Jump to content

Teta Jelka

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Teta Jelka objavio

  1. Molim pomoć. U susjednoj zgradi prodaje se stan, ali stanovi u zgradi su izvanknjižno vlasništvo i za zgradu je u tijeku postupak povezivanja zemljišnih knjiga u svrhu upisa zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih dijelova. Neki stanari imaju vlasničko pitanje riješeno putem knjige položenih ugovora. Ovaj stan to nema, ali kažu da će se pitanje vlasništva riješiti u paketu kada prođe to povezivanje. Sada me zanima mogu li ja, budući da se radi o izvanknjižnoj nekretnini, nekako provjeriti dali je ovaj stan opterećenih nekakvim teretima (ovrha, kedit ili sl.). Moje pitanje bi bilo: KAKO I GDJE MOGU PROVJERITI EVENTUALNU ZABILJEŽBU O TERETU NA IZVANKNJIŽNOJ NEKRETNINI - STANU? Unaprijed zahvaljujem!
  2. Postoji nekoliko izvansudskih ovrha iz 2007, 2008, 2009, 2012. (uglavnom HT, T Com, METRONET i to od sstrane javnih bilježnika, te dvije-tri sudske ovrhe iz 1999, 2003, 2004. Sve više pronalazim svega i svačega. A pitanje za procjenu vrijednosti nekretnine.. Netko mi je rekao da se gleda procjena vrijednosti stana na dan kada je otac preminuo, dakle prije 10 godina, ili sada 2019. godine kda sam ga naslijedila. Zahvaljujem
  3. Otac je preminuo još 2009. gdoine, a za to sam saznala tek nakon više godina budući da nismo bili ni u kakvom kontaktu. Prije dvije godine sam podnijela zahtjev za pokretanjem ostavinskog postupka, koji je završio i ja sam proglašena jedinim nasljednikom stana koji se nalazi u zgradi građenoj 1989. godine i za koju je u tijeku postupak upisa u zemljišne knjige. Dakle stan je izvanknjižno vlasništvo. Ulaskom u stan, 10 godina nakon njegove smrti, našla sam jako puno opomena za neplaćene račune za režije, T-com, VIP, nekoliko sudskih presuda iz 90-tih, 2001. godine i čak 2006. godine, a po jednoj presudi iz 2004. godine je dužan vratiti posuđene novce cca. 20.000 DEM još 1991. godine. Sve u svemu, prestrašno. I to je sve za vrijeme dok je on još bio živ. Bojim se da je puno tog dolazilo još poslije njegove smrti. Kako sam čula od susjeda, nisu mu imali odakle naplatiti dugove, a stan nije išao na ovrhu budući da je vanknjižno vlasništvo. Sada ne znam što me sve može zadesiti sa tim presudama, dugovima, ovrhama itd. u budućnosti. Stan je u prilično lošem stanju te je još nakon ovih 10 godina prilično propao (stolarija više nije dobra treba ju mijenjati, prozore, vrata, podove,u međuvremenu je valjda bila nekakva poplava). Budući da nisam u financijskoj mogućnosti uređivati takav stan, odlučila sam da je najbolje da ga odmah prodam zainteresiranim susjedima u zgradi. Moje pitanje je ustvari, ako je tako kako sam shvatila, da odgovaram za dugove u visini naslijeđene imovine, dakle, odgovarat ću za dugove za onoliko za koliko prodam stan. Ili možda prema nekakvoj procjeni na dan kada je otac preminuo. To više zaista ne razumijem. Molim da mi objasnite i možda me uputite što učiniti? Unaprijed zahvaljujem
  4. Zahvaljujem na odgovoru, ali samo me zanima dali mi savjetujete da ipak čekam do listopada tj do datuma isteka roka od 10 godina nakon ostaviteljeve smrti?.
  5. Može li me netko savjetovati što mi je sada činiti. Naime, moji su se raditeljii razveli dok sam bila skroz mala, tako da oca nisam praktički nisam niti upoznala. Znam samo da je živio u stanu koji je naslijedio nakon smrti svoje majke. Znam i to da je prije moje majke imao još dvije supruge i majka misli da je imao još djece iz prijašnjih brakova, ali nezna ništa konkretno jer on o tome nikada nije htio s njom razgovarati. Njihovi bračni odnosi su se toliko poremetili da više nikada nakon rastave nisu imali kontakta. Pa tako niti ja jer nije niti tražio da me vidi. Prije dvije godine smo slučajno saznale da je on preminuo još koncem 2009. godine, i to jer je predstavnik stanara zgrade u kojoj je živio pokojni otac zvao majku da pita što je će biti sa tim stanom i neka pokušamo nešto riješiti. Možda je važno napomenuti to da je stan vanknjižno vlasništvo (problem je u papirima cijele zgrade). Ja sam kao nasljednik pokrenula prijedlog radi naknadno pronađene imovine. Bilo je ročište na sudu, objavljeno je u NN kako bi se javili još event. postojeći nasljednici (nije se nitko javio) i sada imam ponovno zakazano ročište. Zanima me ako ja prihvatim ostavinu, odnosno taj stan koji je u jako, jako lošem stanju, i ako ga uredim i možda prodam, može se li se naknadno netko javiti i tražiti svoj dio. Isto tako, postoji veliki dug za pričuvu i tko još zna za što. Zanima me zastara dugovanja i to ako se javi još netko naknadno da ima pravo na ostavinu dali ćemo zajedno dijeliti te troškove i zaostala dugovanja. Znam za onih 10 godina poštenog posjednika, ali zaista nebih uložila svoje novce pa to onda dijelila s nekim drugim i ostala bez dijela uloženih sredstava. Možda da čekam istek od tih 10 godina pa da tek onda počnem nešto uređivati kako bih bila sigurna da je to sada samo moje ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija