Jump to content

MatijaZg

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, imam nekoliko pitanja u vezi povrata sukladno Zakonu o zaštiti potrošača. 1. U zakonu stoji da povrat nije vrijedi ukoliko je roba/usluga prodana od strane fizičke osobe. Smatra li se ovdje da je obrtnik fizička osoba? 2. Ako se prije kupnje kupca upozori da nema pravo na jednokratni raskid ugovora o kupnji digitalnog sadržaja dali je to važeće i sukladno zakonu jer na više mjesta nailazim na različite informacije? Stavak zakona kaže: "...u slučaju sklapanja ugovora kojemu je predmet digitalni sadržaj koji nije isporučen na materijalnom nosaču podataka, rok iz stavka 1. ovoga članka započinje teći od dana sklapanja ugovora." Na EU stranici za potrošače stoji: "Imajte na umu da se dvotjedni rok za odustajanje ne primjenjuje na: digitalni sadržaj na internetu nakon što ste pokrenuli preuzimanje ili prijenos (streaming) i pristali na gubitak prava na odustajanje po započinjanju izvedbe" Znači li to ukoliko kupim licencu za neki program gubim pravo na povrat ili ga ipak ostvarujem? 3. Stoji da ukoliko je roba rađena po posebnim zahtjevima kupca isti ne ostvaruje pravo na povrat unutar 14 dana odnosi li se to na grafički dizajn? 4. Ukoliko obrtnik navede izričito i uz potrebnu potvrdu da je kupac razumio da za određenu uslugu gubi pravo na raskid unutar 14 dana smatra li se to sukladno zakonu? Hvala unaprijed na odgovorima.
  2. Pozdrav, radio sam sezonski posao na Lošinju ljetos kao trgovac preko učeničkig servisa. Poslodavac nije ovjerio ugovor niti mi je isplatio plaću, a u međuvremenu je navodno pobjegao u Sloveniju na psihijatriju kako bi se izvukao od porezne koja je naletila u međuvremenu, a nije pročešljala ugovore nego samo na temelju neizdanog računa naplatila kaznu obrtu i fizičkoj osobi (poslodavcu). A kolegica (prijavljena preko burze) i ja nismo dobili ni kune. Učenički servis očito nema nikakav mehanizam zaštite. Kako da istjeram pravdu iz svega ovog? I imate li neki savjet za nadolazeću sezonu da se ovako nešto ne ponovi? Unaprijed hvala !
  3. U Zakonu o nasljeđivanju jasno piše: Članak 29. (3) Zbog nedostatka u obliku ponište­­nje oporuke može zahtijevati nakon otvara­­nja nas­­ljedstva samo osoba koja za to ima pravni interes, i to u roku od godinu dana od kada je saznala za oporuku, a najdu­­lje za 10 godina od proglaše­­nja oporuke. Rok od godinu dana ne može početi teći prije proglaše­­nja oporuke.
  4. Pozdrav, danas ujutro me uhvatila kontrola na glavnom kolodvoru i napisali mi kaznu uz to da ako im nedam isprave ću morat platit troškove dolaska policije itd. Sada me zanima kako da se izvučem od kazne pošto više ne vrijedi onaj oprost za prvi put. Također sam se žalio ali je žalba odbijena, a gospođa na remizi mi kaže da žalbe uvažavaju samo redovnim platišama kojima se dogodi da nisu uplatili pokaz nehotice. Što da radim? Unaprijed hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija