Jump to content

Ginko72

Korisnik
 • Broj objava

  22
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Ginko72 objavio

 1. Ginko72

  HRVI

  Prošlo tek 35 dana od vještačenja kad sam bio, kad stigne ok, samo da ne skinu status ispod 20 % !!
 2. Ginko72

  HRVI

  Kako sam bio u blizini našeg područnog ureda za min. hrvatskih branitelja, pitao sam reda radi koliko se čeka rješenje ako znaju. Rečeno mi je cca 60 dana minimalno. Što god to značilo.
 3. Koliko sam upoznat, u zahtjevu ( od 3 lista) kojeg ispunjavaš između ostalih podataka navedeš svjedoke. U pozivu isto tako napominju da sa svjedocima dolaziš na određeni dan. Mene su pitali hoću li potvrdu da sam predao, i kako sam ju tražio dobio sam ovjerenu ( datum zaprimanja i pečat ) kopiju prve strane svoga zahtjeva.
 4. Kod mene je bio poziv od predaje zahtjeva nepunih 7 mjeseci, rješenje sam dobio nakon 7 dana od izjave koju sam dao zajedno sa 2 svjedoka iz voda.
 5. Približava mi se drugo vještačenje u uredu HZMO-a, a meni nekako sve više muka. Puno tih nedoumica mi u glavi. Da pojasnim, nekad sam bio kv vozač sve do srčanog udara u 10/2017. Ugovor o radu imam na neodređeno vrijeme, posao kv vozač autobusa. Prijavom dr.opće prakse MUP-u, na pregledu na Medicini rada zbog 9 trajnih dijagnoza trajno gubim u 9/2019 g. profesionalne kategorije C, D i B u prof.svrhe, i jedva dobijam B.kat. na godinu dana ( zbog aneurizme ). Kao dragovoljac DR-a sa 3 upisane dijagnoze (1994.g) u vojnu knjižicu , zahtjev za RVI sam predao prošle godine, prošao predkomisiju i sad čekam poziv u Tvrtkovu. Na bolovanju sam sad već 25 mjeseci. Po pretragama i uputnicama koje još moram obaviti do 30.06.2020 to se bude odužilo. Kako čujem, izuzetno je teško na vještačenju dobiti barem invalidsku mirovinu, što bi po dr. specijalistima ( neurolog , psihijatar, kardiolog, psiholog) bilo logično jer nažalost više nisam sposoban za red. Sad nastaje problem. Načuo sam da mi naknada za bolovanje ( sad dobivam 2.800,00 kn) uskoro pada za duplo. Prilikom predaje doznaka , usmeno mi je knjigovođa rekao da se firma zatvara s 31.12.2019., i to da ću vjerojatno dobiti pismenu obavijest. Ostali vozači prelaze u drugu firmu, dok ja ne mogu, jer gubitkom prof. dozvola, ugovor o radu više nije održiv. Budućnost neizvjesna, ima li kakvih savjeta što uraditi i kako dalje ?
 6. Kod mene sličan slučaj, bio na vještačenju krajem 3 mjeseca. Ako se radi o Karlovačkoj županiji, tj. ako si bio na vještačenju u Ogulinu, sva dokumentacija svih vještačenja ( od 2/19) branitelja je vraćena zbog neadekvatno ispunjene dokumentacije doktora iz Ogulina, jer su u Zagrebu postrožili kriterije a ovi to nisu pratili. A od 01.07.2019 se vještačenje radi u OP Karlovac, kako je ustvari i prije trebalo biti. Ogulin još nije poslao ništa niti u Karlovac, koji to prosljeđuje u Zagreb. Kolega koji je obavio u Ogulinu vještačenje u 9/2018, bio je u Zagrebu, obavio vještačenje , dobio prije 2 mjeseca privremeno rješenje na 20%.
 7. Eto, od danas nisam više profesionalni KV vozač. Na Medicini rada platio sam pregled 562,00 kn, bio tamo preko 5 sati , i dobio Uvjerenje da sam sposoban za vozača B,F,G,AM kategorije s ograničenjem na 1 godinu , po čl.15.3. Kako sam shvatio samo na 1 g. zbog aneurizme srca. Dalje piše : Nesposoban za vozača C1,C,D kategorije i B kategorije u profesionalne svrhe. Od 6 doktora, gledajući prijašnje nalaze troje me pitalo dali sam u mirovini. Hm, pa nisam ni mislio da sam tako star. Čude se što me dr.opće prakse nije prije prijavila, jer sam na bolovanju sad već 23 mjeseca. Nakon izlaska iz vojske, vozio sam kombi , kasnije autobus. U životu sam samo to radio, a sad mi očito slijedi otkaz (jer nemam uvjete za rad) iako sam na bolovanju, vještačenje u HZMO za invalidsku mirovinu , ili me misle čak prekvalificirati . Kod nas je sve moguće. Slutio sam da mi to slijedi, ali nekako kad dođe do toga, nakon toliko godina, nije mi svejedno. J...ga.
 8. Eto dva puta su me tražili na adresi prebivališta. Jučer me zvali na mobitel, da me ne mogu naći, a ja im kažem da sam na adresi boravišta kojeg sam uredno prijavio u MUP, da sam bliže hitnoj. Kako sam danas i tako išao predat doznake u firmu, usput sam u MUP-u podigao i taj Zaključak ( tako se zove ). Po ovome, prijava doktora OP znači i odlazak, jer imam 15 dana od primitka da obavim izvanredni liječnički, ako ne donesem Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za sigurno upravljanje vozilom uzimaju mi vozačku dozvolu, sve dok to ne učinim. Na Zaključak nema prava žalbe. Naravno navedeno je da u slučaju da ga prođem, oni snose troškove pregleda.
 9. Neke stvari je teško prihvatiti, ali tako je. Primjerice, ratni zapovjednik mi ima čin satnika, a treći čovjek NZ koji nije bio ni blizu akcije, zamisli čin bojnika. Samo, kako čitam po portalima sve nas je više, a jučer je pokopan branitelj, ove godine 1475.ti po redu, godište 1971. Čudno, ne ??
 10. Poštovanje, upravo takvi kao ti ste pravi hrvatski branitelji na koje sam mislio i kojima smo se mi klinci divili i probali ih pratiti. I kod nas na karlovačkom ratištu je bilo vatreno. Povremeno kad se nađe ekipa iz tih dana na nama poznatoj lokaciji lokalnog kafića, razgovaramo između ostalog i o tim kriterijima koje gore na vrhu određuju kako im odgovara. Čovjek neki put poludi kad vidi što se sve radilo i riktalo nekim pojedincima, a to se radi i danas. Konkretno ja nisam imao problema sa tim dokazivanjem pa imam status branitelja-dragovoljca , osim za NZ ( i za to sam dobio rješenje prošli tjedan ), ali mnogim dečkima u razgovoru sam čuo da im je nekim slučajem „nestalo“ 4,5 ili 6 mjeseci ratnog puta, kako oni misle vjerojatno jer su imali i tako dosta dana. No, to je već druga, puno osjetljivija tema. Što reći, gore navedeni mladi čovjek ima pravo na status branitelja, daljnji komentari su suvišni.
 11. Točno si naveo. U razgovoru sa predsjednikom udruge stvarno mi je rečeno da ima pravo na status branitelja pa makar bio 1 dan u tom vremenu i nije ni vidio prvu borbenu crtu kako je i naveo poštovani esigente. No kako sam rekao, interesantno je da na Središnjem državnom portalu što je prikazao poštovani maličovjek u prijašnjem postu , niti na HZMO-u to nisu naveli niti tako piše, kako je navedeno u Zakonu kao da to nije ista država. Znači od 3 glavne web stranice, tj. mjesta na koje bi se recimo danas čovjek informirao, čak dvije se nisu prilagodile današnjem Zakonu. Što reći na to. Hm.
 12. O Sanaderu, tzv.branitelju i počasnom pukovniku nije ni za govoriti i uspoređivati ga sa bilo kojim braniteljem nema smisla. Ako je čovjek napisao vrijeme od 23.05. do 30.06.1996, to je čak 38 dana. Nedostaje mu „samo“ 62 dana. Molio bi da mi pojasniš gdje piše da se službeno vodi ratno stanje do 30.06.1996.g. tj. koje su to borbene aktivnosti bile u Hrvatskoj u 5. i 6.mj.1996.g. čisto da znam. Te 1996.g. je bila mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja i demobilizacija pričuvnih vojnika i nikako mi nije jasno zašto je uopće stavljena u zakon, iako na stranici na središnjem državnom portalu niti na stranici HZMO nije navedena. Bio bi apsurd da se samo za to vrijeme ( 1996.g.) daje status branitelja. O čemu se ovdje radi ? Mnogi moji suborci morali su dokazivati da su bili u ratu počevši od 1991.g kad smo bili maturanti, dečki bez vojnog iskustva i obuke, a da ne govorim za 1992 i 1993.g. kada su govorili već onda da rata nema. Malo po malo, većina nas je uspjela to dokazati i ima status branitelja ili branitelja-dragovoljca ali za godine kada je bilo rata. Nažalost, dobar dio je napravio suicid, ili je ozbiljno bolestan. U rat se nije išlo glavom i mislima o nekoj plaći ili činovima, već srcem i dozom ludosti. Pritom nas je većina zadobila ozljede koje se mogu „sanirati“, ali ne izliječiti. Za to smo si sami krivi. Za mene je ono što sam prije naveo pravi hrvatski branitelj. Lijepo je da se mladi čovjek odlučio za službu u MUP-u, ali ajmo biti realni, to ne znači da je time zaslužio i status branitelja. Naravno, cijenim druga mišljenja, ako imaju smisla. Iako, izgleda da je kod nas sve moguće pa možda i dobije taj sada kako čujem dosta traženi "zasluženi " status.
 13. Hvala, pitao sam neke dečke kako su prošli. Prije je bilo lakše, od 01.07 nešto su postrožili. Realno gledano, kako da u ovom trenutku vozim autobus pun djece, sa toliko dijagnoza. Ne bi se ni usudio, niti želim riskirati nečiji život. Ukratko, na domaće rečeno, s..... kralježnica, ošla psiha, imao teški infarkt ( 20% srca odstranjeno), predinfarkt i predmoždani, a ostala mi i aneurizma srca. Kako god odluče, ja se slažem. Javim kad odradim što traže. Ionako idem u petak na novo psihološko testiranje.
 14. I mi smo kao 18.godišnjaci bili u naoružanim dragovoljačkim odredima NZ 1991, kada su bila borbena djelovanja, ipak veći dio nas nije dobio status branitelja na tu osnovu već kasnije kao pripadnici ratnih postrojbi. Za status branitelja treba 100 dana borbenog sektora, a tražiti ga za razdoblje 1996.g kad nije bilo borbenih djelovanja mi se ne čini opravdanim. Čisto sumnjam da ćeš ga dobiti, a realno nisi ni zaslužio.
 15. Ima nas puno branitelja ispod 50, ali bolest ne pita. Eto, to i mene čeka, iako nakon skoro dvije godine bolovanja čudim se da me nije prije doktorica prijavila. Tražili su me iz Mup-a u petak na adresi prebivališta da mi uruče poziv, ali me nisu našli jer sam na adresi boravišta tj.bliže bolnici. Slijedi mi izvanredni liječnički, a nakon toga min.3 mjeseca uzimanje vozačke. Kao profesionalni vozač sa B,C,D kat. vjerojatno C i D kat., više neću dobiti natrag. Dijagnoze: F62, F 43.1, F 45, I25.2, I21.0, I10, I25.3, Z95.5, Neuraligia intercostalies lat.sin.recid., Insuff posturales. Terapija mi je nakon dužeg vremena pogođena, i pijem 8-11 tableta dnevno, zavisno kako se osjećam. Čekam u ponedjeljak da mi uruče taj poziv, a nema šanse da prođem liječnički na medicini rada. Naravno, kad to sve obavim, napisat ću kako je završilo.
 16. Ah, kako bude, nakon 5,5 mjeseci čekanja, bio sam u Ogulinu zajedno sa još osam ljudi, 7 mlađih i nas dvojica starijih. Svi smo bili isprovocirani jednim vještakom- doktoricom. Očekuješ barem mrvicu poštovanja, ali samo ti dignu tlak , da mi je došlo iščupat jezičinu toj šugavoj doktorici koja se cereka cijelo vrijeme, upada u riječ i "podjebava". Sve se zna, puno se dobije, ali na ovaj način komunikacije ( bez obzira što se govori da to namjerno rade) kad tad će je netko zaštekat bez obzira na posljedice. Kad se malo smirim, ispričat ću svoje iskustvo. Obično u glavnom stožeru HKoV-e u Karlovcu ratni put brzo pošalju, ja sam ga dobio za 20 dana.
 17. Sretno ti bilo, ja bio jučer i nisam pretjerano oduševljen postupcima vještaka. Da probam odgovoriti barem ono što znam. 1. Kolega je ratni put dugo čekao u MUP-u, nakon 4 mjeseca pisao požurnicu. Ona se šalje zavisno gdje si bio. 2. Godine 1992.g je bilo služenje vojnog roka ( 10 mjeseci), i sam sam dobio poziv u 4 mjesecu za služenje u svibnju, ali kako sam bio prije poziva preko 100 dana u postrojbi, dobio sam status dragovoljca. Mislim da je za 1992.g.nemoguće dobiti, jedino ako se radi o slučaju slično mome ( ja sam poziv pokazao u uredu). 3. Komisija uzima i te nalaze, i sam imam 1 nalaz kardiologa i 1 nalaz psihijatra. 4. Kako sam shvatio, uz navedene jedino još i dragovoljci imaju isti faktor, ali neka potvrde iskusniji dečki. 5. Kako sam pročitao : Kumulirana mirovina sastoji se od razmjernog dijela mirovine utvrđenog prema ZOPHBDR-u i razmjernog dijela mirovine utvrđenog prema ZOMO-u, za dio invalidnosti nastale zbog uzroka koji nisu u vezi s okolnostima obrane suvereniteta R Hrvatske. Za ovo najbolje pitati poštovanog „prof“ tj. g. Zvonimira, znalca i stručnjaka.
 18. Ako se radi o NZ, onda se čeka 6-8 mjeseci da se pozove stranka sa svjedocima, jer imaju jako puno zahtjeva. Tako je meni rečeno odmah kod predaje. Uz popunjeni obrazac tj. zahtjev za utvrđivanje statusa koji se sastoji od 3 strane, kojeg sam predao u 12/2018., uz sve traženo sam naveo zapovjednika i još 3 svjedoka (člana voda), dao sam i kopiju iskaznice i spomenice dom.rata. Prije toga me je također tražila u kartonu, sva sreća, naveden sam tamo. Nažalost, mnogi nemaju te sreće.
 19. Predati ispunjeni obrazac koji Vam daju u područnom uredu ministarstva obrane, a oni vam daju potvrdu o statusu branitelja ili branitelja dragovoljca, ili ne daju niti jedno od toga, zavisno kako je čovjek upisan u njihovu evidenciju. Ja da nisam priložio original Poziv za služenje vojnog roka ( kojeg sam svom srećom našao ), a bio sam prije poziva više od 100 dana u postrojbi, ne bi bilo ništa od toga. Pristupom ljudi koji rade u uredima min.branitelja sam vrlo zadovoljan, dok ovim drugim baš i ne, nisu pretjerano ljubazni.
 20. Ne, nažalost, kao i mnogima sudjelovanje u NZ ( CZ) od 18.10.1991 - 31.12.1991 mi nije priznato, ali sam podnio krajem prošle godine zahtjev za priznavanje. Nisam to ni planirao, jer baš i nemam živaca za bespotrebno dokazivanje nečega što bi oni trebali imati uvedeno u knjige NZ ( koje su očito zbog podobnih nestale ) , ali mi je savjetnica u područnom uredu min.branitelja rekla da bez obzira na dobiveni status branitelja-dragovoljca predam i to. Javio sam se u NZ gdje su mi bili prijatelji i dečki sa kojima sam išao u srednju školu, a ne gdje sam prijavljen jer tamo nije bilo rata. Kako nisam završio školu, nisam imao obavezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu, niti sam regulirao obvezu služenja vojnog roka. Poziv za služenje vojnog roka sam dobio u 4/1992 da služim vojni rok u svibnju ako nemam prepreka ( misle na završenu školu što nisam obavio) , a ja sam već imao preko 100 dana u postrojbi, kad sam se javio u ured za obranu 15.04.1992. Također, tek pretprošlu nedjelju sam našao u starim ladicama ( iako se tih dokumenata ne sjećam ) : POZIV u oružane snage RH - za NZ - (dečki kažu da smo ih dobivali naknadno), iako sam se tamo javio sam. Navodno, poziv je morao dobiti svaki član voda. POTVRDA ovjerena od zapovjedništva postrojbe –gdje se navodi da sam bio pripadnik NZ od 15.12.1991. do 08.01.1992. iako sam već od 01.01.1992 bio pripadnik vojne postrojbe. Ujedno se u potvrdi navodi da sam pripadnik postrojbe od 09.01.1992.g. do danas, tj.do izdavanja potvrde 24.3.1992.g. Koliko se sjećam, nisu nam ni tada priznavali cijelu NZ, jer nismo ni smjeli biti u njoj ( ne znam zašto). A bilo nas je školaraca od 16 do 19 g. Samo sa ovim dokumentima što sam našao, imam 31 dan do 15.01.1992.g.i isti status bilo po starom ili novom zakonu. Isto tako u nađenim dokumentima spajam već priznato, bez prekida iz NZ u postrojbu. Nikada do 9/2018 nisam tražio niti vadio niti jedan dokument u uredu obrane, dok se zbog zdravlja ( još 1994.g. imao 5 , sad 9 trajnih dijagnoza) nisam ipak odlučio, a i da ženi olakšam papirologiju ako mi se opet nešto desi. Kao i mnogi, nismo se javljali zbog mirovina niti povlastica. Smatrao sam to moralnom obavezom i ponosio se time. Nakon toliko godina teško je bilo što dobiti od ljudi u područnom uredu ministarstva obrane (osim ako nemaš veze ili potplatiš), možda jedino ako imaš napismeno, a to je malo tko čuvao.
 21. Pozdrav ! Kod mene je bio ovakav slučaj. Od početka mi je priznat status branitelja, ali ne i dragovoljca. Kopirajući članak novog zakona, došao sam u ured obrane i pokazao čl.5 st.2 Zakona, gdje piše da je dragovoljac i branitelj KOJI NIJE IMAO OBVEZU SUDJELOVANJA U PRIČUVNOM SASTAVU , ili NIJE REGULIRAO OBVEZU SLUŽENJA VOJNOG ROKA , ako je sudjelovao u obrani kao pripadnik borbenog sektora b) najmanje 100 dana u razdoblju od 05.kolovoza 1990. do 31.prosinca 1995. Sudjelovanje u NZ mi nisu priznali, kao ni prvih 8 dana 1992.g. Našao sam original poziv za služenje vojnog roka , u kojem se trebam javit u ured obrane sa 15.04.1992, ( za služenje u svibnju), a ja sam već bio u NZ od 18.10.1991.g.i kasnije u postrojbi do 31.08.1992. Srednju školu sam završio u 10/1992 tj. ispravio negativnu ocjenu i maturirao početkom 1993.g. U međuvremenu doslužio sam vojni rok od 18.10.1992.-30.04.1993. tj 194 dana. Vidjevši da me ne mogu muljat, dali su mi papir, popunio sam ga i 11.12.2018. dobio sam potvrdu statusa dragovoljca, koji mi siguran sam i pripada.
×
×
 • Napravi novi...