjerni godišnji odmora se računa tako da se broj odrađenih mjeseci u 2022. godini podijeli sa 12 i pomnoži sa punim brojem dana godišnjeg odmora na koji bi supruga imala pravo da ne odlazi u mirovinu, npr. 7/12*20 radnih dana godišnjeg odmora = 11,67 što bi iznosilo 12 dana
  11. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od Veliki gložac u Doplatak za pomoć i njegu i nekretnina   
    najsigurnije je pitati u CZSS, po meni ne bi trebalo biti problema ako odmah postaju supruga i sin vlasnici i ako se radi o težoj bolesti razine III
  12. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od TonyBob u Osobna invalidnina   
    ima ako financira sama ili uz pomoć obitelji
  13. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Borbena7 u ugovor s teleoperaterom   
    Hvala
  14. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od vas u Liječnički za posao   
    Pomoć ti je testirati se i poslije cijepiti, nema druge.
  15. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od Luna33 u Rješenje po žalbi   
    Ako je žalba, imate pravo od dana podnošenja zahtjeva.  Sumnjam da se po 2 stupnju invalidnosti ima pravo na naknadu za tuđu pomoć i njegu. Isto pravo se ostvaruje 3 stupnjem invalidnosti (TEŽA bolest), a 4 stupnjem, osobna invalidnina (TEŠKA bolest).
    Dali ste dobili drugostupanjsko rješenje, po mojem iskustvu trebali biste dobiti novo rješenje prvostupanjskog tijela (CZSS) po napucima drugostupanjskog tijela (MINISTARSTVO) 
     
  16. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od Luna33 u Pravo iz socijalne skrbi   
    Drugostupanjsko tijelo je ministarstvo, koje donosi rješenje po vještačenju viših vještaka. Smatram da je vijeće viših vještaka u Središnjem uredu ZOSI izvršilo vještačenje po osnovi dokumentacije koje je ministarstvu dostavio CZSS iz Vašeg mjesta i to bez Vašeg prisustva. Rješenjem drugostupanjskog tijela (ministarstvo) naloženo je prvostupanjskom (CZSS) da ponovi postupak po njihovim naputcima. Dakle CZSS će Vam izdati novo rješenje prema nalazu i mišljenju Vijeća viših vještaka, u kojem će sve ostati isto već samo činjenica da je utvrđena invalidnost II stupnja. Po meni to ništa ne mijenja jer pravo na doplatak za pomoć i njegu pripada osobama III stupnja invalidnosti (TEŽE bolesti) a osobna invalidnina pripada osobama IV stupnja (TEŠKA bolest).
    Na žalost po Vas mislim da je tako. Još samo napomena: morate razlikovati invaliditet od invalidnosti. Invaliditet je postotak oštećenja (%) a invalidnost je stupanj (I-IV) dakle funkcionalnost unutar invaliditeta, također, CZSS radi isključivo po nalazu i mišljenju vještaka
  17. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Borbena7 u Osobna invalidnina   
    Na rješenje HZMO se ne možete žaliti. Po rješenju CZSS možete se žaliti po uputi o pravnom lijeku. Da bi se žalili potreban Vam je uvid u Nalaz i mišljenje vještak. Dakle na invaliditet se ne možete žaliti (on je 80 %, razina 2). Preostaje Vam jedino žalba na njegovu procjenu invalidnosti stupnja II ako smatrate da je Vaša funkcionalna sposobnost stupnja III. Sve je to vidljivo iz nalaza vještaka. Da li imate šanse ne mogu znati, ali pretpostavljam da će, ako Vam CZSS dopusti žalbu, drugostupanjsko tijelo (ministarstvo) donijeti rješenje bez Vašeg prisustva. Uvjet za dobivanje doplatka za pomoć i njegu u punom iznosu (600,00) je da ste osoba s težim invaliditetom, a u smanjenom iznosu (480,00) slijepim, gluhim i osobama lišenim poslovne sposobnosti (sve bez obzira na primanja). Još  nešto: teški invaliditet je IV stupanj  (osobna invalidnina), teži III stupanj (doplatak za njegu i pomoć). 
  18. Hvala
    scvrtil6 je reagirao na maric91 u Katastar, pogresno upisano, prijedlog za ponovni postupak   
    Sve je proslo bez tih potpisa, kako kazu u katastru arhivirano. Mislim da se nitko od susjeda nije potpisao.
    Prvo su u katastru rekli da je to gotovo i da mogu podici samo tuzbu.
    Kad sam im rekao da cu uputit zahtjev za obnovu postupka (jer nisam imao priliku izjasnit se u postupku) onda su rekli da nazovem geodeta i dogovorim se, bolje nego da se situacija dalje komplicira. Nazvao i geodet, nije bas bio ljubazan, i rekao mi da nece on valjda sad zbog tog 1 zida radit cijeli novi elaborat (ali geodet je ipak opet izasao, izmjerio i utvrdio da zbilja postoji razlika).
    Nakon toga sam zvao katastar i rekli su da ce geodet izradit novi elaborat i da nema potrebe da upucujem zahtjev za obnovu postupka kad ce se to tako rjesit.
    Sad bi ja pokusao ipak doci do rjesenja o tom upisu, u slucaju da se geodet ipak ne javi na vrijeme. Samo ne znam kako, da li da trazim preko zahtjeva na pravo na informaciju ili sto uputit u pisarnicu katastarskog ureda pa da mi moraju izdati to rjesenje? Mislim ako cu trazit obnovu postupka trebao bi imati podatke o postupku
  19. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Borbena7 u e-OI   
    Hvala lijepa, pozdrav
  20. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Ancica u Osobna invalidnina   
    Da, HZMO priznaje samo povrede na radnom mjestu i profesionalna oboljenja. Po meni u HZMO nemate više šta tražiti. Podnesite zahtjev za pravo na osobnu invalidninu kod CZSS. Isti će Vas poslati na vještačenje. Iz mojeg iskustva vještak Vas tjelesno ne pregleda već radi na osnovi medicinske dokumentacije i razgovora s njim i socijalnom djelatnicom, zato je poželjno imati svježu dokumentaciju o liječenju. HZMO isplaćuje invalidninu po kategorijama 12-40 % od osnovice 1.598,91, što max. iznosi 640,00 kn. CZSS isplaćuje po težini invalidnosti: TEŽA (600,00), TEŠKA (1,500,00) Ispada da Vam je u međuvremenu, po Vašim liječnicima 2018, poboljšano zdravstveno stanje. Možda je ipak ostala TEŽA invalidnost. 
    Sretno sa zahtjevom
     
  21. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Osobna invalidnina   
    Da, HZMO priznaje samo povrede na radnom mjestu i profesionalna oboljenja. Po meni u HZMO nemate više šta tražiti. Podnesite zahtjev za pravo na osobnu invalidninu kod CZSS. Isti će Vas poslati na vještačenje. Iz mojeg iskustva vještak Vas tjelesno ne pregleda već radi na osnovi medicinske dokumentacije i razgovora s njim i socijalnom djelatnicom, zato je poželjno imati svježu dokumentaciju o liječenju. HZMO isplaćuje invalidninu po kategorijama 12-40 % od osnovice 1.598,91, što max. iznosi 640,00 kn. CZSS isplaćuje po težini invalidnosti: TEŽA (600,00), TEŠKA (1,500,00) Ispada da Vam je u međuvremenu, po Vašim liječnicima 2018, poboljšano zdravstveno stanje. Možda je ipak ostala TEŽA invalidnost. 
    Sretno sa zahtjevom
     
  22. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Borbena7 u osobna invalidnina   
    Poštovani ,
    Pretpostavljam da je na vještačenju utvrđena teža invalidnost, tj. nema invaliditet 100 % a time ni tešku invalidnost (vidi Uredbu o načinu i metodologiji vještačenja NN 67/2017 dokument 1573 lista I). Po toj uredbi invaliditet je 70-80 % za amputaciju noge iznad koljena, što nažalost nije teška invalidnost. No za težu invalidnost ima pravo na doplatak za njegu i pomoć od 600,00 kuna bez obzira na druga primanja. Socijalna radnica radi isključivo po nalazima vještaka. Ako se žalite vjerojatno će Vas slati u Središnji ured za vještačenje. Ako nema, pored amputacije, nekih drugih težih bolesti potvrdit će isto. Morate razlikovati invaliditet od invalidnosti. Invaliditet je stupanj oštećenja a invalidnost funkcionalnost osobe unutar postojećeg invaliditeta. Dakle invaliditet se mjeri u % dok invalidnost u stupnjevima I-IV. što procjenjuju vještaci a postupaju po gore navedenoj uredbi.
    Ako je utvrđena teža invalidnost trebali bi dobiti rješenje o pravu na doplatak za pomoć i njegu. O žalbi sami odlučite, naravno uz savjet i mišljenje socijalnog radnika, s time da žalba ne prijeći isplatu doplatka za njegu i pomoć. Žalbu možete slati tek po primanju rješenja od strane CZSS.
    Što se tiče čekanja rješenja, pošto je utvrđen teži invaliditet člankom 60. Zakona o socijalnoj skrbi dužni su izdati rješenje o pravu na doplatak za pomoć i njegu i to u roku od 60 dana Zakonom o općem upravnom postupku  članak 101. od dana podnošenja zahtjeva sa svim zaostacima od dana predaje zahtjeva. 
  23. Sviđa mi se
    scvrtil6 je dobio reakciju od Borbena7 u BRISANJE HIPOTEKE - SUVLASNICI - STRANAC   
    pardon sad vidim ZAHTJEV
  24. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od milicastt u Zalba   
    Upravni spor se pokreće najranije 8 dana od dana proteka propisanog roka, dakle 60+8, odnosno tužba radi "šutnje administracije". Tužba radi šutnje administracije se brzo rješava, ali tužba zbog nezakonitosti traje zavisno o potrebnim radnjama (vještačenje, rasprava, dokazivanje....)   
  25. Hvala
    scvrtil6 je dobio reakciju od milicastt u Zalba   
    Ispričavam se:  (NN 53/2019) Uredba, Zakon o sudskim pristojbama (NN 118/18)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija