Jump to content

isidora79@net.hr

Korisnik
 • Broj objava

  11
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O isidora79@net.hr

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

205 pregleda profila
 1. Poštovani, Sada ću vam ukratko obrazložiti našu situaciju: brat nije lišen poslovne sposobnosti, dapače-fakultetski je obrazovan i pametan. Ima cerebralnu paralizu i ovisan je 24 sata o tuđoj pomoći i njezi, a nakon mamine smrti koja se brinula o njemu, sve je spalo uglavnom na mene i jako je teško... On i je smo u vrlo dobrim odnosima. Tata je već star, ali još uvijek bistar u glavi i on uskače u pomoći koliko mu zdravlje dozvoljava. Obiteljski smo svi vrlo povezani i živimo u toj kući svi zajedno, njih dvoje na donjoj etaži, a ja sa svojom obitelji na gornjoj. Ovo oko nekretnine je dogovor između nas troje da se sve prepiše na mene, što je za života podržavala i mama, eli eto to tada nismo napravili. Brat za sada čeka smještaj u jednu stambenu zajednicu za takve osobe i izgledno je da će ona do ljeta 2020. zaživjeti. S obzirom da će sve ići preko CZSS-a i uzet će bratu svu obiteljsku mirovinu i invalidninu (ostavljaju mu samo 100 ii 200 kn) postoji kombinacija sa donjim-njegovim dijelom nekretnine koji bi isključivo njemu služio za njegove materjalne potrebe. To nikako nije moguće ako mu CZSS "otme taj dio". Na razgovoru me soc. radnica pitala tako nešto, o njegovu nasljedstvu, dijelu nekretnine koji bi on prepustio njima... a i čuli smo sa strane da se slične stvari dešavaju. Zato nas zanima na koji način možemo sačuvati cijelu nekretninu. Još jednom napominjem da se brat nakon mamine smrti odrekao nasljedstva u moju korist (prije cca. 1,5 god.), a otac je svoj dio nekretnine meni darovao darovnim ugovorom (prije cca. 1 g.). Zahvaljujem svima koji nam svojim točnim savjetima na ovaj način pomažu.
 2. Znači da bi CZSS mogao pobijati prav. rad. tj. sudski zatražiti nasljedstvo moga brata kojeg se odrekao (iza mamine smrti) kao i njegov dio nasljedstva koje je tata meni darovao, (to bi sveukupno bilo pola nekretnine)? Postoji li ikakav način da po zakonu ne mogu to napraviti a prije nego istekne te 3 g.? A šta ako u toj nekretnini ja živim sa svojom familijom? Hvala.
 3. Hvala na odgovoru, ali: 1. Što znači "...da je darovanje izvršeno bez predaje darovane nekretnine u posjed obdarenika." U članku 4. u Darovnom ugovoru je navedeno: "Darodavatelj jamči Daroprimateljici da je nekretnina iz čl.1 ovog ug. isključivo njeno vlasništvo, te joj predaje darovanu nekretninu iz čl.1 ov.ug. danom zaključenja ovog ug. Daroprimateljica u cjelosti prima na dar nekr. iz točke 1. ovog ug." Da li se tim čl. podrazumijeva da je darovanje izvršeno sa predajom darovane nekretnine u moj posjed ili ne? Ako ne što treba napraviti da odgovoror bude "da"? 2. Ne razumijem vaš odgovor za one 3 g. Molim Vas da mi pojasnite što to znači? Da li sam ja kao Daroprimateljica vjerovnik pa mogu iz nekog razloga pobijati neku pravnu radnju u ugovoru (koju?)-na što se to točno odnosi? Što može prikratiti vjerovnika u naplati duga (kakva je to naplata duga?). ...i da li taj zakon od 3 godine vrijedi ili je ukinut? Hvala unaprijed Gordana
 4. Poštovani, molim razjašnjenje moje pomalo čudne situacije s nekretninom. Brat je bolestan i preko socijale ide u dom. Prije godinu i pol je umrla mama, a tata i brat su se odrekli njenog dijela nekretnine u moju korist što je vidljivo u Rješenju o nasljeđivanju, a svoj dio nekretnine je tata darovnicom predao meni i na zk izvadku je sad cijela nekretnina na meni (1/1). Da li država (CZSS, grad ili...) može sjesti na nekretninu na bilo koji način? Može li tatu potraživati jedan dio nekretnine koju je meni darovao tj. je li valjan ugovor o darovanju koji je sklopljen u pisanom obliku, ovjeren kod javnog bilježnika i proveden u zemljišnim knjigama, odnosno ima li država zakonsko pravo od darodavatelja (tate) potraživati neki dio za to što je brat u domu? Naime, imam informaciju da mora proći min. 3 godine da bi ugovor bio valjan??? i spominje se neki javnobilježnički akt sukladno odredbi čl. 53. st. 1. toč. 3. Zakona o javnom bilježništvu (Narodne novine 78/93) ili da ugovor o darovanju treba biti sačinjen u formi sudskog zapisnika da bi bio pravovaljan. Može li mi to netko razjasniti i što bih trebala učiniti da nekretnina bude stvarno moja, te da CZSS, grad, država ili netko četvrti ne polaže nikakvo pravo na nekretninu? Hvala.
 5. Poštovani, žena koja živi s mojim ocem ima stan na čijoj je adresi i prijavljena. Oporučno je ostavila stan mome ocu. Nema druge obitelji osim sestre i nečaka s kojima nije u dobrim odnosima. 1. Dali nakon njene smrti oni polažu bilo kakvo pravo na taj stan (npr. imaju pravo potraživanja nužnog dijela ili nešto drugo bez obzira na oporuku)? 2. Ako moj otac umre prije nje, a ona prije svoje smrti ne promijeni oporuku dali sam po zakonu ja nasljednik toga stana ili ne? Hvala na odgovoru.
 6. Zahvaljujem na odgovorima, pomogli ste mi.
 7. Poštovani, Otac, brat i ja trenutno živimo zajedno u obiteljskoj kući. Brat koji je bolestan treba uskoro otići u dom preko centra za soc. skrb. Jedan dio kuće glasi na mene a drugi dio na oca. Donji dio kuće je zk upisan, gornji dio kuće nije, ali posjeduje građevinsku dozvolu (taj kat je prije mnogo godina nadograđivan). Otac mi želi darovati svoj dio nekretnine. Obrazac iz narodnih novina zahtjeva da se uz podatke k.o.,kč.br., zk. ul. upiše i podatak: "u naravi se sastoji od", te da na temelju takvog dar. ug. daroprimatelj (ja) može ishoditi uknjižbu vlasništva. Ukoliko se na dar. ugovor upišu podaci samo iz zk (znači za donji dio kuće) dali to znači da se darovnica ne odnosi na onaj gornji dio tj. na cijelu kuću i na koji način mi tata može darovati cijelu kuću, a da soc. služba nakon smrti mog oca ne traži "svoj dio kolača"? Drugim rječima, kako da ništa ne pripadne bratu, a kako mu država radi smještaja u dom ne bi uzela nasljedstvo? Još nešto: dali se na tom dar. ugovoru može navesti i jedna klauzula da otac ima pravo uživanja do smrti i dali će ona unutar dar. ugovora biti pravovaljana? Unaprijed hvala na odgovoru.
 8. Poštovani, Nakon smrti roditelja brat se odrekao nekretnine u moju korist. Da li se on može odreći i nužnog dijela nekretnine i na koji način ili se to podrazumijeva s obzirom da stan glasi na mene 1/1? Lijep pozdrav
 9. Poštovani, majka mi je umrla. Otac, bolestan brat i ja živimo u zajedničkoj kući. Otac ima dio te nekretnine (koji je imao i prije smrti moje majke), a svog dijela su se nakon njene smrti otac i brat odrekli u moju korist. Sada pola kuće glasi na oca, a pola na mene. Brat ima obiteljsku mirovinu koju će svu dati za smještaj u dom preko Centra za soc. skrb. 1. Da li CZSS može zakonski tražiti moj dio nekretnine, odnosno imam li ja kao njegova sestra neke zakonske obveze kod troška za dom, a s obzirom da bratova mirovina nije dovoljna? Ako da, koliko? 2. Ima li moj otac i u kojem opsegu zakonsku obvezu kod troška za dom svoga sina (moga brata)? 3. Ukoliko otac prepiše na mene svoj dio nekretnine (onda nekretnina glasi na mene u 100% iznosu) imam li tada neku obvezu plaćati domu/državi za bratov smještaj preko CZSS? Znači, moja pitanja su vezana uz to kako da nam država preko CZSS, a radi smještaja u dom moga bolesnog brata ne "otme" dio naše djedovine? Lijep pozdrav
×
×
 • Napravi novi...