Jump to content

Frabato

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

205 pregleda profila
  1. Hvala svima, da sad ne nabrajam sve tko je odgovarao. Sad bar znam kako je u praksi. Ja stvarno teško podnosim te komisije i teško se odlučujem uopće podnijeti zahtjev. U biti i ovaj su odradile moja žena i moja doktorica. Ovo je tek drugi put da podnosim, i oba puta su odradile one sva ta podnošenja zahtjeva, ja se samo "lječim" i gledam ne upadati u neprilike. Nikad lova nije bila u pitanju. Ja sam u spreman ostati na istoj visini mirovine, ali ne želim da me se posredno smatra ludim jer sam otišao u rat, a to je upravo ono što mi ovaj omjer poručuje. Postavio sam pitanje ovdje jer me je zadnji put baba razbucala, nisam napravio ništa tamo sva sreća, ali sam završio u bolnici nakon tog iskustva. pukao kad sam došao kući, i sad me je frka što bi moglo biti ako se netko bude ponašao kao ona i ovaj put. Al kao što sam negdje gore napisao, zakucat ću se lijekovima i pokušat ostati hladne glave bez obzira na provokacije i podsmjehe. Sretno svima u borbama s vjetrenjačama.
  2. Upravo to. Nije mi jasno kako može biti takav omjer ako je i moja invalidnost i nesposobnost za rad isključivo zbog teške forme PTSP-a koji je nastao kao posljedica ratnih djelovanja. Nikad prije nisam radio, jer otišao sam odmah iz srednje škole, nikad nisam imao nikakvih psihičkih trauma van rata. Otkuda uopće civilni dio? Ne znam kako drugi imaju, ali mi ovo moje nema smisla ni logike. Potpuno kontradiktorne odluke. Što se tiče pravilnika to i mene zanima, jer ovo je van svake pameti da vještačenje vrši specijalist s medicine rada, koji nema pojma o bolesti zbog koje ja tražim reviziju. On nije stručan čak ni za davanje mišljenja o mojoj bolesti, a kamoli za donošenje procjene. I stvarno bih volio znati koja su moja prava tamo kad dođem. Ja sam očekivao zadnji put da će neki psihijatar ili psiholog pogledati moje nalaze i napraviti neki intervju. Netko tko bar razumije nalaze iz tog područja, da će sjediti neki oblik komisije, kao što je to bilo za invalidnost. A ne da ću šetati i da će mi popisivati tetovaže jedna baba.
  3. Gle majstore. Kao prvo ne znam zašto Tigar pod navodnicima. Kao drugo, nitko nije ni tražio da ulaziš u moje zdravstvene probleme. Treće, kakve veze ima visina mirovine s mojim pitanjem? Razlozi zbog kojih tražim reviziju su isto nebitni i najvjerojatnije tebi nepojmljivi, isto tako ne možeš pojmiti ni kakvo je moje mišljenje i stavovi, niti iskustva u "samo" 800 dana borbenog sektora. Jer kao i što sam kažes, ti si jedan od onih koji "ne talasaju" kad im se kaže, a ja sam sušta suprotnost. Stvarno mi nije jasan razlog i smisao tvog posta, osim trolanja. Nemoj, prijatelju, nije ni vrijeme ni mjesto. Imam samo godinu i pol dana staža van vojske. Pokušao sam privatni posao dok sam još umišljao da ću ozdraviti, ali to je neslavno propalo. Nisam išao ranije iz vlastitih razloga koji su nebitni za temu. No zašto svi ovdje govorite o visini mirovine, a moje pitanje je o omjeru vojno/civilno?
  4. @Kompa @gonzo-stari Hvala na odgovorima. Moram priznati da mi i dalje nikako nije jasna logika svega toga (al to je moja glupost što upće tražim logiku u sustavu), no tako je kako je. Tri izvora informacija, tri različita tumačenja i objašnjenja. Sva tri, bar meni nemaju smisla (razgovarao sa kao što rekoh s centrom za branitelje, pa s jednom pravnicom koja je godinama radila u Ministarstvu Branitelja i sad ovdje) Npr. kakva funkcionalna sposobnost kad je meni zapečačeno da sam trajno nesposoban? Ja samo idem zbog nebuloznog omjera rat civilstvo. Sve ostalo je jasno, i ne tražim nikakva povećanja invalidnosti i sl. Uglavnom, sve je kao što je i bilo, bacaju nas od nemila do nedraga dok ili ne odustanemo ili ne puknemo. Stvarno se nikad nisam uživljavao u te zakone, niti u prava koja imam, i mirovinu i invalidnost sam dobio samo zato jer je moja socijalna radnica sve sama potegla, skupila papire i poslala, a ja sam se samo javio na komisiju. Ja sam sebe zavaravao da ću se izvući i da ću biti funkcionalna osoba opet jednog dana, no to su bile puste sanje. Samo se nadam da me baba nece baciti u raspamećeno stanje svojim pristupom i da ne bude nekog sr... (s moje strane). Nema mi druge nego se dobro zakucat lijekovima i molit Boga da ne kaze koju krivu. Hvala jošjednom. Pozdrav.
  5. Pozdrav, nadam se da ću ovdje dobiti savjet da više ne budem guska u magli, te se unaprijed zahvaljujem. Ovako, Dragovoljac sam od 7. mjeseca '91 s više od 800 dana borbenog sektora. Prijavio sam se odmah iz srednje škole u 1. Gardijsku Brigadu. E sad, dobio sam status HRVI 40% na osnovu PTSP-a i opću nesposobnost za rad. U mirovini sam od 2001. Kontinuirano se liječim od 1995. Bolnička liječenja, ambulantna i sve to pod dijagnozom PTSP-a. Omjer invalidnosti koji sam dobio je 30% rat i 70% civilstvo. I to je ono što meni nikako nije jasno. Napominjem opet, i mirovinu i invalidnost sam dobio na osnovu PTSP-a i samo toga. Nikakvih bolesti nikad nisam imao prije rata. 2014. sam išao novu procjenu omjera. U tvrtkovoj me je dočekala neka baba, cinična, bezobrazna. Doslovno mi rekla da malo hodam, popisala mi je tetovaže????? i to je bilo to. Rješenje nakon toga je bilo negativno i ostalo je na 30-70. Nisam se žalio, i ovo mi je bilo previše i ne mogu trčati od ureda do ureda da bih u svakom dobio drugačiju informaciju i bio poslan u drugi ured (zato sam prvo povečanje i tražio tek 2014.). Ako mi netko može pojasniti kako to da je omjer takav kakav je, kad je moja bolest u potpunosti posljedica rata? Svi nalazi to govore, a i moje godine, ratni put itd. I drugo pitanje je, je li normalno/po pravilima da me na novoj procjeni opet dočeka samo jedna baba s medicine rada i ona odlučuje o mom statusu? Odnosno, kako bi ta procjena trebala izgledati ako se provodi po pravilima? Pitam jer sam upravo sad pričao s Uredom za Branitelje i čovjek mi kaže da to mora biti komisija od najmanje 3 člana. Trenutačno sam ponovo u postupku za novu procjenu omjera, najvjerojatnije će me zvati ovaj mjesec ili početak iduće godine (tražili su da moja dr. opće prakse pošalje obrazac IN-1 novijeg datuma, iako je ovaj bio od 10 mjeseca kad sam počeo s novim postupkom, u toj sam fazi). To ću im dostaviti u Ponedjeljak. No volio bih biti spreman ovaj put bar da znam jel to mene netko u nezdrav mozak ili to stvarno tako ide. Još jednom, unaprijed hvala na svakoj pomoći i savjetu. Frabato
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija