Jump to content

damodar108

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. U zabilježbi stoji, ZABILJEŽBA, TRAŽBINA SOCIJALNE POMOĆI. ZA KORIST REPUBLIKE HRVATSKE ta datum stavljanja zabilježbe iz 2018. godine...
  2. Poštovanje, ako može mišljenje. Osoba zadnjih 20 godina prima socijalnu naknadu uvećanu nešto zbog radne nesposobnosti. Jer je imala dvije nekretnine, jedna posve bezvrijedna, 2018. godine stavljena je zabilježba na obje. Ukoliko bi nakon ssmrti država tražila isplatu svih naknada, na što ima pravo po zakonu, za koji period ona ima pravo tražiti islatu: - Zakon po kojemu je stavljena zabilježba donesen je 2014. godine, (mislim da prije toga nije bilo odredbi o zabilježbama) da li onda država ima pravo tražiti naknade za period od kada je donesn taj zakon - Budući, koliko znam, država sačinjava ugovor s korisnikom o socijalnim naknadama, da li to znači da od od onog trena kada je sklopljen ugovor o socijalnoj naknadi po Zakonu iz 2014. je vrjijeme za koje država može tražiti povrat novca - Za cijelokupno vrijeme primanja naknade, što malo vjerujem, jer se zakon ne bi smio primjenjivati retrogradno, mada ne znam kakav je zakon bio prije. - Ili od dana kada je stavljena zabilježba, što je malo vjerojatno, Zahvaljujem ako netko zna.
  3. Zahvaljujem, izgleda je tako, provjerio sam Zakon o mirovinskom osiguranju i to je ispravan izračun. Hvala!
  4. Osoba ima utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti, 61 god., ima 14 godina i 8 mjeseci radnog staža. Dobila je sveukupnu invalidsku mirovinu u iznosu nešto manje od 1200,00 u što je uračunat dodatak na mirovinu. Na internetu smo našli da je najniža inv. mirovina u Hrvatskoj 1639,00 kn. Je li taj podatak točan kao i ovaj podatak Najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1.7.2021. iznosi 71,53 kn. To znači da se dotičnoj osobi računala mirovina po vrijednosti od 71,53 kn po godini staža, i kada se tom izračunu dodatak na mirovinu dobiva se iznos 'normalne' mirovine. Zar ne bi invalidska mirovina trebala biti nešto veća nego ona koja se dobije množenjem boda s godinama staža. Ili se i kod invalidske mirovine godine staža množe s istim faktorom. Zahvaljujem barem na kratkom savjetu, da znamo da li uložiti žalbu. Rješenje je stiglo danas. Hvala!
  5. Zanima me ako mi netko može pomoći, ukoliko agencija za prodaju nekretnina ugovor sklapa s opunomoćenikom stvarnih vlasnika, ona vjerojatno mora tražiti od opunomoćenika pisanu punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika. Ukoliko je tako, a trebalo bi biti, koji točno zakon, članak i td., nalaže agenciji da mora od opunomoćenika zahtijevati takvu ispravu. Članak 21, točka 3, Zakona o posredovanju u prometu nekretnina kaže da agencija mora pribaviti i izvršiti uvid u isprave kojima se dokazuje vlasništvo ili drugo stvarno pravo na predmetnoj nekretnini. Da li se ovaj članak odnosi i na to da agencija mora izvršiti uvid u ispravu punomoći ili postoji drugi članak npr. Zakona o obveznim odnosima koji to nalaže, i ako ima, koji bi to mogao biti. Hvala
  6. Poštovanje, postoji li način da osoba jedan manji dio nasljedstva preda svome bratu na nekoliko godina, dakle da imovina službeno bude uknjižena na bratu ali da ona može kasnije biti njegovo vlasništvo. Također, ako netko nekome nešto pokloni, tj. nekretninu, putem darovnog ugovora, postoji li rok u kojem osoba mora taj ugovor realizirati, tj. uknjižiti nekretninu na sebe. Hvala.
  7. Pozdrav, Susjed oko pola metra od granice nadograđuje nešto, zapravo za sada samo šupa sa skalama za gore (potkrovlje), površine oko 2m/kv, nadalje planira podignuti razinu najvišeg stana oko 1,5 do 2 m od granice. Ja pretpostavljam da za sve to treba neka dozvola i saglasnost prvog susjeda, no čudno mi je da je on to već počeo raditi bez ikakve susjedove saglasnosti, a stoga vjerojatno i bez dozvole. Smije li se to raditi. Stvar je da nitko neće imati ništa protiv te dogradnje, dakle dotični susjed će to dozvoliti, no mislim da je ipak trebalo zamoliti susjeda za dozvolu i td., a ne bez ikakvog pitanja početi graditi. Da li to ipak znači da se smije... što bi mi bilo čudno. Naime radi se samo o povišenju najvišeg kata tj. potkrovlja za 1,5 m ili tako nešto plus šupa i skale. Sve se nalazi vrlo blizu centra samog grada. Hvala
  8. Molim savjet, osoba 60 godina, živi sama, nezaposlena, prima socijalnu naknadu, također ima psihijatrijsku dijagnozu, centar za soc. skrb uputio je na ocjenu radne sposobnosti, konačno rješenje komisije osoba radno nesposobna, bez ikakvih daljih komisija, osobi je dodijeljena nešto malo uvećana soc. naknada, tj. dodatak od oko 350 kn... itd. No, osoba ispunjava uvjete za invalidsku mirovinu u vezi staža, dakle ima radnog staža više od trećine radnog vijeka, osoba je išla tražiti invalidsku mirovinu ali joj nisu dali. Po meni apsurd, ako je regularna komisija zaključila da je osoba radno nesposobna, komisija koju plača RH, kako je moguće da druga to nije. Il je čovjek zdrav ili nije.... Ono što ja znam jeste da je osoba stvarno nesposobna za rad, što sada uraditi da ta osoba dobije zasluženu invalidsku mirovinu. Nemoguće je da postoje dvije medicine, dakle il je il nije. Je li stvarno postoje različiti kriteriji za određivanje radnje sposobnosti između komisija koje rade na dodjeljivanju invalidske mirovine i one za povećanje soc. nakande. Pri prvom traženju mirovine jedan liječnik je rekao da je problem nedostatak dokumentacije, ali čovjek nije bolestan ako ima dokumentaciju, čovjek je bolestan jer je bolestan. I to se lako može dokazati. Što bi bilo pametno uraditi, i kako to jedna komisija može donijeti jedan a druga drugi zaključak, a obje se temelje na istoj medicini i rade za RH. Hvala
  9. Tri osobe za života napravile su međusobnu razdiobu za života, no ona se temelji samo na tome što je jedan roditelj ostavio svojoj djeci, znači razdioba nekretnine među svoje dvoje djece. U ugovoru stoji da su modifikacije ugovora moguće samo uz suglasnost sve tri stranke. Budući da je roditelj taj koji je svoju imovinu raspodijelio, može li on samovoljno promijeniti neke stavke ugovora. Da li ugovor o razdiobi za života zapravo znači da on vrijedi od trenutka kada su ga stranke potpisale. Hvala.
  10. Još bih htio dodati da osoba, jer je starija, isključivo jer bi željela izbjeći neugodnosti sudskog procesa, želi agenciji isplatiti proviziju za svoj udio, ali agencija traži proviziju na cjelokupno plaćeni iznos. Dakle za iznos koji niti je primila i za udio nekretnine koji nije ni posjedovala. Hvala.
  11. Poštovani, osoba je bila vlasnik manjeg dijela nekretnine. Bez punomoći drugih vlasnika s agencijom za nekretnine sklopila je ugovor za posredovanje u prodaji. Agenciji je bilo jasno da je osoba vlasnik samo jednog dijela. Kuća je konačno direktno prodana kupcu za kojeg agencija tvrdi da ga je ona pronašla. Kupac je tek jednom, dok je već direktno bez posredstva agencije razgovarao o kući s osobom koja je s agencijom sklopila ugovor, s agencijom putem telefona razgovarao o nekim drugim kućama, te je bila spomenuta i kuća koju je kupio. Kupac agenciju nikad nije fizičko posjetio niti je agencija s njim sklopila ikakav ugovor, niti ga je naravno dovela osobi. Agencija konačno traži od osobe koja je s njom potpisala ugovor da joj isplati cijeli iznos provizije, tj. proviziju na cijeli iznos koji je kupac platio. Može li agencija, zato što je tek telefonom jednom razgovarala o kupljenoj kući, tražiti isplatu provizije od osobe koja je s njom, iako je vlasnik samo malog dijela, sklopila ugovor. Ako ima, može li tražiti isplatu cijele provizije. Odnosno, može li agencija tražiti od osobe isplatu provizije za dio kuće za koji osoba nije primila nikakav novac niti ga je smjela prodavati, niti ga je zapravo prodala. Ostali vlasnici, samostalno su, bez ikakvih potpisanih ugovora, svoje udjele prodali kupcu. Hvala.
  12. To sada ne znam, to se upravo pojavilo na izvadku, dakle vjerojatno je potrebno otići kod njih.... Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija