Jump to content

Fiuman88

Korisnik
  • Broj objava

    23
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Fiuman88 objavio

  1. Poštovani, Prije 4 mjeseca susjed mi je navecer udario auto na parkiralistu i otisao. Vidjeli su ga, ostavili su mi broj tablice i ujutro sam pozvao policiju na uvidjaj. Zapisnik je napravljen, osiguranje mi je isplatilo totalnu stetu koji izmos nije bio dovoljan za popravak vozila jer po katalogu auto ne vrijedi. Zanima me hoce li pocinioc odgovarati za svoj postupak? Hoce li biti primjereno kaznjen? Kada? Hocu li bit pozvan na rociste? Danas sam ga vidio kako uredno vozi svoj auto a ja sam na sto cuda sa svojim. Ni kriv ni duzan. Lijep pozdrav!
  2. Postovani, U procesu sam dogovaranja unajmljivanja jednog poslovnog prostora u kojemu bih zapoceo posao. Podignuo bih kredit, dao bih otkaz u firmi u kojoj radim i pokrenuo vlastiti obrt. Moje pitanje je sljedece Najmodavac poslovnog prostora mi tvrdi da mi treba suduznik za najam prostora jer ja nemam nikakvih primanja nakon sto dam otkaz i prije nego zapocnem sa radom i zaradjivanjem novaca i da bi se on tu osigurao sa suduznikom u slucaju da ne mogu placati najam. Zatim mi govori da mu njegova odvjetnica govori da to tako ne moze ,nego da moja nevjencana supruga, koja je zaposlena,uzme u najam na svoje ime i onda da ona meni nekim pismenim putem dozvoli da besplatno obavljam posao u tom prostoru. Molim za pomoc oko ovog pitanja jer mi je cudno da mo je potrebna druga osoba da bih mogao unajmiti prostor. Zar nije da ako ne mogu placati da me najmodavac jednostavno blokira i svaki mjesec prima odredjeni dio sredstava sa mojeg racuna kada imam pritok novaca. I jos jedno pitanje je: Za kaparu me trazi 2000eura. I ugovornu obvezu placanja njama 15 mjeseci a u protivnom gubim polog. U slucaju da ne mogu placati najam da li gubim 'samo' tih 2000 ili se moze prisilno naplatiti za razliku do tih 15 mjeseci? Hvala
  3. Sve je rečeno. Hvala i lijep pozdrav!
  4. Imam li mogućnost pobiti podizanje cijene kao neosnovano jer niti je uložena niti jedna kuna u stan niti imaju ikakav trošak stana dok mi boravimo u njemu? A za renoviranje stana ne piše u zakonu o podstanarstvu, bar nisam nasao gdje piše, da je uopće moguće po toj osnovi iseliti podstanara sa ugovorom na neodređeno ?
  5. Eto, dogodio se i taj dan. Došli su vlasnici stana na razgovor i ukratko nismo se dogovorili ništa osim što su oni dali prijedlog. Prijedlog je sljedeći: Kupuju novu peć za drva i servisiraju stara vrata (vlasnik stana je stolar) a onda nam povisuju najamninu na 2500 kn + režije umjesto dosadašnjih 2000 kn + režije koje smo potpisali u ugovoru. Zatim je vlasnik rekao da oni imaju u vidu renovirati cijeli stan a da ćemo za vrijeme renoviranja mi napustiti stan i po završetku se ponovo useliti za 3000 kn +režije. Da li je to moguće izvesti sa njihove strane samo tako? Čitao sa zakon o podstanarstvu i znam da nam mogu podignuti najamninu 20% godišnje ali da li oni mogu samo tako pucati cijene i odluke? Imamo ugovor na neodređeno potpisan prije 4 godine i 5 mjeseci, stan je u jako lošem stanju osim nove fasade i alu prozora.
  6. Nemamo priliku započeti razgovor kada nas doslovno izbjegavaju i oglušuju se na poruke i pozive... Sad smo u fazi čekanja poziva od njih da probam predložiti taj način riješiti problem. Mi kupimo i odbijeno od stanarine. Nisu mi jasni jer u 4 i pol godine nikada nismo kasnili sa plaćanjima i sad kada trebaju uložiti u svoje u visini maximalno 3 najamnine rade problem. Nije ni njima sigurno u interesu izgubiti takve podstanare zbog minimalnog i nužnog uloga. U svakom slučaju hvala Vam i javim da li smo i na koji način riješili problem. Pozdrav
  7. Ali tehnički gledano nije popravak nego nabavka novih vrata i peći s obzirom da su ova preuzeta u stanju u kojem se ne mogu popraviti. I sami su rekli da to treba primjeniti i da će promjeniti a sada se oglušuju na molbe.
  8. Poštovani, Višegodišnjim radom u jednoj ,na jako frekventnoj lokaciji, skupio sam dovoljno iskustva i poznanstva za donošenje odluke o otvaranju svojeg uslužnog obrta profesionalne ručne autopraonice. Zanima me dobivanje vodopravne dozvole. Da li je to jedina dozvola koju trebam i kako ju dobiti? Koji tip i veličina separatora treba biti? Planirana količina opranih vozila dnevno je 10-15 max. Hvala
  9. Poštovana Borbena7, Ne. Poslikati ću i staviti u privitak dio ugovora gdje je članak o održavanju.
  10. Poštovani, Imam problem sa svojim stanodavcem, kod kojeg sam podstanar sa svojom obitelji 4 i pol godine, sa potpisanim ugovorom,prijavljenim mjestom prebivališta i urednim plaćanjem stanarine i režija putem net- bankinga. Problem je slijedeći: Nakon godina apsolutnog ne ulaganja u stan došlo je vrijeme za izmjenu jedne stare dotrajale peći na drva kojom se zimi grijemo i ulaznih vrata prema verandi koja ne sjedaju kako treba,ne daju se zaključati niti normalno zatvoriti. Nekoliko puta sam ga zamolio da nam to promujeni jer peć nenormalno guta drva i i to malo topline što nam ostane unatoč aluminijskoj stolariji ode van kroz ta vrata. Veranda nije u aluminijskoj stolariji nego od željeznih profila pa više grijemo kvart nego stan. Potrošimo 8 metara drva na stan od 58m2.Svaki put kada ga nazovem kaže da mora vidjeti sa ocem (na koga glasi stan i potpisnik je ugovora) i onda se ne javlja. Na poruke koje mu šaljem ne odgovara. Unatoč tome što stan ima puno mana jedino što imamo od nužnih zahtjeva zbog kvalitete života su ta vrata i peć za drva. O kakvim ljudima se radi vam govori činjenica da smo imali manji požar u kući prije više od godinu dana zbog neispravnog osigurača (premoštenog žicom) kojeg nam je stanodavac ostavio uloženog. Nisam gledao osigurače pri preuzimanju stana. Moja greška i škola koju sam jeftino platio. Zatim nam se dimnjak začepio a susjed onemogućio pristup krovu, ni tu se nije niti malo potrudio riješiti situaciju. I puno ostalih sitnica kojih se ne želim sjetiti a koje sam platio svojim novcem. Grijalice u kupatilu, cijevi bojlera, špine u kuhinji,vodokotlić itd,itd. Molim Vas postoji li neki pravni način na koji ga se može privoliti da izvrši svoju obavezu održavanja stana i da nam kupi nova vrata i peć ? Smijemo li mi kupiti peć i vrata razumne cijene i račune priložiti pod trošak u opis plaćanja koji se odbija od stanarine?
  11. Poštovani, Nakon 10 godina došao sam u posjed oporuke pokojne bake. Oporuka glasi: jednu nekretninu je posjedovala u vlasništvu 1/1 i ostavlja ju kćeri i dvojici unuka, znači 1/3. Drugu nekretninu je posjedovala 1/2 sa svojom kćeri i svoju polovicu je ostavila dvojici unuka. Drugu nekretninu su naslijedile ravnopravno nakon smrti bakina supruga koji nije ostavio oporuku. Naknadno saznajemo da je kćer sa majkom (našom bakom) nakon datuma oporuke potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem svu imovinu nakon smrti nasljeđuje kćer. Da li mi unuci imamo ikakvo zakonsko pravo na dio koji nam je baka ostavila oporukom. Cijeli život smo živjeli u istom domaćinstvu, baka,kćer i nas dva unuka koji smo sinovi kćeri. Ili nas je 'majka' zakonski razbaštinila. Mi nismo znali za potpisivanje ugovora. Hvala
  12. Moram (li) prihvatiti da je potpuno ispravno da oni mogu ispostavljati račune temeljene na telefonskom pozivu a podatke prepišu iz prijašnjih obavljenih usluga prema meni. Na svaki nalog sam se potpisivao, samo na ovaj ne, a niti mi ni sami radnici nisu ponudili nalog na potpis nego samo na uvid da je susjed potpisao izjavu.
  13. Znaci suma sumarum: Došli su na 5min, ništa nisu napravili,otišli sa nepotpisanim radnim nalogom tj na izjavu da ih ne pušta na krov napisanu na nalog se potpisao susjed, ispostavili su mi račun skoro istog iznosa kao da su očistili sve normalno (160kn) i sad to moram platiti jer oni kažu da je to tako a ako ne platim će me ovršiti jer to oni mogu? Nije u novcima nego jednostavno u iznosu koji traže za obavljeno ništa.
  14. Poslao sam im pismo potpisano i kopije sam poslao nadležnoj policijskoj postaji i dimnjacarima.
  15. Mojem. Zvao sam ih zbog redovitog čišćenja dimnjaka za tu godinu. Godinu ranije također nisu pustili dimnjačare. Nisu ih pustili pa sam pristao da očiste dimnjak iz stana jer se dimnjak začepio a bio je prvi mjesec i cića zima a mi imamo dijete od 2 godine. Stanodavac mi je ,pri preuzimanju stana,rekao da je dimnjak čist ali eto izgleda da nije bio.
  16. Mislim da ću Vas poslušati jer, iako sam gnjevan nepravdom i nelogičnosti ispostavljenog računa ,vidim da nema smisla ganjati neku pravdu jer je očito nema i jedini cilj ovog sustava, čini mi se, je prikupljanje novčanih sredstava milom ili silom.. Čisto da se zna, na području grada Rijeke tu djelatnost obavlja samo jedan koncesionar već dugi niz godina i drži monopol. Postoje i druge firme koje se bave tom djelatnosti u okolnim općinama ali za grad Rijeku je samo jedan i velike su kazne ako se netko drugi uhvati prilikom čišćenja dimnjaka. Na termin čišćenja se zna čekati i vise od mjesec dana jer, kako i sami kažu kad ih se upita zašto se dugo ceka,imaju više posla nego ga mogu odraditi. A o opremljenosti i stanju alata koji sam vidio s kojim dimnjačari rade neću ni pisati. Borbena7, puno Vam hvala na Vašem vremenu i odgovorima i sretno u idućim borbama....
  17. Znači iako nisam potpisao radni nalog kao što se inače potpisuje oni mogu ispostaviti račun? Drugi problem sam riješio tako što sam zvao glavnog komunalnog redara nadležnog za gradske koncesije koji je susjeda privolio da pusti dimnjačare na krov što je susjed i učinio. Taj račun je uredno plaćen i radni nalog potpisan.
  18. Na moje ime. Podstanar sam u tom stanu sa ugovorom o najmu.
  19. Poštovani, Prvi put pišem na ovom forumu i nisam znao gdje da smjestim temu pa vas molim za razumijevanje. Imam sljedeći problem: Nakon dugo natezanja sa susjedom u čijem stanu je izlaz na krov konačno mi je rekao da će dopustiti izlazak dimnjačarima na krov. Naručio sam dimnjačare i oni su došli na dogovoren datum. Međutim kada su pozvonili susjedu on ih je odbio pustiti u stan i tako je onemogućio pristup dimnjaku. Oni su na radni nalog napisali da ih ne pušta na krov i on im je to potpisao te su sjeli u auto i otišli. Meni na potpis nisu dali ništa. Nikakav radni nalog kao inače niti išta. Nakon nekog vremena stigao mi je račun na iznos 160 kn za jedan norma sat. S obzirom da su došli i otišli unutar 10minuta, ništa nisu obavili, niti ušli u moje dvorište, apsolutno nista da li sam im dužan platiti taj iznos? Sada, unazad nekoliko tjedana, su me zvali i zapriječeno mi je ako im to ne platim da će pokrenuti ovršni postupak protiv mene. Molim vas, da li sam dužan platiti taj račun s obzirom da nisam apsolutno ništa potpisao a oni nisu apsolutno ništa obavili osim što su od susjeda dobili potpis da ih ne pušta na krov? Po potrebi dostavljam sliku računa i naloga. Hvala vam najljepša.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija