Jump to content

HrvojeTK

Korisnik
  • Broj objava

    43
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je HrvojeTK objavio

  1. Hvala! Može li onda kao takav refundirati od firme lovu za sl. putovanja i sl?
  2. Dobar dan! Dakle pitanje je - da li vlasnik nekog doo može biti zaposlen kao prokurist? Hvala!
  3. Od školarine bi se platili predavači
  4. Pozdrav, interesira me kako to funkcionira s udrugama, npr ja bih želio osnovati udrugu za edukaciju. Ljudi koji bi se educirali kroz udrugu uplačivali bi školarinu, kako to ona ide sa raspolaganjem s tim novcem? Hvala!
  5. Poštovani, imam doo za edukaciju i transakcije na poslovnom računu su mi 95% uplate školarine. Planiram otvoriti drugo trgovačko društvo kako bih onda na ta dva doo balansirao školarine da ne uđem u sustav PDVa. Pitanje: ako bi ta druga firma bila jdoo, kakva su mi ograničenja? Ima li netko iskustva s ovakvom situacijom u praksi? Hvala!
  6. Dobar dan! Interesira me kakva je procedura i koje potpore može ostvariti ženska osoba koja se samozapošljava? Trenutno je ta osoba vlasnik i direktor jedne firme. Ona je spremna povući se iz te firme, prijaviti na burzu i osnovati svoje poduzeće baš zbog olakšica. Da li je dovoljno za prijavu na burzu da se makne s direktorskog mjesta postojeće firme ili se mora maknuti i iz vlasništva? Hvala i lijep pozdrav, Hrvoje
  7. Postovanje, kad doo potpisuje ugovor o zakupu posl. Prostora sa fizickom osobom, treba li se taj ugovor tj. potpis ovjeriti kod javnog biljeznika? Hvala!
  8. Koliko ja znam, ni doo ni jdoo ne moraju imati niti jednog zaposlenog, direktor ako radi negdje drugdje i ima preko 5500kn brutto placu ne mora placati nikakve doprinose kreko svoje firme.
  9. Dobar dan! dakle zanima me treba li na nesto posebno voditi paznju kod sklapanje naseg d.o.o. Sa nekim srpskim d.o.o. Ili jednostavno obje strane potpisu i stave zig i to je to? Hvala!
  10. Poštovani, interesira me kako to ide s isplatom penala? Npr ako u nekom ugovoru stoji da je jedna strana dužna drugoj isplatiti 100kn penala odnosno odštete ukoliko raskine ugovor prije roka, da li se onda na tih 100kn plaća kakav pdv kod isplate ili se isplaćuje točno 100kn? Hvala!
  11. Da li je ok ovakva formulacija? Puno hvala! Kao garanciju za uredno ispunjenje svojih obaveza Zakupnik se obavezuje prilikom potpisa ovog ugovora zakupodavcu predati bianco zadužnicu u iznosu 15.000kn ovjerenu kod javnog bilježnika.
  12. Ako su zakupnina + režije 6500kn/mj, mislim da je ok 10.000kn, kakva je praksa?
  13. Poštovanje, zakupljujem poslovni prostor i iznajmivač traži u ugovoru da mu dam bjanko zadužnicu... Što je to točno odnosno koje su posljedice? Zašto bjanko, da li je to praksa ili je bolje tražiti da bude na neki iznos? Gdje se pribavlja ta zadužnica, u banci? Hvala!
  14. Poštovanje, interesira me vezano uz ugovor o radu; ako se u njemu navede da su radni dani svi dani u tjednu, dakle i vikendi, i da se tjedno radi 40h i da se za taj rad dobiva plaća xy kuna - da li je potrebno nešto posebno uvrstiti u ugovor? Pretpostavljam da je ovo dovoljno, da je temeljem toga jasno da je u cijeni rada obračunat i rad nedjeljom te da kod isplate ne treba nikakve dodatke stavljati? Također, kako je zakonom reguliran godišnji odmor, da li je dovoljno u ugovoru navesti da radnik ima pravo na 30 dana godišnjeg u kalendarskoj godini? Hvala!
  15. Hvala na odgovorima! Ostalo mi je samo još ovo nejasno: kupim recimo danas namještaj koji ima svoj PDV. Slijedećih 6mj nema transakcija po računu i onda nakon 6mj izdam fakturu s PDVom koji je jednak onom PDVu koji sam platio s namještajem. Pretpostavljam da se tu ništa ne prebija, mora se sve na razini mjeseca desiti, tj. i kupnja namještaja i izdavanje fakture za moje usluge?
  16. Poštovanje! Zanima me kako funkcionira "prebijanje PDV-a? Kužim da je to primjenjivo samo za one u sustavu PDVa te da se ne da odbiti predporez za neke stvari tipa reprezentacija, gorivo i sl. OK, takav obveznik izdaje fakture na kojima je naveden PDV. Npr izda Mjesečno x faktura na kojima je zbroj PDVa 100 novaca. Isti mjesec kupi gomilu dobara gdje je platio u zbroju 80 novaca. Da li to znači da je državi dužan uplatiti 20 novaca, umjesto 100? I dodatno, da li to odbijanje funkcionira na bazi mjeseca ili npr. tih 100 novaca PDVa tvrtka je naplatila preko faktura u siječnju, a kupovala je namještaj u prosincu, pa se može i to prebiti iako nije iz istog mjeseca? Hvala!
  17. Jesam li dobro shvatio da se onda ne treba prijaviti u porezni registar bez obzira što ima prometa po računu, dok firma ne počne s radom?
  18. OK, znaći može se bez problema otkazati ugovor, vjerojatno i bez navođena razloga, a jedina obveza poslodavca je otpremnina?
  19. Pozdrav! Kako to ide u privatnoj firmi s ugovorima o radu - npr ako netko ima ugovor na neodređeno, a vlasnik mu želi otkazati taj ugovor? Da li ugovor na neodređeno znači da nema šanse da se taj ugovor bez muke raskine ili? Hvala!
  20. Zanimljivo je to sve skupa... A što ako zaista u praksi još ne radim, ništa ne privređujem, a želim uplatiti neku fakturu nekome za nešto, npr. za namještaj jer tek opremam prostor da bi uopće mogao poslovati. Da li se to smatra da radim?
  21. Pozdrav, Zakonski rok za prijavu novoosnovane tvrtke na Poreznu upravu je 8 dana od dana početka obavljanja djelatnosti. Što se točno podrazumijeva pod početkom obavljanja djelatnosti? Hvala!
  22. Pozdrav svima, planiram zakupiti tj. unajmiti poslovni prostor od jednog jdoo. Kakva je praksa glede poreza, jdoo mora obračunati PDV na cijenu zakupa? Ima li još kakvih posebnih davanja? Nemam nikakvih iskustva oko ovoga pa pitam dobre ljude na ovom forumu za pomoć.
  23. Dobar dan! Imam jedno pitanje vezano uz ozljedu na radu. Imam doo koji još ne radi, a baviti će se edukacijom. Da li moram radnike tj. predavače osigurati od nezgoda ili je to rješeno samom prijavom radnika na HZZO? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija