Jump to content

CrazyHorse1

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ma i koristio sam sve BiH ali su me onda pošli nagovarati policajci prilikom prelaska granice u stilu kao "jeli imate hr dokumente? Imam. Pa zašto ih ne koristite mi ionako znamo da ste u carinskom prekršaju. Možete slobodno koristiti hr osobnu" (mislim si ja u pravu su, u prekršaju sam svakako) i ja pođem koristiti HR osobnu, a BiH vozačka i BiH auto i nisam prešao granicu niti tri puta i već su me zaustavili na carini i htjeli kaznu naplatiti. S obzirom da smo ustanovili da nisam u carinskom prekršaju zar onda nebi trebalo biti svejedno koji dokument pokazujem? (Normalno koristiti ću sve BiH ali eto čisto razgovaramo sad, onako teoretski postavljam pitanja) BiH putovnica (prebivalište u bih), prijava privremenog odlaska (iz RH), boravišna iz skandinavije, BiH auto i vozačka = ne carinski prekršaj? HR osobna (prebivalište u hr), prijava privremenog odlaska (iz RH), boravišna iz skandinavije, BiH auto i vozačka = ne carinski prekršaj? U oba slučaja po zakonu ne bi trebao biti u carinskom prekršaju.
  2. Samo da provjerim, znači nisam odjavio prebivalište nego sam prijavio privremeni odlazak iz RH, na to ste mislili jeli?. Meni i dalje u HR osobnoj stoji adresa u hr i kad prelazim granicu tu osobnu i koristim. Da li je to u redu, znači HR osobna, BiH vozačka, BiH tablice? (Pitam zato što me pojedini policajci nagovaraju da tako prelazim jer im je lakše izvršit kontrolu nego kad koristim BiH putovnicu u koju moraju udariti pečate.) Imam boravišnu dozvolu na neograničeno. Na engleskom je.
  3. Ma ne idem gore sa autom, idem avionom a pošto ja ne pilotiram onda nisam ni u prekršaju. Nego kad dođem na slobodne, a to je jednom mjesečno onda sam u BiH i ponekad normalno hoću otići u HR u šoping u posjetu rodbini i onda carina hoće svoje, daj im 3000, daj im 5000kn kao da ih ja berem sa drveta. Ako moja firma plaća moje zdravstveno u RH na koji način sam ja onda na teret HZZO ili koga već, ja im u biti uprihođujem, trebali bi mi dati kakvu pinku a ne kaznu
  4. Ok, hvala ekipa na pomoći. Nadam se da neće biti uporni i da me neće maltretirati kad im pokažem prijavu privremenog odlaska.
  5. Ok, ispada da je tako, u biti ispada da niti nisam u carinskom prekršaju jer imam uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu. Bio sam siguran da radim carinski prekršaj ali možda ipak ne?? Da li prijava privremenog odlaska iz RH znači u biti automatski da mi je mjesto uobičajenog boravka mjesto u inozemstvu koje sam naveo u prijavi? Mislim da je to bitno. Ukoliko je tako i ako me zatraže da dokažem to, kako ću dokazati da boravim van RH? Mene je pitala teta na granici gdje sam zdravstveno osiguran te da ću sljedeći put platiti kaznu ako ne budem u stanju dokazati da sam zdravsveno osiguran u inozemstvu.
  6. Ok, kako ću ja dokazati da sam van RH više od pola godine i hoće li carinik uvažiti to i shvatiti da nisam u carinskom prekršaju, može li članak zakona koji ovo potvrđuje? Onda mi je logičnije da napravim HR osobnu sa BiH prebivalištem gdje u biti trenutno i prebivam. Upravo stoga, primjerice, motornim vozilom stranih registracijskih oznaka, može u Republici Hrvatskoj upravljati isključivo strani državljanin s boravištem u zemlji registracije, drugi strani državljanin, koji ima boravište u nekoj trećoj zemlji, kao i hrvatski državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu, pri čemu se odnosno vozilo može sveukupno (dakle neovisno što eventualno povremeno i napušta carinsko područje RH) nalaziti i koristiti u Republici Hrvatskoj najviše šest mjeseci u dvanaestomjesečnom razdoblju, nakon čega odnosno vozilo mora napustiti carinsko područje. Hrvatski ili strani državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u Republici Hrvatskoj, ne smije koristiti vozilo stranih registracijskih oznaka u RH, neovisno što eventualno posjeduje vozačku dozvolu zemlje registracije. Obzirom na česte upite vezane za pitanje upravljanja stranim vozilima od strane dvojnih državljana, dodatno napominjemo da sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu (NNRH, broj 53/91 i 28/92) i državljani Republike Hrvatske koji imaju i strano državljanstvo (dakle, dvojno državljanstvo) pred tijelima državne uprave Republike Hrvatske smatraju se isključivo hrvatskim državljanima.No, u smislu ostvarivanja prava iz Aneksa C Konvencije o privremenom uvozu, nije od značaja državljanstvo, već prebivalište, odnosno boravište osobe koja koristi prijevozno sredstvo.To, primjerice, znači da se osoba koja ima državljanstvo Republike Hrvatske i strano državljanstvo, te prebivalište i uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj, smatra domaćom fizičkom osobom.Ukoliko, dakle, osoba s hrvatskim, stranim ili dvojnim državljanstvom ima uobičajeno mjesto boravka u carinskom području Republike Hrvatske, ista ne smije upravljati vozilima stranih registracijskih oznaka, odnosno vozilima na koje nije plaćena carina, poseban porez i PDV.U suprotnome čini teži carinski prekršaj, što u konačnici, osim prekršajne kazne, može uključivati i primjenu zaštitne mjere oduzimanja vozila kao predmeta prekršaja te naplatu carinskog duga (carina, PDV i trošarina) na navedeno vozilo. https://carina.gov.hr/vijesti/uporaba-vozila-stranih-registracijskih-oznaka-na-carinskom-podrucju-republike-hrvatske/979
  7. Ok, ako sam dobro razumio znači nisam u carinskom prekršaju. Nadam se da ste dobro pročitali moj prvi post i da sam uspio objasniti što me muči. Znači bez obzira što imam zdravstveno osiguranje u HR (plaća firma) i prebivalište, a vozim BiH tablice nisam u prekršaju? Kako da ja to objasnim teti na granici? Zadnji put mi je rekla da ako me opet zaustavi da mi ide kazna od par tisuća kuna. Točno tako. Prije par godina sam otišao u inozemstvo i tokom kalendarske godine sam više od pola godine van RH. U RH sam par tjedana kroz godinu.
  8. Kao hrvatski državljanin sa prebivalištem u HR nemam pravo voziti niti jedno drugo vozilo osim onog sa HR tablicama. I dalje čekam odgovor na moja pitanja, molim za pomoć i savjet.
  9. Pozdrav svima, novi sam ovdje pa ne zamjerite ako tema nije u pravom polju. Čini mi se da bi mogao ovdje dobiti informacije koje su mi potrebne pa evo pokušat ću objasniti svoj problem. Naime radi se o tome da imam dvojno državljanstvo (HR i BiH), imam i dvije putovnice te dvije osobne (HR i BiH) i imam vozačku (BiH). Živio i radio kako u HR tako i u BiH, sad trenutno živim (kad sam na slobodnim danima) u BiH, a radim u inozemstvu u jednoj od skandinavskih zemalja te sam uredno prijavio u MUP-u RH privremeni odlazak iz RH na 5g. Problem je što sad kad prelazim granicu sa vozilom koje je na BiH tablicama ja radim carinski prekršaj i to mi je jasno. Želim to izbjeći i ne stvarati probleme sam sebi tako da sam dosta istraživao po netu i raspitivao se ali nisam pronašao rješenje do sada. Molim vas ako znate na koji način ovo riješiti da mi odgovorite. Plaćam uredno sve što moram i ostalo je jedino taj problem carinskog prekršaja. Vozilo čak ni nije moje ali eto znam da i tako sa posudbom radim prekršaj. Neki govore da je to vezano za zdravstveno u RH ali ako moja firma iz inozemstva plaća moje zdravstveno u RH u čemu je onda problem? Kupnja vozila sa HR tablicama nije opcija jer onda radim isti prekršaj u BiH, barem mislim tako. Odjava sa zdravstvenog? Odjava prebivališta u RH? Definitivno želim zadržati HR osobnu i putovnicu jer su mi potrebni za odlazak u inozemstvo, ako se odjavim iz RH da li se mogu kasnije opet prijaviti ako se pojavi potreba za to? Nije isključeno da ću za 5-10g opet živjeti u RH. Molim vas za pomoć jer stvarno želim više ovo skinuti s vrata jer ovako mi je doslovno onemogućeno kretanje. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija