Jump to content

Mclarenf1

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

95 pregleda profila
  1. Vezano uz temu o doživotnom uzdržavanju o kojoj sam pisao u kolovozu. Dakle, sad raspolažem sa, puno više informacija. Radi se o doživotnom uzdržavanju između moje majke i polusestra.U ugovoru piše da polusestra dobija maminu polovicu stana nakon njene smrti. Drugu polovicu dobijam ja po pokojnom ocu. Budući da je mamina želja a nakon razgovora sa svojom kćeri koja je pristala na to napravi aneks ugovora a na što je polusestra dragovoljno pristala, mamina polovica stana podijeli u odnosu, sestri 3/8 a meni 1/8,što znači da bi ja uz trenutno 1/2 ili 4/8 stana nakon mamine smrti naslijedio još 1/8 što bi ukupno bilo 3/8 njoj a meni 5/8stana. Sestra je na to pristala jer je svjesna mog velikog ulaganja u stan a opet bi dobila više nego što bi ju pripalo bez ugovora o doživotnom uzdržavanju a to bi bilo 1/4 stana. Dakle, to je neko kompromisno rješenje sa kojim su zadovoljni i mama i sestra. E sad me zanima da li se mora raditi novi ugovor ili se može napraviti samo aneks ugovora u dijelu o postotku suvlasništva stana koji sestri pripada. Da li se to može napraviti kod bilo kojeg bilježnika ili treba ići kod onog koji je ovjerio glavni ugovor? I što je povoljnije aneks ili novi ugovor?Uglavnom, mislim da je bitno naglasiti da se obje strane u ugovoru slažu sa navedenim promjenama i da odnosi u obitelji ostanu korektni kao što su bili i do sada. Hvala na odgovoru.
  2. Razgovarao sam s mamom ona uopće niti nema svoj primjerak ugovora. Moram nekako doći do njega.
  3. Ma zeznuo sam se, to je izvadak iz ZK. Nemam ugovor.
  4. Gdje to piše? Sigurno u ugovoru. Ja imam samo izvadak iz ZK. Jel ja mogu kod javnog bilježnika doći do primjerka tog ugovora? A ako ne mogu, da li mama može doći do njega i da li bi i ona trebala imati primjerak ugovora? Nisam ga nikad vidio.
  5. Ja bih Vam poslao ugovor ali mi je to nezgodno ovako javno. Uglavnom ništa konkretno, samo piše doživotno uzdržavanje. Bez detalja.
  6. Da li to znači da bi sestra u slučaju da mama ide u dom, a ponavljam nije daleko od toga jel ima dana kada mama više ne može iz kreveta, morala mami plaćati dom?
  7. To mi je jasno. Ali što bi bilo u situaciji da mama ide u dom? Dom nije jeftin, a sestra ima mala primanja ona joj to ne bi mogla plaćati dok ja bi. Tko ju onda uzdržava?
  8. Hvala na inf. Ali koliko mogu zaključiti iz toga samo jedna od strana u ugovoru može ga raskinuti, dakle ili mama ili sestra. Ja tu ne mogu ništa.
  9. Došao sam do ugovora, znači radi se o doživotnom uzdržavanju. Sestra se obavezuje da će mamu uzdržavati do smrti a nakon toga dobit će mamin dio stana. Prema tome sestra će imati 1/2 stana a drugu polovinu ja. Mogao bih vam poslati kopiju izvadk iz ZK ali mi je to nezgodno ovako javno. Mene zanima da li mama, može ako je nezadovoljna uslugom raskinuti ugovor? Jer sestra zna otići na par dana od kuće, govoreći kako ima pravo na svoj život i da su i drugi starci sami??? Zar je to uzdržavanje? Nikakve druge stavke se ne spominju u ugovoru osim 1/2 stana. Još da napomenem da mama ima mirovinu i nije financijski ovisna o sestri. Sestra smatra da kad nje nema doma o mami se brine njen sin, moj nećak ali koliko sam ja shvatio ona ne može brigu o korisniku usluge prebaciti na treću osobu. Znači, sve se svodi na jedno pitanje, da li mama može raskinuti ugovor, jer ja to očito ne mogu?
  10. Samo da još nešto dodam, mama mi se žali da se sestra baš puno ne brine o njoj, nema je nijedan vikend doma, odlazi kod novog partnera. Tih dana je mama ovisna o sestrinom sinu kojeg često nema doma ili o meni. Dosta puta je mama spavala sama, kakvo je to onda uzdržavanje. Mama je sklona da ide u dom, kako onda stoje stvari sa uzdržavanjem? I da li mama ima pravo raskinuti ugovor ako nije zadovoljna sa kćerinom skrbi? Naravno to je krajnja solucija jer ne bi htjeli uznemiravati majku od 89 godina ali mislim da sam u svemu tome ispao naivan i u dobroj vjeri potpisao ono što nisam trebao. Iako provodim manje vremena sa mamom u svakom pogledu se više brinem o njoj, od vožnje doktoru, nabavljam često namirnice, pomažem financijski, posjećujem ju kad god mogu, udaljen sam 15 minuta autom, x puta sam vozio mamu na hitnu itd jer srčani bolesnik . Sestra to sve radi preko volje i mama mi je puno puta priznala da joj se kći slabo brine o njoj ali radi mira u kući ne želi joj to direktno reći. Malo je teška i komplicirana situacija.
  11. Sory, malo sam u gužvi pa možda napišem nešto nejasno. Uglavnom, danas smo bili na MUPU jer je sestra prijavila privremeno boravište za svog sina koji inače živi u Kutini. Donijela je taj papir iz ZK ali je žena na šalteru rekla da sestra ima pravo na pola nekretnine tek kada mama umre, tako da sam ja se morao potpisati kao stanodavac. Da li to znači da sestra trenutno nema nikakvo pravo na stan? I što ako mama završi u domu za starije jer sestra radi u tjednu od 8-17 i dotle je mama sama. Što bi sad bilo da mama ode u dom, a nije daleko od toga. Ja bih bez problema mogao plaćati njoj smještaj?
  12. Ona je već dostavila dokument u ZK. A jel ja mogu tražiti od nje da ona mene isplati? Stan je premalen da bi živjele dvije obitelji. Ona živi sa dva odrasla sina, mamom i nas je još troje, žena, ja i dijete Meni taman fali oko 40-50 tisuća eura da riješim svoje stambeno pitanje. Kad bi me ona isplatila onda bih to mogao. A kad bi ja nju isplatio onda bi nas troje i mama mogli živjeti u tom stanu.
  13. Molio bih jedan savjet u vezi stana. Radi se o sljedećem. Imam polusestru, ja sam njen polubrat. Majka nam je zajednička. Moj otac, znači očuh od moje polusestre je umro prije 5 godina. Majka i otac su imali zajednički stan, svaki po pola. Nakon smrti mog oca bila je ostavinska rasprava i mama i ja smo postali suvlasnici stana svaki po pola. Sestra se prije mene udala i otišla od kuće, no nakon 15 godina se rastala i vratila se ponovo kući ali jedno je vrijeme bila podstanar da bi zadnjih par godina za stalno ostala živjeti kod majke i očuha, a sada samo kod majke jer je očuh umro. Brine se o majci ali brinem se i ja jer živim u istom gradu i posjećujem majku minimum jednom tjedno a nekad i više. Majka je bolesna, sve preglede sam ja financirao, vozio ju često kod doktora jer sestra nema auto. Adaptirao sam stan isključivo ja do zadnje lipe, često tpomagao i financijski. Sestra je plaćala dio režija ali i majka i otac imaju mirovine tako da nije sve ona plaćala. Ali ponavljam sve veo. rok A. Poće radove sam financirao ja jer kao sestra ima malu plaću. Po ostavinskoj raspravi njoj bi pripao pola maminog dijela nakon mamine smrti znači 1/4.No prije nekih godinu dana sestra mi je gurnula da potpišem papir o dosmrtnom uzdržavanju čime bi ona nakon njene smrti postala vlasnik pola stana jer bi se ja odrekao maminog dijela. Još samo da napomenem, da sam sve troškove ostavinske rasprave i podmirenje duga na tekućem računu platio ja. Oko 8000 kuna. Potpisao sam taj papir ne baš siguran što potpisujem. Nigdje nisam išao niti na sud niti kod bilježnika, da li taj potpis vrijedi? Sa sestrom sam u dobrim odnosima ne bih htio da se to pogorša ali ona recimo svaki vikend ode kod svog novog partnera i nema je par dana, onda u skačem ja. Naravno ona ima pravo na svoj život ali nije baš stalno sa mamom koja je polupokretna i ima 88 godina.la mislim da sam se malo prenaglio i da joj pripada 1/4 stana s obzirom na to koliko sam je uložio u stan a koliko ona. I ja sam u nezavidnoj situaciji, podstanar sa ženom i djetetom. Kako stoji stvar sa isplatom, ja bih nju mogao isplatiti, 1/4 pa čak i 1/2 stana pa da se ja uselim u stan. Molim nekog za, savjet. Možda nisam napisao sve detalje pa mogu naknadno. Hvala.
  14. Eto baš danas sam bio u CZSS i slično su mi rekli kao i Vi.Pokušat ćemo svakako.Supruga je ipak pristala da bi odselili ali budući da je ona dosta kruta i nefliksibilna osoba i postavlja dosta visoke kriterije u vezi kuće to neće ići nimalo lako. Ali ajde , barem je pristala na tu opciju.Hvala Vam na lijepim riječima.
  15. Ponavljam, razvod je krajnja opcija . Mi u braku nemamo nekih većih problema . Primjer , odemo na more dva tjedna ,nema punice nema pritiska i to je sasvim druga priča.Supruga se nje jednostavno boji (kćer jedinica) i ne želi joj se suprotstavljati.No , to njih dvije moraju riješiti. Osnovni problem je da supruga odredi što joj je važnije u životu, njena obitelj ili mama i kuća. Krenuo sam u CZSS i uputili su me u bračno savjetovalište . Mislim da vrijedi pokušati i da nemam što izgubiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija