Jump to content

MarjanV

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nalog od Fine sam dobio danas, kazna je 300 meni, 3000 poduzeću. Iskreno, odmah bih to platio, nije strašno, ali ne brine me ta kazna, nego ona slijedeća za 2017. koju će mi sigurno poslati ako već nisu. Inače, zakon je stupio na snagu 1.1.2016. barem tako piše u Zakonu o računovodstvu, kao primjenjuje se od tad, ali izglasan je par mjeseci prije. Jbga, kad sam odlučio prekinuti agoniju mog poslovanja, nisam imao love za odraditi sve što je trebalo, a kako nisam bio dužan ni porez, ni doprinose a ni dobavljačima, knjigovođa mi je rekla da će ona riješiti papire za poreznu, a ako u Finu ne odnesem 3 godine ništa, poduzeće se briše iz registra automatizmom. Žena sigurno nije znala za ove promjene u zakonu jer je bila par mjeseci pred mirovinu, a ni ja nisam baš raspoložen za čitati sve te stavke i članke. Danas sam je zvao i veli da nikad nije čula da je Fina nekog oderala, a brisalo se gubitaše i dužnike sve u šesnaest. Kao i uvijek, nadrapat će male firmice i ljudi koji su probali pošteno nešto napraviti, ali nije išlo. Inače, selektivna primjena propisa nije baš nešto što ide u prilog Fini, nije loša ideja pozvati se i na to, ali je teško dokazivo. Ma to je zanimljiv paradoks u našim zakonima - ako hoćeš zatvoriti firmu, treba ti lova za bilježnike i odvjetnike, a uglavnom zatvaraš firmu jer nemaš novaca. Ja sam za zadnje 2 plaće i doprinose bukvalno nakucao račune koji nisu postojali i dao svoju lovu da sve podmirim. Jedina opcija koja se nudila- likvidacija za 3 godine se sada ili ne provodi ili je Fina sankcionira žestoko. Uglavnom, ne vidim kako izaći van iz toga. Ja bi se rado ispisal, al ne daju mi.
  2. Hvala na odgovoru. U međuvremenu sam malo čačkao po prekršajnom zakonu, i nigdje ne mogu naći obavezu ili pravo FINE da pokrene prekršajni nalog, a kamoli da isti nakon osam dana postane pravomoćan. Možda sam ja malo naivan, ali čini mi se da prekršajni postupak ipak ide malo drukčije - nakon utvrđivanja prekršaja obavijest okrivljeniku i naravno nekakva mogućnost da se čovjek obrani ili opravda.... Ispada da su oni prekršaj počinjen 2017. krajem 4. mjeseca procesuirali 2018. u 11. mjesecu, i odmah je stvar gotova, kriv sam, i po onome što piše u nalogu mogu se žaliti jedino FINI. E sad..da li nakon odbijene žalbe cijela stvar ide na prekršajni sud pa se tamo može nešto učiniti, ili je bolje ne petljati sud u to, tko bi ga znao. Ne mogu si oprostiti što nisam studirao pravo
  3. Slična sitacija i kod mene - poduzeće ne posluje skoro 3 godine, dobio sam kaznu za nepredavanje GFI ali za 2016. Kazna je umanjena "zbog dotadašnjeg urednog predavanja dokumentacije" , ali sada vjerojatno slijedi i kazna za 2017. koja će poznavajući način razmišljanja naših institucija biti mnogo veća. S danom prestanka poslovanja i prestanka radnog odnosa napisao sam i ostavku na mjesto direktora, može li mi to ikako pomoći, budući da se kazna odnosi na odgovornu osobu, a ja sebe više ne smatram istom? Ako itko ima kakav savjet, molim za pomoć jer imam samo 8 dana za nešto poduzeti. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija