Jump to content

ksa W123

Korisnik
  • Broj objava

    75
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    ksa W123 je reagirao na Spitfire u Komunalna naknada za suvlasništvo nekretnine   
    Zakon o komunalnom gospodarstvu to propisuje u čl.94 st.1
  2. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Zatvaranje frizerskog salona u d.o.o   
    Zašto? Firma će otići u blokadu, utvrditi će se da nema firma imovine i dug će se izbrisati kao i firma. Jedini način da vas opterete za dugove jest da vam dokažu proboj pravne osobnosti, a to ne mogu osim ako niste radili neke ilegalne stvari. Ne potičem vas da idete tim putem jer si na taj način umanjujete mirovinu ali se nemate razloga bojati ako sve radite pošteno.
    Formalno nigdje. Jedino što bi firma trebala otkazati najam ako ste u najmu pa ako uleti inspekcija da im možete reći da firma ne obavlja djelatnost.
    Kad otplatite dugove odete kod referenta u PU da vam da potvrdu o nepostojanju dugova. S tom potvrdom otiđete kod javnog bilježnika da vam sastavi izjavu o likvidaciji firme po skraćenom postupku (ne znam ime tog papira ali je nešto tako) koju on šalje na nadležni trgovački sud te po obradi dobivate rješenje da vam je firma ugašena. Nakon toga idete na FINU predati završne izvještaje i odjaviti firmu sa HGK-a, HZMO, HZZO (čisto da ne bude iznenađenja)
    Vodite računa da platne liste morate čuvati trajno, a ostalu dokumentaciju ovisno o propisanom periodu
  3. Sviđa mi se
    ksa W123 je dobio reakciju od MsBourne u Rad za stranu firmu bez predstavništva - kako legalizirati   
    Prokurist je skoro pa identična funkcija direktora sa 98% istih ovlasti tako da nemate potrebe za imenovanjem direktora. 
     
  4. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od drot13 u prijava boravišta   
    ne, samo vlasnik može ili osobe koje on opunomoći
  5. Sviđa mi se
    ksa W123 je dobio reakciju od Matrix u Automobil i darovni ugovor - brat, bratu   
    Naravno da može. 35 kn za novu prometnu i upravna pristrojba u iznosu od 1.250 kn
  6. Sviđa mi se
    ksa W123 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Automobil i darovni ugovor - brat, bratu   
    Naravno da može. 35 kn za novu prometnu i upravna pristrojba u iznosu od 1.250 kn
  7. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od Goranh222 u Automobil i darovni ugovor - brat, bratu   
    Naravno da može. 35 kn za novu prometnu i upravna pristrojba u iznosu od 1.250 kn
  8. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Direktor - pravo na novcanu naknadu - burza rada   
    Vlasnici firme koji su ujedno bili direktori nemaju pravo na naknadu s burze. Direktori koji su dobili otkaz, a imaju za pravne pretpostavke imaju pravo na naknadu. 
  9. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od Bt555555 u Darovni ugovor   
    Javni bilježnik rješava za vas prijavu porezna na promet nekretnina tako da vi nemate ništa s tim (podnijeti će prijavu i staviti oznaku da se ne plaća ppn). Da, morate oboje biti prisutni kod ovjere
  10. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od drot13 u Otvaranje firme u RH ako si strani državljanin   
    Može bez problema otvoriti samo su uvjeti daleko rigorozniji. Mora na početku uplatiti 200.000 kn temeljnog kapitala i zaposliti najmanje 3 hrvatska državljanina. Ovo se ne može ni zaobići ni sa kupovinom već postojeće tvrtke jer će je morati dokapitalizirati do 200.000 kn ako je temeljni kapital manji od toga.
    Postupak otvaranja je isti kao i za hrvatske državljane samo je potrebno kod bilježnika priložiti makedonsku putovnicu na uvid (napravite par kopija prije odlaska kod bilježnika čisto da ne bude iznenađenja)
     
    edit: ukoliko nema toliko novaca najbolje je da ako može da otvori firmu u Makedoniji i onda ta firma kod nas otvori tvrtku kćer sa temeljnim kapitalom od 20.000 kn (može čak i j.d.o.o. za 10 kn) u kojoj on može biti bez problema direktor jer već ima OIB i pretpostavljam dozvolu za rad i boravak. Samo je pitanje makedonskih propisa da li može tvrtka biti bez prometa i bez zaposlenih.
  11. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od Choo u Prebivalište/Boravište   
    Ovo nije istina. On plaća porez dokle god postoji prijavljen ugovor o najmu kod porezne, a ako se raskine i priloži raskid ugovora ne mora plaćati ništa jer ga porezna prestaje zaduživati za porez. Možete ostati prijavljeni na tu adresu samo je bitno da on prijavi da ste raskinuli ugovor o najmu čime prestaje njegova porezna obaveza
    Što se tiče ovog zadnjeg paragrafa možete naravno. Uostalom ako prijavite boravište onda se smatra da ne živite na adresi prebivališta već boravišta tako da ne znam na temelju čega on temelji tu priču
     
  12. Hvala
    ksa W123 je reagirao na miroslav6 u Nasljeđivanje mirovinskog fonda   
    Svakako, ako nasljednici nisu u mirovini, dobivaju puni iznos 2. mirovinskog stupa (umanjen za porez). To mogu nazalost potvrditi iz vlastitog iskustva.
  13. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od drot13 u kupnja nekretnine   
    Najbolje vam je da ne kupujete takvu nekretninu. Prvo nije usklađeno stanje u katastru sa stanjem u zemljišnoj knjizi. Drugo odobrenje za gradnju vam je nevažeće čim je kuća pomjerena 4 m od mjesta gdje je je trebala biti (nije mi jasno je li to nadograđivano ili su je pomjerili vlasnici za 4 m) jer da bi vam odobrenje bilo važeće trebate izgraditi kuću na propisanom mjestu. U vašem slučaju potrebno je napraviti legalizaciju da bi imali čiste papire i naći geodeta da vam uskladi stanje u katastaru s onim u zemljišnoj knjizi.
  14. Hvala
    ksa W123 je reagirao na Spitfire u Adaptacija, podjela, pohlepni brat   
    Pojednostavljeno,
    suvlasnik (brat) može prodati samo svoj suvlasnički udio. Drugi dio samo uz punomoć.
    Što se tiče razvrgnuća, isto može biti geometrijsko ili prodaja (civilna dioba). Dakle, ako se ne može fizički (geometrijski) podjeliti, a što uglavnom kada se radi o kućama nije moguće, tada se ide na prodaju putem dražbe. Sud je u postupku razvrgnuća ne može etažirati ako nema suglasnosti.
    Što se tiče etažiranja, ako postoji suglasnost može se ista napraviti pa se time u ZK upisuje etažno vlasništvo posebnog dijela nekretnine (prizemlja ili kata) dok se na dijelu nekretnine ostaje u suvlasništvu u određenom omjeru. Zaštita od prodaje je u biti ista jer suvlasništvo ostaje isto, samo se kod Etaže I i II točno opisuje od čega se sastoji i koji su joj pripadci.
    Što se tiče policije i preinaka, može je se zvati no utvrditi će da nemaju ovlasti za ikako postupanje oko su/vlasništva (jer stvarno i nemaju) i uputiti da se zaštita svojih prava ostvari preko suda.
     
  15. Hvala
    ksa W123 je dobio reakciju od drot13 u Kapitalna dobit i Studenti???   
    Roditelj ne gubi poreznu olakšicu za dijete dok ono ne pređe primitak od 15 tisuća kn. Može ostati na poreznoj kartici ali rodtelj nema pravo koristiti tu poreznu olakšicu od trena kada je dijete prešlo prag od 15 tisuća pa do 1.1.20xx. Zbog toga će morati retroaktivno platiti porez. Ili ako želi može skinuti dijete s porezne kartice ali mu plaća pada odmah. Na taj način ne mora platiti jednokratno porez u drugom mjesecu već se porez odbija kroz neko razdoblje. 1.1. iduće godine može ga ponovo prijaviti na poreznu karticu.

    Nadležne porezne vlasti u Nizozmskoj bi trebale razrezati porez i poslati studentu da ga plati.

    https://web.erstebroker.hr/documents/002/Uputa-Kapitalna_dobit_Erste.pdf
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija