Jump to content

Klarisa18

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Kako mislite tko kome daje otkaz? Zbog nesposobnosti za rad, ( po nalazu, ocjeni dr.medicine rada), i zbog nemogućnosti da mi ponudi drugo, lakše radno mjesto, preostaje mi jedino osobno uvjetovani otkaz, pa me zanima ono što sam gore navela! Molim za odgovor! Hvala.
  2. Lijepi pozdrav, molim vas za hitan odgovor! Koja sve prava ima djelatnik kod osobno uvjetovanog otkaza, u smislu otpremnine, (37 godina neprekidnog rada u firmi), godišnje nagrade, božićnice...( isplate kreću sad u dvanaestom mjesecu). Dakle svih onih prava, koja je imao za vrijeme zaposlenosti! Ja sam sad trenutno na bolovanju, imam još nešto GO, pa me zanima: Da li moram odmah prekinuti bolovanje i uzeti ostatak GO? Da li meni poslodavac po zakonu mora isplatiti sve ove gore navedene naknade, bez obzira kad za mene prestaje radni odnos! Da li imam pravo tražiti u pismenom obliku da me se izvjesti o visini otpremnine, i o svim mojim pravima, (otkazni rok), itd... Hvala unaprijed i LP!
  3. Sprečava me to što ne znam kad ću biti podvrgnuta operaciji, mislim na listu čekanja, i poslije na oporavak, ( u pitanju je kičma), s tim da mi ni neurokirurg ne jamči da ne može doći do nepredviđenih komplikacija i ponavljanja postupka. Vjerujte da poslodavac i radna okolina uvelike utječu na moje zdravlje, pa i na odluku da onda i sama dam otkaz! Eto iz tog razloga!
  4. A koliko me doktor može držati na bolovanju? Meni je do prijevremene mirovine ostalo još dvije godine,(04.07.25 upit na e-građani)). Ja ne bi otišla u mirovinu prije tog datuma, (38 god.staža, ali nemam godine starosti sad u listopadu navršiti ću 57 god.) Mislim, kad bi sama dala otkaz, da li bi imala pravo biti na zavodu i na kakvu naknadu nakon 38 god. neprekidnog rada?
  5. Lijepi pozdrav, interesira me, da li poslodavac ima kakve obaveze, u smislu isplate otpremnine i u kom slučaju, jer mi je stvarno dosta da nakon toliko pribavljenih papira od strane dr specijalista i dr medicine rada, traže i sama ne znam što! Meni je zdravlje dosta ugroženo, a stresovi ga još dodatno ugrožavaju! Ja jednostavno ne mogu i bila bi luda da nakon skoro 38 g. neprekidnog rada,( fali nekoliko mj.do 38 g.) dam otkaz. Razmišljam o umirovljenju, ali znam da onda nemam nikakva prava ni na zavodu, a zašto da tolike god. rada bacim u vjetar! Molim vas za odgovor!
  6. Lijepi pozdrav, molim vas za pomoć, jer ne znam od kud krenuti i kakva su mi prava! Trenutno sam na bolovanju, zbog lumboishijalgije,( neurokirurg prilikom pregleda nalaza MR, rekao da je potrebna operacija, jer drugačije neće proći). Imam problema i sa vratnom kralježnicom, hipertireoza, problemi sa vidom, ( desno oko dioptrija -8,50 lijevo oko -4,50). Imam ja još nekih dijagnoza, ali ove bi istaknula, zbog toga što mi onemogućavaju normalno obavljanje poslova,( sjedilački posao 100%) već 37 god.Prvi uvjeti za prijevremenu mirovinu bili bi 2025. god. Interesira me da li ja imam pravo tražiti kakvo vještačenje,(invaliditet,smanjena radna sposobnost)? Da li se to pokreće od strane poslodavca, ili osobno preko obiteljskog liječnika? Da li se ima kakav dodatak na mirovinu? Molim vas, sve što je važno, a ja nisam postavila pitanje! Ili netko sa sličnim iskustvom! Hvala unaprijed!
  7. Lijepi pozdrav, molim vas da mi odgovorite, da li ja kao skrbnik bratu, koji je inače odrasla osoba lišena poslovne sposobnosti, (duševni bolesnik), imam pravo na naknadu za rad skrbnika, budući obavljam sve poslove administrativne naravi, a i što se tiče brigu o imovini! Brat je smješten u udomiteljsku obitelj, i baš smo dobili rješenje od nadležnog centra za soc.skrb o povećanju opskrbnine i naknadu za rad udomitelja, i to za godinu unatrag, ukupno oko EUR=1.500,00. Napominjem, da smo se o njemu brinuli 2,5 godine, nismo imali riješen nikakav status, ni što se tiče udomiteljstva, (srodničkog), niti smo primali doplatak za pomoć, niti bilo što! On prima mirovinu od pokojnih roditelja, kn=3.800,00. Odmah po smještaju u udomiteljsku obitelj, ukinuta mu je osobna invalidnina, dječji doplatak i bon za el.en. kn=200,00. Slijedom gore navedenog, da li i mi kao njegovi skrbnici možemo tražiti "zaostatke" da nam se isplate, dopl.za tuđu pomoć,( ne zna se brinuti o sebi, potrebna pomoć oko higijene, oblačenja, spremanja obroka, doslovno kao da imate malo dijete),naknadu skrbnika itd. Ovo je po meni nečuveno! Ako je već došlo do povećanja opskrbnine i rad udomitelja, ali tražiti unazad devet mj.da se isplati razlika! Stvarno, nemam riječi! Molim za odgovor, tj. da li imamo pravo na naknadu skrbnika! Hvala unaprijed na odgovoru!
  8. Lijepi pozdrav, Imam 56 godina i 36 godina i 9 mj.radnog staža. Poslodavac mi nudi otpremninu, budući imam zdravstvenih problema koji me priječe u obavljanju poslova predviđenih za to radno mjesto, a nema mi ponuditi druge poslove! Da li je to onda osobno ili poslovno uvjetovani otkaz? Interesira me, kakva prava bi imala, što se tiče naknada na zavodu za zapošljavanje i koliko dugo. Da li mi možete odgovoriti koliko iznosi trenutno ta naknada? Da li je uopće pametno da prihvatim ponudu, ( neodlučna sam i strah me da ne pogriješim)! Isto tako, ako bi mi mogli izračunati kolika bi mi mogla biti mirovina? Da li moram odmah u mirovimu ili mogu biti na burzi dok ne navršim 60 godina! Imam jedno dijete!
  9. Poštovani, jasno mi je da osoba može sa bilo kim sklopiti ug.o doživotnom uzdržavanju, da ne mora biti ni u kakvom krvnom srodstvu, to mi je potpuno jasno, ali mi nije jasno onda na što se onda odnosi njena nasljednička izjava, kojom se u cjelosti odriče svog nasljednog dijela na nekretninama, u korist moga supruga. Teret sam mislila u vidu da ona svoju polovicu ne može prodati, darovati ili ne znam koji termin upotrijebiti drugoj strani ili osobi, iz razloga što se radi o prostoru svega 25 m2, što je fizički nedjeljiv, i što smo usmeno dogovorili, ( doduše nije stavljeno na papir), da se bez suglasnosti druge strane ne može prenijeti na nekoga ili prodati . Rješenje o nasljeđivanju u PDF formatu sam bila objavila, ali sam odlučila onemogućiti da se javno vide podaci. Ako mi možete kako da samo vama proslijedim navedene dokumente, bila bi vam zahvalna! Unaprijed hvala!
  10. Poštovani, nasljednici iza pokojnog oca smo ja,( njegov sin), i njegova sestra, moja teta. Kao njegov nasljednik, prvog reda, (moj otac nije imao drugu ženu, niti djece, ja sam iz vanbračne veze), ostao sam bez ičega. Njegova sestra je još za života mog oca, sve što je mogla ili prepisala na sebe, ili prodala. Međutim, ostao je poslovni prostor, kojeg se ona nije mogla "dočepati", i oko koga se je vodio dugo godina sudski spor između nas dvoje. Dvije godine poslije bratove smrti, ( moga oca), dobivala je najam, nismo tražili da nam da polovicu. Otpočetka tvrdi da je kupila prostor mom ocu, ali nikada nije podastrla nikakve dokaze o tome, uvijek ističući da je mislila da će to sve ostati u obitelji, iako mene ne priznaje da sam ja isto njezina obitelj. Uglavnom, šaljem vam rješenje o nasljeđivanju i još neke dokumente, pa bi htjeli da nam pojasnite, da li smo mi ovim sudskim rješenjem "prevareni"! Da li ona svoj dio može ostaviti, prepisati drugom, nakon što je dala nasljedničku izjavu u korist moga muža! Da li mi možemo staviti "teret" na njezin dio, budući je rješenje, kojim se sudski knjiži na polovicu prostora, i koje je donešeno par godina kasnije, dok nije pronašla rupu u zakonu uz pomoć svojih odvjetnika, a sve tobože u svrhu plaćanja najamnine, kako bi sve bilo "čisto". Mi nismo reagirali upravo zato, što smo vjerovali, da je sve jasno i da poslije njene smrti mi dobivamo poslovni prostor u cjelosti. Doznali smo isto tako, mnogo kasnije, da je ona na tu svoju polovicu, dala zabilježiti ug,o doživotnom uzdržavanju, sa obitelji za koju mi ne znamo da joj je u nekom srodstvu. Molimo za savjet i pomoć ako se još može nešto učiniti! Unaprijed hvala. rješenje o nasljeđivanju.pdf
  11. Lijepi pozdrav, Odmah na početku da vam se zahvalim na savjetu, jer sam nakon dvije godine, što sam podnijela kaznenu prijavu prošle godine, i dobila presudu u svoju korist! U presudi piše, da je okrivljenih dužan u roku od godine dana meni vratiti novac. Ono što meni baš nije jasno, na koji način? Mene nitko niti od policije, niti od odvjetništva nije kontaktirao u vezi oko podataka što se tiče računa na koje bi sredstva trebala biti vraćena! Što trebam poduzeti. Napominjem, da je presuda bila prošle godine(2021),u listopadu mjesecu! Hvala unaprijed!
  12. Pozdrav, možda sam dosadna, ali na moje zadnje pisanje nisam dobila odgovor, pa ću ponoviti. Na prijedlog soc.službe, dali smo na udomiteljstvo polubrata mog muža, odnosno meni šogora, (još nismo potpisali ništa što se tiče udomiteljstva)! On je kod nas živio pune 2 i pol godine, muž je skrbnik. Za njega nismo dobivali nikakvu naknadu od države! On je inače osoba lišena posl.sposobnosti. Prima obiteljsku mirovinu, invalidninu i bon za struju 200,00 kn,sad će mu to ukinuti, (bon i invalidninu). Interesira me, za sad on će sa svojom mirovinom moći podmirivati naknadu koju ćemo plaćati udomitelju. Što ako jednog dana te naknade porastu. Meni je jasno, da u tom slučaju tu uskače država. A zašto mi ne bi mogli za njega plaćati, s time da se potpiše ug.o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju! Da li mi možemo i na koji način sklopiti jedan od ovih ugovora? Koji je za nas povoljniji? Da li udomitelj kojim slučajem može doći do njegovog nasljedstva! Hvala!
  13. Dobro, shvatila sam to oko skrbništva,ali mi je na ovom forumu odgovoreno da biti skrbnik ne znači i biti nasljednik! Zbog toga smo mi i uzeli odvjetnika koji nam je rekao da se može sklopiti ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, naravno da to sve ide preko suda, budući se radi o osobi lišenoj posl.sposobnosti.Sad na zadnjem sastanku, kod soc.radnice, bila je prisutna i naša odvjetnica i pravnica sa strane soc.službe, rekli su nam da je nemoguće da moj muž, kao skrbnik, potpiše ug.o doživotnom uzdržavanju( o dosmrtnom nije bilo ni riječi), jer kao on i ja, kao njegova supruga, smo skrbnici, mada rješenje o skrbništvu glasi samo na njega. Ugovor o uzdržavanju jedino može potpisati naša kćer! Da vam pravo rečem, iznenađeni smo ovom izjavom, pa bi htjeli malo da nam objasnite, jer na početku nam je odvjetnica rekla da mi kao skrbnici možemo sklopiti taj ugovor. Sada više ne! Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija