Jump to content

nikola5

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. u hrvatskoj koliko sam ja upucen, kao kolekcionar mozete skupljati staro oruzje(prepostavljam ono oruzje koje vise nemoze pucati, ili je toliko staro da nije sigurno pucati iz njega) i s time da nesmijete imati municiju za to oruzje. morati cu se raspitati u austriji sto se tice eu propusnice dali s njom mozda mogu preko granice i u druge zemlje koje spadaju u EU, vrlo vjerojatno necu moci jer svaka zemlja ima svoja pravila i zakon, neovisno dali bila u eu ili ne, ali nista me nekosta raspitati se i znati jednu stvar vise u zivotu. u austriji mozete posjedovati B(polu automatici i pistolji), C(puske i snajperi za "lov") i D(zracne puske, plinski pistolj itd) a razlog kupnje morate imati i nemozete samo doci u oruzarnicu i reci "kupit cu tu i tu pusku, jer ono, zasto ne...", znaci razlog morate imati i reci koji je taj razlog. ja osobno sam naveo samo obrana i kolekcija(ako kupite oruzje samo kao "kolekcionar" mozete posjedovati municiju za to oruzje i ici u streljanju i pucati iz njega). za B kategoriju morate dokazati ili otici na trening da dokazete da znate baratati oruzjem, imati 20+ godina, biti drzavljanin austrije ili jedne od europskih zemalja, imati cist dosje, imati stalni boravak u austriji, biti mentalno stabilni i neimati povjest psihickih bolesti kod sebe ili u obitelji. nakon svih tih provjera, dobiti cete dozvolu za B kategoriju i imati pravo posjedovati oruzja koja spadaju u tu kategoriju. za C i D kategoriju nemorate imati nikakvu dozvolu samo morate ispunjavat sljedece uvjete: 18+ godina, biti drzavljanin austrije ili jedne od europskih zemalja, imati cist dosje, imati stalni boravak u austriji. ako sve to imate, mozete kupiti oruzje te kategorije, ali nakon kupnje morate u roku od 6 tjedana otici i prijaviti u policijsku postaju da posjedujete to oruzje. a nevjerujem da ima limit koliko jedna osoba smije imati oruzja C i D kategorije. znam samo da kada sam otisao u oruzarnicu i kupio svoj pistolj, covijek koji mi ga je prodao rekao je da smijem posjedovati maksimum 2 pistolja po osobi. za sva oruzja(osim D kategorije koliko sam ja upucen) morate imati sigurno mjesto gdije ih mozete spremiti i pristup smijete imati samo vi i nitko drugi. to vam nitko nece reci pri kupnji oruzja ili pitati dali imate sigurno mjesto gdije cete odloziti svoja oruzja, ali ako vam dođe policija ili kontrola, i vidi da nemate sigurno mjesto za oruzja, vjerujem da gubite svako pravo na posjedovanja bilo kojeg oruzja, oduzima vam se B kategorija(ako ste ju imali) i mozete ocekivati kaznu. nisam siguran na koliko dugo ta zabrana traje i dali uopce ima vremensko ogranicenje, ali najbolje vam je kupiti odmah sef za oruzja i bit cete bez brige.
  2. ali koliko sam shvatio EU propusnica se moze dobiti samo ako idete uvesti oruzje u RH i bavite se lovom, sportom ili nekim od vec navedenih stvari, u mom slucaju nemogu dobiti EU propusnicu jer se nebavim navedenim stvarima i za nabavu oruzja u austriji sam naveo: samobrana i kolekcionar ja inace zivim u austriji vec par godina i od prvog dana sam napravio stalni boravak i nasao posao, auto s kojim sam dosao je imao hrvatske tablice i morao sam ga ili prodati u HR ili platiti prijenos kao da sam ga uvezao u austriu iz hrvatske(ja sam odlucio prodat u HR). isao sam nedavno u policijsku postaju da promjenim hrvatsku vozacku u austrijsku jer mi je receno da imam 2 godine da promjenim vozacku, ali kada sam otisao, zenska mi je rekla da nisam obavezan promjeniti vozacku jer su to vozacke po europskom standardu i da "jos" imam vremena. ja neznam sta je tocno mislila pod "jos", prepostavljam da je mislila na to da mi jos moja vozacka traje 7 godina i da ju nemoram mjenjati dok neistekne. a inace me policija zaustavila sveukupno 2 puta u mom autu sa austrijskim tablicama i trazili su me vozacku, osiguranje od auta i papir na kojem pise potvrda o stalnom boravku i nikada mi nisu nista rekli za hrvatsku vozacku.
  3. hvala na objasnjenju i pojasnjenju zakona, bili ste od mnogo pomoci, a sto se tice HR drzavljanstva, nikada ga nisam izgubio ili predao, jos uvijek sam polu hrvat, kao cijelog svog zivota hehe, samo sam mislio da ako imate oruzani list kao europljanin, da taj oruzani list onda vrijedi za ostale europske unije, kao sto naprimjer vozacka vrijedi u austriji i nikada nemoram napraviti austrijsku ako nezelim. a svejedno mogu voziti bilo koji auto s hrvatskim ili austrijskim tablicama, ali npr ako uzmem austrijsku vozacku, onda nemogu voziti auto s hrvatskim tablicama, samo austrijskim, razlog tome je sto hrvati to zabranjuju zakonom, a dok austrijance nije pretjerano briga dokle god placate registraciju, osiguranje itd... ugl ako itko drugi čita ovo i ode ili planira ici u austriju posto od ove godine navodno hrvati ce moci doci u austriju raditi, znajte da ako imate želju sakupljati oruzja B, C i D, u austriji to mozete raditi, cak mozete otici u oruzarnicu i pucati oruzja koja spadaju u kategoriju A. dokle god ste drzavljanin jedne od europskih zemalja, pa cak iako u mom slucaju hrvatska nedopusta oruzja i oruzanu dozvolu je prakticki nemoguce dobiti kao hrvatski građanin, u austriji cete moci dobiti dozvolu i posjedovati B kategoriju, a dok oruzja C i D kategoriju mozete kupiti bez oruzane dozvole, samo morate prijaviti oruzje u sto kracem roku. hvala jos jednom na odgovorima sivko i lp.
  4. hvala na linku, pročitao sam ga i izgleda ako sam dobro shvatio vas i link koji ste mi poslali, ako nisam clan nekon sporta koji ukljucuje oruzja ili clan lovackog drustva, onda nema sanse da uvedem oruzje u hrvatsku, a posto sam ja naveo razlog zbog kojeg sam kupio oruzje je samo obrana i kolekcija, po hrvatskom zakonu kao kolekcionar mogu dobiti oruzanu dozvolu ali nesmijem posjedovati municiju za oruzja koja posjedujem, a samo obrana koliko sam shvatio po ovom zakonu nije dovoljan razlog da uvedem oruzje u RH. samo me zanima sta je sa kategorijom d, u austriji za d kategoriju nemorate prijaviti negdije da ju imate, pogotovo kada se radi o prinskom pistolju koji bih htijeo uzeti sa sobom preko granice, ali nemogu naci nigdije zakon dali kategorija d se smije prenositi preko granice, pogoovo plinski pistolj jer on u austriji nespada u niti jednu kategoriju jer neispaljuje nista, samo izvodi zvuk, a dok u hrv plinski pistolj spada u d kategoriju. ako mi netko moze reci zakon o tome, bio bih zahvalan. ako jos mogu samo pitati za ovaj link sto mi je sivko pokazao, piše da oruzje mora biti upisano u "europsku oružnu propusnicu", jer mi netko moze objasniti sta je to tocno i ako imam tu propusnicu, jer mogu onda uvesti oruzje, ili jos uvijek moram imati i tu propusnicu ali i dokazati da sam clan lovackog drustva, rekreacija povjesti ili clan sportskog natjecana.
  5. vrlo vjerojatno ču to napraviti hvala svima na pomoći.
  6. pozdrav, nisam siguran dali sam postavio ovo pitanje na pravom mjestu posto nemate sektor za oruzja i neznam dali uopce mogu/smijem pitati to na ovom forumu, no tiče se prava, ja ču postaviti pitanje, a ako kršim ikakva pravila foruma, slobodno izbrisite ovu temu. trenutno zivim u austriji i imam oruzanu dozvolu za b kategoriju(puske polu automatici i pistolji), i sa b kategorijom smijem posjedovati oruzje b kategorije i cak nositi pištolj u javnosti(naravno u futroli, iako zakon nezabranjuje da nosite oruzje b kategorije ili niže u javnosti), ugl zanima me kakav je zakon po pitanju toga u hrvatskoj, znam da su ove godine olaksali hrvatima da dobiju dozvolu, no ja kao stranac koji dolazim iz austrije s oruzanim listom i oruzjem b kategorije, dali uopce mogu uvesti to oruzje sa sobom ako imam oruzani list i svu papirologiju za to oruzje koje nosim sa sobom u hrv.
  7. to shvacam, ali sto ako se radi o nekoj ovrhi ili nesto slicno kao npr neplačeni račun(kao sto mi se desilo za 40 lipa i na kraju nakon 5+ godina mi naplatili oko 500 kuna, radi sudskih troskova itd...), onda prepostavljam jedini nacin na koji cu saznati za tu ovrhu je kada se raspiše tjeralica u moje ime i uhapse me na granici?
  8. ako mi mozes jos samo reci, kada odjavim odobnu i prebivalište u RH, i nigdije u HR ne navedem svoju adresu prebivališta u inozemstvu, kako ce RH poslati svoja pisma meni ili neko drugi(toplinatsvo, hep itd...) pošiljku. pitam to jer kao sto vec svako zna, ako imas 1 lipu manjka uplačenog na račun, oni odmah salju upozorenje pa cak sam i jednom dobio "pred ovrhu" radi neplačenog računa koji je iznosio 40 lipa(uplatio točnu svotu, ali oni su našli od prijasnih računa da mi je negdije falilo 40 lipa ili sta li več...).
  9. hvala drot13 i sivko na odgovorima. mrvicu glupo pitanje jer prepostavljam odgovor, ali ako ne napravim HR osobnu i odjavim prebivalište iz HR posto vise nezivim tu, dali gubim ikakva prava kao građanin RH, ili je sve isto, samo sto nemam HR osobnu i to je to. i ako odem odjaviti osobnu i prebivalište, prepostavljam da u mup-u(mozda se to moze i u ambasadi/konzulatu) moram navesti adresu u kojoj zivim u inozemstvu tako da me "ljepa naša" moze kontaktirati i slati "razglednice", i ako kojim slucajem opet promjenim adresu u inozemstvu, moram brzo trcat do ambasade i promjeniti adresu tamo tako da RH zna gdije slati njihove "razglednice".
  10. pozdrav, nedavno sam iselio u inozemstvo(austria) i zanima me kakav je zakon po pitanju osobne iskaznice, istjece mi za 4 mjeseca i posto uskoro necu imati vise prebivaliste u hrvatskoj(prodaja imovine je u tjeku), dali sam obavezan cak i ako zivim u inozemstvu napraviti osobnu iskaznicu i ako jesam, koja adresa ce pisati u osobnoj iskaznici?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija