Jump to content

arcibald

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovana, zahvaljujem na savjetu, i da Vas izvjestim da sam položila jb ispit. Bilo je naporno, ali na kraju svega nema ljepšeg osjećaja nego kad si zadovoljan sa sobom, jer su i drugi zadovoljni s tvojim znanjem. Jedino ljepši osjećaj od položiti ispit je; zabljubiti se i imati dijete. Još jednom zahvaljujem ovom forumu, jer su mi pitanja i iskustva s njega, bila od pomoći. Pozdrav od arcibalda.
  2. Molila bih da mi objasnite kako izgleda pismeni dio ispita. Da li tema iz ispita obuhvaća dvije radnje, i da li se npr. ako treba pisati JB akt treba odmjeriti i visina pristojbe, nagrade i naknade troškova, ili samo ako je to u zadatku navedeno. Naime, koga god sam izvan ovog foruma htijela pitati, svi su jako zauzeti, ne sjećaju se, i tome slično. Ujedno, ako mi zadatak nije jasan, da li postoji mogućnost da Tajnik objasni zadatak, jer po iskustvu sa zadnjeg slušanja ispita u veljači, sudac VSH gosp. Jakob Miletić prigovorio je najasnoći pismenog zadatka u ostavinskom postupku, a ispitanica očito nije pitala nikoga, jer je i sama na usmenom dijelu ispita izjavila- da je zaključila slobodnom ocjenom što se u pismenom dijelu zadatka tražilo. Hvala unaprijed.
  3. Ovo samo potvrđuje kome se i kada postavljaju takova pitanja. U svakom slučaju i opet smatram da ispitivači ipak donekle ocjenjuju strukturu pitanja koje će postaviti jb savjetniku, ili pravniku u privredi. Barem se nadam da je tako. Hvala na upozorenju! Pozdrav
  4. Glavni orjentir trebaju biti izvori zakona i određenih članaka navedenih u popisu literature objavljenom od strane Ministarstva pravosuđa. Naravno uvijek ima šanse da se nađe neki zločesti ispitivač, pa da pita i izvan tih okvira. Ali to je tako u životu. Glede pitanja spajanj - pripajanja i podjele društva kapitala, pitanja su općenita (op. definicija i kod kojeg se suda upisuju promjene, da li društvo prestaje ili ne prestaje i tome slično) Kako niti u izvorima prava nema pitanja o povezanim društvima, po mojem mišljenju s time ne treba zamarati glavu. Ovo nije pravosudni ispit, ovdje je sve koncetrirano oko pitanje uloge javnog bilježnika u postupcima UPISA prijave i promjene podatak trgovaca u sudski registar, te koji su to temeljni akti koji se moraju pisati u formi JB akta ili solemnizirane isprave. Zato se koncentriraj na (opće odredbe trgovca, trgovačkih društava, preddruštvo podružnicu, sve organe dd, d.., jtd., k.d., postupak održavanja glavne skupštine, osnivačke skupštine - sudjelovanje JB). Dakle, drži se pitanja koja postoje na ovom forumu. Ako ćeš znati odgovoriti na sva ta pitanja glede ZTD, onda si već "na konju". Dakle, ne treba se unaprijed zamarati sa pitanjima koja nisu od životne važnosti. Zasigurno će takva pitanja postaviti nekom tko ZNA SVE, pa da mu ipak dokaže da ima možda i onoga što ne zna. Dakle, bez straha.
  5. Pozdrav, ja do sada imam samo pitanja koja sam našla na ovom forumu. Bila sam slušala ispit prošlog mjeseca i sva pitanja su bila koja su već objavljena. Što se tiče ZTD, po mom mišljenju treba se koncetrirati na područja koja su obuhvaćena pitanjima iz ovog foruma, s time da sam čula, ali samo "čula" da se oko povećanja i smanjenja temeljnog kapitala ne treba puno mučiti, već znati samo općenito. No, na Tebi je da sama prosudiš što ćeš učiti. U svakom slučaju mislim da je dobro da jednom otiđeš slušati ispit, pa da razbiješ tremu i dilemu kako je to. Puno uspjeha!
  6. Zahvaljujem, no sada već učim punom parom i imam sve što mi treba. Pozdrav svima.
  7. Da li imaš možda pročišćeni tekst Zakona o JB neslužbenu verziju ili slično?
  8. Pozdrav svima! Upravo se pripremam za JB ispit. Pomalo me strah, jer baš nisam u cvijetu mladosti, a i miždane vijuge pomalo su zakrečene, stoga molim da mi prenesete svoja iskustva u svezi tijeka samog ispita, i to slijedeće: Da li se prilikom odgovora na pitanje mora doslovno citirati zakonski tekst? Da li se prilikom nabrajanja npr. ovlasti moraju nabrojiti sve ili ako neku i zaboraviš nije toliko bitno? Da li se jako inzistira na odredbama ZTD o smanjenju i povećanju kapitala, spajanja pripajanja, podjeli društva kapitala, ili samo općenito? Koliko je važno obratiti pažnju na statu JB komore, da li općenito ili se i tome treba posvetiti pažnju kao i za Zakon o jb? Unaprijed hvala, pozdrav od arcibalda
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija