Jump to content

disupare

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

323 pregleda profila
  1. Pozdrav! U situaciji sam da kao punoljetni student tražim od oca alimentaciju. Trenutačno izgleda da bi se mogli dogovoriti, no ako ne uspijemo, te odlučim alimentaciju dobiti sudskim putem, zanima me sljedeće. Otac na papiru nema nikakve prihode niti imovinu, tehnički je nezaposleni beskućnik iako ima 3 auta i 2 kuće, ali to je priča za neku drugu temu. Ono što me zanima je, ako on živi s partnericom već nekoliko godina (duže od 3), može li se vršiti ovrha na njihovu zajedničku "bračnu" stečevinu iako nisu formalno u braku? Tehnički, onda bih uzimao novce od nekog tko mi uopće nije u rodu, ali u praksi to nije tako jer mu ona pomaže sakriti imovinu i drži dio njegovih stvari u svoje ime (ostalo je stavio na prijatelje i poznanike). Ona je normalno zaposlena u državnoj službi. Unaprijed hvala!
  2. Evo me upravo natrag sa suda. Sutkinja me primila i rekla mi je neke detalje, nisam dobio klasičan uvid u spis ali smo kratko popričali. Rekla mi je o kolikom se dugu radi (50ak tisuća kn) i prema kome je (radnički sindikat). Nadam se da smijem iznijeti takve informacije ako su relevantne za temu, ako ne, slobodno ih obrišite. Također mi je rekla da čim vlasnica primi rješenje o ovrsi će morati predati auto u nekom roku (na internetu nalazim informaciju da se radi o 8 dana). Auto mogu voziti u međuvremenu ali to svakako neće trajati još dugo. Sada planiram pokušati razgovarati s vlasnicom i njenim roditeljima i nekako ih navesti da me obeštete za vrijednost auta. Smatram da auto vrijedi premalo da pokrećem tužbu protiv vlasnice, tako da mi je jedina opcija igrati na njihovu savjest jer me poznaju od malih nogu. Pitao sam sutkinju što se događa ako vlasnica uopće ne dođe iz inozemstva, pa mi je rekla da ne zna, ali da bi vjerojatno u tom slučaju se njoj odredio neki zastupnik pa bi sve išlo dalje po redu, samo bi duže trajalo. Vlasnica bi navodno trebala doći kroz tjedan-dva ali to ne znam za sigurno. Mene zanima što ako ja vlasnici, kada se vrati i dobije rok za predaju auta, kažem da joj auto neću dati dok mi ne isplati njegovu vrijednost. Mogu li ja nekako biti kažnjen ako auto sakrijem dok mi ne isplati novce? Ili je bolje jednostavno igrati na njihovu savjest i nadati se da uopće posjeduju dovoljno novaca da me obeštete. Što mislite?
  3. Hvala još jednom, kada saznam nešto novo obavijestim Vas u ovom threadu.
  4. Još jedno pitanje, činjenica da se radi o Građanskom sudu trebala bi isključiti mogućnost da je došlo do ovrhe zbog neplaćanja kazni, ili to nema veze? Nije da sam radio neke ludosti ali tko zna, nisam bio u kontaktu s vlasnicom pa ne znam je li dobivala ikakve kazne. Vlasnica je u drugoj državi i trebala bi se navodno vratiti sada tijekom prosinca, ali mislim da je upoznata sa situacijom. Što da kažem kad dođem na Građanski sud, kome da se obratim? Trebam li doći u neko specifično vrijeme? Po Vašem savjetu, probat ću ovaj tjedan otići pa vidjeti što se tu može dalje. Hvala Vam puno na pomoći.
  5. Vjerojatno premala da bi se tužba isplatila... nesto više od 2 tisuce eura
  6. Ako mi se auto oduzme, imam li ja pravo tužiti vlasnicu za vrijednost auta? Problem je što se to sve dogovaralo verbalno između vlasnice i mojeg oca, koji je vlasnici oprostio neko nepovezano dugovanje prema mom ocu u zamjenu za taj auto, tako da ja osobno ustvari nisam platio ništa za taj auto.
  7. Evo pišem već treći upit na ovom forumu. Nikad kraja pravnim problemima ove godine... U prošlom sam postu pitao kako da prebacim auto na sebe ako na njega imam punomoć. U međuvremenu sam otišao u STP obaviti prijenos, gdje sam saznao da je u sustav unesena zabrana prijenosa. Rečeno mi je da piše Građanski sud u ZG i da se radi o ovrhi (ovrsi?). Zatim sam ja kao opunomoćenik trebao odnijeti prometnu dozvolu u MUP da se ta ista "zabrana otuđenja" unese u prometnu, jer je vlasnik auta u drugoj državi. Ne znam zbog čega je došlo do ovrhe niti ikakve druge detalje slučaja. Moje je pitanje što ja uopće mogu u ovoj situaciji? Auto je dogovorno "kupljen" od vlasnika koji piše u prometnoj ali nije obavljen prijenos nego samo napisana punomoć na mene. Auto vlasnik nije koristio ni vidio skoro godinu dana. Može li mi jedan dan netko samo doći i reći daj mi ključeve i pokaži gdje si parkiro i lijepo uzeti auto zbog tog dugovanja vlasnika? Što mi je činiti? U prometnoj imam broj postupka ovrhe pa mi je vrlo ljubazni gospodin u MUP-u predložio da odem na Građanski sud i pitam mogu li razgovarati sa sucem/sutkinjom zaduženim za tu ovrhu, te da im probam objasniti situaciju, da kažem da sam student bez primanja (što je istina) pa nisam mogao platiti prijenos vozila a za ovrhu nisam znao sve dok nisam probao prenijeti auto (isto istina). Mislite li da je to dobar savjet, i kako da to točno napravim? Hoće li me uopće pustiti da samo tako pričam sa sucem ako nisam direktno povezan sa postupkom? Također piše da ovrha vrijedi od 26.10. Unaprijed hvala!
  8. Nije da postoji neki problem nego sam mlad pa pitam da nešto ne pogriješim. Hvala, ovako nešto mi je trebalo. Moram li platiti onda nekakav porez na tu prodaju samome sebi i je li bitno koju cifru napišem?
  9. Razumijem ali što se tiče prijenosa vozila na mene, svugdje piše da moram donijeti kupoprodajni ugovor.
  10. Poštovani, Nalazim se u zeznutoj situaciji. Naime, otac mi je "poklonio" rabljeni automobil kada sam položio vozački prije godinu dana. Međutim, nije to napravio na normalan način, nego u njegovom stilu, pokušavajući izbjeći svaki mogući trošak. Tako je, kako bi izbjegao porez na prijenos vlasništva, sklopio dogovor sa dugogodišnjom poznanicom koja se htjela riješiti auta da ona meni napiše punomoć na auto, a on njoj "oprosti" odgovarajuću količinu novca (otprilike vrijednost auta) koju mu je dugovala. Koliko ja znam taj dogovor je uspostavljen verbalno. U međuvremenu ja sam se s ocem posvađao i nismo više u kontaktu, a broj od originalne vlasnice auta nemam. U punomoći piše da imam pravo: -upravljati vozilom u zemlji i inozemstvu; -obavljati tehničke preglede i registraciju; -odjaviti ga i prijaviti na MUP-u; -sačiniti i potpisati kupoprodajni ugovor, izvršiti kupoprodaju, te primiti kupovninu bez daljnjeg pitanja ili odobrena Opunomoćitelja; -ishoditi procjenu, pregovarati i ostvariti naplatu od osiguravajućih društava u slučaju eventualne štete. Točno tim riječima. Također piše da odgovaram za sve eventualne štete, prekršaje itd. te da punomoć vrijedi neograničeno od dana ovjere. Opunomoćiteljica je potpisala taj ugovor pred javnim bilježnikom. Koliko ja znam to je jedino što je učinjeno što se tiče auta, ne postoji nikakav kupoprodajni ugovor, niti je obavljen ikakav prijenos vlasništva. U prometnoj dozvoli i dalje je navedena Opunomoćiteljica kao vlasnik, kao i u polici osiguranja koju smo otac i ja obnovili uz pomoć punomoći prije 6 mjeseci dok smo još bili u kontaktu. Mene zanima kako da taj auto sada riješim tih svih komplikacija i prebacim ga na sebe ako je to uopće moguće? U slučaju da me kamera uslika kako prebrzo vozim ili nešto slično, (što se možda već dogodilo s obzirom da auto vozim skoro godinu dana) nemam kako kontaktirati vlasnicu niti ona mene. Također, jednog dana volio bih taj auto moći i prodati, a osim toga čuo sam i da bez obzira što piše u punomoći, na tehničkom znaju tražiti osobnu vlasnika a to, logično, nemam. Što mi je činiti? Hvala vam unaprijed!
  11. Razumijem. Roditelj B je definitivno sposoban raditi. Ali opet, kako će ga natjerati da plati ako se nema što ovršiti a posao odbija naći? Shvaćam što zakon govori u ovoj situaciji, više me zanima procedura.
  12. Da, iz ovog razloga sam i postavio ovo pitanje. Hvala na odgovorima. Još nešto što me zanima je što ako roditelj B nema prihode niti ikakvo vlasništvo na papiru? Recimo teoretski da je roditelj prebacio sve vlasništvo na druge i živi od novaca koje skriva zbog sudske istrage utaje poreza. Osoba A (teoretski) zna gdje roditelj B skriva gotovinu. Što mislite?
  13. Poštovanje, Zanima me koje su šanse da osoba A u opisanoj situaciji dobije alimentaciju od roditelja B. Osoba A je punoljetni redovni student, ali je bila obvezna platiti fakultetu djelomičnu sumu ponovnog upisa godine, točnije 3 predmeta prve godine. Dok je osoba bila maloljetna, roditelju B sudski je propisan minimalni iznos alimentacije osobi A od 1200 HRK svaki mjesec. Ta presuda je u posjedu drugog roditelja osobe, s kojim osoba trenutno živi. Prije je osoba A živjela pola-pola između oba roditelja. Po dogovoru tu alimentaciju je osoba primala nekoliko godina u obliku džeparca (prvo oko 1200, a kasnije do 1600 HRK) direktno, međutim u međuvremenu osoba se posvađala s dotičnim roditeljem i potpuno obustavila kontakt nakon čega više ne prima džeparac niti bilo kakav oblik financijske pomoći. Roditelj B je indirektno kontaktiran i svjestan je da ga je osoba tražila da ponovno počne isplaćivati alimentaciju. Roditelj na taj zahtjev nije dao nikakav konkretan odgovor. To stanje traje oko pola godine. Postoji li šansa da osoba dobije alimentaciju, s obzirom da ne studira skroz "redovno" zbog pada nekoliko predmeta? Ako da, koji je postupak? Unaprijed hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija